Előfizetés

Komoly kihívások előtt az ENSZ Közgyűlés

Ma kezdődik New Yorkban az ENSZ Közgyűlésének általános vitája. A világszervezet 193 tagállamának vezetői részvételével zajló egy hetes vita központi témája az Irak és Szíria egy részét megszálló Iszlám Állam terrorcsoport elleni küzdelem, az iráni atomprogram, a közel-keleti helyzet, az ukrajnai fegyveres konfliktus valamint az Ebola járvány lesz. 

A nyitónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Barack Obama amerikai elnök és Dilma Roussef brazil államfő mond beszédet. A tanácskozás súlyát jelzi, hogy rekord magas számban vesznek részt állam és kormányfők, mintegy 140 vezető jelezte részvételét.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) is, amely az Iszlám Állam elleni katonai fellépést tűzi napirendre.

Újabb légicsapás Szíriára

Publikálás dátuma
2014.09.24. 11:54
Képünk illusztráció. FOTÓ Getty Images Koichi Kamoshida
Amerikai hadsereg és szövetségesei az éjszaka is folytatták az iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet szíriai hadállásai elleni légicsapásokat. A kedd hajnalban végrehajtott első szíriai légitámadás Rakkára, a terrorcsoport központi székhelyére fókuszált, ma hajnalban  Deir ez-Zor szíriai város dél-nyugati részét bombázták, ahol fegyvereket szállító autókat pusztítottak el, illetve Aleppo környékét és az iszlamisták parancsnoki állásait Tell el-Abyade-ban. Ezzel egyidőben Irakban Bagdad észak-nyugati kerületeit támadták.

Sikernek neveztek a keddi légicsapást a Pentagon. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja elnevezésű emigráns szír szervezet adatai szerint a légicsapásban legkevesebb 120 szélsőséges dizsihadista harcos vesztette életét és mintegy 300 megsérült. A halottak közül 70 személy az Iszlám Állam, 50 az al-Kaida tagja. A sérültek közül száznak válságos az állapota, őket Irakba szállították, nyilatkozta az AFP hírügynökségnek az emigráns szervezet egyik tagja.

Őrizetben a pedofil püspök

R.T.
Publikálás dátuma
2014.09.24. 11:48
Fotó: Thinkstock
A Vatikánban őrizetbe vették, kedd este óta pedig házi őrizetben tartják Jozef Wesolowski volt püspököt. Azzal vádolják, hogy kiskorúakat bántalmazott szexuálisan. Első ízben fordul elő, hogy egy főpapot ilyen vádak miatt helyeznek őrizetbe a Vatikánban. Az intézkedéssel Ferenc pápa igazolni kívánja, hogy keményen kíván fellépni a szexuális bűncselekményeket elkövetőkkel szemben. Federico Lombardi, a Szentszék sajtószóvivője kedden megerősítette a letartóztatás tényét. A pápa is jóváhagyta a letartóztatást.

Wesolowski 2013 augusztusáig apostoli nunciusként szolgált a közép-amerikai Dominikai Köztársaságban. Ferenc pápa 2013 augusztusában váltotta le a nunciusi posztról, miután napvilágra kerültek a vele szembeni vádak. A Hittani Kongregáció nyáron bíróságot állított fel, s bűnösnek találta, 2014 júniusának végén kizárták a papi rendből. Ezután újabb eljárás indul ellene.
Wesolowskit a vatikáni csendőrség fogta el kedden. A vatikáni jog szerint a Szentszék falain belül kell sort keríteni a vele szembeni peres eljárásra.

Egy dominikai adó állítólag lencsevégre kapta a "lelkipásztort", amint belépett egy Santo Domingo-i gyermekbordélyba. A fiatalok csak "Olaszként" ismerték. Egy 17 éves fiatal, aki 2010-ben ismerte meg Wesolowskit, azt mondta, 1,50 dollárt fizetett neki cipőtisztításért, a "szexuális játékért" pedig 150 euró ütötte a markát. A közép-amerikai ország azzal vádolta a Vatikánt, túl hamar "menekítette ki" az országból a volt főpapot. Kiadatása teljesen reménytelen, mivel Wesolowski vatikáni állampolgárként immunitást élvez, ráadásul a Szentszéknél is eljárás folyik vele szemben. Wesolowskit még honfitársa, az áprilisban szentté avatott II. János Pál hívta a nunciatúrához. Dél-Afrikában, majd Európában szolgált, 2008-ban tette át székhelyét Közép-Amerikába.

Ferenc pápa már nem sokkal megválasztása után zéró toleranciát hirdetett a szexuális bűncselekményeket elkövetett papokkal szemben. Négy hónappal trónra lépése után "saját kezdeményezéséből" írott motu proprio intézkedésében bűncselekménynek nevezte a kiskorúak ellen elkövetett szexuális erőszakot, és - a Vatikán történetében első ízben - rendkívül szigorú szankciókat, még börtönbüntetést is kilátásba helyezett. A törvény értelmében a szexuális erőszakot, a gyermekprostitúcióra való kényszerítést 12 éves börtönbüntetéssel sújthatják.

2014 márciusában a pápa pedofilellenes bizottságot hozott létre, amelynek Marie Collins is tagja lett. Az ír nőt kiskorában bántalmazta egy pap. A nyolcfős testületnek rajta kívül tagja lett Catherine Bonnet francia pszichológus, Sheila Hollins brit pszichiáter, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök és volt szentszéki nagykövet, Claudio Papale olasz jogász, Humberto Miguel Yánez argentínai jezsuita teológus, Hans Zollner német jezsuita akadémikus és Patrick O'Malley amerikai bíboros, aki a bíborosi tanácsnak is tagja.

2013 februárjában az ENSZ gyermekjogi bizottsága súlyos vádakat fogalmazott meg a Vatikánnal szemben a katolikus egyházon belüli, gyerekekkel szembeni szexuális erőszakot illetően. A testület azt állította, a Szentszék rendre a katolikus egyház hírnevének megőrzését helyezte a gyermekek védelme fölé, és az utóbbi években olyan eljárásokat alkalmazott, amelyek lehetővé tették, hogy papok több tízezer gyereket molesztáljanak vagy erőszakoljanak meg. Ferenc pápa nagyon nem értett egyet a jelentéssel. 2014. március 5-én a Corriere della Serának adott interjúban azt közölte: "a katolikus egyház talán az egyetlen közintézmény, amely átláthatósággal és felelősséggel járt el. Senki sem tett többet. Mégis egyedül az egyházat támadják".