Előfizetés

Kulcsfontosságú órák jönnek

Publikálás dátuma
2014.10.07. 07:54
Tovább romlott Jules Bianchi állapota FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MARK THOMPSON
Sajnos romlott a vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett Jules Bianchi állapota. A Marussia F1-es versenyzője továbbra is kómában van, nem tud egyedül lélegezni, így gépre kapcsolták. Állapotáról kizárólag a helyszínre utazott család adhat felvilágosítást.

Sajnos továbbra is rossz hírek érkeznek Japánból, a vasárnapi F1-es futamon súlyos fejsérülést szenvedett Jules Bianchiról. A Marussia 25 éves versenyzőjét még vasárnap megműtötték a yokkaichi Mie General Medical Centerben, mert vérrög keletkezett az agyában.

Az életmentő beavatkozás sikerült, sőt, az első információk arról szóltak (L'Equipe), hogy annak ellenére önállóan lélegzik Bianchi, hogy kómában volt. Sajnos az állapota tovább romlott, és tegnap már olyan hírek is napvilágot láttak, hogy újra kellett operálni, és immár csak gépek segítségével tud lélegezni (Radio Monte Carlo Sport).

A Sky Sports tegnap ugyan megerősítette a lélegeztető gépre való kapcsolást, ám a második beavatkozás hírét már cáfolta. "Továbbra is kritikus az állapota - még mindig az életéért küzd -, nem tud önállóan lélegezni, ugyanakkor nem került sor második műtétre. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják. Egy biztos, a következő huszonnégy óra kulcsfontosságú lesz" - mondta Craig Slater, a csatorna tudósítója, akinek az FIA megerősítette, a pilóta állapota stabil, de kritikus.

Egy biztos, Bianchi családja már a kórházban tartózkodik, és kizárólag akkor ad ki a kórház hivatalos felvilágosítást a pilóta állapotáról, ha ők hozzájárulnak. Gerard Saillant professzor is elutazott Japánba velük, hogy személyesen konzultálhasson Jules Bianchi állapotáról. A neves szaktekintély pár hónapja még Michael Schumacher mellett dolgozott. A francia versenyző csapata, a Marussia mindezt sajtóközleményben tudatta.

"A Jules egészségi állapotára vonatkozó információk közzétételével kapcsolatban a Bianchi-család kéréseit tiszteletben tartjuk, azokat követjük. Jules állapota mellett most ők a legfontosabbak a számunkra. Ezért a türelmüket és a megértésüket kérjük a további hírek közzétételével kapcsolatban, melyeket a yokkaichi Mie General Medical Centerrel, ahol Julest kezelik, együtt fogunk kibocsátani, amikor azt megfelelőnek érzik.

A Marussia F1 Team és a Scuderia Ferrari a kórházban marad, hogy támogassák Jules-t és a Bianchi családot. Most mindenki a kórház jelentésére vár. Meg a jó hírekre…

Mikor mentsen egy munkagép

Többen úgy vélik, már akkor be kellett volna küldeni a safety cart, amikor elkezdődött Adrian Sutil falba csapódó autójának a mentése. A sportág egykori és jelenlegi résztvevői szerint az erre vonatkozó szabályokat meg kellene változtatni.

Olivier Panis (az 1996-os Monacói Nagydíj győztese): "A traktornak nem szabadna pályára lépni, amíg nincs ott a biztonsági autó, avagy amíg nem lép életbe a piros zászlós jelzés!"
Patrick Tambay (korábbi kétszeres futamgyőztes): "Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy egy zajló verseny alatt egy traktor legyen a pályán!"

Martin Brundle (korábbi F1-es pilóta, szakkommentátor): "Aggaszt, hogy ezek a járművek ott lehetnek a pályán, hiszen túl magasak, a versenyzők pedig eléggé alacsonyan ülnek."
Jacques Villeneuve (az F1 1997-es világbajnoka): "Nincs szükségünk a mérlegelésre, ha egy versenygépet el kell távolítanunk a pályáról, akkor egészen egyszerűen be kell küldenünk a biztonsági autót.)

Rob Smedley (a Williams teljesítményért felelős főmérnöke): "Rengeteg töréstesztet végeznek, a traktorral való ütközés szimulálása azonban nincs ezek között. Amíg megy a verseny, egy ilyen járműnek nincs keresnivalója a pályán."

Kimi Räikkönen (az F1 2007-es világbajnoka): "Esőben mindig nehéz helyzetben vagyunk, könnyen megcsúszunk, főleg használt gumin. Úgy gondolom, ehhez az egészhez sok-sok balszerencse kellett, nekünk pedig tanulni kell az esetből, és tenni azért, hogy máskor ne történhessen meg."

"Fásultan is hét aranyérem!"

Publikálás dátuma
2014.10.07. 07:53
Hosszú Katinka már száz háton is a legszűkebb elit tagja lett FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/FRANCOIS NEL
Ha valaki egy pillanatra is kételkedett abban, hogy Hosszú Katinka jelenleg a világ talán legjobb formában lévő úszónője, az csattanós választ kapott az elmúlt héten. IronKatka előbb Hongkongban, majd utána Moszkvában tarolta le a mezőnyt, és immár 105 világkupa-győzelemnél jár, amivel az örökrangsorban utolérte az éllovas szlovák Martina Moravcovát.

Úgy tűnik, a magyar úszósport egyik legfényesebb csillaga tényleg verhetetlen. Hosszú Katinka ugyanis a hongkongi remeklést követően - ahol nem kevesebbet, mint tíz győzelmet aratott - Moszkvában is megmutatta, jelenleg nincs eredményesebb úszó nála rövidpályán. Az orosz fővárosban egyébként a szombati három után vasárnap négy számban bizonyult a legjobbnak a rövidpályás világkupa-sorozatának negyedik állomásán.

És ami talán a legfontosabb, a vegyes és a pillangó után háton is megérkezett a legszűkebb elitbe. Ugyanis száz háton nem sok hiányzott ahhoz, hogy a világcsúcs meglegyen.  

"Száz háton már tényleg nagyon kevés hiányzott, mindenki azt mondja, voltaképpen azon múlt, hogy még mindig nem vagyok hajlandó a legújabb fejlesztésű sapkát felvenni, ragaszkodom a régihez. Bár, nem elképzelhetetlen, hogy kipróbálom" - jelentette ki Hosszú Katinka még a hongkongi remeklését követően.

A magyar versenyző egyébként történelmet írt Hongkongban azzal, hogy tíz számban diadalmaskodott, ugyanis a rövidpályás vk-sorozat történetében egy versenyen eddig még senki sem tudott ilyen sok alkalommal győzni. Sőt, vasárnap Moszkvában a 100 méter háton elért győzelmével elérte a 100. vk-sikert, míg összességében már 105. aranyéremnél jár, ezzel az örökrangsorban utolérte az éllovas szlovák Martina Moravcovát.

"Hongkong után azt mondtam, arra, amit ott nyújtottam, még én sem számítottam. Merthogy inkább már akkor is olyasmit vártam magamtól, amire végül Moszkvában voltam képes, ahol fásultan is hét aranyat szereztem.

A száz hát mellett a kétszáz pillangón elért eredményemnek örülök a legjobban, mert még sohasem úsztam ilyen gyorsan, amióta a világkupákon indulok. Most irány Budapest, jönnek az újabb nagyon kemény edzések, aztán következhet az utolsó kör a világkupában" - árulta el Katka.

Összetettben is vezet

Hosszú Katinka tovább növelte pontelőnyét az élen az úszók rövidpályás világkupa-sorozatának összetett versenyében a szombat-vasárnapi moszkvai állomáson nyújtott teljesítményének köszönhetően.

A FINA tegnapi hírlevelének összesítése szerint Hosszú a két nap alatt szerzett hét aranyérmének, s további dobogós helyezéseinek eredményeként 126 pontot gyűjtött az orosz fővárosban, s a vk-sorozat negyedik állomását követően az összetett egyéni versenyben 643 ponttal vezet, csaknem négyszáz ponttal megelőzve a holland Inge Dekkert.

A mezőny legközelebb Pekingben találkozik október 24-25-én, aztán Tokió következik (október 28-29.), a szériazáró viadalt pedig Szingapúrban rendezik november első két napján. Az összetett pontverseny győztese mindkét nemnél 100 ezer dollárral gazdagodik. Hosszú 2012-ben és 2013-ban is első lett, s most is a legjobb úton halad a végső siker felé.

A moszkvai dobogósok
1. Hosszú Katinka 126 pont
2. Inge Dekker (holland) 66
3. Mireia Belmonte (spanyol) 51
Az összetett állása
1. Hosszú Katinka 643 pont
2. Inge Dekker 252
3. Mireia Belmonte 180

Budapest Maraton - 3000 külföldi indul

Több mint 70 országból közel háromezer futó érkezik majd a szombati, 29. SPAR Budapest Maratonra, mely idén is a Városligetből indul.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) hétfői tájékoztatása szerint a 11.00 órai rajtot Tarlós István főpolgármester lövi majd el, s a szokásoknak megfelelően ezúttal is több hazai híresség részt vesz az eseményen. Az olimpiai bajnok indulók között lesz Kovács István, Szilágyi Áron, Benedek Tibor, Gergely István, Szabó Gabriella és Dombi Rudolf is.

A tavalyi évben rekordot jelentő, több mint húszezer indulója volt az eseménynek, s idén is hatalmas tömeg várható a rendezvényen, amelyet a vasárnapi önkormányzati választások miatt rendeznek szombaton.

A klasszikus 42,195 kilométeres távot egyéniben és váltóban is lehet teljesíteni, de 30 kilométeres Coca-Cola Testébresztő futáson, a 7 kilométeres Minimaratonon, vagy a 2,7 kilométeres Maratonkán is lehet indulni. Ez utóbbi távon gyalogolást is rendeznek, s a szokásoknak megfelelően ezúttal is lesz családi futás (700 méter).