Előfizetés

Légicsapás Szíriában

Publikálás dátuma
2014.09.24. 07:40
Hajnali fél háromkor lőtték ki az első rakétákat FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/US NAVY
Az Egyesült Államok és partnerországai kedden hajnalban megindították a légitámadásokat az Iszlám Állam terrorcsoport szíriai állásai ellen is. Damaszkusz előzetes értesítést kapott a támadások megkezdéséről. A szövetségesek továbbra is kizárják a szárazföldi csapatok bevetését. Barack Obama amerikai elnök sajtótájékoztatón jelezte: az IS elleni koalíció mérete mutatja, ez nem csak Amerika háborúja.  

Tegnap hajnalban, közép-európai idős szerint fél háromkor, indította el az Iszlám Állam (IS) szíriai állásai elleni légicsapásokat az Egyesült Államok irányításával felállt nemzetközi koalíció. John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője jelentette be a támadások kezdetét.

Exodusra számít az ENSZ
A szíriai kurd település, Kobani lakosságának tömeges menekülésére készül fel az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNCHR, jelentette be tegnap genfi sajtóértekezletén a szervezet szóvivője, Melissa Fleming. Az UNCHR nem zárja ki a teljes lakosság, 400 ezer ember menekülését sem, ha dzsihádistáknak sikerül meghódítaniuk a várost.
A múlt héten kezdődött, Törökországba tartó szíriai kurd menekülthullám máris valóságos exodus méreteit öltötte, az elmúlt napokban mintegy 138 ezer kurd lépte át a szír-török határt. Szeptember 15 óta Kobani környékén már 105 kisebb települést foglaltak el az IS csapatai, ebből 85-t a hét végén.
Fleming nemzetközi támogatást kért Törökország és a környező államok számára az ide menekült 3 millió szíriai ellátásához, jelezve, hogy Törökország néhány nap alatt 138 ezer menekültet fogadott be, ugyanannyit, mint Európa a három éve zajló szíriai polgárháború során.

Elmondta, a légicsapások a szélsőségesek által megszállt Rakka városát és a környező tartományt célozzák, az amerikai hadsereg és partnerországai a dzsihádisták állásait vadászgépekkel, bombázókkal és Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel lőtték.

A harcban az Egyesült Államok oldalán részt vett Katar, Bahrein, Jordánia, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Szárazföldi csapatokat továbbra sem vetnek be Szíriában sem, mint ahogyan Irakban sem.

Irakban eddig több mint 190 légicsapást hajtott végre Washington, így támogatva az iraki hadsereg és a kurd pesmergák szárazföldi harcát. 

A légicsapások megkezdéséről hétfőn hozott döntést az amerikai légierő parancsnoksága. Barack Obama amerikai elnök szeptember 10-én jelentette be, hogy az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalíció kiterjeszti légicsapásait Szíria területére is, és felhatalmazást kért a kongresszustól a szíriai mérsékelt ellenzék felfegyverzésére és kiképzésére.

Az ötezer ellenzékit Szaúd-Arábiában képezik ki. Ugyancsak hétfőn a szíriai mérsékelt ellenzék a szíriai légicsapások elindítására kérte fel Washingtont. 

A hadművelet legnagyobb akadálya az volt, hogy Washington és szövetségesei nem kívánnak együttműködni Bassar el-Aszad szír elnökkel. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter korábban jelezte, Damaszkusz mindenféle katonai akció elindítását előzetes jóváhagyáshoz köti.

A szír külügy tegnapi közleménye szerint a támadásról előzetes értesítést kapott Damaszkusz, Washington értesítette Szíria ENSZ-képviselőjét, hogy légicsapásokat indítanak az IS terrorszervezet ellen Rakka városánál. Moszkva ellenezte a légicsapások elindítását Szíria területén a szír kormányzat beleegyezése nélkül.

Tegnap az orosz külügy úgy nyilatkozott, hogy az IS állásai elleni légicsapások feltétele kellene legyen, hogy Damaszkuszt ne csak egyoldalúan tájékoztassák az országban végrehajtott műveletekről, hanem szerezzék meg hozzájárulását, illetve az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását. Damaszkusz viszont nem tiltakozott.

Barack Obama a nap folyamán sajtótájékoztatón számolt be a hadművelet elindításáról. Hangsúlyozta, Amerika nem egyedül küzd Iszlám Állam ellen több mint 40 nemzet nyújt segítséget ebben a harcban. A koalíció ereje egyértelművé teszi a világ számára is, hogy ez nem csak Amerika harca, mondta az elnök.

Ebolában ezren halhatnak meg hetente

Publikálás dátuma
2014.09.24. 07:38
Fotó: John Moore/Getty Images
Húszezernél is többen lehetnek az Ebola-vírussal fertőzöttek november elejére, ha nem tesznek lépéseket a nyugat-afrikai járvány megfékezésére - figyelmeztetett kedden közzétett tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az intézkedések drasztikus javítása híján hetente nem százak, hanem ezrek fognak megbetegedni és meghalni e vírustól - teszik hozzá, kiemelve, hogy a megfertőzöttek halálozási aránya már 70,8 százalék. Ha semmi sem történik, az Ebola évekre megtelepedhet a nyugat-afrikai térségben - vélik a szakértők.

Az ENSZ a múlt héten azt jelezte, hogy 20 ezer fertőzöttre számít az év végéig. A WHO legutóbbi, hétfőn közreadott mérlege szerint az Ebola-vírusnak több mint 2800 halottja van már idén Nyugat-Afrikában, elsősorban Libériában, Guineában és Sierra Leonéban.

Hamarosan megkezdődik a halálos Ebola - vírus elleni két kísérleti vakcina klinikai kipróbálása Svájcban, idézi a svájci Trópusi és Közegészségügyi Intézet közleményét a Figyelő Online. A WHO hozzájárult ahhoz, hogy a kísérleti kezeléseket és vakcinákat a szokásos engedélyezési eljárások felgyorsításával dolgozzák ki.

"A klinikai kísérleti alkalmazás a lehető leghamarabb megkezdődik Genfben és Lausanne-ban" - mondta Marcel Tanner, a bázeli intézet vezetője. Körülbelül 100 fő készült fel arra, hogy részt vegyen a vizsgálatokban.

Svájc nem az egyetlen ország, ahol hatásosnak tűnő Ebola-vakcinák gyorsított klinikai kísérletei folynak. Egy ilyen vakcina klinikai kísérleti alkalmazása, amelyeket a brit gyógyszeripari társaság GlaxoSmithKline dolgozott ki, néhány önkéntes részvételével a hónap elején kezdődött meg az Egyesült Államokban.

A vakcina esetében, amely majomkísérletekben nagyon hatásosnak bizonyult, egyelőre semmiféle, veszélyes mellékhatásra utaló jelet nem találtak. Értékelhető eredmény az év végére várható. Egy oxfordi kutatócsoport Nagy-Britanniában, 60 egészséges önkéntes bevonásával, ugyanezen vakcina kísérleti alkalmazásán dolgozik.

Tüzérség nélkül is sérül a tűzszünet

Megkezdték a tüzérség és nehézfegyverzet kivonását a minszki egyezményben meghatározott semleges övezetből a kelet-ukrajnai lázadók is tegnap, miután hétfőn  Kijev is megtette az első lépést.

egnap Alekszandr Zaharcsenko az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népköztársaság kormányfője jelentette be, hogy a lázadók is kivonják a nehézfegyverzetet a kijelölt zónából. Zaharcsenko úgy fogalmazott, "Onnan vontuk ki tüzérségünket, ahol az ukrán kormányerők is megtették. Ahol ők maradtak, mi is ott vagyunk".

Választást tartanak a szakadárok is
Donyeck és Luhanszk "népköztársaságaiban" november 2án rendeznek államfő és parlamenti választásokat. Az Interfax hírügynökségnek nyilatkozó Zaharcsenko leszögezte, hogy a régióban nem tartják meg az október 26-ra kiírt ukrán előrehozott parlamenti választásokat. "Megvan a saját törvényhozásunk és magunk határozzuk meg milyen választást rendezünk és mikor", mondta az önjelölt miniszterelnök. A luhanszki vezetés jelezte, a donyeckivel egyidőben tartják meg a választásokat.

A múlt pénteken Minszkben aláírt tartós tűzszüneti egyezmény egy 30 kilométer szélességű övezetet irányoz elő, ahonnan mindkét fél 15-15 kilométerre kivonja nehézfegyverzetét. A fegyvermentesített övezet ütközőzónaként szolgálna, a tűzszünet tiszteletben tartását segítené elő.

Ám egyelőre egyik fél sem végez teljes fegyvermentesítést, csupán azokat a páncélosokat és tüzérségi ütegeket hívják vissza, amelyek 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű ágyúcsővel rendelkeznek.

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője azt is

bejelentette, hogy operatív információk alapján Oroszország is megkezdte csapatai kivonását Ukrajnából. Hasonlóképpen vélekedett Philip Breedlove, az európai NATO-csapatok vezetője is.

Breedlove azt közölte, hogy az elmúlt két hét folyamán orosz katonák nagy számban hagyták el Ukrajna területét, de hozzátette, hogy "a csapatok nem hazafelé vették az irányt, így a katonai erőt bármely pillanatban bevethetik Ukrajna ellen".

A tűzszünet ellenére továbbra is feszült a helyzet Donyeckben, ahol a szakadárok újabb ostromot indítottak a repülőtér bevételéért, a város lakóövezeteiben becsapódó lövedékek pedig egy civil halálát okozták.