Előfizetés

Elvágták a külvilágtól Luhanszk megyét

A kelet-ukrajnai szakadárok heves tüzérségi támadása következtében megszakadt az áramellátás Luhanszk megye egész területén, az ukrán hadsereg és az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területeken egyaránt - közölte csütörtökön Hennagyij Moszkal Luhanszk megyei kormányzó.

A tisztségviselő azt mondta, hogy szerda estétől megszűnt a mobil- és internetkapcsolat is. Az áramkimaradás miatt vezetékes víz sincs a megye jelentős részében.

A kormányzó tájékoztatása szerint a Luhanszk városától északra fekvő Bahmutyivka településnél folyó súlyos harcok közben elszakadt egy villamosvezeték. Emiatt működésbe lépett a falutól 28 kilométerre lévő Scsasztya település hőerőművének biztonsági rendszere, két energiablokk lekapcsolt, és ezért szakadt meg az áramszolgáltatás.

Néhány órával később az egyik energiablokk újraindításával sikerült helyreállítani a szolgáltatást Szeverodonyeck és Liszicsanszk vonalán, a megye többi részén azonban továbbra sincs áram.
A heves harcok miatt a szakemberek jelenleg nem tudják megközelíteni Bahmutyivkát, hogy elhárítsák az ott keletkezett meghibásodást.

Moszkal elmondta, hogy az elmúlt napokban az elektromos művek kárelhárításokat végző szakemberei többször kerültek tüzérségi tűz alá, közülük négyen meghaltak, hárman súlyosan megsebesültek.

Előző nap a kormányzó arról számolt be, hogy Bahmutyivkánál a magát "doni hadseregnek" nevező szakadár alakulat tagjai ostromgyűrűbe zártak több mint 100 ukrán katonát és nemzeti gárdistát. Az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) elismerte, hogy súlyos harcok folynak a településnél, azt azonban cáfolta, hogy a szeparatisták bekerítették volna az ukrán egységeket.

Csütörtökön Donyeck megyéből a helyi energiaszolgáltató arról számolt be, hogy a terület 65 településén nincs áram a harcok miatt. A közlemény szerint előző nap 639 szakember dolgozott a harcok miatt megszakadt áramszolgáltatás helyreállításában. Munkájuknak köszönhetően újra van áram 52 ezer háztartásban. Nem tudták viszont még helyreállítani a szolgáltatást Donyeck, Jaszinuvata, Horlivka, Mariupol, Marjinka, Vuhlehirszk és Kirovszk egyes részeiben. A harcok miatt leállt a donyecki vízszűrű állomás is. A hibát a szakemberek egyelőre nem tudják elhárítani, mert az állomást áramellátását biztosító villamosvezetékek aláaknázott területen futnak.

MSZP: Olcsóbb élelmiszert Magyarországon!

Október 16-a 1979-ben magyar javaslatra lett hivatalosan élelmezési világnap. A javaslat elfogadásával mezőgazdaságunk akkori teljesítményét ismerték el. Ma ennek a napnak különös aktualitása van. Magyarországon több százezer ember, köztük sajnos rengeteg gyermek nem jut megfelelő mennyiségű ételhez. A világnap kapcsán is fel kell hívnunk a figyelmet: az élelmiszereket sújtó forgalmi adó ma Magyarországon a legmagasabb a világon - olvasható az MSZP közleményében.

A dokumentum így folytatódik:

Az olcsóbb élelmiszerrel az áfacsalókat kivéve mindenki jól járna, a Fidesz mégsem támogatja a radikális áfacsökkentésről erről szóló szocialista javaslatot. Az élelmiszereket sújtó 27%-os áfa csökkentése nem csak az alacsonyabb jövedelmű családok terheinek azonnali csökkenését jelentené, hanem a feketegazdaság fehéredését, a magyar élelmiszeripar életben maradását is.

Mindenkinek jobb lenne a megfizethető élelmiszer, a Fidesz mégsem támogatja. Sőt a kormánypárti többség egyetlen ellenérv nélkül söpörte le az erről szóló szocialista javaslatot. A Fidesznek ezek szerint már nem fontos a családok terheinek további csökkentése és az sem, hogy a gazdák megszabaduljanak az orosz embargó miatt rájuk rohadó terményeiktől.

Az élelmiszer áfa csökkentése közel egymilliárd forinttal növelné a központi költségvetés bevételeit naponta. Ez az évi 350-360 milliárdos pluszbevétel lehetővé tenné, hogy elkerüljék a tervezett brutális megszorító intézkedéseket. Jól gondolják meg, mit tesznek: Magyarországon már ma is minden harmadik gyermek súlyos nélkülözésben él, a családok közel fele pedig nem tud elég élelmiszert vásárolni, mivel 3,4 millió ember havi 65 ezer forintot sem keres.

Ne a szegénységet, a szegényeket igyekezzenek táplálni!

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes

Japánt teszteli az orosz légierő

Az orosz légierő fokozta tevékenységét a Távol-Keleten. A japán védelmi minisztérium bejelentése szerint az elmúlt hat hónapban majdnem megduplázódtak orosz bombázók és kémrepülőgépek berepülései a japán légtérbe. 

A japán önvédelmi erők F-15-ös harci gépeit 533-szor kellett riasztani orosz berepülés miatt, az előző év hasonló időszakában ez 308 alkalommal fordult elő. „Nem tudjuk a megnövekedett légitevékenység okát, erről az oroszokat kellene megkérdezni” – mondta a Reutersnek a japán védelmi minisztérium egy tisztviselője Hokkaidón. Az orosz védelmi minisztérium nem válaszolt a megkeresésekre.

Bár továbbra is megoldatlanok az orosz-japán területi viták, Abe Sinzo japán kormányfő enyhítené a kétoldalú kapcsolatokban a feszültséget. Tokió számára jelenleg a Dél-kínai-tenger térségében kialakult helyzet, a kínai-japán szigetvita kiéleződése okoz nagyobb fejfájást, a japán védelmi erők arra a térségre koncentrálnak. Abe a ma kezdődő milánói Asem-találkozó margóján megbeszélést folytathat Vlagyimir Putyinnal.