Előfizetés

Megölték a ciszjordániai tizenévesek gyilkosait

Tűzharcban megölték a három izraeli tizenéves júniusi elrablásával és meggyilkolásával gyanúsított két palesztint az izraeli biztonsági erők kedd hajnalban Hebronban - közölte a katonai rádió.

A Sin Bét belbiztonsági szolgálat bejelentette, hogy a több hónapja kőrözés alatt lévő és mindeddig ismeretlen helyen tartózkodó Amar Abu Eisa és Marván Kavaszme az őrizetbe vétel közben kirobbant tűzpárbajban meghalt. A nyári gázai hadművelethez vezető merénylet elkövetőinek hollétéről korábban elfogott hamászosoktól szereztek információt, az akciót közösen hajtotta végre a Sin Bét, az izraeli hadsereg egyik egysége és a rendőrség terrorellenes csoportja.

Peter Lerner, az izraeli hadsereg szóvivőjének közleménye szerint a hadsereg a júniusi merénylet felderítése óta kereste a bujkáló terroristákat. Az elfogási akció körülményeiről közölték: "tüzet nyitottunk és ők visszalőttek, majd életüket vesztették a tűzharcban. Egyikük haláláról saját szemünkkel meggyőződtünk. Társa megöléséről nincs látható bizonyítékunk, de feltételezzük, hogy ő is belehalt sérüléseibe."


Az izraeli biztonságiak hajnali háromkor komoly tűzerővel támadtak a feltételezett merénylők búvóhelyeként szolgáló házra. Kavaszme és Abu Eisa nem adta meg magát, mire egy buldózerrel lerombolták az épületet, amelyben tartózkodtak.
A tízes tévécsatorna értesülése szerint az utóbbi hetekben többször is a két merénylő nyomában voltak az izraeli katonák, de eddig mindig sikerült elmenekülniük a tervezett rajtaütés elől. Az izraeli biztonsági erők azzal gyanúsítják őket, hogy június 12-én a kocsijukba csaltak egy ciszjordániai buszmegállóban várakozó három izraeli tizenévest, akik családjaikhoz akartak utazni a hétvégére bentlakásos vallási iskolájukból.

A fiatalok elrablása után a hadsereg nagyszabású hajtóvadászatba kezdett, de három héttel később csak a holttestek kerültek elő Kavaszme egy rokonának, Husszám Kavaszmének Hebron melletti telkéről.

A Hamász üdvözölte a merényletet, de tagadta, hogy része lett volna benne. Husszám Kavaszme elfogása után azt vallotta, hogy személyesen felügyelte az akciót, amelynek végrehajtásához pénzt kapott a gázai Hamász szervezettől.
A huszonkilenc éves Marván Kavaszme először tizennyolc évesen töltött tíz hónapot izraeli börtönben, majd további négy alkalommal tartóztatták le.

2010-es elfogásakor azt valotta, hogy a Hamász Hebronban működő katonai szárnya beszervezte. Egy évvel korábban kiképezték robbanószerekhez szükséges anyagok beszerzésére és újabb tagok toborzására. Ezért két évig, 2012-ig fogva tartották.
A harminchárom éves Amar Abu Eisa először 2005-ben volt egy évig bírósági tárgyalás nélküli „adminisztratív” őrizetben.

Az ENSZ-t is átírja az ukrán válság?

Forradalmi változás történhet az ENSZ szeptember 25-én kezdődő Közgyűlésén, ugyanis ukrán sajtóinformációk szerint Oroszország ENSZ Biztonsági Tanácsbeli (BT) vétójogának korlátozását fogja kezdeményezni Bronislaw Komorowski lengyel elnök a testület ukrán válsággal kapcsolatos tehetetlensége miatt.

Ha valóban sor kerülne az orosz vétójog korlátozására, az alapjaiban változtatná meg az ENSZ BT jelenlegi létezését és működését. A közgyűlésen Petro Porosenko ukrán államfő is részt vesz. 

Startközelben a román elnökválasztási kampány

Leadta hétfőn az államfőválasztáson való induláshoz szükséges támogató aláírásokat Kelemen Hunor RMDSZ elnök, és Szilágyi Zsoltnak, a Tőkés László védnökségével működő Erdélyi Magyar Néppárt jelöltjének is sikerült összegyűjtenie a 200 ezer aláírást. Románia történetében először fordul elő, hogy két magyar jelölt is indul a megmérettetésen.

Az RMDSZ a korábbi választásokon is indított jelöltet, a második fordulóban pedig, annak függvényében, hogy melyik jelölt vállalta inkább a szövetség feltételeit, beállt a román jelölt mögé. A néppártosok szerint azonban az államfőválasztásnak nincs tétje, de arra mindenképp jó lesz, hogy a két magyar párt közötti erőviszonyokat megmutassa.

Egy múlt héten készült felmérés szerint Kelemen Hunor 3 százalékot, Szilágyi Zsolt a Néppárt jelöltje 0,5 tized százalékot kapna. Eszerint a választás két fordulós lesz, a második fordulóban pedig Victor Ponta szocialista miniszterelnök és Klaus Johannis, a Keresztény-Liberális Szövetség jelöltje fog megméretkezni.