Előfizetés

Aggódik az Európai Unió a donyecki harcok miatt

A tűzszünet ellenére egyre intenzívebbek a harcok Donyeckben, több ukrán katona meghalt az utóbbi hetek összecsapásaiban, különösképpen a donyecki repülőtérért folytatott harcokban, állapította meg az EU külügyi szolgálata.

A hét elején egy iskolát és egy autóbuszt, csütörtökön Donyeck központját érte tüzérségi találat. Az iskolában négy embert ölt meg a becsapódó ágyúlövedék, és hat civil halt meg, amikor telitalálatot kapott a kisbusz.

A városközpontot ért becsapódás áldozatairól nincsenek egyelőre adatok.

Újra támadt a Jobb Szektor

A téli kijevi tüntetések során feltűnt radikális ukrán alakulat, a Jobb Szektor, csütörtökön ismét önbíráskodást hajtott végre. 

Képviselői ezúttal a fővárosi Központi Választási Bizottság épületére dobtak  füstbombát, majd több petárdát robbantottak. A párt aktivistái a tiltakozó akciót azért hajtották végre, mert az október 26-i előrehozott parlamenti választáson indulhat az államfő nevét viselő Petro Porosenko Blokkja is. Ugyanakkor kifogásolják a Jobb Szektor két tagjának szerintük indokolatlan kizárását a választási versenyből.

A Jobb Szektor nem először folyamodik önbíráskodáshoz. Eddig már többször támadtak kormányzati épületekre, vertek meg parlamenti képviselőket, támadtak helyi hivatalos személyekre és dobtak kukába másképpen gondolkodókat

Havannában patakokban folyik a vér

Publikálás dátuma
2014.10.03. 11:00

Ágyútűzzel ostromolják a tisztektől megszállt szállót - Egy amerikait halálos lövés ért - Battista ezredes személyesem vezeti a rohamokat

(Havanna, október 2.) A hajnali órákban heves harc tört ki a Nemzeti Szállóban elzárkózott tisztek és a szállodát körülzárva tartó katonaság között. Egyórás harc után a tisztek tüzelése alábbhagyott, a katonák azonban puskával, gépfegyverrel és könnyű tüzérséggel folytatták az ostromot

Egy gránát eltalálta az épületet. Egy ágyúnaszádot a szálló elé irányítottak. A tisztek egy része távozott a szállóból, a másik része azonban még mindig bent van és tartja a barikádokat. Az ütközetnek eddig 23 halottja és rengeteg sebesültje van.

Egy amerikait halálos lövés ért, amint ablakából nézte a szálló előtt folyó harcot. Egyelőre még nem lehet tudni, milyen következménye lesz az amerikai halálának.

(London, október 2.) Havannában patakokban folyik a vér a szálló ostrománál. Battista ezredes személyesem vezeti a rohamokat. Újabb csapatokat vontak be a küzdelembe és az ágyúk majdnem rostává lőtték és fölgyújtották a szállodát. Dél felé húsz tiszt holttestét látták az ágyúlövedékek ütötte réseken át.

Délután 2 órakor Battista fegyverszünetet rendelt el, ami három órán át tartott. Az Egyesült Államok főkonzulja ugyanis a tüzelés ideiglenes beszüntetését követelte, hogy ezalatt a tűzzónában levő amerikai alattvalókat biztonságba lehessen helyezni.

Hull amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy a washingtoni kormány nem lát okot közbelépésre egy amerikai alattvalónak Havannában történt agyonlövetése miatt, miután ok nélkül tette ki magát veszélynek.

Népszava 1933. október 3.