Előfizetés

Politikai lett a focibotrány

Félbeszakították a Szerbia-Albánia labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőt a 41. percben – 0-0-s állásnál - , miután dulakodás tört ki a két csapat játékosai között kedden Belgrádban. Az összetűzés azt követően alakult ki, hogy egy ismeretlen személy quadrocopterrel (négyrotoros távirányítható helikopter) a Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé.

 A provokációra reagáltak a drukkerek és a szerb játékosok is. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltőzőbe menekültek. A meccset egyórás szünet után végül végleg lefújtak. A bírók és a szerb válogatott folytatta volna a meccset, az albánok viszont erre nem volt hajlandóak.

„Folytatni szerettük volna a mérkőzést, ám az albán játékosok azt állították, pszichológiailag nem állnak készen a folytatásra” – idézi az AP hírügynökség a szerb Braniszlav Ivanovicsot. A szerbiai közszolgálati televízió információi szerint az összecsapást újrajátsszák majd.

Az incidens után a rendőrség őrizetbe vette, majd hazaengedte a VIP-lelátón helyet foglaló Olsi Ramát, az albán miniszterelnök testvérét.

Meg nem erősített források szerint őt és három társát azért hallgatták ki, mert a gyanú szerint egyiküknél ott volt a drón távirányítója. Olsi Rama Tiranába visszatérve az albán sajtónak kijelentette, semmi köze az ügyhöz, és nem érti, kitől származik ez a történet. Azt is tagadta, hogy a rendőrség előállította volna.

„Az incidens után a helyzet kaotikussá vált, a rendőrség mindenkit átvizsgált. Megmutattam nekik az amerikai útlevelemet és a nálam lévő kamerát. Ez mindössze néhány percig tartott” - magyarázta Rama, aki az albán labdarúgókkal együtt érkezett hajnalban Tiranába.

Az esetet a szerb külügyminiszter, Ivica Dacic tervezett politikai provokációnak nevezte. Hozzátette, hogy Szerbia nem tehető felelőssé a történtekért.

A botrány azért is jött rosszkor, mert Edi Rama albán kormányfő jövő hétre tervezett szerbiai látogatása előtt történt mindez. Hatvannyolc éve ez lenne az első albán miniszterelnöki látogatás Belgrádban, a bejelentésekor még javuló albán-szerb kapcsolatokról beszéltek az illetékesek.

Spanyol mintára

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:53
Mint a nagyok: Oláh Barnabás és Babonics Márk FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Tavaly - a magyar gyorsasági motorozás történetében először - középtávú utánpótlás-nevelési terv készült, s ennek köszönhetően az idén már népes mezőnyben, négy nemzet fiatal motorosai mérhették össze tudásukat egy komoly sorozatban - Magyarország Nyílt Nemzetközi Gyorsasági Motoros Utánpótlás Bajnokság - a különböző kategóriák bajnoki címeinek megszerzéséért. Az idén a spanyol bajnoksághoz hasonlóan Mini GP 4T junior class néven új géposztály is indult, ebben minimális költségvetés - ingyenes blokk és a versenyhétvégén ingyenes szerviz - mellett teljesen egyenlő esélyekkel állhatnak rajthoz a 8-14 éves versenyzők. Ezt a projektet a 2014-es szezonban teljes egészében egy külső szponzor finanszírozta.

A négy ország - Szlovákia, Csehország, Oroszország és Magyarország - ifjú versenyzőit felvonultató sorozatnak hat állomása volt az idén, a Pannoniaring után Dunaszerdahely, majd Vágterbete és Kecskemét, aztán ismét Dunaszerdahely következett az idényzáró kecskeméti viadalt megelőzően.

Végeredmény
A 2014-es Magyarország Nyílt Nemzetközi Gyorsasági Motoros Utánpótlás Bajnokság
PW 50
A bajnokság végeredménye: 1. Jakub Mazsár (szlovák) 234 pont, 2. Martin Cermák (szlovák) 182, 3. Farkas Kevin 168
Mini GP 4T junior class
A bajnokság végeredménye: 1. Babonics Márk 254 pont, 2. Győr Bálint 240, 3. Oláh Barnabás 161.

Fekete János, a MAMS Gyorsasági Szakágának vezetője kiemelte, hogy az egész évben, az összes helyszínen magas színvonalú versenyeket látott a közönség, s dicsérte a motorosok hozzáállását. Hangsúlyozta az idén bevezetett új kategória és lebonyolítási forma jelentőségét, amely egyre népszerűbbé teszi a sorozatot.

"Az egész bajnokságra igaz, hogy helyszíntől függetlenül nagy küzdelmet, nagyszerű csatákat és sok izgalmat hoztak

a hétvégék. Változatlanul bízunk abban, hogy jövőre a motorosok létszáma tovább növekedik majd. A szlovénok és a románok jelezték, hogy 2015-ben csatlakozni tudnak hozzánk, azaz egyre komolyabb nemzetközi mezőny gyűlik össze utánpótlás terén ebben a sorozatban.

Az a tervünk, hogy a felnőtteknél működő Alpok-Adria mintájára Közép-Kelet Európa legerősebb utánpótlás bajnokságává nője ki magát ez a pontvadászat.

Jó hír, hogy szóbeli megállapodást kötöttünk a sorozatot idén is támogató szponzorral, aki továbbra is szerepet vállal a jövő évi bajnokság zökkenőmentes megrendezésében, tehát a stabil anyagi háttér újfent biztosított" - mondta Fekete János, a MAMS Gyorsasági Szakágának vezetője.

A legkisebbeknél, a PW 50 kategóriában a magyarok későn hajráztak, így az utolsó három versenyhétvégén hiába taroltak - Surányi Balázs három, Farkas Kevin két futamot nyert -, már nem tudták összetettben befogni az év elején remekül teljesítő szlovák Jakub Mazsárt. Surányi jövőre már a nagyobb, Mini GP 4T kategóriában áll rajthoz, ám most első osztályos Kevin akár a bajnoki címet is megszerezheti majd.

A már említett MiniGp 4T junior classban a magyar gyerekek szinte verhetetlenek voltak: valamennyi futamot ők nyerték. A bajnoki cím végül a korábban a német IDM utánpótlás bajnokságban is szereplő Babonics Márk nyerte meg, végig hatalmas csatát vívott legnagyobb riválisával, Győr Bálinttal.

Ám amíg ők ketten már jelentős múlttal rendelkező 12-13 éves versenyzők, addig a 8 és féléves Oláh Barnabás, valamint a 9 éves Görbe Soma az év második felére odáig fejlődött, hogy az előbbi összetettben harmadik lett - megnyerve a korosztályos Rookies Cup-ot -, míg utóbbi pályacsúcsot motorozva első lett a kecskeméti záró futamon.

Kinek fájnak a melegek?

Jakab István írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:09
A Pride útvonalát a rendőrség maga adta ki az ellentüntetőknek a rendezvényüket megtiltó határozatban FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
2014 választási év. Az LMBT emberek is választottak. A szexuális beállítottság szerinti kisebbség idén számtalan alkalommal került a kormányzati propagandagépezet célkeresztjébe. A júliusi Budapest Pride rendezvényei előtt egyre erősödő homofób megnyilvánulások láttak napvilágot, a melegfelvonulás pedig majdnem botrányba fulladt. Vajon ez a tendencia tudatos manipuláció eredménye, vagyis "aki nincs velük, az ellenük van"?

Melegek márpedig mindenhol vannak! Léteznek olyan melegek, akik felvállalják másságukat. Ők vannak nehezebb helyzetben. Nekik kell sokkal jobban teljesíteniük a munkahelyükön és az élet egyéb területein, ha azt akarják, hogy ne diszkriminálják őket. Ezek az emberek, ha nem elfogadó családba születnek, azt kockáztatják, hogy saját szüleik tagadják meg őket.

Vannak olyan melegek, akik kettős életet élnek. Ezek az emberek személyes boldogságuk és nemi identitásuk elé más szempontokat helyeznek. A karriert, a látszatot, vagy a megfelelési kényszert egy homofób közegben. Ők munkájuk miatt vagy meggyőződésből kénytelenek előfizetni a Magyar Nemzetre, esetleg más jobboldali orgánumra, templomba járnak, netán teológiát is tanultak, mert a buziknak is lehet istenük. Ők sincsenek egyszerű helyzetben, hiszen óriási energiákat emészt fel a kettős élet, és a folyamatos képmutatás.

Egy azonban közös bennük. Ezek az emberek nem heteroszexuálisok. De ők is a társadalom hasznos tagjai lehetnek, alapíthatnak azonos nemű családot, vagy nevelhetnének gyermeket, ha hagynák élni őket. Másságuk magánügy addig, amíg a kormánypárti média le nem buzizza őket.

Buzilobbi ügy

Buzizásból azonban ebben az évben sem volt hiány. Az áprilisi országgyűlési választások után (nem előtte) Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Keresztény Színházi Fesztivál beszélgetés-sorozatában egyenesen "buzilobbiról" beszélt, melyet ki kell űzni a színházakból, és ami ellen előadásokkal és iskolákkal kell harcolni. Kerényi kijelentéseire válaszolva Kulka János színművész nyílt levelet írt Orbán Viktornak és elhatárolódásra kérte a kormányfőt. A miniszterelnök azonban nem határolódott el Kerényi kijelentéseitől, csupán formális válaszban köszönte meg Kulka János észrevételeit, és sok erőt és sikert kívánt a színművésznek.

A melegfelvonulás előtt három héttel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes homofób kijelentéseket tett a Hír TV P8-című műsorában; Brüsszel által pénzelt hangos érdekcsoportról és deviáns felfogásról beszélve.

Aztán KEHI-ellenőrzést kaptak a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) forráshoz jutó LMBT szervezetek. Az ellenőrzés alá vont civileket adószámuk felfüggesztésével próbálták rábírni az együttműködésre. A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány (SZMA) nem ismerte el a KEHI-ellenőrzés jogszerűségét, mondván állami forrást nem kaptak.

Pedig kaphattak volna. A hazai civileknek szánt források 2010-től elapadtak, még a HIV/AIDS prevencióra szánt milliók civileknek szánt részét sem osztották szét évekig. Ráadásul az uniós forrásoktól is el lettek zárva a hazai LMBT szervezetek. Így nem vehettek részt 2011-13 között a PROGRESS programban, melyben az Európai Bizottság (EB) uniós szakpolitikák kialakítását és koordinálását támogatta többek között a következő területeken: társadalmi befogadás és szociális védelem, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem és a nemek közti egyenlőtlenség. Az LMBT emberek esélyegyenlőségét megcélzó programok helyett abortuszellenes tudatformáló plakátkampány lett, ami azonban nem volt összhangban a PROGRESS szabályaival, így annak idején az EB felszólította Magyarországot, hogy vonják be a plakátokat.

Jobboldali meleg szervezetek márpedig nincsenek. Így a hazai LMBT emberek esélyegyenlőségi- és HIV/AIDS prevenciós program nélkül, a melegszervezetek meg forrás nélkül maradtak. A meleg civilszervezetek csak a Nyílt Társadalom Intézettől és az NCTA-tól tudtak pénzhez jutni. Ez utóbbi forrásait kezelő szervezeteket épp napjainkban lehetetlenítik el.

Az utóbbi években a Háttér Társaság a Melegekért folytathatta ugyan AIDS prevenciós programját, ugyanis kiírták a civileknek szánt állami forrásokra a pályázatokat, a szervezet fel is tudta tölteni a két évig üresen álló óvszerautomatáit, azonban az NEFMI síkosítóra már nem adott pénzt. Így tűntek el a dobozokból az óvszerek mellől a síkosítók. Azt nem tudni, hogy szakmai dilettantizmus, vagy szándékos homofóbia állt-e a háttérben. Az azonban sejthető, hogy már AIDS robbanás van

Magyarországon, ám erről a döntéshozók hallani sem akarnak. Az elmúlt években a rizikócsoportok monitoring rendszere nem működött megfelelően, illetve nem akkreditált szűrési módszert használtak az Országos Epidemiológiai Központban erre a célra. Ám a HIV nem szexuális orientáció szerint válogat. Az azonban igaz, hogy döntően melegek járnak rendszeresen HIV-szűrésre, ezért a heteroszexuálisoknak sokkal rosszabbak az életkilátásaik HIV-fertőzés után.

Megfélemlítés

2007-óta a melegfelvonulás sem az LMBT emberek örömünnepe. Akkor a még nem parlamenti párt, a Jobbik kezdeményezésére fényképezőgépekkel hívták tiltakozni a melegekkel nem szimpatizálókat. A felvonulás botrányba fulladt, a rendőrség és a szervezők nem tudták megakadályozni, hogy a szélsőségesek megzavarják a rendezvényt. Sok résztvevőt megvertek, több rendőr megsebesült. Ezután megszaporodtak a meleg szórakozóhelyek elleni támadások. A felvonulás szervezésében is szerepet játszó helyekre Molotov-koktélt dobtak. Ezek után nem csoda, hogy azok tulajdonosai kiszálltak a Pride szervezéséből. Mivel az elkövetők kiléte a nyomozás során nem volt megállapítható, a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette azt.

A következő években kordonok védték a felvonulókat. Volt olyan, hogy a rendvédelmi szerv az árvízi helyzetre hivatkozva nem tudta biztosítani a megfelelő számú kordont, emiatt a menet indulása előtt a rendőrség azzal az ötlettel állt elő, hogy mi lenne, ha nem tartanák meg a felvonulást. A döntés felelősségét a rendezvényt szervező SZMA akkori elnökére, illetve kuratóriumára ruházták. Végül lett felvonulás, és a rendőrség is megfelelő módon tudta biztosítani a menetet. Igaz innentől kezdve hermetikusan elzárt közegben vonulnak, így a felvonulás eredeti célját - a másság és a sokszínűség megmutatását - többé nem töltötte be.

A rendőrség 2011-ben és 2012-ben a felvonulás előtt a szervezőket felszólította, hogy lépjenek fel a közerkölcsöt sértő, esetleg hiányos ruházatot viselőkkel szemben. Garamvölgyi László, az ORFK akkori kommunikációs igazgatója a felvonulás előtt két nappal az MTI-nek azt mondta: "a rendőrség nyomatékosan felhívta a szervezők figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a törvényi előírásokat, ne kövessenek el semmilyen jogsértést, ne tanúsítsanak provokatív magatartást."

Egyébként 2011 és 2012-ben a BRFK megtiltotta a melegfelvonulást a közlekedés ellehetetlenítése miatt. De a bíróság a tiltást hatályon kívül helyezte, mert a rendőrség érvei nem voltak megalapozottak. A Fővárosi Ítélőtábla 2014. szeptember 18-án meghozott döntése értelmében a rendőrség szexuális irányultságon alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést és zaklatást valósított meg a Budapest Pride betiltásával. A döntés értelmében a BRFK-nak magánlevélben kell sajnálatát kifejezni a jogsértés miatt.

A közlekedés a felvonulások idején tényleg ellehetetlenült Budapesten, amit az okozott, hogy a rendőrség oly módon biztosította a rendezvényt, hogy már a felvonulás előtt és után is órákkal lezárta a menet útvonalát, így még azok is tudomást szereztek a Prideról, akik nem akartak. Ez a fajta túlbiztosítás további kérdéseket vet fel. Miért engedélyeztek azonos időpontban, a Pride útvonalához csaknem azonos helyszínre ellentüntetést? Talán a melegek megfélemlítése állt a háttérben?

A rendőrség a Pride szervezőit arra kérte, hogy a felvonulás idejét és pontos útvonalát ne hozzák korán nyilvánosságra. De ezeket az információkat a rendőrség írásban adta ki az ellentüntetőknek a rendezvényüket megtiltó határozatban, majd a bíróság későbbi betiltást hatályon kívül helyező végzésében is pontosan ismertette a Pride útvonalát, a gyülekező helyszínét, a befejezés pontos helyével és időpontjával együtt, hetekkel a rendezvény előtt. Ezen tények ismeretében nem meglepő, hogy a rendőrség a biztosítás során a Városligetben nem nyitotta meg a kiengedő-pontokat, és nem engedte elvonulni a menet részvevőit. A kiengedő-pontnál az egyik rendőr azt mondta egy meleg párnak: "A demokráciának vannak hátrányai!" Mire a válasz: "Ez már nem demokrácia."

A felvonulás vélhetően nem meleg résztvevőit minden további nélkül kiengedték, noha az ellentüntetők őket is megtámadhatták volna, ha ott lettek volna. Az ellentüntetők azonban nem voltak ott. Ők ugyanis a Hősök terén várakoztak, hisz a rendőrség előre megadta nekik az útvonalat. De a menet nem jutott el a Hősök teréig, mert a felvonulást a rendőrség az utolsó pillanatban elterelte. Elvileg arról már az ellentüntetők gondoskodtak - vélhetőleg szakemberek tanácsára -, hogy a felvonulók messziről lássák a Hősök terén magasra kifeszített hatalmas árpádsávos zászlót. A melegeket a Dózsa György út ligeti oldalán kamerás rendőrségi furgon várta, minden felvonulót rögzítettek. Listázzák a melegeket, vagy félelmet akartak kelteni bennük?

A kamerás rendőrségi furgonra nagy szükség lett volna az Oktogonnál. Hiszen eredetileg arra lett volna hivatott a jármű, hogy később a rendbontásokat rekonstruálni lehessen. Rendbontás persze történt, pont a tévéstábok kamerái előtt egy fiatalember a kordonon átjutva felmászott az egyik kamion tetejére, ahol a biztonsági emberek megrugdosták, legalábbis ez látszódott a Hír Tv felvételein. A rendbontót őrizetbe vették, majd 3 nappal később gyorsított eljárásban felmentették, mert a nagy zajban, nem hallhatta a rendőrségi felszólítást, hogy ne másszon a kamionra, így szabálysértést sem követhetett el. A fiatalember egyébként azért került önkívületi állapotba, mert az egyik kamionon egy papnak öltözött meleg pózolt. Itt jegyezzük meg, hogy az Egyesült Államokban átlagon felüli a magukat homoszexuálisnak valló katolikus papok száma, és a HIV-fertőzöttekké is. Óvatos becslések szerint eddig legalább 750 pap halt meg AIDS-ben a járvány kitörése óta az USA-ban.

Magyarországon ilyen jellegű statisztikák nem készültek, azonban itthon sem ismeretlen a jelenség. Magyarországon is teljesítenek szolgálatot meleg papok, vannak közöttük HIV-pozitívok is. A kamionra mászó fiatalember esete, a gyorsított bírósági eljárás, és a Hír Tv-ben bemutatott tudósítás természetesen csak a véletlen furcsa összjátéka, de a melegek elleni közhangulat táplálásához ennél kevesebb is elég lett volna. A jelenlévő rendőrök nem avatkoztak közbe. Az instabil ponyvára felmászó, mások és a saját testi épségét is veszélyeztető fiatalembert végül a menetet biztosítók szedték le, akik ellen csoportos garázdaság miatt indult eljárás.

Mivel a városligeti kiengedő-pontokat nem nyitották meg, akadályozták a tízezres tömeg elvonulását. A rendőrség illetékesei a felvonulás útvonalán lévő Bajza utcai kisföldalatti megállót jelölték meg kiengedő-pontként, ahol a földalatti meg is állt, de az odaállított rendőrök senkit nem engedtek le. A rendezvény résztvevői közül sokan a Városliget és a Bajza utca között kezdtek bolyongani, a Bajza utcánál pedig több száz fős tömeg és pánikhangulat alakult ki. De nemcsak a kiengedés, hanem már a beengedés is botrányos volt. A beengedő-pontoknál bizonytalan külsejű alakok akadályozták a bejutást. A Honvéd utcánál az érpataki polgármester szitkozódott és félelmet keltő módon próbált bejutni a rendezvény helyszínére.

Kormánypropaganda?

Cikkünkhöz látszólag nem kapcsolódik Császi Ádám meleg témájú filmje a Viharsarok, amit éppen az április 6-i országgyűlési választások előtt, március 20-án mutattak be a Toldi moziban. A film premierjére sok meleget meg is hívtak. El is voltak ragadtatva. A Filmalap által támogatott mű sokáig nem talált forgalmazót, és csaknem két évig állt dobozban. A film bemutatja a vidéki Magyarország homofób közegét, ahol kifejezetten nehéz egészséges identitású melegnek lenni, főleg akkor, ha az iskolatársak, a vidéki közösség és még a család is homofób.

A film motívumrendszere (vallás, foci, bűn és bűnhődés) azonban mindent elárul. Ráadásul a szerelmi kiteljesedés elmarad, ugyanis a film végén Áron (Varga Ádám) az első anális szeretkezésük alkalmával a legszebb pillanatban szíven szúrja szerelmét, Szabolcsot (Sütő András). Hogy ez is a manipuláció része volt-e, azt mindenki maga döntheti el. Egy biztos: melegek voltak, vannak és lesznek. A kérdés az, hogy hátrányos megkülönböztetés nélkül vállalhatják-e másságukat. Vagy ismét bűn lesz melegnek lenni erkölcsi és jogi értelemben, mint azokban a sötét időkben, mikor a jelszó az volt: "Aki nincs velünk, az ellenünk van!"

(A cikk nem a Független Médiaközpont és nem a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával készült.)