Előfizetés

Afrikai békefenntartást vállal Japán

Japán aktívabb nemzetközi szerepvállalásra készül, ezt fogja bejelenteni az ENSZ-közgyűlés előtt pénteki beszédében Abe Sinzo kormányfő. 

A japán miniszterelnök támogatja Barack Obama felhívását, s kész csatlakozni afrikai ENSZ-békefenntartó műveletekhez. Tokió segítséget nyújtana katonák kiképzéséhez, rendelkezésre bocsátaná a szükséges eszközöket, s a japán önvédelmi erők egy magasrangú tisztje parancsnoki feladatot is vállalna valamely kéksisakos misszió élén, derült ki a Kyodo hírügynökség birtokába jutott szövegtervezetből.

A japán kormányfőt még áprilisban kérte fel az amerikai elnök afrikai ENSZ-műveletek támogatására. A japán önvédelmi erők külföldi szerepvállalását mindeddig tiltotta a távol-keleti szigetország békealkotmánya. Az Abe-kormány idén július 1-én jelentette be, hogy átértelmezik a japán alkotmány erről rendelkező 9. cikkelyét.

Újra támadhat az Al-Kaida?

Publikálás dátuma
2014.09.25. 09:10
FOTÓ: Getty Images, Majid Saeedi
 Az Al-Kaida által Európában, az Egyesült Államokban vagy Izraelben végrehajtandó terrorakció veszélyére hívta fel a figyelmet szerdán Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora.

Miközben a világ az Al-Kaidánál is kérlelhetetlenebb és brutálisabb módszerektől sem visszariadó Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki és szíriai előrenyomulására figyel, az utóbbi időszakban meggyengült és háttérbe szorult al-Kaida esetleg nyugati célpontok elleni akcióval akarhatja újra felhívni magára a figyelmet, megmutatni a rivális szervezetnek, hogy "még játékban van", és számolni kell vele - jelentette ki de Kerchove az Európai Parlament biztonsági és védelmi albizottságának brüsszeli ülésén.

A szélsőséges muszlim harcosok közül többen Afganisztánból és Pakisztánból Szíriába távoztak, ahol megalakították az al-Kaidához köthető úgynevezett Horaszan-csoportot - mondta de Kerchove. Hírszerzési források adatai szerint ez a csoport Európából Szíriába érkezett szimpatizánsokat is toboroz, és közülük többnek kifejezetten azt a szerepet szánják, hogy európai, illetve amerikai útlevelükkel visszatérjenek Európába, az Egyesült Államokba vagy Izraelbe, ahol terrorcselekmények szervezésében és végrehajtásában vennének részt.

Az Egyesült Államok által vezetett nemzetközi koalíciónak az Iszlám Állam szíriai bázisai elleni légitámadásai egyúttal a Horaszan-csoport állásaira is csapást mértek azzal a céllal, hogy szétrombolják a csoport operatív központját, amely - a Pentagon elemzői szerint - immár "végrehajtási fázisba" jutott az amerikai és európai célpontok elleni terrortámadások tervének kidolgozásával.

Az EU terrorizmusellenes koordinátora szerint mintegy 3 ezer európai utazott Szíriába, közülük sokan jelenleg is tevékenyen részt vesznek a harcokban a dzsihadista milicisták oldalán, de akadhatnak olyanok is, akik már visszatértek Európába, és ott erőszakos cselekményekre készülnek.

Megsemmisítik a halálhálózatot

G.M.
Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:35
Iraki–iráni elnöki kézfogás FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/ANDREW BURTON
Folytatódnak az Iszlám Állam szíriai hadállásai elleni légicsapások. Az ENSZ Közgyűlésének tegnap megnyitott 69. ülésszakának központi témája is a terroralakulat elleni nemzetközi fellépés. Ban Ki Mun ENSZ főtitkár szerint 2014 egy borzasztó év. Barack Obama amerikai elnök megígérte, megsemmisítik a halálhálózatot, amely csak az erőszak nyelvén ért. A Közgyűlés megnyitásával egyidőben az Iszlám Állam algériai csoportja közzétette francia túszának lefejezéséről szóló videóját.

Az amerikai hadsereg és arab szövetségesei tegnapra hajnalban folytatták az Iszlám Állam (IS) elnevezésű szélsőséges iszlamista szervezet szíriai hadállásai elleni légicsapásokat. A kedd hajnalban végrehajtott első szíriai légitámadás Rakkára, a terrorcsoport központi székhelyére fókuszált, tegnap Deir ez-Zor szíriai város dél-nyugati részét bombázták, ahol fegyvereket szállító autókat pusztítottak el, illetve Aleppo környékét és az iszlamisták parancsnoki állásait Tell el-Abyade-ban. A hadművelet keretében csapást mértek az al-Kaida helyi szervezete, az an-Núsztra Front támaszpontjaira is.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű emigráns civil szervezet tájékoztatása szerint az an-Núsztra és az ugyancsak az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő másik csoportosulás, az Ahrar as-Sam brigád is elrendelte több bázisának az evakuálását.

Ugyanakkor az iraki légicsapások is folytatódnak az iraki hadsereg és a kurd pesmerga harcosok támogatására. A pentagon szerint a hadművelet sikeres. A helyzet pedig rendkívül veszélyes.

Európaiak Európa ellen
Mintegy háromezer európai állampolgár - mindnyájan az Európai Unió lakói – harcol Irakban és Szíriában az iszlamista csoportosulások oldalán, jelentette be ă Gilles de Kerchove a Terrorellenes Központ európai koordinátora.
Az Iszlám Állam terrorcsoportosulás harci sikerei befolyásolták az európaiak érdeklődését, növelték az Irakba és Szíriába tartó európaiak számát, mondta Kerchove.
Júliusban a titkosszolgálatok még kétezerre becsülték a szíriai és iraki harcokban részt vevő európaiak számát. Az Egyesült Államok titkosszolgálatának tudomása szerint csak Szíriában és Irakban 12 ezer, különböző kontinensekről származó külföldi harcol a szélsőségesek oldalán.

Tegnap, közép-európai idő szerint 15 órakor megkezdődött New Yorkban az ENSZ 69.Közgyűlésének általános vitája. A megnyitón 140 állam és kormányfő volt jelen. A világszervezet 193 tagállamának képviselői részvételével zajló egy hetes vita központi témája az Irak és Szíria egy részét megszálló Iszlám Állam terrorcsoport elleni küzdelem, az iráni atomprogram, a közel-keleti helyzet, az ukrajnai fegyveres konfliktus valamint az Ebola járvány áll. Ugyancsak európai idő szerint este 19 órakor az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is összeült, napirendjén a nemzetközi békére és biztonságra fenyegetést jelentő terrorista cselekmények problémája állt valamint az az amerikai, személyesen Barack Obama által benyújtott határozati javaslat, amely a közel-keleti konfliktusokban részt vevő külföldi dzsihádista harcosok - terroristák elleni közös fellépés aktivizálását célozta.

A Közgyűlés megnyitóján Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azt emelte ki, hogy az emberi jogokat és a jogállamot az egész világon támadják ."Ez egy borzasztó év az ENSZ Alapokmányában lefektetett elvek szempontjából... Úgy tűnik, a világ süllyedőben van... A diplomáciát aláaknázták azok, akik csak az erőszakban hisznek" - mondta és arra kérte a vezető hatalmakat, hogy adják vissza a reményt egy olyan pillanatban, amikor a látóhatár "elsötétülőben van". Hangsúlyozta, hogy ha nemzetközi közösség - és elsősorban az ENSZ Biztonsági Tanácsa - összefog, sikerült megoldást találni.

Barack Obama amerikai elnök beszédében úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok koalíciót épít az Iszlám Állam "halálhálózatának" lebontására, mert e gyilkosok egyetlen nyelvet, az erőszak nyelvét értik. Aláhúzta, ez a koalíció nem az iszlám, hanem a szélsőséggel áll háborúban. Leszögezte: az IS terrorszervezetet meg kell semmisíteni.

A Közgyűlés megnyitójával egyidőben az IS algériai csoportja, az Algériai Kalifátus közzétette az 55 éves, túszul ejtett francia idegenvezető, Hervé Gourdel lefejezését bemutató videót "Véres üzenet a francia kormány számára" címmel. Az algériai csoportosulás már hétfőn este nyilvánosságra hozott egy videofelvételt, amelyen a francia férfi arra kérte Francios Hollande köztársasági elnököt, hogy állítsa le a francia légicsapásokat az IS iraki hadállásai ellen és kilátásba helyezte a férfi lefejezését, amennyiben ez 24 órán belül nem történik meg. Manuel Valls francia kormányfő erre kedden úgy reagált, Franciaország nem tárgyal a terroristákkal és folytatja a légicsapásokat Irakban.

Az Iszlám Állam szervezete
A kalifátust kikiáltó terrorcsoport megszervezte "államát" az Irak és Szíria egyes részeiben elfoglalt területeken. Az IS-nek megvan a maga katonai és politikai szerkezete, még az élelmiszert és földgázellátást biztosító struktúrája is.
A terrorizmust kutató intézet, a TRAC elemzése szerint, amelyet a CNN mutatott be, az IS megkezdte a kormányzati és közigazgatási struktúrák kiépítését is a "kalifátusban". Külön hatóságot jött létre Szíriára és külön Irakra, annak ellenére, hogy egységes államnak tekintik az elfoglalt területet.
Szigorúan hierarchikus minden. Saját törvényeik vannak, a sariát - iszlám jogrendet - alkalmazzák, amit saját Súra Tanács felügyel. Ez a tanács, amely egyébként a végrehajtó hatalom alárendeltje, ítélkezett a lefejezett nyugati foglyok fölött is. A kormány, az Al Imara, vezetője maga a kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi. Két helyettese van, Abu Ali al-Anbari és Abu Muslim al-Turkmani, mindketten Szaddám Husszein rezsimjének funkcionáriusai voltak.