Előfizetés

Másokkal fizettetnek

E sorok írója általában óvakodik attól, hogy "hazabeszéljen". Amikor azonban az a kormányzati elképzelés kiszivárgott, melynek értelmében törvénnyel köteleznék a fiatalokat a szüleikről való gondoskodásra, úgy éreztem, sorstársaim érdekében is meg kell szólalnom. Már több ellenérvet is felsoroltak sokan, ennek a tervnek az abszurditását alátámasztandó. A legtöbben arra mutattak rá, hogy a mai Magyarországon az öregségi nyugdíj gyakran biztosabb jövedelemnek számít, mint a munkáltatónak teljesen kiszolgáltatott, bármelyik pillanatban elbocsátható vagy éppenséggel munka nélkül tengődő fiatalok bevételei. Olyannyira, hogy hazánkban rengeteg nyugdíjas kényszerül arra, hogy gyermekei családját anyagilag támogassa.

Nézzünk messzebbre. Ha az Orbán- kormánynak saját maga által gerjesztett negatív társadalmi jelenséggel kell szembesülnie, rendszerint nem annak kiváltó okait igyekszik megszüntetni. Ellenkezőleg. A kármentés kísérlete abban áll, hogy állami kényszer útján másokkal fizetteti meg önnön intézkedései árát. Úgymond elszámoltatják a bankokat, holott a devizahitelesek terhei a forint gyengülésének következtében váltak elviselhetetlenné, s a drasztikus árfolyammozgás bizony az "unortodox" gazdaságpolitika folyománya.

Úgynevezett hallgatói szerződéssel kötnék röghöz a leendő diplomásokat ahelyett, hogy kivándorlásukat megakadályozandó felemelnék a megalázóan alacsony itthoni béreket, azon kívül emberi munkakörülményeket teremtenének számukra. A fiatalok kötelezése a szüleikről való gondoskodásra pedig annak gyanúját veti fel bennem, hogy az elkonfiskált nyugdíjvagyon kézen-közön elfolyt, s a kabinet már a közeljövőben sem tudja garantálni a nyugdíjak kifizetését.

Problémás a tervezet emberi jogi szempontból is, bár tusnádfürdői beszédéből ítélve Orbán Viktor fütyül az efféle aggályokra.

Az ember erkölcsi kötelességének tartom idős szülei támogatását, feltéve, ha a kölcsönösség elve fennáll. De a statisztikák tanúsága szerint a gyermekeket is sújtó, családon belüli erőszak hazánkban igen gyakori. A bántalmazás lehet fizikai, pszichikai vagy a kettő kombinációja, s nem ritkán egész életére megnyomorítja az áldozatot. Kötelezhető- e valaki a szüleiről való gondoskodásra, ha gyermekéveiben éppen szülei életvitele miatt nélkülözött? Ha az őt ért bántalmazások miatt lélektani problémák gyötrik, esetleg pszichoszomatikus betegségekkel küszködik? Vagy a törvény megálmodói ilyen esetekben kivételt tesznek? S akkor orvos-szakértőket, pszichológusokat alkalmaznának a szülő részéről a gyermeket ért agresszió bizonyítására? Csupán néhány kérdés, amiket Orbán agytrösztjének legújabb ötlete felvet.

Az uralkodó családmodell és az államforma között mindig összefüggés van. Az "illiberális" államban a gyermek csupán kötelességekkel, a szülő pedig kizárólag jogokkal rendelkezik. A választások elmúltával a kormányfőnek három és fél éve van arra, hogy a családok életébe is belenyúljon, s a patriarchális szemléletet megerősítse a magyar társadalomban. Pedig a Nobel-díjas Ivo Andrics írja, hogy egész életünkben a gyermekkorunkból igyekszünk kigyógyulni.

Marussia: hamis vád

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:59
Ericsson üldözi Bianchit FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CLIVE ROSE
Sajnos továbbra sincs pozitív változás a Szuzukában súlyos fejsérülést szenvedett Jules Bianchi állapotában. Továbbra is kómában van az orvosai szerint agykárosodást szenvedett pilóta, és csak gépek segítségével tud lélegezni.

A baleset okával kapcsolatban olyan verzió látott napvilágot, miszerint a 25 éves versenyzőt a csapata, a Marussia bíztatta arra, hogy ne lassítson a sárga zászló ellenére sem, és tartsa távol magától az őt üldöző Marcus Ericssont. A német Bild szerint ezt igazolja a rádióforgalom anyaga is.

Nos, a Marussia Forma-1-es alakulata nem hagyta szó nélkül a súlyos vádakat, és hivatalos közleményben reagált azokra. Ebben kifejtették, elsősorban Bianchi gyógyulására szeretnének koncentrálni, de a vádak abszurditása miatt kénytelenek az üggyel foglalkozni.

" Jules lelassított a dupla sárga zászlós jelzéskor. Ez egy megdönthetetlen tény, ezt a telemetriai adatok is alátámasztják, melyeket a csapat a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) is megosztott. Szocsiban, október 10-én egy hivatalos sajtótájékoztatón az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting megerősítette, hogy ezeket az információkat eljuttattuk a szövetséghez, majd elmondta, ő maga is megvizsgálta őket, és azt is, hogy Jules lassított.

A csapat és a versenyző közötti teljes rádiós anyagot, annak írott változatát is eljuttattuk az FIA-hoz, amelyből egyértelműen kiderül, a kérdéses szakasz egyetlen pontján sem kértük arra, hogy menjen gyorsabban és egyetlenegy olyan megjegyzés sem hangzott el, ami erre utalt volna" - olvasható az istálló közleményében.

Roger újra a csúcson?

Publikálás dátuma
2014.10.16. 07:58
Federer először nyert Sanghajban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ZHONG ZHI
Vélhetően nem sokan vannak azok, akik az év elején arra fogadtak volna, hogy a 17-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federer 2014 végén világelsőként búcsúztassa az idei évet. Nos, a 33 éves, négygyermekes svájci fenomén alaposan rácáfolt a benne kétkedőkre, és ha nem is a legszebb éveire emlékeztetően teljesít, de alaposan megközelítette azt: összesen kilenc döntőben volt érdekelt - ebből egy Grand Slam (Wimbledon) -, és négyet be is húzott.

Jelen pillanatban ő van a legjobb formában, és a legutóbbi a sanghaji tornagyőzelmével 2430 pontra közelítette meg a szerb Novak Djokovicsot a világranglistán. Ami ugye rengeteg pont, ám a szerb a wimbledoni sikerét követően egy tornát - Peking - tudott megnyerni, és meglehetősen szélsőségesen teljesít.

Ráadásul a hátralévő nagy tornákon 3000 pont gyűjthető, és a svájci zseni esetleges bázeli sikerével megint 500 ponttal beljebb lenne, ugyanis a világelső ezen a héten nem játszik.  Federer egyébként csak extraklasszis teljesítménnyel lehet újra a csúcson: meg kell nyernie a bázeli, a párizsi és az idényzáró londoni világbajnokságot is.

Nos, ha valakinek, ez neki nem megoldhatatlan feladat, ráadásul eddigi pályafutása során összesen 302 héten állt a világranglista élén, amivel abszolút csúcstartó. "Nem vagyok benne biztos, hogy elérhető a világelsőség. Úgy érzem, hogy ez Novakon is múlik. Ő diktál, ennek ellenére mindent megteszek, hogy sikerüljön" - fogalmazott a svájci, aki mindennek tetejébe végre Davis Kupa-győztes is lehet, hiszen a fináléban a francia válogatottal játszanak.

Ha Federer vezetésével nyernének a svájciak, akkor a GS-rekorder gyűjteményéből kizárólag az egyéni olimpiai aranyérem hiányozna. Ugyanis bármilyen hihetetlen, de 2001-ben még Hopman Kupát is nyert Martina Hingis társaként. Nagyon úgy tűnik, hogy a korábbi-leendő (?) világelső azon döntése, miszerint Stefan Edberg irányítsa az edzéseit, igencsak bevált.