Előfizetés

Brüsszel segít az embargó ellen

További forrásokkal, újabb 165 millió eurós rendkívüli pénzalappal igyekszik segítséget nyújtani az Európai Bizottság azoknak a gazdáknak, akik romlandó zöldséget vagy gyümölcsöt termeltek orosz exportra, de a Moszkva által bevezetett importtilalom miatt félő, hogy nem tudják eladni termékeiket - közölte kedden a brüsszeli testület.

A bizottság augusztusban már bejelentette ugyanerre a célra egy 125 millió eurós keret felállítását, ám az igényléseket rövid időn belül felfüggesztették, mert gyorsan kimerült volna a keret, és sok igény érkezett olyan térségekből, amelyek hagyományosan nem exportálnak annyit Oroszországba.

A kedden bejelentett forrásokat viszont címkézi az Európai Bizottság; tagállamokra és termékcsoportokra bontva meghatározza, ki mennyi segítségre lehet jogosult. A kvótákat az elmúlt három év exportstatisztikái alapján állították össze.

A pénzzel az Európai Unió gyakorlatilag felvásárolja az eladatlanul maradt zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket aztán főleg ingyen osztanak szét, vagy nem élelmiszerként hasznosítják, például komposztálják. Előbbi esetben az uniós szabályok lehetővé teszik a 100 százalékos uniós finanszírozást, utóbbinál valamivel alacsonyabb a maximális támogatás mértéke. Természetesen a gazdák dönthetnek úgy, hogy nem mihamarabb, éretlenül vagy egyáltalán nem takarítják be a terméket, de akkor még kevesebb uniós forrást kaphatnak.

A 165 millió eurós keretből alapvetően 12 tagállam termelői juthatnak támogatáshoz; almából és körtéből 181 ezer tonnát, citrusfélékből 96 ezer tonnát, zöldségekből, répából, uborkából, paprikából és paradicsomból 44 300 tonnát, egyéb gyümölcsökből, kiviből, szilvából és szőlőből 76 900 tonnát vásárol fel az Európai Unió. Emellett mind a 28 tagállam kap 3-3 000 tonna "tartalékot", vagyis a többi 16 tagállam összesen ennyit vásároltathat fel uniós pénzből. A korábbi programmal ellentétben viszont a karfiol, káposzta és gomba felvásárlása már csak ez utóbbi keret terhére lehetséges. Brokkoli és bogyós gyümölcsök felvásárlását pedig ebben a programban már nem támogatja az Európai Unió.

"Ezerszer fontosabb számomra az ország, mint az EU"

Publikálás dátuma
2014.09.30. 13:30
Fotó: Matt Cardy, Gettyimages.
"Ezerszer" fontosabbnak tartja a brit miniszterelnök a brit uniót, mint az Európai Uniót.

David Cameron a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusa keddi munkanapjának nyitánya előtt nyilatkozott a BBC rádiónak. A riporter felidézte, hogy Cameron a skót függetlenségi népszavazás előtt azt mondta: megszakadna a szíve, ha Skócia távozna a brit unióból. Arra a kérdésre, hogy milyen kifejezést használna, ha miniszterelnöksége alatt Nagy-Britannia távozna az EU-ból, Cameron kijelentette: "hozzávetőleg ezerszer" erősebb érzelmek fűzik az Egyesült Királysághoz, mint az EU-hoz.

Hozzátette: ha nem érzi úgy, hogy az EU-tagság Nagy-Britannia érdekében áll, akkor nem fog az uniós tagság fenntartása mellett érvelni.

Orbán ellen és mellett is tüntetnek Kolozsváron

Publikálás dátuma
2014.09.30. 12:37
Fotó: Népszava
Alig egy nappal azután, hogy kiderült, Facebookon szerveznek tüntetést a Kolozsvárra látogató Orbán Viktor és politikája ellen, ma újabb Facebook kezdeményezés született, ezúttal a magyar miniszterelnök mellett. A kolozsvári Transindex beszámolója szerint magánszemélyek szerveznek tüntetést Orbán Viktor mellett október 3-án 11 órától, „ A kolozsvári magyarság kiáll Orbán Viktor mellett".

"Szomorúan vettük tudomásul, hogy Orbán Viktor Miniszterelnök Úr kolozsvári látogatása alkalmával egyes csoportok ellentüntetést szerveznek." – írják a kezdeményezők, akik uszításnak értékelik az Orbán-ellenes tüntetést.

A felhívás úgy fogalmaz: "Mi kolozsvári magyarok, mutassuk meg, hogy kiállunk Orbán Viktor és nemzetpolitikája mellett. Ha Önök is úgy gondolják, hogy ellen kell állni az értelmetlen uszításnak, és a magyar-magyar ellentétek szításának , akkor október 3-án, 11 órakor találkozzunk a kolozsvári Mentőállomás előtt. Megmutatván azt, hogy erős és egységes a magyar közösség, és nem hagyunk teret a politikai szélsőségeknek".

A magyar miniszterelnök elleni tüntetés célja pedig felhívni a figyelmet “a Fidesz és Orbán Viktor önkényes és demokráciaellenes politikájára”.