Előfizetés

Ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét a Nemzetközi Vöröskereszt Ukrajnában

A Nemzetközi Vöröskereszt néhány napra leállította tevékenységét, miután csütörtökön egy Donyeck központját ért tüzérségi támadás során életét vesztette egy 38 éves svájci munkatársuk.  

Ahogyan azt a szervezet sajtótitkára, Alina Murzajeva közölte, most minden erőt a munkatársak megvédésére összpontosítanak, megtárgyalják a további ukrajnai működés perspektíváit, s ugyanakkor meg kell szervezniük kollégájuk, Laurent Etienne Du Pasquier holttestének hazaszállítását is.

A Nemzetközi Vöröskereszt Bizottságának mintegy 20 munkatársa tartózkodik Donyeckben. A szervezet hét településen van jelen, 120 alkalmazottal, amelyből 50 külföldi állampolgár.

A Nemzetközi Vöröskereszt svájci munkatársának halála vihart kavart, a konfliktusban álló felek egymásra mutogatnak a történtek miatt, a másikat vádolják a civil övezetek tüzérségi támadásáért. Megszólalt az ügyben a Vöröskereszt, az EBESZ és az ENSZ is, figyelmeztetve, hogy lakott terület elővigyázatosság nélküli tűz alá vétele elfogadhatatlan és sérti a nemzetközi humanitárius jogot.

Vasárnaptól újra keresik az eltűnt maláj gépet

Négy hónap után újra kezdődik a kutatás a malajziai légitársaság rejtélyes módon eltűnt MH370-es járata után. Vasárnap érkezik meg az Indiai-óceán elhagyatott, déli részére a GO Phoenix, a három hajó egyike, amely a tervek szerint legalább egy évig pásztázza majd az óceán mélyét. Két másik hajó, az Equator és a Discovery, még ebben a hónapban csatlakozik az expedícióhoz.

A Kuala Lumpurból Pekingbe indult malajziai utasszállítónak idén március 8-án veszett nyoma, s minden eddigi erőfeszítés hiábavaló volt, nem sikerült fellelni a roncsokra. A műholdas kommunikáció minden korábbinál alaposabb elemzése alapján pontosították a kutatási területet, s kijelöltek egy mintegy 60 ezer négyzetkilométeres zónát Ausztráliától 1100 kilométerre nyugatra. Azt valószínűsítik, valahol ott fogyhatott ki a Boeing 777-es üzemanyaga. A gépen 239 ember utazott, de mivel nincs meg a roncs, sok hozzátartozó azóta sem képes tudomásul venni, hogy valószínűleg mind odavesztek.

„Óvatosan optimisták vagyunk” – nyilatkozta az AP hírügynökségnek Martin Dolan, az ausztrál közlekedésbiztonsági hatóság főbiztosa, aki rámutatott, hatalmas területet készülnek átvizsgálni. Az előző kutatáshoz is nagy reményeket fűztek, de minden potenciális nyom hamisnak bizonyult. Egy darabig azt hitték, a szonárok észlelték a fekete dobozok jelzéseit, több műholdas felvételen fedeztek fel nagyobb fehér darabokat, de mire a hajók odaértek, nem találtak semmit.

Május óta állt a kutatás, ez alatt az idő alatt két hajó – több sugarat kibocsátó szonárok segítségével – feltérképezte a tengerfenék domborzati viszonyait. A háromdimenziós térképek rendkívül nagy segítséget jelentenek majd, amikor ismét leeresztik a Bluefin 21 amerikai robot-tengeralattjárót, amely már nagy területeket vizsgált át az Indiai-óceánnak ebben a térségében.

Malajzia és Ausztrália egyenként 60 millió dollárt szán az MH370-es járat felkutatására. A három hajó vontatott szonárokat, robot-tengeralattjárókat.

Ebola - Két beteg is meggyógyult Európában

Meggyógyult és elhagyhatta a kórházat Franciaországban és Németországban is egy-egy, Ebola-vírussal megfertőződött beteg.

A francia egészségügyi minisztérium szombaton közölte, hogy elhagyta a Párizs közeli Saint-Mandé katonai kórházát az a francia ápolónő, akit szeptember 19-én szállítottak haza Libériából. A nő az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű humanitárius szervezet önkéntes ápolónőjeként Monroviában dolgozott. Az Ebola-járvány által sújtott nyugat-afrikai térségben tartózkodó francia állampolgárok közül ő volt az első volt, aki elkapta a vírust. Elkülönítve ápolták és kísérleti kezelést kapott Franciaországban.
Marisol Touraine egészségügyi miniszter közleményében örömét fejezte ki a kedvező fejlemény miatt, és ismételten üdvözölte a nő és mindazok bátorságát és elkötelezettségét, akik az Ebola ellen harcolnak Nyugat-Afrikában.

A Hamburg-Eppendorf egyetemi klinika is szombaton jelentette be, hogy meggyógyult az a tudós, aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársaként Sierra Leonében dolgozott és betegedett meg a vírus miatt. A szenegáli férfit augusztus végén szállították gyógykezelésre Németországba. A kórházból pénteken egészségesen távozott és hazautazott.
Németországban még egy Ebola-fertőzöttet ápolnak. Egy olasz segélyszervezet ugandai munkatársa szintén Sierra Leonéban betegedett meg, és Frankfurtban ápolják.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A Nyugat-Afrika öt országát érintő járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken közölt adatai szerint eddig 7492 embert fertőzött meg, akik közül több mint 3439-en haltak meg. Libériában a legsúlyosabb a helyzet, ott eddig 2069-en vesztették életüket a fertőzésben. Guineában 739, Sierra Leonéban 623, Nigériában pedig nyolc áldozatot szedett eddig az Ebola. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.