Előfizetés

Új tű kell Székely leszúrásához

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2014.09.30. 22:00
Székely László Fotó: Tóth Gergő, Népszava
A Legfőbb Ügyészségen feljelentést tett, de az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatát is kezdeményezte Székely László a józsefvárosi tűcsereprogramról készült jelentés kapcsán a Magyar Nemzethez kiszivárgott belső hivatali levelezés miatt. Az ombudsman nemcsak az Országgyűlés illetékes bizottságának számolt be, de hivatala honlapján nyilvánosságra hozta belső vizsgálata összefoglalóját. Az igazságügyi bizottság nem talált fogást Székelyen és hivatalán: megállapították, hogy nem történt szabálytalanság.

Jogosulatlan adatszerzés bűntettének gyanújával, ismeretlen tettessel szemben feljelentést tett Székely László ombudsman a hivatala belső levelezőrendszeréből kiszivárgott információk miatt. "Nem csak az esetet tartom súlyosnak, de ilyen bűncselekmények gyanújával kötelességem is feljelentést tenni" - mondta lapunknak az alapvető jogok biztosa. Székely nyilvánosságra hozta a józsefvárosi tűcsere programmal kapcsolatos, a Magyar Nemzethez kiszivárgott belső levelezés ügyében indított hivatali belső vizsgálat összefoglalóját, mert számára az első számú szempont a transzparencia.

A dokumentumból kiderül, a belső levelezés illetéktelenekhez kerülése, illetve a körülmények feltárása érdekében nemcsak a Legfőbb Ügyészségen tett büntetőfeljelentést, de kezdeményezte az Alkotmányvédelmi Hivatal vizsgálatát is. Többféle, súlyos bűncselekmény gyanúja merült ugyanis fel, például a jogosulatlan adatszerzésé, amellyel kapcsolatban egyelőre tisztázatlan, hogy érte-e külső támadás az ombudsmani hivatal informatikai rendszerét - vetette fel. Mindezek miatt Székely és munkatársai - mint fogalmazott - addig nem lehetnek nyugodtak, amíg az illetékes hatóságok ki nem vizsgálják az ügyet.

Székely kérdésünkre, hogy ugyan tegnap azt nyilatkozta, nem fog lemondani, felmerült-e benne a lemondás az utóbbi napokban, azt válaszolta: ha igazak lettek volna azok a súlyos vádak, amelyeket bizonyos sajtóorgánumok, illetve politikusok megfogalmaztak az általa vezetett intézménnyel kapcsolatban, akkor nem lenne kérdés, már napokkal ezelőtt lemondott volna. De mivel nem igazak, nem merült fel. "Ha egy ombudsman lemond, annak az a súlyos üzenete is van, hogy ellehetetlenült az alapjogok védelmének rendszere Magyarországon, de álláspontom szerint jelenleg nem ez a helyzet" - fogalmazott. Felvetésünkre, hogy az utóbbi napok durva támadásai nem éppen ezt jelzik, Székely azt mondta: "bármilyen szikrázóan éles támadásoknak is legyen kitéve személyem, nekem ezt állnom kell, egyébként nem lennék alkalmas a hivatalom betöltésére".

Az alapvető jogok biztosa
- Őrködik az alapjogok érvényesülése felett, különösen a gyermekek, a nemzetiségek, a jövő nemzedéke és a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében
- Az állampolgárok panaszbeadvánnyal fordulhatnak hozzá, ha valamely alapjoguk sérelmet szenvedett
- Javaslatot tehet az alapvető jogokat érintő jogszabályok módosítására, megalkotására
- Normakontrollt kezdeményezhet az Alkotmánybíróságon, ha álláspontja szerint alaptörvény-ellenesség áll fenn
- Figyelemmel kíséri és értékeli nemzetközi szerződéseink magyar joghatóság alá tartozó érvényesülését

Az ombudsmant tegnap hallgatta meg az Országgyűlés igazságügyi bizottsága, mely megállapította, nem történt szabálytalanság a józsefvárosi tűcsereprogramról szóló jelentéssel kapcsolatban. Székely meghallgatását azért kezdeményezte Rubovszky György, a testület KDNP-s elnöke, mert a Magyar Nemzet "A TASZ irányítja a hivatalt" címmel arról írt, az ombudsmani hivatal egyeztetett egy civil szervezettel, a TASZ-szal, mely azt akarta volna elérni, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatalát az önkormányzati kampányra időzítsék, és ebben szerintük a hivatal egyik munkatársa kész volt segíteni.

Csakhogy az ombudsman által indított belső vizsgálat megállapította, a kormánypárti lap által bizonyításul közölt levél a hivatal zárt levelező rendszeréből származik és sem feladóként, sem címzettként nem szerepel rajta a TASZ. A Magyar Nemzet később közzétett egy másik levelezést is, melyben valóban a TASZ munkatársa érdeklődik a jelentés várható megjelenéséről a hivatal munkatársától. A főosztályvezető válaszában azt írta, reméli, tudnak segíteni az ügyben, amiből a lap levonta a következtetését. Erre reagálva Kocsis Máté fideszes józsefvárosi polgármester azt mondta, "befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba", Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt, ha mindez igaz, akkor Székelynek mennie kell.

Sem a jelentés tartalmára, sem az időzítésre nem volt hatása annak, hogy hivatala levelezett a hozzá beadvánnyal forduló szervezettel - hangsúlyozta Székely meghallgatása után. A parlamenti bizottság ugyanis a Fidesz kezdeményezésére zárt ülésen hallgatta meg őt. Székely ennek ellenére beszámolt arról, a TASZ-szal valóban leveleztek, de ez hozzátartozik az a normális ügymenethez, sőt, az ombudsmani törvény is előírja. Kiemelte: a jelentés kiadásának időpontját és tartalmát a hivatal egyetlen munkatársa sem egyeztethette előzetesen sem a TASZ-szal - amely inkább azt akarhatta, hogy még augusztusban, a tűcsereprogram leállása előtt megjelenjen a dokumentum -, sem mással, már csak azért sem, mert a jelentés aláírásának időpontját kizárólag az ombudsman dönti el.

Székely szerint a hivatal abban hibázott, hogy az egyik munkatársa azt a látszatot keltette, képes felgyorsítani az ügymenetet, továbbá azt közölte a TASZ-szal, hogy a vizsgálat eredménye "biztató". Ezért a hibát elkövető munkatárssal szemben fegyelmi eljárást indult.

Botka: nem függhetnek a pártállástól a fejlesztési források

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nem a polgármester vagy a közgyűlés pártállása határozta meg, mennyi fejlesztési forrás érkezett egy településre - jelentette ki Botka László (MSZP) szegedi polgármester kedden a Tisza-parti városban. A megvalósított beruházások nagysága azon múlt, hogy az adott város jól végiggondolt, hosszú távú fejlesztési tervekkel rendelkezik-e, tisztában van-e versenyképes adottságaival és helyben sikerült-e egyetértést kialakítani a követendő irányról - mondta a politikus Petőfi-telepen, a művelődési házban szervezett kampányrendezvényen.

Tíz esztendeje Magyarországon minden beruházás uniós forrásból valósult meg. A most záruló költségvetési ciklusban pedig Szegedre a nagyvárosok közül messze a legtöbb, 300 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett – hangsúlyozta a politikus. Botka László kifejtette, miközben az országban több helyütt üzemek zárnak be, Szegeden az elmúlt hónapokban több száz új munkahely jött létre, például a logisztikai központban, valamint a várost választotta egy ügyfélszolgálati központot működtető vállalkozás és egy jelentős szoftvercég is. Hozzátette: Szegeden a munkanélküliség jóval az országos átlag alatt, 5 százalék körül van.

Botka László Szeged MSZP-s polgármestere (b3) Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő (j2) és Szénási Róbert (MSZP-DK-Együtt-PM) önkormányzati képviselőjelölt (j) társaságában érdeklődőkkel beszélget kampányrendezvénye előtt a Petőfi-telepi művelődési ház udvarán 2014. szeptember 30-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Botka László Szeged MSZP-s polgármestere (b3) Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő (j2) és Szénási Róbert (MSZP-DK-Együtt-PM) önkormányzati képviselőjelölt (j) társaságában érdeklődőkkel beszélget kampányrendezvénye előtt a Petőfi-telepi művelődési ház udvarán 2014. szeptember 30-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A szocialista politikus az elmúlt évek fejlesztései közül a már épülő lézerközpont körüli 70 hektáros tudáspark kialakítását emelte ki, ahol azok a vállalkozások telepedhetnek meg, amelyek a kutatási eredmények gyakorlati hasznosításával foglalkoznak. Ez jelentős lökést adhat a szegedi gazdaság fejlődésének. A polgármester kitért arra is, büszke, hogy Szeged működteti az egyik legteljesebb körű szociális ellátórendszert az országban. A város évente 4,5 milliárd forintot fordít szociális célokra, ebből 1,5 milliárd forintot közvetlenül 16 ezer szegedi család rendszeres vagy alkalmi támogatására. Amíg azonban néhány évvel ezelőtt a segélyekből 800-900 millió forintot állami támogatás fedezett, ma ez az összeg 300 millió forint, miközben a támogatásra szorulók egyre többen lesznek – tette hozzá Botka László.

Merkel Magyarországra látogat?

Angela Merkel német kancellár 2015 első negyedévében látogathat Magyarországra – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a távirati irodának Berlinben, a német kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Lázár János kiemelte, hogy német kollegája, Peter Altmaier megerősítette Angela Merkel magyarországi látogatási szándékát. A kancellár útjára 2015 első negyedévében, a magyar-német barátsági szerződés megkötése és az első szabad parlamenti választás 25. évfordulója idején kerülhet sor, ami Magyarország számára „kiemelten fontos” – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, hogy Peter Altmaier folyamatos munkakapcsolatot ajánlott fel a Miniszterelnökségnek és személyesen neki is, ami „jó jel a következő négy évre”.