Előfizetés

Az ENSZ-t is átírja az ukrán válság?

Forradalmi változás történhet az ENSZ szeptember 25-én kezdődő Közgyűlésén, ugyanis ukrán sajtóinformációk szerint Oroszország ENSZ Biztonsági Tanácsbeli (BT) vétójogának korlátozását fogja kezdeményezni Bronislaw Komorowski lengyel elnök a testület ukrán válsággal kapcsolatos tehetetlensége miatt.

Ha valóban sor kerülne az orosz vétójog korlátozására, az alapjaiban változtatná meg az ENSZ BT jelenlegi létezését és működését. A közgyűlésen Petro Porosenko ukrán államfő is részt vesz. 

Elvis Costello Budapesten

Publikálás dátuma
2014.09.23. 07:49
Fotó: Matt Roberts/Getty Images
Első magyarországi koncertjére készül az elmúlt négy évtized egyik legjelentősebb angol dalszerző-énekese, Elvis Costello. A 60. születésnapját néhány hete ünneplő zenész, aki október 24-én szólóban lép fel a Művészetek Palotájában, telefonon nyilatkozott.

"Még soha nem hívtak Magyarországra, nagyszerű, hogy ismét eljuthatok egy számomra új városba. Van, hogy zenekarral, van, hogy más szólóelőadókkal közösen koncertezem, nemrég nagyzenekarral léptem fel a Hollywood Bowlban. De Budapestre csak a gitárommal, a zongorámmal és a dalaimmal érkezem" - mondta Elvis Costello.

Mint felidézte, harminc évvel ezelőtt, 1984-ben már lebonyolított egy teljes szólóturnét és akkor játszott ilyen típusú műsorokat, amikor éppen nem zenekaraival, az Attractionsszel vagy az Impostersszel játszott. 1985-ben szólóban adta elő a Live Aid-koncerten a Beatles All You Need Is Love című dalát.

"Óriási esemény volt, emlékszem, mielőtt kiléptem a színpadra, egy barátom vállon veregetett, és azt mondta, ne aggódj, hogy egy milliárdan néznek a tévén keresztül. Egy kicsit megnevettetett és megpróbált lelket önteni belém, mielőtt egy szál gitárral kiállok a stadion 70 ezer fős közönsége elé. Azóta volt, hogy még nagyobb közönség előtt játszottam, ugyanakkor persze felléptem sokkal kevesebb ember előtt is. A leginkább egy kis színházterem intimitása áll a legközelebb hozzám, de jól érzem magam nagy fesztiválokon is. Játszottam Glastonburyben is szólóműsorral. Annak tisztasága, hogy egyedül játszol, nagyon hatásos tud lenni egy nagy tömeg számára is" - fejtette ki Costello.

A brit zenész szerint a legnagyobb kihívás mindig az, ha teljesen új közönség előtt játszik. Hozzátette: ilyenkor fel kell mérni a repertoár erősségét, és össze kell vetni azzal, hogy egy adott országban mik az ismertebb dalai.

"A leghíresebb számaim nem mindig a legjobb kompozícióim, viszont azokat játsszák inkább a rádiók. Megpróbálom előadni a híresebb dalokat úgy, hogy egy kicsit átalakítom őket. Szeretem meglepni a nézőket, és eljátszani nekik olyan dalokat, amelyeket még nem hallottak, de remélhetőleg megtetszenek nekik. Megpróbálok elmesélni történeteket, előfordul, hogy két olyan dalt rakok egymás mellé, amelyeket csaknem negyven év különbséggel írtam. Néha keresek két-három számot, amelyek hasonló témakört járnak be, és így az egész műsornak lesz egy történetmesélős jellege. Számomra ezáltal intenzívebbé válhat az előadásmód, és remélhetőleg a közönség is jobban el tud mélyülni érzelmileg" - hangsúlyozta.

Közelkép - Tudáspótló lexikon

A jelek szerint nem csak én lelem örömömet lexikonok lapozgatásában, le- leragadva egy-egy címszónál, amely tanulságot kínál, új ismeretekre vezérel. A szakemberek mellett alkalmi érdeklődők is kedvtelésüket lelik a lexikonokban. Ezt bizonyítja az a tény, hogy Szily Kálmán A magyar nyelvújítás szótárát (1902; 1908) immár harmadik utánnyomásban jelentette meg a Nap Kiadó. 

A nyelvújításról mindenki szerezhetett ismereteket, aki középfokú oktatásban részesült. Megtanultuk, hogy a mozgalom, amely nyelvünk megújítását szorgalmazta, összefonódott a magyarság nyelvtudatra ébredésével, és legvégül a költők vitték diadalra.

"… sok jó dolgot művelt, de sok törvénytelenséget is követett el", igazgyöngyök mellett szemetet is hordott. Mindjárt föl is lapoztam a hord igét tárgyaló címszót, és megtudtam, 1848 előtt nem alkalmaztak összetett szót képzésére, s hogy a német hivatalos szótárban fordult elő első ízben.

Megtudhatjuk azt is, hogy a 19. század hatvanas éveiben a Király utcában egy "kurta-korcsma" működött, ezzel a címtáblával: "zum hordur", azaz: a trógerhez. El tudom képzelni, milyen békességben üldögélt ebben, s a hasonló korcsmákban néhány évtizeddel később Krúdy Gyula, mígnem kocsisa jelentette, ideje felkerekedni és Badacsonyban megízlelni az újbort, melyben ilyenkor még apró gyöngyszemekként buborékok úszkálnak.

Talán ez az apró kitérő is jelzi, hogy ebben a lexikonban mintha visszaálmodhatnánk a régi idők szokásait. Amikor a kockás terítővel letakart asztalok mellett az álladalom (ma már államról beszélünk) ügyeiről cseréltek eszmét az urak sörüket kortyolgatva, éhüket frissen főtt pörkölttel csillapítva. Közben kellemes emlékeiket idézték. (Az emlékez igéből elvont szót Kazinczy és Verseghy tették közkinccsé.)

A magyar nyelvújítás szótárát lapozgatva a nyelv egyik legnagyobb művésze, Kosztolányi Dezső szellemalakja is felsejlik. Sajnos manapság inkább a nyelv romlásának lehetünk tanúi, s ez gondolkodásbeli és erkölcsi romláshoz is vezet.