Előfizetés

Nemzetközi pedofil hálózat tagja volt a megbukott érsek?

Publikálás dátuma
2014.09.26. 18:51
Fotó: Corriere.it
Súlyosbította a Józef Wesolowski volt nunciusssal szembeni vádakat az, hogy a Vatikánban kedden letartóztatott volt pap számítógépein pedopornográf fotók és videók tömegét találták a Corriere della Sera értesülése szerint.

A tizenévesekkel készült felvételekből több mint százezret találtak a Wesolowski által 2008-2013 között a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban vezetett nunciatúra asztali számítógépénTovábbi fotókat és videókat rejtett a volt nuncius hordozható számítógépe is, amelyet gyakori utazásai során magával vitt.

A Corriere della Sera úgy tudja, az ügyben nyomozó vatikáni és Santo Domingó-i hatóságok szerint fennáll a gyanúja annak, hogy Józef Wesolowski nemzetközi pedofil szervezet tagja.     Elektronikus levelezése segítségével igyekeznek rekonstruálni azt a hálózatot, amellyel a volt pap kapcsolatban állt. A feltételezések szerint a hálózathoz tartozik Francisco Javier Occi Reyes diakónus, a volt nuncius egykori munkatársa, akit szintén pedofília vádjával a karib-tengeri ország rendőrsége tavaly nyáron tartóztatott le. A Vatikánból érkező hírek szerint Józef Wesolowski letartóztatásakor azt mondta, mindent meg tud magyarázni. A vatikáni ügyészek a következő napokban hallgatják ki őt.

Olasz sajtóértesülések szerint nem hajlandó távozni Rogelio Ricardo Livieres Plano, a paraguayi Ciudad del Este püspöke, akit a Szentszék csütörtökön mozdított el tisztségéből. Levelet írt a Vatikánba "alaptalannak és jogtalannak" nevezte eltávolítását hangsúlyozva, hogy a rá féltékeny püspöktársai bosszújáról van szó. A püspök hozzátette: miközben Ferenc pápa a párbeszéd egyházát hirdeti, neki nem volt lehetősége a pápával beszélni. "Ferenc pápának az Úr előtt kell majd elszámolnia ezzel..." - írta a püspök, akivel szemben az a vád merült fel, hogy elhallgatta az egyházmegyéjében történt szexuális visszaéléseket.

A La Repubblica a papok által elkövetett szexuális visszaélések eseteit kivizsgáló Hittani Kongregáció 2000-2012 közötti adatait közölte. Ezek szerint a 2000-2009 időszakban évi 300 bejelentés érkezett, 2010-2012 között évi 600. Az áldozatok 10 százaléka kisgyerek, hatvan százaléka fiatalkorú, a többiek felnőttek voltak.  Pedofília miatt 2011-2012 között 400 papot  tiltottak el örökre hivatása gyakorlásától.

Keddig sztrájkolnak a pilóták

Jóllehet az Air France vezetőség már engedett a pilóták egyik fő követelésének, és visszavonta a fapados légitársaság, a Transavia európai fejlesztésének tervét, a tárgyalások a szakszervezettekkel még mindig nem értek véget, és a pilóták egyelőre jövő keddig meghosszabbították a sztrájkfelhívást. Szombaton a járatok fele fog közlekedni.

 A francia légitársaság gépeinek 48 százaléka indult el pénteken, a pilótasztrájk 12. napján, és hasonló előrejelzést adott ki a vezetőség szombatra is. A szakszervezettel a tárgyalások ugyanakkor péntek este folytatódnak a munkabeszüntetés mielőbbi befejezéséről.

"Az Air France szombaton a járatainak több mint felét fogja biztosítani" - közölte a vezetőség, de az előző napokkal ellentétben pontos adatokkal már nem szolgált. A sztrájk 12. napján a tárgyalások a szakszervezetekkel folytatódnak "azzal a szándékkal, hogy gyorsan célt érjünk" - olvasható a közleményben.

  A pilóták többségi szakszervezete, az SNPL legfőbb követelését a kormány nyomására az Air France végül teljesítette: szerda este visszavonta a fapados légitársaság, a Transavia európai fejlesztéséről szóló tervét. A pilóták viszont azt is szeretnék, ha a Transavia francia részlegénél dolgozók ugyanolyan munkaszerződést és ugyanakkora fizetést kapnának, mint a közvetlenül az anyavállalat által foglalkoztatott pilóták. Ennek érdekében szerda óta folynak a tárgyalások a vezetőséggel, egyelőre eredménytelenül.

A pilóták ezért péntek délben a munkabeszüntetés meghosszabbításáról döntöttek, jövő keddig. Azt állítják, hogy a vezetőség a patthelyzet meghosszabbítására játszik, és időt akar nyerni ellentmondásos kommunikációval. A szakszervezetek szerint a vezetőség úgy csinál, mintha a fejlesztési terv visszavonásával megszűnt volna a munkabeszüntetés oka, és csak a pilóták akadékoskodnának tovább.

"Ami a Transavia franciaországi fejlesztését illeti, az igazgatótanács megerősítette, hogy arra csak a fapados modellnek megfelelő gazdaságos feltételekkel van lehetőség. Az igazgatótanács hangsúlyozta, hogy az egységes szerződés ezzel teljesen ellentétes" - áll az Air France-KLM közleményében. A szakszervezetek szerint viszont "egyetlen pilóta sem fog átmenni a Transaviához, ha új munkaszerződést kényszerítenek rá".

A sztrájkot a franciák többsége nem támogatja: egy csütörtökön megjelent felmérés szerint a megkérdezettek 69 százaléka szerint nem indokolt a munkabeszüntetés.

Az Air France Budapestre közlekedő járatai közül a Budapest Airport honlapján található információk szerint pénteken mind a három érkezőt törölték, a három induló közül pedig egyet. Szombaton azonban a 3-3 járatból egy sem közlekedik.

Cameron: évekig tart a küzdelem az Iszlám Állam ellen

Évekig fog tartani a küzdelem az Iszlám Állam ellen - mondta pénteken a londoni parlamentben a brit miniszterelnök.

 David Cameron felszólalása nyitotta meg a szünetéről rendkívüli ülésre visszahívott alsóház vitáját arról, hogy Nagy-Britannia bekapcsolódjon-e az Iszlám Állam nevű, Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges dzsihádista milícia elleni nemzetközi hadműveletbe.

Cameron felhívta a képviselők figyelmét arra, hogy e hadműveletek "nem hónapokig, hanem évekig tartanak, és (Nagy-Britanniának) fel kell készülnie e hosszú távú kötelezettségvállalásra".

A kormányfő a fegyveres fellépés indokoltságát illusztrálandó kijelentette: az Iszlám Állam által "inspirált" első európai terrorcselekmény - a brüsszeli zsidó múzeum elleni támadás - már megtörtént, és az európai biztonsági szolgálatok azóta hat, az ausztrál hatóságok pedig egy további hasonló merényletet meghiúsítottak.

Cameron ezeket nem részletezte, csak annyit mondott, hogy az ausztráliai terrortámadási kísérlet kifejezetten civilek, köztük brit és amerikai turisták ellen irányult volna.

A brit miniszterelnök szerint az Iszlám Állam olyan terrorszervezet, amilyennel a világnak még nem volt dolga. A csoport brutalitása "megdöbbentő": a lefejezések mellett keresztre feszítések, a foglyok szemének kivájása, a fegyverként használt nemi erőszak és gyermekek lemészárlása is a módszerei között szerepel.

A szervezetnek ráadásul több milliárd dolláros vagyona van, a legkorszerűbb fegyverek egész arzenáljához jutott hozzá, néhány hónap alatt Nagy-Britanniánál nagyobb területet hajtott ellenőrzése alá, és több millió dolláros bevételre tesz szert abból, hogy olajat ad el Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének  - sorolta Cameron.

A brit kormányfő hangsúlyozta: London nem tervezi, hogy a légi hadműveletek mellett szárazföldi alakulatokat is bevessen Irakban. "Lesznek szárazföldi egységek, de azok iraki és kurd erők lesznek", és Nagy-Britannia nekik kíván segíteni légiereje bevetésével.

Cameron elismerte ugyanakkor, hogy kizárólag légicsapásokkal nem lehet "felgöngyölíteni" az Iszlám Államot; ehhez átfogó stratégia kell, amelyhez szükség lesz egy jól kiépített iraki hadseregre, és egy jól működő iraki kormányra is.

A brit miniszterelnök szerint két fő oka van az Iszlám Állam felemelkedésének. Az egyik Aszad szíriai elnök, aki "a szélsőségesek toborzótisztjévé" vált azzal, ahogy saját népét mészárolja, a másik pedig az előző iraki kormány, amely nem volt hajlandó az egész iraki népet képviselni.

Cameron szerint azért szükséges a brit bekapcsolódás az Iszlám Állam elleni légi hadműveletekbe, mert Nagy-Britanniának olyan egyedi eszközei vannak, amilyenek a nemzetközi koalíció egyetlen más tagjának sincsenek. A kormányfő ezek közé sorolta a brit királyi légierő (RAF) számára kifejlesztett, Brimstone nevű precíziós levegő-föld rakétát, amilyenhez hasonló "még az Egyesült Államoknak sincs". Ezzel a fegyverrel minimálisra lehet csökkenteni a polgári lakosság körében okozott veszteségek kockázatát - hangsúlyozta.

Nagy-Britanniának emellett egyedülálló felderítési és hírszerzési kapacitása van, valamint olyan magasan képzett professzionális katonái, akik alapos tapasztalatokat szerezetek az Egyesült Államokkal közösen végrehajtott hadműveletekben - mondta Cameron.

Hozzátette: az iraki kormány mellett Barack Obama amerikai elnök is személyesen kérte Nagy-Britannia bekapcsolódását az Iszlám Állam elleni, már folyó légi hadműveletekbe.

Nagy-Britanniának emellett saját érdekében is "kötelessége" részt venni a légicsapásokban, mert ezzel a brit utcák biztonságát is védi. Ez olyan feladat, amelyet nem lehet "alvállalkozásba kiadni más légierőknek" - fogalmazott a brit miniszterelnök.

Az alsóházi képviselők péntek este szavaznak arról, hogy a brit légierő részt vegyen-e az iraki hadműveletekben. Egyelőre nincs szó arról, hogy Nagy-Britannia az Iszlám Állam szíriai állásai elleni támadásokba is bekapcsolódjon; a brit kormány álláspontja szerint ha ez szükségessé válik, arról külön parlamenti szavazáson kell dönteni.