Előfizetés

Szakadatlanul lövik Donyecket

Egy civil életét vesztette a hét végén a kelet-ukrajnai Donyeck városában szakadatlanul folyó tüzérségi támadások következtében - közölte vasárnap a városi tanács.

A közlemény szerint Donyeckben továbbra is feszült a helyzet. Az éjjel több kerületből jelezték tüzérségi lövések robajait. A becsapódó lövedékek a hét végén újabb lakóházakban okoztak károkat.
Hennagyij Moszkal luhanszki megyei kormányzó sajtószolgálata vasárnap arról adott hírt, hogy a megyeszékhely közelében lévő, a várostól északra fekvő Scsasztya településnél a szeparatisták aknavetőkkel támadtak, aminek következtében kilenc civil és egy ukrán katona szenvedett sérüléseket.

A Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet sajtóközpontja vasárnap közölte, hogy az oroszbarát szakadárok Grad rakéta-sorozatvetőkkel vették tűz alá Donyecktől északnyugatra két kistelepülést. Nevelszke és Tonenyke az ukrán kormányerők ellenőrzése alatti területen fekszik. Az elmúlt egy napban több ízben támadták a szeparatisták a kormányerők állásait a Donyecktől északra, Debalceve mellett fekvő Nyikisine térségében.

A kormányerők parancsnokságának tájékoztatása szerint a donyecki nemzetközi repülőtér továbbra is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. Szombaton a reggeli órákban a szakadárok újabb rohamot indítottak a légi kikötő bevételére, valamint aknavetőkkel és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet az elmúlt 24 órában többször is az ukrán egységek reptéri állásaira.
Pénteken a korábbiaknál is hevesebben támadást hajtottak végre a szakadárok a donyecki repülőtér ellen, amelynek régi termináljába sikerült is benyomulniuk. A terminál első szintjén súlyos tűzharc bontakozott ki a repteret védő katonák és a szakadárok között.

Az oroszbarát szakadár erők a szeptember 5-én életbe lépett tűzszünet ellenére folyamatosan lövik és ostromolják a donyecki nemzetközi légikikötőt. Hosszú hetek óta próbálják megszerezni a stratégiai fontosságú létesítményt, amelyben a szovjet időkben létesített atombiztos bunkereknek, valamint a felhalmozott élelmiszer- és lőszerkészleteknek köszönhetően Kijev szerint a katonák képesek sokáig kitartani.

Izrael magyarázatot vár Svédországtól

Ha betartja ígéretét a pénteken bemutatkozó svéd kormány miniszterelnöke, Stefan Lövfen, akkor Svédország lesz az első régi Európai Uniós tagállam, amely elismeri Palesztina államiságát. Lövfen pénteken kormányprogramja és kabinetje tagjainak ismertetésekor jelentette be, hogy Svédország rövidesen el fogja ismerni a palesztin államot, mert mint indokolta, a kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség.

Az Amerikai Egyesült Államok szinte azonnal reagált a bejelentésre, leszögezve, hogy csak tárgyalásos úton, Izrael jóváhagyását is megszerezve valósítható meg a kétállami megoldás.

Hétfőre behívatták az izraeli külügyminisztériumba Svédország tel-avivi nagykövetét, jelentette az Ynet című izraeli hírportál. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter már szombaton este reagált, úgy fogalmazott, Löfven bejelentése nem volt szerencsés, mert "tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást". "A kormányfőnek meg kell értenie, hogy semmilyen nyilatkozat vagy kívülálló fél bármely lépése nem helyettesítheti a felek közötti közvetlen tárgyalásokat és egy olyan megoldást, amely egy átfogó megállapodás része Izrael és az egész arab világ között" - szögezte le.

Izraelt aggasztja a svéd hajlandóság a palesztin államiság elismerésére, mert azt jelzi, hogy az európai uniós tagállamok között is egyre nagyobb a palesztin állam elismerésének szándéka. Az izraeli média szerint azonban a svéd kormány lépésének mindenekelőtt belpolitikai oka van, mert Svédország lakosságának hat százaléka muzulmán, többségük pedig épp Lövfen szociáldemokrata pártjának a támogatója.

Tény, hogy a politikus már a kampányban ígérte a pénteken bejelentett lépést, a Gázai félsziget izraeli blokádjának feloldását is követelte.

Német segélyszállítmány indult Ukrajnába

Szombaton útnak indult egy mintegy ezer kamionból álló német humanitárius segélyszállítmány a harcok sújtotta ukrajnai területekre, jelentette az AFP hírügynökség.

A német szaktárca szerint a konvoj különböző felszereléseket, építőanyagokat, téli meleg ruhát, takarókat, fűtő berendezéseket és higiéniai cikkeket szállít és várhatóan október közepén érkezik meg Kelet-Ukrajnába. A transzport értéke tíz millió euró. Gerd Müller fejlesztési és együttműködési miniszter október 14-én Horkovba utazik, a várost az ukrán erők kontrollálják.

A szaktárca vezetőjének közleménye jelezte, Berlin szolidaritása jeléül küldi a segélyt, azt üzenve, hogy Ukrajna számíthat Németország támogatására.

Előzetesen Berlin közölte, hogy Párizzsal közösen kétszáz katonát küld Ukrajnába az EBESZ munkájának támogatására, és pilóta nélküli felderítő repülőgépeket ajánlott fel a kelet-ukrajnai fegyverszünet betartásának ellenőrzéséhez.