Előfizetés

Meghalt egy bosnyák dzsihadista

Meghalt egy boszniai férfi a dzsihadisták oldalán – jelentették szarajevói médiumok. A zenicai Sejdin Omerdic az Iszlám Állam (IS) soraiban harcolt, a kurdok ellen – adta hírül a Vijesti ummeta nevű internetes portál. A médium úgy tudja, hogy a férfi az Ayn al-Arab nevű városért (kurd elnevezése Kobane) folytatott küzdelem során vesztette életét Szíria északi részén. 

Ugyanezen forrás szerint a férfi egy évvel ezelőtt csatlakozott az iszlamisták hadseregéhez, s ez idő alatt többször is megsebesült. A portál több képet is közölt a férfiről, amelyek állítólag a harcmezőn készültek. Nem ismert, eddig hány boszniai állampolgár vesztette életét Irakban, illetve Szíriában. Titkosszolgálatok becslései szerint 150-re tehető a térségben harcoló boszniaiak száma, egy részük ugyanakkor már visszatért Bosznia-Hercegovinába.

Hatalmon marad a Balpárt

Brandenburgban a marad az eddigi szociáldemokrata koalíció. Dietmar Woidke (SPD) tartományi miniszterelnök azt javasolta saját pártjának, kezdjék meg hivatalosan is a koalíciós tárgyalásokat a baloldali tömörüléssel. Az SPD előzőleg mind a Balpárttal, mind a CDU-val tárgyalt a koalíciós együttműködés lehetőségeiről. A „vörös-vörös” koalíciós együttműködést még a szociáldemokraták tartományi elnökségének is meg kell szavaznia. Az SPD 1990 óta minden választást megnyert Brandenburgban. A szeptember 14-én megtartott voksoláson 31,9 százalékot szerzett.

A legnagyobb kérdésre ugyanakkor még nem kapott választ Németország, nevezetesen lesz-e balpárti miniszterelnöke az országnak. Türingiában, ahol szintén 14-én rendeztek tartományi voksolást, még csak a koalíciós puhatolózásnál tartanak a pártok. A Balpárt, az SPD és a Zöldek legutóbbi egyeztetésükön megállapodtak abban, hogy közösen elismerik: az NDK diktatúra volt, ahol lábbal tiporták a jogállamiságot. Különösen a környezetvédők szorgalmazták, hogy tisztázzák, a pártok hogyan viszonyulnak a múlthoz. Megegyeztek abban is, hogy tartományi szinten 16 évre viszik le a választójog korhatárát. Mindez akár azt is sejtetheti, hogy egyre valószínűbb: a balpárti Bodo Ramelowot választják meg miniszterelnöknek. Ugyanakkor a CDU azt reméli, az SPD-vel léphet koalícióra. A kereszténydemokraták a Zöldeket is csábítanák a helyi kormányzathoz.

Klímacsúcs - Áder: az ENSZ-főtitkár számít Magyarországra

Publikálás dátuma
2014.09.24. 10:03
Áder János és Ban Ki Mun FOTÓ: MTI, Bruzák Noémi
Ban Ki Mun továbbra is számít Magyarországnak a klímaváltozás elleni harcban nyújtott támogatására - jelentette ki Áder János köztársasági elnök, amikor nyilatkozott az ENSZ főtitkárával folytatott megbeszéléséről.

Az államfő elmondta, hogy a jó hangulatú találkozón a főtitkárral értékelték a New York-i ENSZ-klímacsúcs eredményeit, és megbeszélték, hogy ezekkel kapcsolatban mi várható a következő hónapokban. Ban Ki Mun elmondta, hogy nagyon örül a Magyarországtól kapott támogatásnak.

"Biztosítottam az ENSZ főtitkárát arról, hogy Magyarország, ahogy eddig is, ezután is szövetséges lesz abban a küzdelemben, amit a klímaváltozás ellen folytat, most már hosszú évek óta" - jelezte Áder János.
"Nyugodtan mondhatom, talán nem hangzik szerénytelenül, hogy azt a szövetséget, amit mi két évvel ezelőtt az első találkozónkon megkötöttünk az ENSZ székházában, most megerősítettük" - tette hozzá.

Áder János elmondta, hogy Ban Ki Mun dicséretben részesítette a magyar diplomáciát, személyesen Kőrösi Csaba nagykövetet, a magyar ENSZ-misszió vezetőjét, aki társelnöke volt a világszervezet azon munkacsoportjának, amelynek feladata az úgynevezett fenntartható fejlődési célok kimunkálása volt. A magyar diplomatának kulcsszerepe volt abban, hogy másfél éves kemény munka után sikerült tető alá hozni egy, minden ország számára elfogadható kompromisszumos dokumentumot, amit az ENSZ-főtitkár többször is megköszönt.

Ugyancsak felmerült a megbeszélésen az ukrán válság kérdése, amellyel kapcsolatban Áder János elmondta, hogy Magyarország szomszédos országként és az Ukrajnában kisebbségi sorban élő 200 ezer magyar okán kétszeresen is érdekelt a konfliktus mielőbbi rendezésében.