Előfizetés

"A csoportelsőség minimális célunk"

B. Molnár László
Publikálás dátuma
2014.09.24. 07:54
Ahogy Andreas Nilsson repül, úgy szárnyal a Veszprém FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Amikor az MKB-MVM Veszprém férfi kézilabdacsapata a hazai bajnoki alapszakasz helyett a SEHA Ligát választotta, szinte mindenki elfogadta azt az érvelést a klubvezetőktől, hogy egy komoly nemzetközi sorozat sokkal jobb felkészülést biztosít a Bajnokok Ligájára. Dr. Fonyó Károly, a klub elnöke lapunknak elárulta: remekül sikerült az eddigi hat meccsük, ám az igazi értékmérő majd a szombaton, a moszkvai BL-rajt lesz. Az elvárás nagy, igaz, a csapat még sosem volt ilyen erős, mint most.

- A Veszprém a SEHA Ligában hat meccsből hatot nyert nagyon simán, talán bevallhatja, ennél azért nehezebb meccsekre számított?

A Veszprém eddig hibátlan

SEHA Liga
Vojvodina (idegenben) 32-19
Tatran Presov (i) 32-29
Borac Banja Luka (i) 33-29
Vardar (otthon) 31-23
Rk Nexe (o) 36-18
Metalurg Szkopje 33-21
Szuperkupa
Szeged (o) 33-24

- Nagyon elégedett vagyok az eddig elértekkel, ezek az eredmények önmagukért beszélnek - válaszolt Fonyó Károly.

- Ráadásul a mutatott teljesítményünkre sem lehet sok rossz szavam. Máris kijelenthető, ennek a BL-szezonnak egy nagyon felkészült és egy roppant erős Veszprém vág neki.

- A Bajnokok Ligájában szombaton Moszkvában kezdenek, s épp azért választották a SEHA Ligát a hazai pontvadászat helyett, hogy erős nemzetközi mezőnyben edződjenek a nagy menetelésre. Az eddig tapasztaltak alapján tényleg úgy érzi, jól döntöttek?

- Igen, továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy ez a sorozat sokkal jobban felkészíti a csapatot a BL-re, mint a hazai bajnokság. Heti rendszerességgel komoly külföldi csapatok ellen vívhattunk tétmeccseket, ráadásul egy olyan sorozatban, amelyben velünk együtt öt BL-induló található. A macedón és horvát klubok ellen remek teljesítményt nyújtottak a fiúk, remélem, a folytatás is ilyen lesz, és beigazolódik, a döntésünk a váltásról helyes volt.

- Vannak, akik anyagilag nem tartják előnyösnek, hogy a csapat a hazai ellenfelei helyett külföldön játszik, az utazásokkal együtt járó költségek rengeteg pénzt emésztenek fel.

- Akkor most elárulom: a SEHA Liga üzletileg is sokkal jobb a klub számára, mint a hazai alapszakasz. A megállapodások értelmében a liga állja az összes utazási és szállásköltségeinket, illetve kemény tárgyalások után a nevezési díjunkból is engedtek. Tényleg mindent megtettek azért, hogy ott szerepeljünk.

- Hallani véleményeket, melyek szerint itthon - a szintén rendkívül megerősödő - Szeged nagyobb ellenállást fejtene ki, mint a mostani ellenfeleik

- A Szuperkupa fináléjában játszottunk velük, és anélkül, hogy megbántani akarnám a szegedieket, de hasonló fölénnyel, kilenc góllal vertük őket. Ráadásul az eddigi hazai meccseink teltházasok voltak, azaz a szurkolók is elfogadták a SEHA Ligát.

- Azért valljuk be, a szombaton kezdődő BL-csoportkör teljesen más kávéház lesz. Vannak sérültjeik, így felmerülhet a kérdés, terveznek-e erősítést a csapatban?

- Nem gondolkodunk új igazolásokon, a sérültek ellenére sem. Nagyon erős a csapatunk, és a lehető legjobban állunk a csapatépítés szempontjából is, mert a tapasztalt és a fiatal tehetséges játékosok aránya kifejezetten jó. Ugyanakkor az tagadhatatlan, hogy nem bánnám, ha a Kiel irányítóját, az izlandi Aron Palmarssont már most a sorainkban tudhatnánk, ám a németek csak 2015. július elsejétől engedték el. Ha ő megérkezik, azt hiszem, két-három évig csúcsgárdát láthat a közönség a veszprémi arénában.

- Nélküle mi a csapat célja a BL csoportkörben?

- A minimum, hogy megnyerjük azt, a maximum az lenne, ha mindezt pontveszteség nélkül tennénk meg. Úgy vélem, ez a keret ennél nagyobb feladatokra is alkalmas.

- Manapság nem annyira biztonságosak a légifolyosók Kelet-Ukrajna felett, Moszkva felé. Miként jutnak el az orosz fővárosba?

- A repülővel megközelíthető utakra különgépet szoktunk bérelni, hogy a szurkolók a csapattal együtt utazhassanak el a meccsre. Most sajnos a Kelet-Ukrajnában zajló események átírták a megszokott forgatókönyvet: a gárda Bécsből a menetrend szerinti járattal repül az orosz fővárosba, ahol az előzetes információk alapján majd kétszáz szurkoló támogatja majd a csapatot.

Múmiák a Föld körül

P. Szabó Dénes
Publikálás dátuma
2014.09.24. 07:50
A tárlaton 28 emberi és 10 állati, a világ különböző részeiről származó, többféle módon mumifi kálódott emléket mutatnak be FOTÓ
Ha múmiákról esik szó, az embernek mindig a fáraók korabeli Egyiptom jut az eszébe. Pedig a mumifikálás gyakorlata szinte mindegyik kontinensen elterjedt, csak a technika volt más és más. Az október 1-jén a Magyar Természettudományi Múzeumban megnyíló Múmiavilág című vándorkiállításon a látogatók meggyőződhetnek arról, hogy a világ különböző tájékáról érkező múmiák mennyire magukon viselik saját kultúrájuk jegyeit.

A most Budapestre érkezett nagyszabású kiállítás földrészenként mutatja be a mumifikált testemlékeket, Afrika, Európa, Dél-Amerika, Ausztrália-Óceánia és Ázsia múmiáin keresztül. A látogatók miért és a hogyan kérdésekre is választ kapnak, vagyis megtudhatják, milyen okokból mumifikálták a holtakat és milyen eszközökkel végezték a balzsamozást. A tudományos vizsgálatoknak köszönhetően pedig egyes múmiák személyes élettörténetét is megismerhetjük.

A kiállítás eddig megjárt már számos amerikai várost és Európában is több helyen bemutatkozott. Eddig 1,7 millió ember váltott rá jegyet. A sok utazás miatt ezért a kiállított testeket gondosan zárt ládákba helyezik, hogy a múmiák még véletlenül se mozduljanak el szállítás közben. A tegnapi sajtótájékoztatón három dobozt nyitottak fel, melyek egy-egy kuriózumot rejtettek.

Az első, egy kisméretű gyermekmúmia volt, mely egyike a világ legrégebben – akár 6500 évvel ezelőtt – készített múmiáinak, az úgynevezett chinchorróknak, vagyis még korábban készült mint az egyiptomi leletek. De nemcsak emiatt érdekes a Chilében, az Atacama-sivatagban talált múmia. Bár gyerek lévén kisméretű, jól megfigyelhető rajta az agyagmaszk és a fején elhelyezett hajból készült paróka.

Ugyancsak ilyen aprólékos munkáról tett tanúbizonyságot a második dobozból kiemelt „múmiabatyu” is. A Peru területéről származó lelet valamivel fiatalabb, mint a chilei, Krisztus után 600-1000-ből származik, vagyis az Inka birodalom kezdetének idejéből. Különlegessége, hogy kis színes batyuba csomagolták, melyet négy fém tűvel és kagylókkal fogtak össze.

Természetesen a múzeumi szabályoknak megfelelően a batyut szigorúan bontatlan állapotban kell megőrizni az utókornak, de a modern technológiának hála, a CT-felvétellel a tudósok kiderítették mit rejt az apró múmia. A batyuban kagylókat, csigákat és gyöngyöket láttak, melyeket a szülők szánhattak halott gyermeküknek a túlvilági élethez.

A sajtótájékoztatón a harmadik dobozból Sándor Terézia testét emelték ki, aki „a szív nélküli apáca” néven híresült el. A Váci Fehérek temploma kriptájának feltárásakor talált múmiát rejtély övezi, ugyanis nem lehet tudni, pontosan miért távolították el a mellkasából a szívet.

Magyarország is hozzájárult a vándorkiállításhoz négy, Vácról származó múmiával. Ezek nemcsak a történettudományi szempontból fontosak. Nélkülük a kiállítás sem jöhetett volna Budapestre, ugyanis azzal, hogy hazánk a váci múmiákkal hozzájárult a kiállításhoz, a Természettudományi Múzeumnak nem kellett kölcsönzési díjat fizetnie.

Saját finanszírozásból képtelen lett volna az intézmény megvásárolni a több országot is megjárt kiállítást. De szerencsére a mannheimi Reiss-Eingelhort Museum egy korábbi kiállításuk kiegészítéséhez kölcsönkérte a váci múmiákat.

A nagyszabású tárlathoz további német és holland múzeumok is csatlakoztak, és a siker akkora lett, hogy az egyszeri bemutatásból megszületett a mostani, világot bejáró vándorkiállítás. Magyarországon a Múmiavilág kiállítás állami garanciával valósul meg, a biztosítási összege 8,5 millió euro.

130 éves az operaház

Publikálás dátuma
2014.09.24. 07:48
Fotó: Népszava
Százharminc évvel ezelőtt, 1884. szeptember 27-én nyitotta meg kapuit a budapesti Opera. A Magyar Állami Operaház az első megnyitót idéző élő tömegjelenettel, rendhagyó gálaesttel, filmbemutatóval és egy történeti könyv megjelentetésével ünnepli az évfordulót. Szeptember 27-én kétszáz önkéntes statiszta jeleníti meg azt a tömeget, amely az 1884-es megnyitót hűen rekonstruálva betör az Operaházba. 

A tavasszal meghirdetett játékra több mint ötszázan jelentkeztek, hogy az Opera statisztáival és művészeivel közösen játsszák el, mint szabadult el a pokol a 130 évvel ezelőtti avatóünnepségen Ferenc József jelenlétében. A császárt ezúttal Kuna Károly színművész, Sissi hercegnőt Sáfár Orsolya operaénekes jeleníti meg. Kíséretükkel hintón érkeznek a dalszínházhoz, ahol a Tisza-kormány tagjai várják őket az építőművész Ybl Miklóssal együtt.

A nyilvános, szórakoztató össznépi játék után operalegendák, Magyarország utóbbi évtizedeinek nemzetközi hírű énekesei elevenítik fel a nyitóest műsorát. Erkel: Bánk bán című operája második felvonásának különleges szereposztásában színpadra lép Berczelly István, Gulyás Dénes, Marton Éva, Molnár András, Ötvös Csaba és Tokody Ilona, Medveczky Ádám vezényletével.

Felhangzik még Erkel Hunyadi László című operájának nyitánya. Majd a Magyar Nemzeti Balett előadja Robert North Trójai játékok című, a táncművészektől különleges állóképességet követelő koreográfiáját, amit tavasszal mutatott be nagy sikerrel az együttes. A világhírű amerikai koreográfus balett komédiájába az aikido japán harcművészet motívumait, valamint a capoeira, a brazil harcművészeti játék elemeit is beleépítette.

Az ünnepi est filmpremierje, M. Tóth Géza: A Sugár úti palota -Opera 130 című alkotása a jubileumra készült. Míg a rendező 2013-as, A magyar opera története című filmje történelmi vonatkozásban mutatja be a műfaj alakulását a hazai porondon, az Opera 130. évfordulójára készült film - bár van benne történeti szál - komplex képet fest az egykori Sugár úti palotáról.

Az Opera a 130. évfordulón mutatja be a nagyközönségnek a Helikon Kiadó gondozásban megjelenő könyvet, melynek címe: Az Operaház története kezdetektől napjainkig. A gazdagon illusztrált, informatív kötet az Operaház, s általa a magyar opera- és balettjátszás történetét meséli el írásban-képben.