Mol-INA-ügy - Nincs döntés a finomítókról

Az INA felügyelőbizottságának legutóbbi ülésén nem született döntés a finomítók jövőjéről - közölte pénteken a horvát média.

A testület több mint hétórás csütörtöki ülésén úgy határozott, mielőtt döntenének a sziszeki (Sisak) finomító jövőjéről, ki kell dolgozni a vállalat fejlesztési stratégiáját, ezen belül is az olajfinomító üzleti fejlesztésének stratégiáját. A felügyelőbizottság a finomítók bezárásáról nem dönthet, ebben az INA igazgatósága illetékes. 

A horvát sajtó szerint Horváth Ferenc, a Mol Nyrt. feldolgozás-kereskedelem üzletágának ügyvezető igazgatójának korábbi tájékoztatásából világossá vált, hogy a Mol az INA finomítóit is a Mol-csoport egységes térségbeli műveleteinek keretében képzeli el, és megpróbál alkalmazkodni ahhoz, hogy Európában a finomítók többletkapacitása van.

A Reuters hírügynökségnek a kelet-európai befektetések konferencián Horváth Ferenc úgy nyilatkozott, hogy a Mol az olasz Mantovában lévő finomítóját már átalakította logisztikai központtá, az INA-nak pedig a két veszteségesen működő finomítója közül csak az egyikben, a fiumeiben kellene konszolidálnia kapacitásait. Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy az INA finomítói valószínűleg a legkisebbek és legkevésbé versenyképesek Európában, a fiumei finomítónak pedig sokkal nagyobb esélye van versenyképessé válni a sziszekinél.

A horvát lapok szerint az új fejlesztési terveket a vállalat igazgatóságának, illetve az ügyvezető igazgatóknak kell kidolgozniuk. Ezzel sikerült ugyan egy kis időt nyerni a sziszeki finomító sorsáról hozandó döntésnek, de nem valószínű, hogy a magyar Mol eláll attól a tervétől, hogy bezárja - írják az újságok.

Szerző

MSZP: kétségbeejtő helyzetben vannak a nyugdíjasok

Az MSZP szerint kétségbeejtő helyzetben vannak a nyugdíjasok, és az Orbán-kormány négy és fél éves kormányzásának az is az eredménye, hogy ötszázezer fővel nőtt a szegények száma.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ma több mint 3,3 millió ember él szegénységben Magyarországon, míg 2010-ben ez az adat 2,8 millió volt. Az ellenzéki politikus ez utóbbi számot is soknak tartotta.

A nyugdíjasok több mint 70 százalékának gondot okoz egy váratlan kiadás finanszírozása, 40 százalékuknak, egymillió embernek pedig az, hogy megfelelő táplálékhoz jusson - hivatkozott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közelmúltban nyilvánosságra hozott elemzésére az ellenzéki képviselő. A kutatás szerint a fűtési költségek minden ötödik embernek jelentenek gondot - közölte.

Azt mondta, saját számításaik szerint 4,8 millió ember él a létminimum alatt az országban. Ugyanakkor a KSH a legfrissebb szegénységi adatokat azért nem hozza nyilvánosságra, mert nincs rá pénze - mondta. Korózs Lajos szerint meneszteni kell Vukovich Gabriella KSH-elnököt, mert alkalmatlan feladatai ellátásra. Beszélt arról is, hogy több mint egymillió embernek van hátraléka a villanyszámlán, és a nyugdíjasok kétharmadának juttatása nem éri el az átlagnyugdíj mértékét.

Korózs Lajos felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hozza nyilvánosságra a jövő évi költségvetés tervezetét, mert az elképzelhetetlen, hogy a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett "1700 milliárd forintos megszorítás" nem érinti a nyugdíjasokat. Reagált arra, hogy a kormányfő az Idősügyi Tanács szerdai ülésén azt mondta, a jogrenden át kell vezetni azt az alaptörvénybeli rendelkezést, hogy a nagykorú gyermekek kötelesek gondoskodni rászoruló szüleikről. Az MSZP-s politikus szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a gyerekekre ráterhelhető minden olyan költség, amit az állam ró az idősekre. Benne van a fizetős egészségügy lehetősége, vagy a lényegesen magasabb térítési díjak megfizettetése a gyermekkel, ha a nyugdíj nem fedezi a ráfordított költségeket - hangoztatta.

Azt kérte, a választók jövő hét vasárnap támogassák a baloldali jelölteket, hogy gátat tudjanak szabni ennek "az ámokfutásnak".

Szerző
Frissítve: 2014.10.03. 13:59

MLSZ - Pénzbírság négy klubnak

Négy élvonalbeli klub kapott pénzbírságot a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságától.

Az Újpestre, a Ferencvárosra, a Videotonra és a Diósgyőrre is a szurkolói által skandált megbotránkoztató rigmusokért szabott ki büntetést a testület a legutóbbi ülésén. A lila-fehéreknek 300 ezer, a zöld-fehéreknek 200 ezer forintot kell befizetniük, míg a székesfehérvári csapat 150 ezer, a miskolci pedig 100 ezer forintos bírságot kapott.

A pénzbüntetésekből befolyó összeg teljes egészében az MLSZ által létrehozott Focisegély Alapítványhoz kerül, amely a hazai futballban korábban tevékenykedő, szociális, egészségi vagy egyéb okok miatt segítségre szoruló és arra érdemes személyeket, elsősorban labdarúgókat támogat.

Szerző