Előfizetés

A könny szemünk védelmezője

M.K.
Publikálás dátuma
2014.10.01. 08:30
Fotó: Thinkstock
Ha nincs belőle elegendő, a szem felszíne kiszárad és különféle kellemetlen panaszokat okozhat. Irritált állapotában a szem hamarabb elfárad, fokozottan érzékennyé válik huzatra, fényre és átmeneti látászavar is kialakulhat. A szem vörössé válik és gyakran égő- szúró érzéssel jár együtt. A számítógép, laptop, okostelefon hosszas és gyakori használata, a túlzott tv-nézés, a szeles, poros, cigarettafüstös vagy alacsony páratartalmú környezet (repülőgép, légkondicionált helyiség) elősegítik a szemszárazság kialakulását, illetve tovább súlyosbíthatják a panaszokat. 

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, ezáltal a látás minőségének romlásához vezet.

Percenként átlagosan 17-szer pislogunk, ám ha sokáig mereven nézünk valamit ez a szám 4-5-re csökken. A pislogások számának csökkenése a szemet védő "könnyfilm" felszakadásához vezet, amely száraz foltok kialakulását eredményezi. Az irritáció következtében reflexszerűen több könny termelődik, ám paradox módon a fokozott könnyezés sem segít, mivel a könny nem marad meg a szem felszínén és összetétele is megváltozik, így nem alkalmas a szemfelszín nedvességének hatékony visszapótlására.

A panaszokat nedvesítő szemcseppek használatával enyhíthetjük. A szemcseppek között igen nagy a választék, ezért néhány szempontra érdemes odafigyelni, hogy a számunkra legmegfelelőbb készítmény mellett dönthessünk. Lehetőleg olyat válasszunk, amely nem tartalmaz toxikus tartósítószert - a leggyakoribb a benzalkónium-klorid (BAK). Fontos szempont az is, milyen hosszú a hatása egy szemcseppnek. A hosszabb készítmények kicsit ugyan drágábbak, de megtérül az áruk, mivel sokkal ritkábban kell cseppenteni, sőt némelyiket már nem kell egy hónap használat után kidobni.

A főként reggel, ébredés után jelentkező panaszok, valamint a hideg, szeles időben fellépő fokozott könnyezés a túlzott párolgáson alapuló szemszárazságra jellemzőek, és a könny legkülső olajos rétegének zavarára utalnak. Ez esetben a könny térfogatpótlás és lubrikálás mellett a könny lipid rétegének pótlása is szükséges. Ebben az esetben a könny természetes lipidjeit tartalmazó készítmény javasolt.

A hatékony szemcsepp használata mellett érdemes bevezetni néhány életmódbeli változtatást is, melyek ugyancsak hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez: az elegendő folyadékbevitel, a tudatos, rendszeres pislogás, a szem dörzsölésének kerülése, a helyiség párásítása, az erős napsütés, a szél, a por elleni védekezés, a dohányfüstös és a légkondicionált helyiségek kerülése mind segíthetnek.

Egyedül álló műtétet végeztek Pécsett

Publikálás dátuma
2014.10.01. 07:18
Illusztráció: Fotó: Thinkstock
Az országban egyedülálló műtétet hajtottak végre júniusban a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján – s a beavatkozásnak köszönhetően született meg néhány napja egy ikerpár - adta hírül a Dunántúli Napló.

– Az iker-iker transzfúziós szindróma az egypetéjű ikerterhességek körülbelül tíz százalékánál fordul elő – nyilatkozta Molnár Gábor, a műtétet elvégző orvos. – Ilyenkor az egyik magzat a másiktól vért vesz el, ezért egyik kicsi, a másik túl nagy lesz. A magzatok kilencven százaléka még a méhen belül meghal, amelyik megszületik, azoknál súlyos rendellenességek lépnek fel.

A pécsi klinikának egy pályázatnak, valamint a külföldi hallgatók adományainak köszönhetően sikerült olyan műszereket beszereznie, amelyekkel elvégezhető a műtét – ennek során lézerrel zárják el a méhlepényi érösszeköttetéseket.

A klinika két szülésze, Molnár Gábor és Vizer Miklós korábban Hamburgban tanulta a műtéti technikát. A két baba a 35. héten született meg, a nagyobbik, Zoárd 1980, a kisebbik, Sámson 1730 grammal.

Jól tartja magát, pedig több mint egymillió éves

Megállapították Európa legősibb tava, a Macedónia és Albánia közt fekvő Ohridi-tó korát: több mint egymillió éves, fiatalabb, mint hitték - olvasható a Pisai Egyetem portálján.

Keletkezésének dátumát egy nemzetközi kutatócsoport számította ki. "Az volt a célunk, hogy mélyfúrásos mintavétellel elérjük a tavi üledékes rétegek legalját, és rekonstruáljuk a tó éghajlati és biológiai történetét" - magyarázta Giovanni Zanchetta, a Pisai Egyetem földtudományi tanszékének munkatársa.

A kutatás 2013-ban kezdődött, öt helyen végezték a fúrásokat. A jelenleg a Kölni Egyetemen őrzött minták elemzésének első eredményei az Eos nemzetközi geológiai szaklapban jelentek meg. A fúrásokkal nyert óriási adatmennyiség tette lehetővé, hogy a tó korát nagyjából meghatározzák: több mint egymillió éves. A medence őshonos állatvilágának kialakulásáról is megszülettek az első elméletek az adatok alapján.

Az Ohridi-tónak van a világon a legtöbb őshonos faja, 212 növény- és állatfajt vettek számba - olvasható az egyetem közleményében. A tó 1979-ben felkerült az UNESCO természeti világörökségi listájára.

"A mélységi mintavételekkel olyan gazdag archívumhoz jutottunk, amellyel rekonstruálhatjuk az itáliai tűzhányók kitöréseinek történetét, környezeti hatásaikat, és ezt a leendő kitöréseknél is hasznosíthatjuk" - tette hozzá Zanchette.