Előfizetés

Debreceni Egyetem: Az afrikai diákok ne utazzanak haza!

Az ebolajárvány terjedésére tekintettel az egyetem vezetése arra kéri a Debreceni Egyetemen (DE) tanuló afrikai diákokat, hogy a közelgő őszi, illetve téli szünetben ne utazzanak haza, maradjanak Magyarországon - közölte a rektor.

Szilvássy Zoltán a megelőző intézkedéssel összefüggésben hivatkozott az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentésére, amely szerint az igazolt megbetegedések száma elérte az ötezret, s becsléseik szerint ez a szám fél év múlva megtízszereződhet.
A rektor hozzátette: a hazai oktatási intézmények közül a Debreceni Egyetemre jár a legtöbb, összesen 740, az ebolajárvánnyal érintett afrikai országokból származó diák.

Szilvássy Zoltán ugyanakkor nyomatékosan kijelentette: nincs drámai helyzet, Debrecenben nincs járványveszély, de miután a járvány növekszik Afrikában, a hallgatók és az intézmény egészségbiztonsága érdekében az egyetem vezetésének meg kell tennie az optimálisnak ítélt lépéseket.

A rektor utalt arra is, hogy több európai országban, így Szerbiában, Csehországban, Franciaországban is szigorításokat vezettek be az ebolajárvány miatt, ami megnehezítheti az esetlegesen hazautazó hallgatók visszatérését Magyarországra.
Édes István kardiológus professzor, a DE Klinikai Központ főigazgatója elmondta: a Debrecenben tanuló afrikai diákok közül eddig ketten betegedtek meg, mindkettőjükről kiderült, hogy nem ebolafertőzöttek, hanem maláriások.

Elkülönítésük és gyógykezelésük az országos protokoll szerint azonnal megtörtént. Egyébként mindketten Nigériából érkeztek, olyan helyről, amely 700-800 kilométerre fekszik az ebolával fertőzött területektől - ismertette a részleteket a főigazgató, hozzátéve: a legtöbb afrikai orvostanhallgatójuk Nigériából érkezett, amelyet időközben már ebolamentessé nyilvánítottak.
Elmondta azt is, hogy a szakirodalom szerint az ebola leghosszabb lappangási ideje három hét, hallgatóik pedig már több mint egy hónapja Debrecenben vannak, vagyis fertőzésmentesnek tekinthetőek.

Az egyetem rektora elegendőnek ítélte a megelőzés szempontjából a hallgatókhoz intézett felhívást.
"Zömében orvostanhallgatókról van szó, akik komolyan vesznek egy ilyen jelzést" - tette hozzá Szilvássy Zoltán.

Lemossák az Erzsébet hidat

Szombaton és vasárnap reggel fél héttől délután fél kettőig végzik a tisztítást egy forgalmi sáv részleges lezárása mellett.

A tisztítást a híd északi, a Pestről Budára vezető oldalán kezdik és a déli, a Budáról Pestre vezető oldalán fejezik be.

Az MSZP ismét "Simicska-adót" javasol

Az MSZP ismét benyújtja az Országgyűlésnek a "Simicska-adóra" vonatkozó javaslatát, amely a 100 millió forintot meghaladó, legalább fele részt állami és uniós forrásból származó árbevételű cégek profitjának 5 százalék feletti részére 75 százalékos adót vetne ki.

Ezt Korózs Lajos, a parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke jelentette be pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, jelezve: az ebből befolyó mintegy 50 milliárd forintos bevételt a gyermekszegénység csökkentésére, a gyermekéhezés felszámolására javasolják fordítani.

Korózs Lajos szerint 2010-ben Balog Zoltán, akkori államtitkár mostani emberierőforrás-miniszter azt ígérte, hogy 500 ezer fővel csökkentik a szegények számát az első kormányzati ciklusuk végére, ehhez képest 500 ezer fővel, 3,3 millióra nőtt a számuk.
Értékelése szerint a szegénység mértéke az igazságtalan adórendszer, az alacsony foglalkoztatás, a minimálbérnél is kevesebb közmunkabér miatt nőtt.

A szegénység elleni küzdelem világnapján a szocialista politikus kifogásolta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal nem hozta nyilvánosságra a magyarországi szegénység mértékéről szóló jelentését, ezért szerinte Vukovich Gabriella KSH-elnök alkalmatlan feladatára, és le kellene váltani posztjáról.

Korózs Lajos hivatkozva a Civil jelentés a gyerekesélyekről című kiadványra azt mondta, 2010 és 2013 között a gyerekszegénységre vonatkozó különböző mutatók 10-20 százalékkal nőttek, elsősorban a kormányzati intézkedéseknek következtében.

Az ellenzéki képviselő utalt a Habitat for Humanity Magyarország lakhatásra vonatkozó jelentésére is, miszerint 170 ezer gyerek él olyan lakásban, amelyben nincs vécé, 197 ezer gyermek pedig olyanban, amelyben nincs áram, 620 ezer gyermek lakik beázott, penészes lakásban.
"Én nagyon haragszom Orbán Viktorra, mert ő régen szegény gyerek volt és elfelejtette, hogy ő honnan jött" - fogalmazott Korózs Lajos.