Házat foglaltak a civilek

Publikálás dátuma
2014.09.29. 07:10
Az akcióban részt vevők az üresen álló lakások szociális célú hasznosítását követelték FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Város Mindenkié civil csoport szombaton akciósorozattal hívta fel a figyelmet a több tízezer üres fővárosi ingatanra, amelyet az otthontalanok gondjainak megoldására lehetne felhasználni. Az immár hagyományos Üres Lakások Menete után száz szimpatizáns megszállta a budapesti Benczúr utca egyik évtizedek óta üresen álló házát.

Kétszáz ember részvételétel tartotta meg szombat délután negyedszerre az Üres Lakások Menetét A Város Mindenkié csoport. Így hívták fel a figyelmet a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek gondjainak megoldására, egyúttal követelték az üresen álló lakások szociális célú hasznosítását.

A nagy rendőri készültség mellett megtartott menetben négy üres házhoz kötődő állomáson beszéltek a hajléktalanok nehézségeiről. Fekete-Nagy Miklós, a hajléktalanszállón uralkodó viszonyokról és a kitörés lehetetlenségéről szólt, míg Hajas Gábor, aki hajléktalansága mellett látássérült, a fogyatékos emberek lakhatási lehetőségeinek hiányáról számolt be.

Erdőhegyi Márta saját történetén keresztül mutatta be a fiatalok lakáshoz jutásának gondjait. „Régóta magamat tartom el, de a lakhatásom máig nem biztosított. Jelenleg munka nélkül vagyok, és egyáltalán nem biztos, hogy szívességből maradhatok a jelenlegi szobámban. Nem tudom mi lesz, ha nem tudok beszállni a költségekbe. Be kell látnom: nem sok esélyem van a jelenlegi körülmények között egy saját lakásra.”

A menet végén Csuhai Ágnes személyes tapasztalatairól beszélt, arról, hogy milyen különleges lehetőség, ha valaki szállóról lakásba tud kerülni: „A szállóról kerültem a kőbányai Lélekprogramba. Itt laktam egy évig. Először mesének tűnt az, hogy ha dolgozom és spórolok, hozzájuthatok a közösségi életből egy szociális bérlakáshoz.

Ezt akkor hittem el, amikor elérkezett az idő és ténylegesen megkaptam egy felújított 24 négyzetméteres lakást, és beköltözhettem.” A meneten többek között részt vett a Migszol Csoport is, amely a menekültek és migránsok lakhatási gondjaira hívta fel a figyelmet, a Bennfentes Kívülállók Közkórus, amely lakhatási témájú dalokkal szórakoztatták a közönséget, valamint a Rhythms of Resistance dobos csoport.

Este az AVM és száz szimpatizáns elfoglalt egy csaknem húsz éve üresen álló épületet, a VI. kerületi Benczúr utca 4. szám alatt. Mint Udvarhelyi Tessza aktivista lapunknak elmondta: nagyjából este nyolcig tartózkodtak az épületben, amely korábban a fővárosi önkormányzat, jelenleg pedig egy offshore cég tulajdonában van. A házban Lakatosné Jutka, az AVM aktivistája így fogalmazott:

„Önkormányzati lakások ezrei állnak üresen, miközben emberek tömegesen veszítik el a lakhatásukat. Erre a kormány és a főváros rendészeti eszközökkel és tömegszállók kialakításával válaszol, és a hajléktalan embereket hibáztatja, ahelyett hogy hosszú távú lakáspolitikai intézkedéseket hoznának. Itt korábban kórház állt, most Virgin-szigeteken bejegyzett offshore cég a tulajdonos, és csaknem húsz éve üresen áll. Ennyire nincs szükségünk kórházakra, vagy esetleg anyaotthonokra?”

A házfoglalók molinót lógattak ki a ház ablakán, amelyen ez áll: „Foglaljatok helyet!”. A helyszínen megjelent a terézvárosi alpolgármester, Óvári Gyula, a kerületi aljegyző és a rendőrség: arról próbálták meggyőzni a foglalókat, hogy hagyják el a területet, mert a ház életveszélyes. Hivatkozási alapjuk egy három nappal ezelőtt dátumozott hatósági szakvélemény volt, amely a házat életveszélyesnek nyilvánította. A tűzoltóság is kint járt, de ők a közvetlen veszélyt nem erősítették meg.

A házfoglalás után ötven részvevő a Városháza elé vonult, ahol Tarlós Istvánnak és az összes főpolgármester-jelöltnek azt az üzenetet hagyták egy hatalmas borítékon: „Rossz megoldás eladás, jó megoldás bérlakás”.

Szerző

Jogfosztott felekezetek tárgyaltak Baloggal

Az Evangéliumi Szabadegyházak Szövetsége és a Magyar Evangéliumi Aliansz által képviselt vallási közösségek képviselőivel egyeztetett pénteken a fővárosban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. 

A találkozón a két szövetség tagegyházai - a Golgota Keresztény Gyülekezet, a Magyarországi Szabadkeresztyén Gyülekezet, a Magyar Apostoli Egyház, a Magyar Evangéliumi Egyesület, az Agapé Gyülekezet Keresztény Egyesület és az Evangéliumi Gyülekezetek Vallási Egyesülete -, valamint a kormány képviselői áttekintették az egyházi törvény második módosítása óta eltelt időszak tapasztalatait - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága az MTI-vel. A megbeszélésen nem vett részt az egyházi jogaitól szintén megfosztott Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET).

A megbeszélés résztvevői kiemelték, hogy Magyarországon a lelkiismereti és vallásszabadság alapjogát mind az alaptörvény, mind az ezen alapuló sarkalatos egyházi törvény biztosítja, ezért az egyeztetésen részt vevő vallási közösségek eddig sem fordultak és a jövőben sem akarnak nemzetközi fórumokhoz fordulni - olvasható a közleményben. A vallási közösségek itt arra utalhattak, hogy a közelmúltban a MET és más, jogfosztott kisegyházak pert nyertek a strasbourgi emberi jogi bíróságon a magyar állam ellen, mert a testület szerint a 2011-es egyházügyi törvénnyel megsértették az érintett felekezetek vallásszabadsághoz, és egyesülési szabadsághoz való jogát.

Az egyházaknak a társadalom szervezésében, a közösségépítő munkában vállalt szerepéről volt szó azon a megbeszélésen, amelyet Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter folytatott vasárnap Makón a történelmi egyházak térségbeli képviselőivel. Balog Zoltán úgy fogalmazott, végre komoly esély kínálkozik arra, hogy átgondolt jövőkép alapján fejlődjön az egyházi és az állami intézmények együttműködése.

Interjút adott a szombati Népszabadságban Lázuár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter, aki a korábban terjedő hírekkel ellentétben nem tud arról, hogíy Orbán Viktor provokációnak nevezte volna Zoltai Gusztáv tanácsadói kinevezését, ami mind kormányközeli körökben, mind a zsidó közösségben nagy visszhangot váltott ki. a tanácsadói kinevezést bírálta Gulyás Gergely, a parlament alelnöke és Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója is, mondván, hogy egy volt kommunista munkásőr kinevezése összeegyeztethetetlen a jobboldali közösség alapértékeivel.

Lázár most hangoztatta: nem válik meg Zoltaitól, mert a tanácsadás nem haveri mutyi, Nem szeretném, ha szellemi karanténba szorítana a saját pártom, ha csak azoknak a véleményét hallhatnám és hallgathatnám meg, akik a párttársaim. Nagy baj volna, áés nagy gyengeségről tanúskodna - mondta, hozzátéve: tájékoztatta a miniszterelnököt Zoltai kinevezéséről, aki azt nem kommentálta.

MSZP: Magyarország nem futott bele még egy pofonba

Az MSZP Baloldali Tömörülés Platformja a saját sikereként is értékeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök utasítást adott a Budapestre tervezett fajvédő konferencia betiltására.

Így legalább Magyarország nem futott bele még egy pofonba, amelyből az utóbbi időben sok jutott neki a kormány "erőszakos szabadságharca és antidemokratikus politikája miatt" - írta a szocialista platform vasárnap este kiadott közleményében.

"Azt ugyan nem értjük, ha ezt megelőzően a szervezők már szerződést bontottak a konferencia rendezőivel, akkor mi végre ez a színjáték" - tették hozzá.

Orbán Viktor vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját.

A budapesti Larus Rendezvényközpont üzemeltetője még a kormányfői verdiktet megelőzően közölte, hogy egy szélsőséges nézeteket valló szervezet jövő szombaton akart gyűlést tartani náluk. "A szerződéstől a fenti körülményről történő tudomásszerzést követően haladéktalanul elálltunk" - tudatta közleményében a rendezvényközpont vezetősége.  Indoklásukban úgy fogalmaztak: az október 4-re szervezett rendezvény szellemisége nem felel meg a demokratikus, polgári elveknek. Azt is tudatták egyúttal, hogy jövő szombaton zárva tartanak.

Szerző