Előfizetés

Újra támadt a Jobb Szektor

A téli kijevi tüntetések során feltűnt radikális ukrán alakulat, a Jobb Szektor, csütörtökön ismét önbíráskodást hajtott végre. 

Képviselői ezúttal a fővárosi Központi Választási Bizottság épületére dobtak  füstbombát, majd több petárdát robbantottak. A párt aktivistái a tiltakozó akciót azért hajtották végre, mert az október 26-i előrehozott parlamenti választáson indulhat az államfő nevét viselő Petro Porosenko Blokkja is. Ugyanakkor kifogásolják a Jobb Szektor két tagjának szerintük indokolatlan kizárását a választási versenyből.

A Jobb Szektor nem először folyamodik önbíráskodáshoz. Eddig már többször támadtak kormányzati épületekre, vertek meg parlamenti képviselőket, támadtak helyi hivatalos személyekre és dobtak kukába másképpen gondolkodókat

Kezdünk félni az ebolától

Az Ipsos szerint világszerte az emberek 77 százaléka tart attól, hogy lakóhelyét elérheti a járvány, 57 százalék bízik a hatóságok megelőző intézkedéseiben - írja a hír24. Közben kiderült:  félrevezette a libériai hatóságokat az a férfi, akinél a texasi Dallasban azonosították az Ebola-vírust.

A magyarok ugyan az átlagosnál valamivel kevésbé tartanak az Ebolától, de 63 százalék aggódik  a járvány esetleges hazai felbukkanása miatt. A nemzetközi átlagnál jobban bízunk az egészségügyi szakemberekben: a magyarok kétharmada szerint a hatóságok kellő erőfeszítéseket tesznek a járvány ellen. Ezek a legfőbb megállapításai az augusztus végén készült, 24 országot felölelő felmérésnek, amelyet az Ipsos végzett online módszerrel, 18 ezer ember megkérdezésével.

Az Ebola-vírus terjedésével kapcsolatos félelmek mindegyik földrészen jelen vannak. Leginkább az indiaiak aggódnak (92%). Argentínában és Franciaországban 90-90 százalék fél a fertőzéstől. „Az aggodalmak rangsorának élvonalában még a mexikóiakat, dél-koreaiakat és a dél-afrikaiakat találhatjuk - 87-89 százalékos arányokkal.” A franciák kivételek, hiszen összességében az európaiak tartanak legkevésbé a járványtól, a svédek veszélyérzete a legkisebb (52%). Őket a követik a magyarok (63%), a britek, németek 65-65 százalékkal, s világviszonylatban relatíve mérsékelt félelemérzés tölti el a lengyeleket is (66%).

Az állami egészségügyben főleg a szaúd-arábiai, orosz és kínai polgárok bíznak (71-73%). Őket az Ebola-járványtól leginkább félő indiaiak követik (70%). Rajtuk kívül a németek és a magyarok bizalmi szintje is magas (68, 66%). Egészségügyi szervezeteik hatékonyságában legkevésbé a dél-koreaiak, az olaszok és a törökök bíznak - 34-34 illetve 42 százalékuk tart attól, hogy országhatáraiknál nem áll meg az Ebola-járvány – írja az Ipsos.

Félrevezette a libériai hatóságokat az a férfi, akinél a texasi Dallasban azonosították az Ebola-vírust.

Thomas Eric Duncan Amerikába indulásakor a repülőtéren hosszú kérdőívet töltött ki, azt azonban nem említette benne, hogy indulása előtt a szomszédjában egy 19 éves ebolás nőnek segített beszállni a taxiba, amely a kórházba vitte. A hét hónapos terhes nőt nem fogadták, mivel a kórházban már nem volt hely, hazatért, és néhány óra múlva meghalt. Nem tudni, Duncan tudatában volt-e annak, hogy a nőt az Ebola fertőzte meg, nem a terhessége miatt kellett kórházba mennie. 

Libéria bejelentette, bepereli a férfit, ha visszatér az országba. Duncan azonban válságos állapotban fekszik a dallasi presbiteriánus kórházban, s mivel legalább egy hétig nem tudta, hogy beteg, a jelenlegi ismeretek szerint 80, de lehet, hogy száz emberrel is kapcsolatba kerülhetett.

Nem hagyja magát - Feljelentés tett az Ökotárs

Publikálás dátuma
2014.10.03. 09:54
Az Ökotárs munkatársai aligha hiszik, hogy a belső levelezés törvényesen kerülhetett a Magyar Nemzethez Fotó: Facebook
Feljelentést tett a hétfői Magyar Nemzetben megjelent, a szervezet belső levelezéséből idéző cikk miatt az Ökotárs Alapítvány. A civilek szerint az információ törvényes úton nem kerülhetett a lap birtokába - értesült a Népszabadság.

Hivatali visszaélés, illetve személyes adattal történt visszaélés gyanúja miatt feljelentést tett csütörtökön az Ökotárs Alapítvány. A Norvég Civil Támogatási Alap pályázatait kezelő civil szervezet azért fordult a hatóságokhoz, mert a Magyar Nemzet hétfői száma a pályáztatást intéző konzorcium belső levelezéséből idézeteket közölve azt állította, hogy az Ökotársnál irányított pályázatkezelés folyik, azaz időnként nem azok a pályázatok nyernek, amelyek az értékelőktől a legmagasabb pontszámot kapták.

Mint a Népszava online is megírta, az Ökotárs vezetőjének közlése szerint a pályázati értékelés szerződésben is rögzített menete pont ennek megfelelő. A formai megfeleltetést követően a pályázatokat két szakmai értékelő ítélte meg tartalmilag: ha egy pályázat megítélése eltért egymástól, akkor egy harmadik értékelőt is bevontak. A bírálók rangsora az adott pontszámok átlagának figyelembevételével alakult ki. Móra Veronika a levél tartalmáról annyit mondott, hogy abban egy friss munkatárs kérdései, illetve az arra adott válaszok szerepeltek a rendszer működésével kapcsolatban.

Népszabadságnak most az Ökotárs munkatársai elmondták, aligha hiszik, hogy a belső levelezés törvényesen kerülhetett az újsághoz. Nem kizárt, hogy az elektronikus leveleket valaki kinyomtatta – ebben az esetben a pályázati dokumentációt lefoglaló Kehi is magával vihette –, illetve azokon a laptopokon is rajta voltak, amelyek közül kettő még mindig a Nemzeti Nyomozó Irodánál van, ugyanakkor egyik szervezet sincs felhatalmazva rá, hogy a személyes adatokat tartalmazó információkat megossza a sajtóval (mint ahogy vélhetően a Magyar Nemzet sem kapott engedélyt a levéltitok megsértésére).

"Kíváncsian várjuk, hogy a hatósági szigor és a jogállami gépezet akkor is olyan gyorsan és olajozottan működik-e, amikor egy civil szervezet a sértett fél – mondták a lanka az Ökotársnál, arra is célozva, hogy a közeljövőben várhatóan több hasonló eljárást is elindítanak a velük szemben elkövetett jogsértések miatt.

forrás: nol.hu