Lemondott, de marad Trócsányi embere

Publikálás dátuma
2014.10.07. 07:00
Székely László a parlament igazságügyi bizottságának múlt heti ülésén FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Továbbra is az Igazságügyi Minisztériumban (IM) dolgozik Hajas Barnabás, tehát nemcsak kormánytisztviselői jogviszonya él, hanem a munkavégzés alól sincs felfüggesztve. Trócsányi László eddigi kabinetfőnöke - mint megírtuk - azért keveredett "bajba", mert az ő számítógépéről származhatnak azok a képfájlok, amelyekkel a Magyar Nemzet támadást indított az ombudsman ellen a józsefvárosi tűcsereprogram ügyében.

Trócsányi László kabinetfőnöke még a múlt héten, szeptember 30-án lemondott tisztségéről "figyelemmel arra, hogy a józsefvárosi tűcsere-programmal kapcsolatban felmerült személyes érintettsége" - közölte az IM lapunk tegnapi cikkére reagálva. Hozzátették: a "miniszter még aznap elfogadta a lemondását, és az illetékes hatóságok vizsgálatának eredményétől függően hozza meg a további döntését". Ez - mint a tárca sajtófőnökétől megtudtuk - azt jelenti, hogy Hajas Barnabás kormánytisztviselői jogviszonyának sorsa a folyamatban lévő nyomozati és alkotmányvédelmi eljárások fényében dől majd el. Az IM ugyanakkor az ügy kapcsán további kérdéseinkre nem kívánt válaszolni, így arról sem tájékoztattak, hogy az ombudsman múlt heti, parlamenti meghallgatásán, vagy épp az Alkotmányvédelmi Hivatal (AVH) megkeresése nyomán "merült fel" Hajas személyes érintettsége.

Megírtuk: Hajas Barnabástól, az igazságügyi miniszter eddigi kabinetfőnökétől származhatnak azok a kifotózott hivatali levélrészletek, amelyek alapján a Magyar Nemzet igyekezett bajba keverni Székely László ombudsmant, illetve hivatalát. A lapunk birtokába került adatok szerint legalábbis Hajas, aki korábban az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának (AJBH) munkatársaként dolgozott, saját számítógépén hozhatta létre azokat a képfájlokat, amelyeket néhány hete a kormánypárti napilap változtatás nélkül közzétett honlapján (is) a józsefvárosi tűcsereprogramról írt cikkeihez.

Székely László a parlament igazságügyi bizottságának múlt heti ülésén FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Székely László a parlament igazságügyi bizottságának múlt heti ülésén FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Lapunk értesülését sem az igazságügyi tárca, sem maga az érintett nem cáfolta, sőt, a tisztségviselő érintettségét megerősítette az IM. Telefonon kerestük Hajas Barnabást, aki nem fogadta és nem is viszonozta hívásunk. Nem úgy az IM egyik alkalmazottja, aki bemutatkozása szerint "Hajas főosztályvezető-helyettes úr" titkárságáról hívta vissza lapunkat, s megígérte, hogy átadja üzenetünket főnökének. Ebből az következik, hogy Trócsányi elfogadta ugyan bizalmasa kabinetfőnöki posztról való lemondását, ám Hajas esetleges érintettségét mégsem ítélte olyan súlyosnak, hogy a hatósági eljárások lezárásáig fel is függessze a munkavégzés alól. Hajas jelenlegi munkakörét érintően írásban újabb kérdésekkel fordultunk az IM-hez, de leghamarabb mára ígértek választ.

Az ombudsmani hivatal sem kívánt további kérdésekre válaszolni a józsefvárosi tűcsereprogramról készült jelentést övező botrány ügyében. Azzal hárították el megkeresésünket, hogy már nem a hivatal hatáskörébe tartozó ügyről van szó, ők az összes rendelkezésükre álló információt átadták az illetékes szerveknek, amelyek megfelelő eszközökkel rendelkeznek a levelezés nyilvánosságra kerülését övező körülmények kivizsgálásához. Megírtuk: Székely László a többi között jogosulatlan adatszerzés bűntettének gyanújával, ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen (LÜ), s az AVH vizsgálatát is kezdeményezte a tűcsereprogramról készült jelentés kapcsán a Magyar Nemzethez kiszivárgott belső hivatali levelezés miatt. Mindkét hatóságot felkerestük kérdéseinkkel, ám az LÜ a Fővárosi Főügyészséghez irányított, ahonnan mindössze azt a választ kaptuk: a feljelentés megérkezett, annak "vizsgálata folyamatban van, ezért arról több felvilágosítás jelenleg nem adható". Az AVH kérdésinkre annyit reagált: önálló sajtótájékoztató tevékenységet nem folytatnak, így a Belügyminisztérium sajtóosztályán keresztül, várhatóan ma kapunk választ.

Annyi biztos, a Magyar Nemzet lejárató kampányában érintett Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) egyetlen eljáró hatóság sem kereste meg. Sárosi Péter programvezető, akinek levélváltásai - nem hiteles formában - nyilvánosságra kerültek, lapunknak elmondta, őket nem vonták be az eljárásba eddig, de nem is biztos, hogy megteszik, hiszen a feljelentésben megjelölt büntetőjogi gyanútól is függhet, milyen módon nyomoznak az illetékes szervek. Sárosi szerint egyébként az újabb fejlemények különösen annak fényében érdekesek, hogy miközben a TASZ és az ombudsmani hivatal közötti levélváltást rosszindulatúan, szándékosan torzítva, sőt, szelektálva és az üzenetek sorrendjét összekeverve hozta nyilvánosságra részleteiben a napilap, a képfájlok tanúsága szerint arra sem figyeltek, hogy megfelelő módon védjék saját forrásukat. Vagyis akár mindkét esetben felmerülhet a szándékosság gyanúja.

Emlékezetes: az ombudsmant múlt kedden hallgatta meg az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, Megállapították, nem történt szabálytalanság a tűcsereprogramról szóló jelentéssel kapcsolatban. Székely meghallgatását azért kezdeményezte Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke, mert a Magyar Nemzet "A TASZ irányítja a hivatalt" címmel arról írt, az ombudsmani hivatal egyeztetett a TASZ-szal, mely azt akarta volna elérni, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatalát az önkormányzati kampányra időzítsék, és ebben szerintük a hivatal egyik munkatársa kész volt segíteni. Csakhogy a lap bizonyítékként közölt, kifotózott levélrészletei több szempontból is manipulatívnak bizonyultak, s az érintettek cáfolták a Magyar Nemzet következtetéseit is. Mindennek ellenére Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester azt mondta, "befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba", Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt, ha mindez igaz, akkor Székelynek mennie kell.

Rubovszky lezártnak tekinti
"Nem áll szándékomban ismét összehívni az Országgyűlés igazságügyi bizottságát, engem és képviselőtársaimat ugyanis teljes mértékben megnyugtatott az ombudsman beszámolója, ezzel lezártnak tekintem az ügyet" - mondta lapunknak Rubovszky György. A testület KDNP-s elnöke szerint fel sem merül, hogy a Hajas-szál nyomán újra tájékoztatást kérjen a bizottság, hiszen ők az "ombudsmani magatartást vizsgálták" ebben az ügyben, más jogkörük, szerepük nincs. Székely László a teljes levelezést bemutatta a meghallgatáson, s beszámolójában az ombudsmani hivatalban lefolytatott belső vizsgálat egészét feltárta - ismertette Rubovszky, hozzátéve: azért "mer" a zárt ülésről tájékoztatást adni, mert az ombudsman maga a transzparencia jegyében minden adatot nyilvánosságra hozott.
A politikus szerint a bizottság az ombudsmannal való kapcsolattartó fórum, így számukra elsősorban a Székely személyét érintő sajtótámadás valóságtartalmának tisztázása volt cél, a további nyomozati eljárás nem az ő hatáskörük. Az ombudsmani beszámolót szinte egyhangúlag, 8 igen és 1 nem szavazattal fogadták el, állásfoglalásukat Rubovszky megküldte a házelnöknek. Ebben teljes megelégedettségüknek adtak hangot, megállapították, hogy nem történt szabálysértés, mindössze annyit kértek Székelytől, hogy a jövőben az eddiginél is jobban figyeljen a vizsgálatok pártatlanságára.

Szerző

Navracsics szakított eddigi önmagával

Publikálás dátuma
2014.10.06. 23:02
Navracsics Tibor hiába tett meg mindent, hogy Brüsszelben homályban maradjon, mi mindenért felelős az Orbán-kormány tagjaként FO
Bár meghasonlott önmagával és kormányát is megtagadta Navracsics Tibor, a volt kormányfő-helyettest mégsem találta alkalmasnak az Európai Unió oktatási és kulturális biztosának az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága. Ettől még az egykori közigazgatási és igazságügyi miniszter uniós biztos lehet, egyelőre azonban nem tudni, milyen tárcát kap. Lehetséges, hogy csak az eddig neki szánt portfolióból vesznek el - az állampolgársági ügyeket -, de az is, hogy teljesen új területért felel majd.  

Új feladatot kell találni Navracsics Tibor számára Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének, az EP kulturális és oktatási bizottsága szerint ugyanis a magyar jelölt alkalmas ugyan EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg.

Elsőként Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője tette közzé Facebook-oldalán a bizottsági szavazás eredményét: Navracsics személyét 15 igen, 10 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett fogadta el a bizottság. Jávor azt írta: "a szocik csak megszavazták". A jelölt portfóliójára 14 nem, 12 igen szavazat érkezett, ami azt jelenti, hogy lehet még uniós biztos, de nem az eddig neki ajánlott területen.

A hétfői ülésen részt vevő Molnár Csaba, a DK EP-képviselője szerint Juncker most vagy egészen más tárcát kínál a magyar jelöltnek, vagy szűkíti az eredetileg neki szánt portfóliót, de az is lehet, hogy felkéri a magyar kormányt, hogy jelöljön új biztost. Molnár az első változatot valószínűtlennek tartja, tekintettel arra, hogy sok biztos-jelöltet már meghallgattak, és ebben a szakaszban már nehéz lenne "csereberélni" a tárcák között. Ezért úgy véli, Juncker a tárcához eredetileg tartozó négy terület közül egyet, kettőt vagy hármat el fog venni. A bizottság egyik magyar tagja, Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő is azt mondta, most Juncker megítélésén múlik, hogy miként lehet továbblépni, vagyis hogy a portfólió eredeti felelősségi területeinek egy részét elveszik-e, vagy teljesen más tárcát kínálnak neki.

A Fidesz-KDNP EP-delegációja azt közölte: "Navracsics Tibor meghallgatása az EP-ben egyértelmű siker volt", felkészültségét érdemben senki nem tudta megkérdőjelezni. "A parlamenti szakbizottság baloldali többsége ugyanakkor módosítást javasolt a portfólió tartalmát illetően, ahogy ez várhatóan más biztosok esetében is bekövetkezik. A biztosi portfóliók részletes tartalmát illetően a bizottság elnökének kizárólagos hatáskörében van a döntés" - írták.

Az AFP uniós forrásokra hivatkozva azt írta: az állampolgársági területet vehetik el Navracsicstól, azt ugyanis eddig is más biztosnak adta volna Jean-Claude Juncker. Az MTI brüsszeli tudósítója is úgy tudja, a Navracsicsnak szánt tárcától elvonják az uniós polgárság területét, és átadják azt Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság leendő alelnökének. Minderről Juncker egyszemélyben dönt - napokon belül. Az EP ugyanis október 22-én szavaz plenáris ülésén a végső bizottsági névsorról, az Európai Parlamentnek és bizottságainak nem áll módjában, hogy egy-egy biztos kinevezését megvétózza, csak az egész biztosi kollégium kinevezésének támogatásáról vagy elutasításáról dönthetnek. Még soha nem volt példa arra, hogy a plenáris ülés leszavazza a biztosi testület kinevezését, vagy akár egy bizottság leszavazzon egy kijelölt biztost, ám a Navracsicséhoz hasonló "pótvizsgázásokra", sőt, biztosi portfóliócserékre akadtak példák.

A hétfői döntést megelőzően több kérdést tett fel Navracsics Tibornak az EP szakbizottsága. A politikus vasárnap este írásban válaszolt, válaszai azonban minden bizonnyal kiválthatták Orbán Viktor nemtetszését. A kormányfő volt ugyanis az, aki korábban úgy fogalmazott: "Azt várom, hogy a magyar biztos a magyar kormány érdekeit képviselje majd Brüsszelben". Erre a szakbizottsági meghallgatáson és utóbb írásban is többször is rákérdeztek Nasvracsicsnál, aki a pótvizsgáján ismét meghazudtolta korábbi önmagát, mintha soha nem is lett volna a második Orbán-kormány miniszterelnök-helyettese, valamint a jogalkotásért is felelős közigazgatási és igazságügyi minisztere.

"Bölcsebb lett volna"

Az euroszkeptikus képviselőcsoport azt kérdezte Navracsicstól, készen áll-e arra, hogy hivatalosan és nyilvánosan kinyilvánítsa: a média- és igazságszolgáltatási reform, amelyet ő "inspirált", eredeti javaslat formájában nem volt összhangban az EU alapjogi chartájával. Továbbá: készen áll-e arra, hogy hivatalosan és nyilvánosan elítélje ezeket, elhatárolódjon a Fidesz, a magyar kormány és az Orbán Viktor által képviselt álláspontoktól?
Navracsics erre közölte: az egyéni indítványként beterjesztett jogszabálytervezetek több ponton nem tükrözték az ő álláspontját, valamint, hogy a kormány mind a média, mind az igazságszolgáltatás átalakítására a közszolgálat legmagasabb szintjének garantálása és az állampolgárok legnagyobb haszna érdekében tett javaslatot. Szerinte a magyar kormány nyitottnak mutatkozott, hogy az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal folytatott párbeszéd útján javítson a kérdéses jogszabályokon. Hozzátette: a kormány őt jelölte ki, hogy egyeztessen az európai intézményekkel és az Európa Tanáccsal, s ezalatt megtanulta, hogyan lehet közvetíteni a felek között és összebékíteni a nemzeti érdeket az európai érdekkel. "Megtanultam azt is, hogy bölcsebb lett volna ezeket a megbeszéléseket és egyeztetéseket előbb elkezdeni, érzékenyebb módon, tekintettel az alapjogok és a jogállamiság fontosságára szerte az Európai Unióban".

2011. január 27., Navracsics a Fidesz.hu-nak: "Az Európai Parlamentben lefolytatott tárgyalások, ülések mostanra már egyértelműen kikristályosították azt a képet, miszerint a médiatörvénnyel kapcsolatos vita során a különböző álláspontok pártpolitikai törésvonal mentén rendeződtek. (...) Az európai baloldal a 2010-es választási eredmény miatti csalódottságában így próbál elégtételt venni a Fideszen".

"Immár nem vagyok tagja"

A liberálisok által a magyar médiaszabályozásra vonatkozóan feltett kérdések lényege szintén Navracsis uniós jogelvek iránti elkötelezettségét firtatta.
"Ha megerősítést nyerek biztosként, teljes mértékben elkötelezem magam ezen elv és a chartában rögzített minden alapjog és elv tiszteletben tartása és előmozdítása mellett" - tett ígéretet Navracsics. Az EU által számtalanszor kifogásolt médiatörvény annak idején egyéni képviselői indítvány formájában került a törvényhozás elé, s az eredeti szöveg több ponton sem tükrözte az ő személyes véleményét. A jogszabály célja ugyanakkor Navracsics válasza szerint a régi, töredezett és elavult szabályozás frissítése volt, azzal a céllal, hogy a médiaszektor átláthatóbb legyen, teljes mértékben tiszteletben tartva a sajtó szabadságát és az iparági versenyt. A törvény elfogadásához vezető vitában világos volt, hogy annak összhangban kell lennie az uniós szabályokkal - írta Navracsics, hozzátéve: a törvény több ponton az Európai Unióban alkalmazott bevált gyakorlatokból merített ihletet. "A kormány a jogszabály véglegesítésekor párbeszédet folytatott az Európai Unióval és az Európa Tanáccsal, amit én természetesnek tekintettem, s ezért erőteljesen üdvözöltem, és aktívan támogattam" - fogalmazott.

A liberálisok kérdései a reklámadóra is kitértek, Navracsics szerint a kormány azért vezette be az új adót, hogy az adóterhek elosztása méltányosabb legyen a médiaszektorban. Teljes mértékben egyetért azzal, hogy az adóztatást nem szabad újságok, műsorszolgáltatók vagy más médiumok belső működésébe vagy szerkesztőségi irányultságába való beavatkozásként alkalmazni. "A média szabadsága és sokszínűsége kulcsfontosságú a demokratikus társadalmak számára. Sajnálom, hogy a múltban néha a magyar kormány, amelynek immár nem vagyok tagja, nem tulajdonított kellő fontosságot ennek a jelentős szempontnak".

2010. december 29., Navracsics levele Neelie Kroesnak: A december 21-én, több mint kétharmados támogatással elfogadott médiatörvény "minden elemében megfelel az EU irányelveinek és az Európában szokásos szabályozásoknak, illetve egyetlen részletében sem tartalmaz olyan szabályozást, mely az Unió valamely országában ne lenne ismert (...) A törvény pontos szövegének ismerete hiányában megfogalmazott politikai álláspontokkal és az utóbbi napokban a sajtóban megjelent véleményekkel nem kívánok foglalkozni. (...) meggyőződésem - miként feltételezem Alelnök Asszony meggyőződése is -, hogy a kérdés valós megítélése csakis az objektivitás és a vélemények egyensúlya alapján elképzelhető. Minden ellenkező kísérlet, a törvény konkrét szövegét és intézkedéseit figyelmen kívül hagyó, a magyar kormány demokratikus elkötelezettségét megkérdőjelező vélemény felfogásom szerint politikai motivációt rejt."

"Egyelőre úgy tűnik"

A liberálisok azt is szóvá tették, hogy Magyarországon "túlközpontosított" az általános iskolai oktatás, a tankönyvek ellenőrzése, egyre nagyobb teret nyer az egyház az oktatásban, és hogy a hallgatói szerződés korlátozza az unión belüli mozgás szabadságához való alapjogot.
Az idevágó kérdésekre Navracsics azt írta: egyetlen bíróság vagy hatóság sem állapította meg, hogy a hallgatói szerződés korlátozná a mozgás szabadságát. A jogszabályt az Európai Bizottság hosszasan vizsgálta, több körben egyeztetett a magyar hatóságokkal, közben módosították is. Ezután az EB tavaly úgy döntött, hogy nem indít kötelezettségszegési eljárást. Navracsics arra is kitért, hogy az agyelszívás az egyik legszélesebb körben elterjedt és legösszetettebb probléma, amellyel az unió tagállamai közül sok kénytelen szembenézni. "Egyelőre úgy tűnik, egyetlen ország sem találta meg a tökéletes megoldást".

A jelölt szerint azonban a magyar oktatás átszervezését nem ideológiai megfontolások motiválták, hanem az, hogy a korábbi decentralizáció sok esetben az oktatás minőségének rovására ment. A politikus szerint kijelentései nem tartalmaztak semmilyen ellentmondást; ő elkötelezett a személyek szabad áramlása és az EU mélyebb értékei mellett egyaránt, ezért természetes, hogy minden tőle telhetőt megtenne az európaiakkal ellentétes trendek ellen a magyar oktatásban.

2013. február 22., Navracsics a Kossuth Rádióban: "Az úgynevezett röghöz kötés a közpénzek felhasználásnak egy felelős módját jelenti, hiszen, ha az adófizető polgárok áldoznak azért pénzükből, hogy az egyetemisták kedvezményesen vagy térítés nélkül tanulhassanak, akkor elvárható, hogy a végzett hallgatók bizonyos ideig idehaza dolgozzanak és gyarapítsák a közjót, tanulmányi szerződésekre pedig korábban is volt példa".

A pótvizsgázók
Navracsics Tibor mellett a cseh liberális Vera Jourová (jogérvényesülés, fogyasztóvédelem, nemek közötti egyenjogúság) és a francia Pierre Moscovici (gazdaság és pénzügyek) is kapott írásban pótkérdéseket, amelyekre írásban kell válaszolniuk. Moscovicinek ma jár le a válaszadási határideje, hogy 22 pótkérdésre válaszoljon, vele szemben elsősorban a néppártiak kétkedőek, tekintettel arra, hogy a jelöltnek pénzügyminiszterként nem sikerült leszorítania 3 százalék alá a költségvetési hiányt.
A brit konzervatív Jonathan Hillnek (pénzügyi stabilitás, pénzügyi szolgáltatások és a tőkepiaci unió) pedig nem elég írásban válaszolnia, hanem újra meg kell jelennie az EP illetékes szakbizottsága előtt. Ezt az ismételt meghallgatást szintén ma délutánra iktatták be. A spanyol Miguel Arias Canete (éghajlat- és energiapolitika) ügyében sem született eddig döntés. Neki nem kell újabb kérdésekre válaszolnia, mert vele szemben az energiaszektorban való érdekeltségei miatt az összeférhetetlenség gyanúja merült fel. Az ő ügyében megvárják a jogi szolgálat szakvéleményét, majd az illetékes szakbizottságok kialakítják az álláspontjukat.
A magyar jelölthöz hasonló "kálvárián" ment át a liberális Alenka Bratusek volt szlovén kormányfő, akit Juncker az energiaunióért felelős alelnöknek jelölt ki. A politikust az elmúlt hetekben amiatt érte a legtöbb bírálat, hogy a választások elvesztése után, de még hivatalban lévő miniszterelnökként gyakorlatilag saját magát "buktatta felfelé" azáltal, hogy az általa vezetett kormány őt jelölte a brüsszeli testületbe. Ő ezt tegnapi bizottsági meghallgatásán igyekezett ismét cáfolni.

Orbán kritikusaira senki sem figyel?
"Tizenhatszor is elmondhatják ugyanazt, egyre hangosabban, ha nincs igazuk, akkor tizenhetedszer sem fog zavarni. (...) Ha túlságosan gyakran, a valóságtól elrugaszkodott módon mondanak ítéletet Magyarországról, egy idő után már senki sem figyel oda rájuk. Most ilyen időket élünk". Ezt Orbán Viktor mondta a Vas Népének adott interjúban. A miniszterelnök arra a kérdésre válaszolt, hogy a magyarországi kormányzati intézkedéseket erős kritika érte az elmúlt hetekben az Egyesült Államokból és az EU-ból is.

Szerző

Rogán Antal: megvan Magyarország új uniós biztosa

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője gratulált Navracsics Tibornak, mivel - mint hétfői közleményében írta, megvan Magyarország új európai uniós biztosa.

A politikus hozzáfűzte: kudarcot vallott a szocialisták "aknamunkája", a kis baloldali ellenzéki pártok európai uniós képviselői próbálták megakadályozni, hogy Navracsics Tibor európai uniós biztos legyen.
Megjegyezte, hogy a következő hetekben fog eldőlni az egyeztetéseken, hogy a volt külgazdasági és külügyminiszter az unió mely biztosi pozícióját kapja.

A bizottság hétfőn közölte, hogy az Európai Parlament (EP) kulturális és oktatási bizottsága szerint Navracsics Tibor alkalmas EU-biztosnak, de a testület nem támogatja, hogy a kultúra, az oktatásügy, az ifjúságpolitika és az uniós polgárság portfólióját kapja meg a magyar jelölt.

Szerző