Előfizetés

Sorkatonaság: cáfol a HM

A Népszava korábban egy katonai meghívóból úgy értesült: hadkiegészítési rendszergyakorlatra vagyis virtuális sorozásra készül a Honvédelmi Minisztérium.  Lapunk kérdéseket tett fel a HM-nek, egyebek mellett arról, hogy a meghívó tanúsága szerint a hadkötelezettség  bevezetése a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésére irányuló szándékot takar-e. A szaktárca ezt válaszában cáfolta.

meghívó szerint a sorozónapon – olvasható a levélben, melyet Vanyur Tibor ezredes, hadkiegészítő parancsnok jegyez -, október 17-ikén „látványos mozzanatokkal” kívánják bemutatni „a hadkötelezettség bevezetését követő folyamatokat egészen a hadkötelezettek sorozásáig”.

Lapunk kérdéseket tett fel a HM-nek, egyebek mellett arról, hogy a meghívó tanúsága szerint a hadkötelezettség  bevezetése a kötelező sorkatonai szolgálat ismételt bevezetésére irányuló szándékot takar-e. Az érintettek teljes köre milyen tájékoztatást kap a sorozásról, illetve van-e mindennek köze az orosz-ukrán válsághoz? Továbbá, mit jelent valójában a „próbasorozás”?

Ezekre a kérdésekre közölte most publikált válaszát a Honvédelmi Minisztérium.

„Feltöltés-2014” a Magyar Honvédség rendszergyakorlata, amely annak begyakorlását célozza, hogy az MH képes legyen a Magyarország Alaptörvényében meghatározott speciális időszakokban, azaz „rendkívüli állapot idején” vagy „megelőző védelmi helyzetben” szükséges hadkiegészítési feladatok végrehajtására. A gyakorlat maga egy bevett, minden évben sorra kerülő esemény, amelyet a Magyar Honvédség központi katonai igazgatási szerve az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) hajt végre. Minthogy a gyakorlat egy megszokott, éves rendezvény, így semmi köze sincs az orosz-ukrán válsághoz.

A gyakorlaton kizárólag önként jelentkezők vesznek részt, akik teljes körű tájékoztatást kaptak - zárja válaszát a szaktárca.

Pénteken összecsapnak a főpolgármester-jelöltek?

Várhatóan pénteken este, egy kereskedelmi televízióban lesz látható a főpolgármester-jelöltek vitája, amelyen négy ellenzéki induló jelezte részvételét, Tarlós István főpolgármester, a Fidesz-KDNP jelöltje azonban távol marad.

Ezt Staudt Gábor, a Jobbik indulója mondta újságíróknak hétfőn, azt követően, hogy a vitáról egyeztetett Csárdi Antallal, az LMP főpolgármester-jelöltjével, valamint Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjének és Bodnár Zoltán, a Liberálisok indulójának képviselőjével. 

Staudt Gábor, mint mondta,  pezsgő, érdemi vitát vár. Emlékeztetett arra is, hogy Tarlós István már korábban jelezte távolmaradását. 

Csárdi Antal azt közölte: elvárja Tarlós Istvántól, hogy miután négy éven át vezette Budapestet, vitába szálljon kihívóival. 

Hozzátette: várhatóan a napokban lezárulnak a tárgyalások a televíziós társasággal a vita közvetítéséről.

"A szerződéskötés körülményei kezdettől fogva gyanúsak"

Az Együtt-PM szövetség IX. kerületi polgármesterjelöltje szerint a ferencvárosi önkormányzatnak fel kellene bontania a parkolási társasággal kötött szerződést, mert a kerület parkolási díjból származó bevétele messze alul marad a kívánttól. Erről Gegesy Ferenc beszélt hétfői kerületi sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: az önkormányzatnak 2010-ben még 214 millió bevétele volt a parkolási díjakból, ez a bevétel azonban évről évre csökkent úgy, hogy növekedett a parkolási terület és emelkedtek a díjtételek is. Úgy vélte, több százmillió forintos veszteség érhette a IX. kerületet az elmúlt négy évben egy, a parkolási rendszer üzemeltetésére kötött közreműködői szerződés miatt.

Gegesy Ferenc elmondta, az ügyben két héttel ezelőtt közérdekű adatigényléssel fordult a céghez, amelyben azt kérte a Ferencvárosi Parkolási Kft.-től küldje meg részére a társaság ötmillió forint feletti összegben kötött szerződéseinek másolatát. A jelölt szerint a közreműködői szerződés miatt a jogosan elvárható nyereség nem az önkormányzat cégénél, hanem egy, a parkolási céggel szerződésben álló alvállalkozói cégnél "ér célba".

A polgármesterjelölt elmondta, mindössze egy szerződést küldtek el számára, amellyel kapcsolatban Gegesy Ferenc azt mondta: "nem valószínű", hogy egy közel egymilliárd forintot elköltő cégnek mindössze egy olyan szerződése van, amely ötmillió forint feletti összegről szól. "A szerződéskötés körülményei kezdettől fogva gyanúsak" - fogalmazott Gegesy Ferenc.

Pápa Levente, az Együtt-PM gazdaságpolitikusa a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a párt politikai krédója a tiszta, korrupciómentes közélet megteremtése. Hozzátette: a pártszövetség által indított polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek aláírták az "Ez a minimum" csomagot, amely a korrupció ellen fellépő kezdeményezésről szól. 

Kiemelte, csak úgy fogják támogatni a jövendő városvezetőket, ha csatlakoznak az átláthatósági és nyilvánossági programjukhoz.

Pápa Levente hozzátette: az elmúlt években a "parkolómutyi" megjelent a IX. kerületben is, átláthatatlan szerződésekkel és cégvezetéssel. Mint mondta, a parkolásból befolyó, önkormányzatot illető rész közpénz, tehát jogosan vetődik fel a kérdés, hogy évek alatt hova tűnt a kerületet megillető bevétel.