A könny szemünk védelmezője

Publikálás dátuma
2014.10.01. 08:30
Fotó: Thinkstock
Ha nincs belőle elegendő, a szem felszíne kiszárad és különféle kellemetlen panaszokat okozhat. Irritált állapotában a szem hamarabb elfárad, fokozottan érzékennyé válik huzatra, fényre és átmeneti látászavar is kialakulhat. A szem vörössé válik és gyakran égő- szúró érzéssel jár együtt. A számítógép, laptop, okostelefon hosszas és gyakori használata, a túlzott tv-nézés, a szeles, poros, cigarettafüstös vagy alacsony páratartalmú környezet (repülőgép, légkondicionált helyiség) elősegítik a szemszárazság kialakulását, illetve tovább súlyosbíthatják a panaszokat. 

A tartósan monitor előtt ülők kevesebbet pislognak, ami a szem kiszáradásához, ezáltal a látás minőségének romlásához vezet.

Percenként átlagosan 17-szer pislogunk, ám ha sokáig mereven nézünk valamit ez a szám 4-5-re csökken. A pislogások számának csökkenése a szemet védő "könnyfilm" felszakadásához vezet, amely száraz foltok kialakulását eredményezi. Az irritáció következtében reflexszerűen több könny termelődik, ám paradox módon a fokozott könnyezés sem segít, mivel a könny nem marad meg a szem felszínén és összetétele is megváltozik, így nem alkalmas a szemfelszín nedvességének hatékony visszapótlására.

A panaszokat nedvesítő szemcseppek használatával enyhíthetjük. A szemcseppek között igen nagy a választék, ezért néhány szempontra érdemes odafigyelni, hogy a számunkra legmegfelelőbb készítmény mellett dönthessünk. Lehetőleg olyat válasszunk, amely nem tartalmaz toxikus tartósítószert - a leggyakoribb a benzalkónium-klorid (BAK). Fontos szempont az is, milyen hosszú a hatása egy szemcseppnek. A hosszabb készítmények kicsit ugyan drágábbak, de megtérül az áruk, mivel sokkal ritkábban kell cseppenteni, sőt némelyiket már nem kell egy hónap használat után kidobni.

A főként reggel, ébredés után jelentkező panaszok, valamint a hideg, szeles időben fellépő fokozott könnyezés a túlzott párolgáson alapuló szemszárazságra jellemzőek, és a könny legkülső olajos rétegének zavarára utalnak. Ez esetben a könny térfogatpótlás és lubrikálás mellett a könny lipid rétegének pótlása is szükséges. Ebben az esetben a könny természetes lipidjeit tartalmazó készítmény javasolt.

A hatékony szemcsepp használata mellett érdemes bevezetni néhány életmódbeli változtatást is, melyek ugyancsak hozzájárulhatnak a tünetek enyhítéséhez: az elegendő folyadékbevitel, a tudatos, rendszeres pislogás, a szem dörzsölésének kerülése, a helyiség párásítása, az erős napsütés, a szél, a por elleni védekezés, a dohányfüstös és a légkondicionált helyiségek kerülése mind segíthetnek.

Szerző
Témák
szem könny

Új felfedezések a mellrák kezelésében

Publikálás dátuma
2014.09.30. 09:30
Fotó: La Stampa.it
Olasz kutatók felfedeztek egy proteint, amely elősegíti a rákos áttételeknek a létrejöttét.

Lehet, hogy ez lesz a kulcs a mellrák legyőzésében, amely még mindig az összes rákos betegségben meghaltak 16 %-át adja. A milánói Országos Onkológiai Intézet kutató azonosították az eddig ismeretlen mechanizmust. A folyamat alapjánál egy eddig gyanú felettinek tartott protein, az oszteopontin áll, amely normális körülmények között a sejteken kívül helyezkedik el és a különböző fiziológiai folyamatok szabályozásában vesz részt.

A tumorban azonban kettős szerepe van: ” A tumoros sejt által termelt oszteopontin biztosítja annak túlélését egy kedvezőtlen környezetben, míg az, amelyik benne marad a fehér sejt belsejében, segíti a tumoros sejtek védelmét, amelyek áttételeket alakítanak ki az immunrendszer megtámadásával.” - magyarázzák a kutatók.

A felfedezést, amelyről beszámolt a Cancer Research tudományos folyóirat, a szakemberek életfontosságúnak tekintik annak megértése szempontjából, hogy miként terjeszkedik a betegség és ez fordulatot jelenthet egy hatékonyabb kúra felé.

A kísérleti alanyok a munka kezdeti stádiumában állatok voltak, majd a vizsgálódást a kutatók kiterjesztették a mellkarcinómában szenvedő páciensek tüdőáttételeire. És ennél a pontnál sikerült bizonyosságot szerezniük arról, hogy a daganatos sejtek oszteopontint tartalmaznak.

Angol és olasz kutatók nemrég egy másik fontos eredményre jutottak: találtak egy genetikai variánst, amellyel nagyobb biztonsággal lehet azonosítani a mellrákos megbetegedésre való hajlamot, amivel megnyílik az út a megelőzésre, a kockázatok csökkentésére.

Szerző
Témák
mellrák protein

Rákkongresszus - Várandósoknak is lehetséges a terápia

Lehetséges a kemo- és a sugárterápia a várandósság alatt, legalábbis a második harmadtól kezdve - derült ki a Madridban folyó Európai Rákkongresszuson (ESMO) elhangzott egyik előadásból.

Olyan gyerekek fejlődését vizsgálta meg a Leuveni Egyetem Frederic Amant vezette kutatócsoportja, akiknek édesanyját a szülés előtt rák miatt kemoterápiával kezelték. A 38 gyerek adatait összehasonlították 38 olyanéval, akiket az anyaméhben nem ért ilyen hatás. Mentális fejlődésüket és szívműködésüket vizsgálták meg, az összehasonlítást átlagosan kétéves korukban végezték - olvasható közleményük az ESMO portálján.

"Ha az első terhességi harmad után végezték a kemoterápiát, semmilyen problémát sem fedeztünk fel a babáknál. A kemoterápia kockázatai miatti félelem tehát nem lehet ok arra, hogy a meglévő várandósságot megszakítsák, a kezelést elodázzák vagy a szülés idejét előbbre hozzák" - mondta Amant. A belga kutatócsoport másik tanulmánya hasonló eredménnyel járt: 16 gyereket és 10 felnőttet vizsgáltak meg, édesanyjuk a várandósság alatt sugárterápiát kapott. Kimutatták, hogy idegi, pszichológiai, viselkedési és általános egészségügyi eredményeik a normál tartományba esnek.

Egy gyerek mentális fejlődésében mutatkozott jelentős lemaradás, nála azonban más terhességi szövődmények is felléptek - olvasható a közleményben. A tudósok szerint sugárterápiát csak az optimális biztonsági intézkedések mellett lehet végezni, különösen óvatosnak kell lenni a harmadik terhességi harmadban. A lehetséges kockázatok elkerülés miatt ennek ellenére nagyon fontos, hogy rák elleni kezelés alatt álló nők ne essenek teherbe.

A szeptember 26. és 30. között rendezett kongresszuson mintegy 18 ezer szakember vesz részt.

Szerző