Előfizetés

Körözött hajómotorokkal buktak le

Külföldön lopott hajómotorokat szállított az a két bolgár férfi, akiknek autóit az M70-es autóúton ellenőrizték a rendőrök.

Hétfőre virradó éjjel a zalai rendőrök az autóúton egy német ideiglenes rendszámú Renault-t és egy Fordot állítottak meg, mindkét kocsit egy-egy bolgár származású, malagai lakos férfi vezette.

A rendőrök átvizsgálták a járművek rakterét, amelyekben összesen hét hajómotort, egy motorfűrészt, egy kerékpárt, valamint egy tucat gázolajos kannát és slagot találtak. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy a hajómotorok közül egyet az osztrák, egyet pedig a német hatóságok köröztek.

A nyomozók az összes tárgyat lefoglalták, a német és az osztrák hatóságok bevonásával vizsgálják a hajómotorok eredetét.

A bolgárok közül az egyik azzal védekezett, nem tudták, hogy lopott árut szállítanak, azokat egy németországi autókereskedésben vették. Adásvételi szerződéssel azonban nem rendelkeztek.

Baleset a Szentendrei úton - Nagy a torlódás befelé

Baleset miatt torlódik a forgalom Budapesten, a III. kerületi Szentendrei úton a város felé.

Az Árpád hídra felvezető sávban két személyautó ütközött össze. A balesetben nem sérült meg senki, a helyszínelés jelenleg is tart.

Hamis szótárakkal bukott le

Csaknem 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szerzői jogok tulajdonosának az a Békés megyei nő, aki szótárakat hamisított a fuvarozó cég kamionsofőrjeinek, az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vádemelést javasol.

Az adóhatóság keddi közleménye szerint egy Békés megyei fuvarozással foglalkozó cég  szótárt kívánt készíteni kamionsofőrjei számára az alapvető idegen nyelvű kommunikáció megsegítése érdekében. A szótárak elkészítése a menedzsment egyik tagjának lett a feladata.

A nő a nyomdának sokszorosítás céljából elektronikus formában egy kereskedelmi forgalomban lévő kiadványt küldött el. A másolatokra a cég saját nevével és logójával ellátott fedőlapot készítettek és a "Sofőrszótár" címet adták neki. Miután francia nyelvű kiadványra is igény merült fel, egy fordító irodával lefordíttatta, majd ezt is továbbította a nyomdának. A szótárakból 300-300 darab elkészítését rendelte meg, hogy a cég összes kamionsofőrjének jusson. 

Az anyag egy részét már kiosztották, amikor fény derült arra, hogy a nő a kiadványt változtatás és a szerző engedélye és hozzájárulása nélkül átvette, sokszorosíttatta, ráadásul a cég sajátjaként tüntették fel, amivel csaknem 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a szerzőnek. 

A NAV pénzügyi nyomozói lefoglalták a fellelhető hamis kiadványokat és az ügyet bitorlás miatt vádemelési javaslattal megküldik az ügyészségnek. A bűncselekmény miatt a törvény akár három évig terjedő szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi - olvasható a NAV közleményében.