Előfizetés

Újra keresik az eltűnt maláj gépet

Négy hónap után újra kezdődik a kutatás a malajziai légitársaság rejtélyes módon eltűnt MH370-es járata után. Vasárnap érkezett meg az Indiai-óceán elhagyatott, déli részére a GO Phoenix, a három hajó egyike, amely a tervek szerint legalább egy évig pásztázza majd az óceán mélyét. Két másik hajó még ebben a hónapban csatlakozik az expedícióhoz.

A Kuala Lumpurból Pekingbe indult malajziai utasszállítónak idén március 8-án veszett nyoma, s minden eddigi erőfeszítés hiábavaló volt, nem sikerült fellelni a roncsokra. A műholdas kommunikáció minden korábbinál alaposabb elemzése alapján pontosították a kutatási területet, s kijelöltek egy mintegy 60 ezer négyzetkilométeres zónát Ausztráliától 1100 kilométerre nyugatra.

Azt valószínűsítik, valahol ott fogyhatott ki a Boeing 777-es üzemanyaga. A gépen 239 ember utazott, de mivel nincs meg a roncs, sok hozzátartozó azóta sem képes tudomásul venni, hogy valószínűleg mind odavesztek. „Óvatosan optimisták vagyunk” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság főbiztosa, aki rámutatott, hatalmas területet készülnek átvizsgálni.

Az előző kutatáshoz is nagy reményeket fűztek, de minden potenciális nyom hamisnak bizonyult. Egy darabig azt hitték, a szonárok észlelték a fekete dobozok jelzéseit, több műholdas felvételen fedeztek fel nagyobb fehér darabokat, de mire a hajók odaértek, nem találtak semmit.

Május óta állt a kutatás, ez alatt az idő alatt két hajó – több sugarat kibocsátó szonárok segítségével – feltérképezte a tengerfenék domborzati viszonyait.

A háromdimenziós térképek rendkívül nagy segítséget jelentenek majd, amikor ismét leeresztik a Bluefin 21 amerikai robot-tengeralattjárót, amely már nagy területeket vizsgált át az Indiai-óceánnak ebben a térségében. Malajzia és Ausztrália egyenként 60 millió dollárt szán az MH370-es járat felkutatására.

Kapitális politikusi elszólások

Elekes Éva, Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2014.10.06. 07:31
II. Erzsébet aligha vette jó néven Cameron elszólását FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PETER MACDIARMID
A politikusok ritkán árulják el érzelmeiket, az országok vezetői - általában legalábbis - diplomaták is, akik képesek uralkodni az érzelmeiken, s ritkán árulják el a nyilvánosságnak, valójában mit is gondolnak egy adott kérdésről. Ám a politikusok valójában ugyanolyan emberek, mint mi. Árulkodó jelnek tekinthetjük azokat a napvilágra került megnyilatkozásaikat, amelyek egy véletlenül bekapcsolva hagyott mikrofonnak köszönhetően kerülnek napvilágra. II. Erzsébet biztosan nem lelkendezett, amikor David Cameron azt mondta, dorombolt, amikor megtudta a skót függetlenségi népszavazás eredményét.

David Cameron brit kormányfő kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni a királynőtől azért, hogy kifecsegte, II. Erzsébet bizony nagy örömmel fogadta a skót népszavazás eredményét. A SkyNews csatorna kamerája vette fel, amikor New Yorkban, a metropolisz volt polgármesterének, Michael Bloombergnek felidézte a nagy pillanatot, amikor telefonon felhívta a skóciai Balmoral kastélyban nyaraló királynőt, hogy tájékoztassa a referendum eredményéről.

"Minden rendben van, minden OK, mondtam neki, ő pedig dorombolt a vonalban" - mesélte diadalmasan Bloombergnek Cameron, s nyilván fogalma sem volt, hogy a mikrofonok továbbítják a szavait. Az ügy már csak azért is rendkívül kellemetlen a miniszterelnök és a királynő számára, mivel a Buckingham-palota többször is hangsúlyozta, II. Erzsébet "semleges" a skóciai népszavazás ügyében, s cáfolták, hogy aggódik Skócia esetleges elszakadása miatt.

A botrány nyomán Cameron alighanem élete legkínosabb telefonját eresztette meg a Buckingham-palotába, s jelezte, személyesen is elnézést fog kérni II. Erzsébettől, amikor a királynő legközelebb audiencián fogadja. Erre legkorábban októberben kerül sor, amikor II. Erzsébet visszatér Londonba Balmoralból.

A brit miniszterelnökök rendszeresen tárgyalnak négyszemközt az uralkodóval, de a brit politika egyik kőbe vésett alapszabálya, hogy ezeknek a beszélgetéseknek a tartalmát soha nem osztják meg, semmi nem szivároghat ki róluk. Nem David Cameron az első brit kormányfő, akinek egy nyitva felejtett mikrofon miatt fájhatott a feje.

Gordon Brown volt munkáspárti miniszterelnök pont választási kampánykörúton járt, amikor balszerencséjére stábja összehozta egy nyugdíjas asszonnyal, hogy "emberközeli" helyzetben mutathassák be a Blairnél visszafogottabb Brownt. Azt nem sejtették, hogy a 65 éves Gillian Duffy Rochdale-ből minden mérgét a munkáspárti kormányfőre zúdítja, s őt teszi felelőssé a gazdasági bajok és a bevándorlás problémái miatt.

Brown másra számított, gyorsan befejezte a balul sikerült beszélgetést, s amikor már a kocsijában ült, kifakadt. "Ez katasztrofális volt, nem kellett volna a közelembe engedni azt a nőt. Kinek volt ez az ötlete? Nevetséges" - fortyogott a miniszterelnök. Amikor pedig megkérdezték, hogy mit mondott egyáltalán a nő, azt válaszolta: "Mindent. Csak egy bigott asszony volt".

Brown sem tudta, hogy a kabátja hajtókáján a SkyNews mikrofonja még nyitva volt, amikor beszélt. Akkora médiafelzúdulás lett az ügyből, hogy kénytelen volt meglátogatni a kellemetlen választót és elnézést kérni. Ha nem is ezen múlt, hogy a Labour 2010-ben elveszítette a választást, de hogy nem is segített Brown kampányában, az egészen biztos.

Károly herceg gondjai

Meggyűlt a baja az elszólásokkal Károly hercegnek, a brit trónörökösnek is. Néhány éve, 2005 márciusában, amikor két fiával éppen Svájcban síelt, szerveztek egy találkozót a fotósokkal. Károly, Vilmos és Harry herceggel az oldalán válaszolt néhány kérdésre is, majd utána kifakadt. "Ezek a rohadt riporterek. Ki nem állhatom azt az embert. Úgy értem, szörnyű pasas, de tényleg!" - panaszkodott a fiúknak Károly.

A trónörökösnél a BBC riportere, Nicholas Witchell húzta ki a gyufát, aki régi barátnőjével, Camilla Parker-Bowles-szal tervezett esküvőjéről mert érdeklődni. "Azt hiszem, kicsit felzaklatta a kérdés" - mentegette Károlyt a sajtótitkára. Ezt az incidenst azonban össze sem lehetett vetni azzal a korábbival, amikor a bulvársajtó lehallgatta a Diana hercegnétől válófélben lévő Charles telefonját, s nyilvánosságra hoztak egy felvételt, amelyen arról beszélt, mennyire szívesen lenne Camilla tamponja helyében.

Az olasz belpolitika mindig szolgál meglepetésekkel. Igaz, kicsit unalmasabbá, egyhangúbbá vált, mióta nem Silvio Berlusconi ül a miniszterelnöki székben. 2011 nyarán már egyre vészesebbé vált az olasz gazdaság helyzete, s bírálatok kereszttüzébe került Giulio Tremonti akkori olasz gazdasági miniszter. A tárcavezetőről azonban leperegtek a kritikák.

2011 júliusában bemutatta pénzügyi programját, amelyet előtte az államfő is jóváhagyott. Hatalmas asztal közepén ült, mellette a többi tárca vezetője foglalt helyet. A miniszterek előtt is volt mikrofon, ez lett Maurizio Sacconi veszte. Miközben ugyanis Tremonti lelkesen ecsetelte küszöbön álló lépéseit, a népjóléti miniszter jól hallhatóan a mellette ülő tárcavezetőnek ezt mondta: "Ez egy öngyilkos lépés. Tényleg egy kretén".

A miniszter nem is cáfolta a kijelentést, de még valószínűleg Berlusconitól sem kapott fejmosást. Sőt, a kormányfő alighanem igazat adott neki, mert irodájában így fakadt ki a gazdasági miniszter ellen: "Tremonti azt gondolja magáról, hogy egy zseni, mindenki más pedig kretén".

Később a Berlusconi család tulajdonában lévő Il Giornale is kemény támadást intézett Tremonti ellen, a lapban "szocialistának" nevezték, aki a miniszterelnök reformjainak "útjába állt". A többi már ismert, nem sokkal később, 2011. november 16-án, amikor a válság elérte a csúcspontot Olaszországban, Berlusconi is lemondásra kényszerült.

Putyint csodálata

Egy ízben Vlagyimir Putyint is utolérte a bekapcsolt mikrofonok átka. 2010 májusában a Kommerszant újságírója, Andrej Kolesznyikov alig hitt a fülének, amikor az akkori orosz elnök izraeli kollégája, Ehud Olmert fogadásakor Móse Kacavról kezdett áradozni: "Micsoda kemény fickó! Tíz nőt erőszakolt meg! Adja át üdvözletünket az elnöknek. Ezt nem gondoltam volna róla. Mindannyiunkat meglepett. Mindnyájan irigyeljük".

A párbeszédet lejegyzett újságíró szerint Putyin nem tudta, hogy mikrofonja valójában még be van kapcsolva. Sosem derült ki, hogy ironikus akart-e lenni, vagy valóban így gondolkodik. Kacav 2011. december 7-én kezdte meg hétéves börtönbüntetését, melyet nemi erőszakért és női beosztottjainak szexuális zaklatásáért kapott.

Sarkozy  és Netanjahu

2011 novemberében Nicolas Sarkozy, a mostanság visszatérésére készülő volt francia köztársasági elnök és Barack Obama került meglehetősen kellemetlen helyzetbe rakoncátlankodó mikrofonjuk miatt.

A G20-as csúcson négyszemközti, nem éppen a nyilvánosságnak szánt beszélgetésüknek azok az újságírók lehettek fültanúi, akik egy sajtóértekezleten még azelőtt bekapcsolták a fülhallgatóikat, hogy a szervezők ezt engedélyezték volna. Beszélgetésük zárt ajtók mögött folyt, de a technikusok előbb bekapcsolták a mikrofonjukat.

Később izraeli lapok a teljes beszélgetést nyilvánosságra hozták. Sarkozy ezt mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökről: "Látni sem bírom többet. Egy hazudozó". Az amerikai elnök sem kelt az izraeli politikus védelmére, sőt. "Lehet, hogy felfordul tőle a gyomrod, de nekem minden nap meg kell birkóznom vele".

Obama egyébként a francia elnököt is bírálattal illette, mert Párizs az ENSZ kulturális szervezetében, az UNESCO-ban megszavazta a palesztinok teljes jogú tagságát - Washington kérése ellenére. Az Egyesült Államok ezután pénzmegvonással sújtotta a szervezetet.

Obama magyarázkodott

Ugyanaz a hiba történt 2012. március 26-án Szöulban, mint előző évben a G20-ak tanácskozásán. A technikusok túl hamar "aktiválták" a mikrofont. A szenvedő alany ezúttal egyfelől ismét Barack Obama volt, aki odahajolt Dmitrij Medvegyev akkor még hivatalban lévő orosz elnökhöz, még a hivatalos tárgyalások kezdete előtt, amikor a fotósok dolgoztak. Bizalmas beszélgetésükből néhány mondatot a sajtótájékoztatóra váró újságírók is elkaphattak.

Obama otthon is magyarázkodásra kényszerült, mivel az elhangzott beszélgetés szerint nagyobb rugalmasságot kért a NATO tervezett európai rakétapajzsával kapcsolatban Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnöktől.

"Ezekben a kérdésekben, különösen a rakétavédelemében, ami megoldható, fontos, hogy meghagyja a (mozgás)teremet" - mondta négyszemközti találkozóján az amerikai elnök orosz kollégájának megválasztott utódjára, Vlagyimir Putyinra utalva. "Igen, értem. Értem az ön üzenetét a térrel kapcsolatban. Önnek térre…" - válaszolt Medvegyev.

"Ez az utolsó választásom. A megválasztásom után rugalmasabb lehetek" - folytatta Obama. "Értem. Továbbítom ezt az információt Vlagyimirnak" - felelte Medvegyev. A beszélgetésrészlet a 90 perces, zárt ajtók mögött lezajlott megbeszélés végén hangzott el, amikor a tévékamerákat és a fotósokat beengedték az eszmecsere helyszínére.

Híres az elszólásairól Obama alelnöke, Joe Biden. Az egyik emlékezetes eset 2010. márciusában történt, Biden az egészségügyi reform elfogadása miatti örömében ragadtatta magát nyomdafestéket nem tűrő kijelentésre: Ez egy kib...tul nagy megállapodás" - súgta az elnök fülébe gratulációképpen, amikor Obama kézjegyével ellátta a törvényt. Csakhogy nem vette észre, az elnök hajtókájára már oda volt tűzve a nyitott mikroport.

Biden alelnök a héten is kitett magáért. A Harvard Egyetemen tartott előadást, s a diákok azt kérdezték tőle, milyen is alelnöknek lenni. "Hát nem kurva szar dolog?" - jegyezte meg Biden, utána persze nem győzött elnézést kérni. Többször is elmondta, nem komolyan gondolta, csak viccelni akart. "Életem legjobb döntése volt, hogy elvállaltam az alelnökséget" - biztosította hallgatóságát az alelnök.

George W. Bush, Obama elődje a 2000. évi elnökválasztási kampányban a New York Times egyik újságíróját minősítette "kapitális s..ggfejnek", s alelnöke, Dick Cheney buzgón helyeselt. Bushnak bocsánatot kellett kérnie a médiától. A klasszikus példa még a hidegháború idejéből való.

Ronald Reagan republikánus elnök 1984-ben egy élő rádióinterjúra készülődött, s sajátos mikrofonpróbát tartott: "Honfitársaim! Örömmel jelentem be önöknek, hogy aláírtam egy törvényt, amely végleg letörli Oroszországot a föld színéről. Öt perc múlva megkezdjük a bombázást!" A mikrofonok már éltek, s a tiráda ugyan nem ment adásba, de a jelenlévő újságírók azért gondosan feljegyezték, s nyilvánosságra került. Moszkvában nem igazán értékelték az amerikai elnök humorát.

Öngyilkos merénylet a csecsen fővárosban

Az orosz belügyminisztérium előzetes tájékoztatása szerint Groznijban négy rendőr halt meg, és a robbantásnak sebesültjei is vannak. Az áldozatok száma tovább nőhet. Az orosz Nemzeti Terrorellenes Bizottságnál arról számoltak be, hogy három rendőr sebesült meg. Azt is közölték, hogy a belügyi alkalmazottak hatalmas terrorcselekményt előztek meg a város központjában, amelynek súlyos következményei lehettek volna.

A legutóbbi orosz sajtójelentések már 12 sérültről szólnak.
Egy fiatal férfi helyi idő szerint este öt óra körül a csecsen főváros születésnapja alkalmából szervezett esti koncertre akart bejutni. Amikor a rendőrök feltartóztatták a gyanús személyt a biztonsági ellenőrzésnél, ő működésbe hozta a nála lévő robbanószerkezetet. A merénylő is meghalt a robbanásban.

Az orosz belügyminisztériumban nem pontosították, hogy mennyien tartózkodtak a grozniji koncertterem környékén, amikor a merénylő felrobbantotta magát. Azt közölték, hogy a rendőrök ezrek életét mentették meg. Ramzan Kadirov csecsen elnök ugyanakkor a Twitter mikroblogon azt írta, hogy a rendőrök több tíz ember életét mentették meg azzal, hogy feláldozták sajátjukat. Kadirov szerint a fiatal férfi pisztollyal támadt a rendőrökre.
Vlagyimir Kolokolcev belügyminiszter utasítást adott ki, hogy a rendőröket, akik kötelességük teljesítése közben vesztették életüket, posztumusz tüntessék ki.

Az orosz hatóságok már azonosították is a merénylőt. A 19 éves fiatal férfi csecsenföldi, az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság Sztaropromiszlovszkij nevű járásából származik. Az öngyilkos merénylet elkövetője két hónap ezelőtt ismeretlen helyre távozott, akiről azóta semmit sem tudtak.

A korábban két csecsen-orosz háború által romba döntött Groznijban az utóbbi években viszonylagos nyugalom volt. Utoljára 2011. augusztus 30-án történt hasonló terrorcselekmény a 280 ezer lakosú csecsen fővárosban. Két robbantásban 9 ember halt meg, közöttük 8 belügyi alkalmazott és több mint húsz ember megsérült.