Előfizetés

Német segélyszállítmány indult Ukrajnába

Szombaton útnak indult egy mintegy ezer kamionból álló német humanitárius segélyszállítmány a harcok sújtotta ukrajnai területekre, jelentette az AFP hírügynökség.

A német szaktárca szerint a konvoj különböző felszereléseket, építőanyagokat, téli meleg ruhát, takarókat, fűtő berendezéseket és higiéniai cikkeket szállít és várhatóan október közepén érkezik meg Kelet-Ukrajnába. A transzport értéke tíz millió euró. Gerd Müller fejlesztési és együttműködési miniszter október 14-én Horkovba utazik, a várost az ukrán erők kontrollálják.

A szaktárca vezetőjének közleménye jelezte, Berlin szolidaritása jeléül küldi a segélyt, azt üzenve, hogy Ukrajna számíthat Németország támogatására.

Előzetesen Berlin közölte, hogy Párizzsal közösen kétszáz katonát küld Ukrajnába az EBESZ munkájának támogatására, és pilóta nélküli felderítő repülőgépeket ajánlott fel a kelet-ukrajnai fegyverszünet betartásának ellenőrzéséhez.

Ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét a Nemzetközi Vöröskereszt Ukrajnában

A Nemzetközi Vöröskereszt néhány napra leállította tevékenységét, miután csütörtökön egy Donyeck központját ért tüzérségi támadás során életét vesztette egy 38 éves svájci munkatársuk.  

Ahogyan azt a szervezet sajtótitkára, Alina Murzajeva közölte, most minden erőt a munkatársak megvédésére összpontosítanak, megtárgyalják a további ukrajnai működés perspektíváit, s ugyanakkor meg kell szervezniük kollégájuk, Laurent Etienne Du Pasquier holttestének hazaszállítását is.

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának mintegy 20 munkatársa tartózkodik Donyeckben. A szervezet hét településen van jelen, 120 alkalmazottal, amelyből 50 külföldi állampolgár.

A Nemzetközi Vöröskereszt svájci munkatársának halála vihart kavart, a konfliktusban álló felek egymásra mutogatnak a történtek miatt, a másikat vádolják a civil övezetek tüzérségi támadásáért. Megszólalt az ügyben a Vöröskereszt, az EBESZ és az ENSZ is, figyelmeztetve, hogy lakott terület elővigyázatosság nélküli tűz alá vétele elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Vasárnaptól újra keresik az eltűnt maláj gépet

Négy hónap után újra kezdődik a kutatás a malajziai légitársaság rejtélyes módon eltűnt MH370-es járata után. Vasárnap érkezik meg az Indiai-óceán elhagyatott, déli részére a GO Phoenix, a három hajó egyike, amely a tervek szerint legalább egy évig pásztázza majd az óceán mélyét. Két másik hajó, az Equator és a Discovery, még ebben a hónapban csatlakozik az expedícióhoz.

A Kuala Lumpurból Pekingbe indult malajziai utasszállítónak idén március 8-án veszett nyoma, s minden eddigi erőfeszítés hiábavaló volt, nem sikerült fellelni a roncsokra. A műholdas kommunikáció minden korábbinál alaposabb elemzése alapján pontosították a kutatási területet, s kijelöltek egy mintegy 60 ezer négyzetkilométeres zónát Ausztráliától 1100 kilométerre nyugatra. Azt valószínűsítik, valahol ott fogyhatott ki a Boeing 777-es üzemanyaga. A gépen 239 ember utazott, de mivel nincs meg a roncs, sok hozzátartozó azóta sem képes tudomásul venni, hogy valószínűleg mind odavesztek.

„Óvatosan optimisták vagyunk” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság főbiztosa, aki rámutatott, hatalmas területet készülnek átvizsgálni. Az előző kutatáshoz is nagy reményeket fűztek, de minden potenciális nyom hamisnak bizonyult. Egy darabig azt hitték, a szonárok észlelték a fekete dobozok jelzéseit, több műholdas felvételen fedeztek fel nagyobb fehér darabokat, de mire a hajók odaértek, nem találtak semmit.

Május óta állt a kutatás, ez alatt az idő alatt két hajó – több sugarat kibocsátó szonárok segítségével – feltérképezte a tengerfenék domborzati viszonyait. A háromdimenziós térképek rendkívül nagy segítséget jelentenek majd, amikor ismét leeresztik a Bluefin 21 amerikai robot-tengeralattjárót, amely már nagy területeket vizsgált át az Indiai-óceánnak ebben a térségében.

Malajzia és Ausztrália egyenként 60 millió dollárt szán az MH370-es járat felkutatására. A három hajó vontatott szonárokat, robot-tengeralattjárókat.