Előfizetés

Rajtol az OSC

A magyar férfi vízilabda-együttesek közül elsőként az OSC kezdi meg szereplését a sportág első számú nemzetközi klubsorozatában: a gárda mától vasárnapig Marseille-ben száll medencébe a Bajnokok Ligája első selejtezős szakaszában. Az érintettek közül a legutóbbi magyar bajnoki ezüstérmes Szolnok a következő kvalifikációs körben kapcsolódik be a küzdelmekbe, a bajnoki címvédő Eger pedig ismét eleve főtáblás, vagyis csak a legjobb 12 között játszik először.

A bajnoki bronzérmes Szeged helyén induló - a bajnokságban a 13. helyen végzett, de az új szezonra alaposan megerősített - OSC a franciaországi tornán öt riválissal találkozik, s továbbjutása aligha kérdéses, már csak azért sem, mert a hatból öt csapat továbbjut a második etapba. Ott viszont már jóval nehezebb dolga lesz, s akár a Szolnoki Dózsa-Közgéppel is összekerülhet.

Ez utóbbi fázisban - október 17. és 19. között - négy csoportban vetélkednek a csapatok, s mindenhonnan az első kettő jut tovább a BL-selejtezők harmadik körébe, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlanak a páros mérkőzések. A duók úgy állnak össze, hogy minden csoportelsőhöz csoportmásodikként végzett együttest sorsolnak. Az oda-visszavágós páros meccsek időpontja: október 29. és november 12.

Az innen kikerülő négy győztes kerül fel a főtáblára, ahol nyolc kiemelt már "helyből" ott van, így a ZF-Eger is. A "tizenketteket" két hatos csoportra osztják, ott mindenki kétszer játszik mindenkivel (oda-vissza), s 3-3 csapat jut be a sorozat zárószakaszába, az úgynevezett Final Sixbe. A hatos finálénak ezúttal is Barcelona ad otthont 2015. május 28. és 30. között.

Program
BL, 1. selejtező szakasz,
A csoport
Csütörtök:
A Híd-OSC-Újbuda - Szpartak Volgográd (orosz) 20.30
Péntek:
A Híd-OSC-Újbuda - Radnicki Kragujevac (szerb) 09.30
A Híd-OSC-Újbuda - Posillipo (olasz) 21.00
Szombat:
A Híd-OSC-Újbuda - Tbiliszi (grúz) 17.30
Vasárnap:
A Híd-OSC-Újbuda - Marseille (francia) 12.30

A szövetség kiáll az FTC mellett

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:54
Elek Gábor FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A Magyar Kézilabda Szövetség kiáll FTC-Rail Cargo Hungaria női kézilabdacsapata mellett, és ha kérik segítséget is nyújtanak a zöld-fehér alakulatnak.

„A Magyar Kézilabda Szövetség az FTC ilyen irányú igénye esetén, a rendelkezésére álló eszközökkel minden tőle elvárhatót megtesz annak érdekében, hogy az óvás, illetve a jogorvoslat sikeres legyen, hiszen ez nemcsak az FTC, hanem a magyar kézilabdázás érdeke is”- válaszolta kérdésünkre az MKSZ.

Mint ismert, az FTC fellebbezést nyújtott be, miután az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) kedden elutasította óvását. A zöld-fehérek azért fordultak az EHF-hez, mert a Lipcse elleni vasárnapi BL-selejtezőben megítélésük szerint a hazai környezetben szereplő német együttes időn túl dobta azt a gólt, amellyel kicsikarta a számára végül győzelmet hozó büntetőpárbajt.

Az európai szövetség az elutasítást azzal indokolta, hogy az óvási szándékot az adott Bajnokok Ligája-selejtező mérkőzést követő egy órán belül írásban kellett volna jelezni az EHF-delegátusnak. Jeney Zsolt Ákos a budapesti klub szakosztályvezetője elmondta: az EHF helyszíni ellenőre, Jiri Konecni - miután egyeztetett Markus Glaserrel, az EHF versenybizottságának elnökével - írásba adta, hogy az EHF nevében befogadta az óvási szándékot és az 1000 eurós óvási díjat. Ugyancsak írásban jelezte: az FTC-nek elegendő hétfőn 17 óráig beadnia az óvási anyagot. A honi szövetség nem csinál presztízskérdést az esetből.

„A Magyar Kézilabda Szövetség nem tekinti presztízskérdésnek sem magára, sem az FTC-re nézve, hogy az EHF az adott óvási ügyben milyen döntést hoz. Úgy véljük, ha az eljárásrenddel kapcsolatosan az EHF ellenőr által az FTC számára írásba adott állásfoglaláshoz képest az európai szövetség másként dönt, és másként értelmezi a EHF-delegátushoz képest a szabályokat, azzal nem a magyar kézilabdázás és nem Ferencváros szenved el presztízsveszteséget”- fogalmazta az MKSZ levelében.

Balzsay: "Kész vagyok a közös munkára"

Publikálás dátuma
2014.09.25. 07:53
Balzsay Károly legyőzte a rákot, jöhet tavasszal a búcsúmeccs FOTÓK: SZALMÁS PÉTER
Tegnap látott napvilágot az örömteli hír, hogy legyőzte a szervezetét megtámadó rosszindulatú lymphomát (nyirokrák) korábbi profi ökölvívó világbajnokunk, Balzsay Károly. A sportember a sportnapilapnak azt is elárulta, egy búcsúmeccsen még mindenképpen szorítóba lépne, és ahogy mondta: "nem ártana, ha erről Rácz Félix menedzser is értesülne". Nos, nemcsak értesült erről, hanem lapunknak elárulta, nagy megtiszteltetés a számára, ha egy ilyen komoly bajnoknak megszervezheti a búcsúmeccsét.

- A nap híre volt, hogy Balzsay Károly legyőzte a szervezetét megtámadó nyirokrákot. A Nemzeti Sportban nyilatkozó korábbi világbajnok utalást tett arra, hogy valaki szóljon Rácz Félix-nek, mert egy búcsúmeccsre még ringbe szállna. Akkor én most szóltam...
- Köszönöm szépen, de már tudtam a dologról, ugyanis Karesszel, mondhatom talán így - régi barátságban vagyok. Édesapáink együtt edzősködtek, így természetesen nagy megtiszteltetés lenne a számomra, ha szerepet kaphatnék a szervezésben. Ilyen sportember búcsúmeccsének tevékeny részesévé válni nemcsak nagy öröm, hanem egyben a Ferobox Event számára hatalmas erkölcsi plussz is egyben.

- Szavaiból azt veszem ki, nem sok minden állhat a közös munka útjába. Mikor kezdenek bele az előkészületekbe?
- Mint mondtam, kész vagyok a közös munkára. Leültünk beszélgetni, és abban állapodtunk meg, hogyha a legutóbbi vizsgálati leletei is negatívak lesznek, akkor a jövő héten leülünk, és elkezdjük a részletek kidolgozását.

- Mennyi idő kell a tökéletes felkészülésre egy ilyen súlyos betegségből visszatért sportolónak?
- Úgy vélem, ha Karcsi belevág a melóba, úgy négy-hat hónapra mindenképpen szüksége lesz. Nemcsak a betegsége miatt, hanem például jön majd a karácsony, ami alatt óhatatlanul kienged az ember egy kicsit. Ahogy ő is fogalmazott, ha létrejön a meccs, akkor a tavaszi időpont lehet az ideális.

- Egy korábbi profi világbajnoknak, Erdei Zsoltnak már megszervezte a búcsúját. Adott a kérdés: Balzsay is címmeccsen búcsúzhat a közönségtől?
- Erről még nem beszéltünk, hiszen még a részletek előtt várjuk a legújabb vizsgálat leleteit. Az, hogy négy, hat vagy esetleg tíz-tizenkét menetes címmeccs lesz-e Karcsi számára az utolsó összecsapás, illetve milyen ellenféllel kell majd szembenéznie a ringben, az egyedül az egészségétől és a fizikai állapotától függ majd.

- Mégis, ki dönt abban, hogy címmeccs vagy csak "sima" búcsúmeccs lesz az utolsó ringbe lépéskor?
- Ha Karcsi úgy érzi, hogy készen áll egy bajnoki növért harcba szállni, akkor megkapja a lehetőséget. A válaszom tehát az, kizárólag ő dönt.

A vb-cím sem kizárt
Balzsay Károly számára bíztató lehet, hogy hasonló súlyos betegségből felépülve volt olyan profi ökölvívó, aki a világbajnoki címet is képes volt megszerezni.
Anthony Dirrell (28-0-1, 22 KO) szintén a lymphomával küzdött meg: 2007. június 16-án mondta be az HBO Boxing After Dark bemondója Larry Merchant a hírt, miszerint Anthonyt kemoterápiával kezelik a rosszindulatú nyirokrák leküzdése érdekében. 2008 végén kiderült, legyőzte a szervezete a rákot, így visszatért, és idén augusztus 16-án a kaliforniai Carsonban pontozással győzött Saiko Bika ellen, és ő lett a WBC nagyközépsúlyú világbajnoka.
Szintén sikeresen küzdött meg a halálos kórral Daniel Jacobs (28-1, 25 KO) is. Az amerikai bunyósnál 2011 májusában diagnosztizáltak rosszindulatú csontrákot (osteosarcoma), ám Jacobs a kezelések hatására felülkerekedett, és 2012. október 20-án újra ringbe lépett. Azóta már a WBA középsúlyú bajnoka lett, miután idén augusztus 8-án idő előtt legyőzte az ausztrál Jarrod Fletchert.

Kapcsolódó
Nyirokmirigyrákkal küzd Balzsay Károly