Ebola - Oroszországban már készítik az oltóanyagot

Oroszországban fél éven belül lesz oltóanyag az Ebola-vírus ellen - jelentette a lenta.ru orosz hírportál vasárnap.

Veronyika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszter ezt a Rosszija 1 állami televízió szombat esti adásának nyilatkozva jelentette be. Azt mondta, hogy vezető orosz virológusok három oltóanyagon is dolgoznak.
Az egyiket, amely inaktivált vírustörzsből készült, már klinikai kipróbálásnak vetették alá. A másik kettő úgynevezett genetikailag módosított vakcina.

Szkvorcova szerint azért kell körülbelül fél év az oltóanyag kidolgozására, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék annak esetleges káros hatását.

Az orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy Oroszország lakosságának nem kell tartania az Ebola-vírus elterjedésétől. Közölte, hogy a veszélyes fertőző betegségnek az országban való megjelenése ellen május óta tesznek lépéseket. Július óta járványvédelmi intézkedéseket vezettek be.

Szkvorcova elmondta, hogy a veszélyes vírus kimutatására létrehoztak egy tesztrendszert. Havonta 7 és félezer repülőjárat utasainak a járványügyi ellenőrzését végzik el Oroszországban, ez majdnem másfél millió embert jelent. Mobil és rögzített hőkamerákat helyeztek el 71 orosz repülőtéren.

Különösen a Nyugat-Afrikából érkezett utasokra figyelnek oda, közöttük arra a 450 diákra, akik oroszországi felsőoktatási intézményekben tanulnak.
Pénteken Anna Popova, az orosz közegészségügyi és járványügyi hatóság főorvosa azt közölte, hogy 101 fiatalt tartanak továbbra is orvosi megfigyelés alatt. 16 diákot helyeztek el kórházban, de velük kapcsolatban nem bizonyosodott be az Ebola-vírussal fertőzöttség gyanúja.

Az orosz egészségügyi miniszter a szombati tévéinterjúban beszélt az Oroszországban nemrég létrehozott Triazaverin nevű gyógyszerről is, amely hatékonynak bizonyult az Ebolával rokon lázas megbetegedést okozó vírusok, így a Marburg-vírus ellen. A gyógyszert egyelőre Afrikából behozott vírustörzseken próbálják ki. Az orosz miniszter azt remélte, hogy a Triavazerin igen hatékony lesz az Ebola-vírussal szemben is.

Szerző

Újabb rosszullét egy szavazókörben

Rosszul lett a szavazatszámláló bizottság egyik tagja a Fejér megyei Lovasberény 3-as számú szavazókörében vasárnap, kórházba vitték - közölte a helyi választási iroda a valasztas.hu-n.

A közlemény szerint a rendkívüli esemény a bizottság munkáját nem befolyásolja. Hozzátették: telefonon értesítették az egyik póttagot, hogy jöjjön az érintett szavazókörbe, és lássa el bizottsági feladatát.

Jászapáti 2-es számú szavazókörében még a voksolás megkezdése előtt a szavazatszámláló bizottság elnöke lett rosszul, emiatt elhagyta a szavazóhelyiséget. Az elnöki feladatokat ezt követően az elnökhelyettes látta el.

Alsónémediben egy idős férfi elvesztette az eszméletét. Amíg a mentők megérkeztek, a Pest megyei település 1-es számú szavazókörénél az udvaron várakoztak a voksolni érkezők.

Szerző

Senkinek sincs hatosa

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 41. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

Nyerőszámok:

10 (tíz)
14 (tizennégy)
22 (huszonkettő)
33 (harminchárom)
34 (harmincnégy)
40 (negyven)

Nyeremények:

6 találatos szelvény nem volt;
az 5 találatos szelvényekre egyenként 455 625;
a 4 találatos szelvényekre 8235;
a 3 találatos szelvényekre 1595 forintot fizetnek.

Szerző
Frissítve: 2014.10.12. 18:48