Előfizetés

Jogellenes a szegregáció Gyöngyöspatán

Jogerősen elmarasztalták másodfokon a Gyöngyöspatai önkormányzatot és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (KLIK) a szegregált roma gyerekek ügyében.

A Nekcsei Demeter Általános Iskolában 2004 és 2012 között elkülönítve, rosszabb minőségű taníttatásban részesítették a roma származású tanulókat, míg a nem roma társaik normál körülmények között folytathatták tanulmányaikat. Ezzel hátrányos megkülönböztetés érte az elkülönített gyerekeket.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 2011-ben keresetet nyújtott be az iskola és Gyöngyöspatai jobbikos önkormányzat ellen. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman 2011 tavasszal súlyos jogsértő gyakorlatot állapított meg, és kérte a szegregáció felszámolását. Kérvényét semmibe vették, továbbra is külön helyezték el a diákokat.

Az iskolavezetőség szerint 2012-től az eddig elkülönített tanulók tíz százalékát integrálták. Megnyitották számukra a napközit, biztosították az úszóoktatást és a földszinti termek helyett már az emeleten lévő teremben tanulhattak tovább.

Mindezzel még az elsőfokú ítélet előtt az iskola és az önkormányzat képviselői, ha nem is szóban, de tetteikben beismerték a szegregációt, amit a tárgyalás során végig tagadtak.

Goodfriend: a tények egyértelműek, és aggodalomra adnak okot

Az elmúlt időben tapasztalt, civil szervezetekkel kapcsolatos "lépések sorozata a lehetőségek beszűküléséhez és megfélemlítéshez" vezet - mondta André Goodfriend az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) a civil társadalmi szervezetek 2013-as évre vonatkozó fenntarthatósági indexét bemutató sajtótájékoztatón. 

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője kiemelte: bár a magyar kormány szerint sok civil szervezet működik az országban, és csak néhányukat érintik a közelmúltbeli ügyek, a tények egyértelműek, és aggodalomra adnak okot. Goodfriend emlékeztetett: olyan nyilatkozatokat is tettek magas szintű politikusok, amelyekben a civil társadalom azon szervezeteit, amelyek nem a központi kormányzattól kapnak támogatást, hanem külföldről kapnak pénzt, úgy minősítették, mintha azok külföldi érdekeket szolgálnának.

Az Egyesült Államok elkötelezetten támogatja az erős és életképes civil társadalmakat, mert meggyőződése, hogy a civil szektor kulcsfontosságú szerepet tölt be az egészséges demokráciában. Móra Veronika, az index kidolgozásában részt vevő - s Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő, így az Orbán-kormány által vegzált - Ökotárs Alapítvány munkatársa kifejtette: a civil társadalom "nemcsak a Norvég Alapból és a Kehi-vizsgálatból áll", az indexszel szélesebb képet akarnak nyújtani a civil szervezetek Magyarországon sok szempontból sem könnyű helyzetéről.

Mécs Imre gyanúsított

Publikálás dátuma
2014.10.10. 07:11
Mécs Imre a bíróságon FOTÓ: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
Megkezdődött a budapesti Szabadság téri, a német megszállás áldozatai emlékművének felállítása ellen tiltakozókkal szemben indított eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön. Az eljárást a rendőrség jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indította még tavasszal 15 ember ellen, mert többszöri felszólításra sem voltak hajlandóak elhagyni az építési területet.

Az érintettek nem ismerték el bűnösségüket és kifogást nyújtottak be a fejenként 50 - egy esetben 60 - ezer forintos bírságot kiszabó rendőrségi határozattal szemben, így került az ügy bíróság elé. Az eljárás a 15 személy meghallgatásával kezdődött csütörtökön és várhatóan kedden folytatódik, s várhatóan be is fejeződik. A csütörtöki tárgyalás elején a bíró azt kérte a hallgatóságtól, hogy aki nem tud leülni - az újságírók kivételével -, hagyja el a termet. Az eljárás alá vont személyek, valamint a hallgatóság ezen felháborodott, mert a tárgyalást nyilvánosnak hirdették, ezért onnan nem lehet senkit kirekeszteni. A bíró jelezte, hogy az épületben nincs nagyobb tárgyalóterem, majd miután a felhívásának ez után sem tettek eleget, a biztonsági szolgálat segítségét kérte. Végül az ugyancsak eljárás alá vont Mécs Imre korábbi szabaddemokrata és szocialista országgyűlési képviselő kérésére a hallgatóság mégis maradhatott úgy, hogy újabb székeket hozattak a terembe.