Előfizetés

Terrorcselekményekre szólít fel az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam (IÁ) világszerte élő híveit arra buzdítja, hajtsanak végre véres terrorcselekményeket az országaikban élő hitetlenek ellen - derül ki a dzsihadista milícia hivatalos szóvivőjének hétfőn megjelent beszédéből.

A különféle kegyetlenségek leírásával telezsúfolt, közel háromnegyed órán át tartó szónoklatában Abu Mohamed el-Adnáni arra szólította fel az IÁ ellen formálódó nemzetközi összefogás országainak muzulmánjait, lefejezésekkel és merényletekkel tegyék pokollá az "ellenséges társadalmak életét".

A Washington vezette katonai koalíció tagjai között Adnáni kiemelte a dzsihadisták elleni összehangolt fellépésről szóló nemzetközi konferenciának otthont adó "rosszindulatú és mocskos franciákat", de nem feledkezett meg a hadjáratot támogató arab államok "hitehagyott" vezetőiről sem, akiket a "zsidók őrkutyáinak" nevezett.

A mondandóját Korán-idézetekkel és Mohamed próféta kinyilatkoztatásaival alátámasztó szír dzsihadista arra emlékezteti a modernkori "keresztes hadjárat" résztvevőit (a formálódó iszlamista-ellenes koalíció tagjait), hogy a mártírhalált diadalnak tekintő iszlamista harcosokat lehetetlen legyőzni, az ellenség csapásai csak megerősítik őket hitükben. "Bevesszük Rómátokat, letörjük keresztjeiteket, rabszolgává tesszük asszonyaitokat - fenyegetőzik a felvételen Adnáni, és hozzáteszi - ha nem mi, akkor gyermekeink és unokáink érik el célunkat, és rabszolgának adják el fiaitokat".

Mivel Allah az IÁ pártfogója, a Nyugat által felsorakoztatott hadak a szónok szerint hiába vannak a legkorszerűbb fegyverekkel és katonai felszerelésekkel ellátva, a jóval kisebb haderejű "mudzsáhidok" (a szent háborúban résztvevők) - mint fogalmazott - eddig is győzedelmeskedtek az ellenség felett.

A CIA szerint körülbelül 30 ezres létszámú félkatonai szervezet Szíria egyharmadát és Irak több tartományát is uralja. Irak második legnagyobb városát, Moszult alig ezer fegyveres segítségével - és bizonyos helyi szunnita erők támogatásával - vették be, míg a nagy túlerőben lévő kormányerők katonái fejvesztve, egyenruháikat és fegyvereiket hátrahagyva menekültek el a helyszínről.

A zsákmányolt korszerű hadfelszerelések mellett jelentős pénzügyi források állnak a dzsihadisták rendelkezésére, ezek segítségével pedig figyelemre méltó arzenálra tettek szert. Az IÁ csak az iraki jegybank moszuli fiókjából - becslések szerint - félmilliárd dollárnyi készpénzre tett szert, jelentős pénzügyi támogatásokat kap főleg az Öböl-menti régióból, és számos olajmezőt ural, melynek tartalmát sikeresen értékesíti a feketepiacon.

Adnáni külön dicsérte az egyiptomi Sínai-félszigeten működő szervezeteket, amelyeket arra szólított fel, folytassák "áldott hadműveleteiket" a "bitorló fáraónak" nevezett államelnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi csapataival szemben. "Szórjátok tele az utakat aknákkal, támadjátok meg laktanyáikat, rohanjátok le otthonaikat és vágjátok le a fejüket" - hallani a felvételen.
Kairóban legutóbb vasárnap hajtottak végre robbantásos merényletet a biztonsági erők tagjai ellen. Két rendőr és egy katona vesztette életét, heten pedig súlyosan megsebesültek. A külügyminisztérium bejáratánál történt támadás elkövetőjeként a főként Kairó térségében aktív Adzsnád Miszr (Egyiptom Katonái) nevű terrorcsoport jelentkezett.

Javította növekedési prognózisát a GKI

Javította az idei gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató Zrt., legfrissebb prognózisa szerint a GDP 2014-ben 3 százalékkal, jövőre pedig 2 százalékkal bővülhet, ugyanakkor a bankrendszert sújtó újabb, ezermilliárdos teher jelentősen rontja a fejlődés perspektíváit - ismertette Vértes András, a GKI elnöke.

Az előrejelzés az idén és jövőre is 3 százalék alatti államháztartási hiánnyal számol, az államadósság valós csökkenéséhez szükséges javulást azonban nem sikerül elérni - tette hozzá.

Az infláció a GKI szerint idén az év utolsó hónapjaiban már egy százalék köré emelkedik havi összevetésben, de 2014-ben átlagosan így is csak 0,3 százalék lehet. Ez egyrészt a világpiaci folyamatoknak, másrészt a "mesterséges rezsicsökkentésnek" köszönhető, ami azonban hosszú távon nem tartható fenn - mondta Vértes András, hozzátéve, hogy 2015-ben már átlagosan 2,5 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak.

Vértes András a bankok elszámoltatásával kapcsolatban kifejtette, hogy az újabb, 1000 milliárd forintos teher ugyan "nem dönti össze" a bankrendszert, de várható, hogy a bankok tevékenysége nagyon gyengén fogja segíteni a gazdaság fejlődését.
Kifejtette: évekkel ezelőtt a bankfelügyelet engedélyezte ezeket a devizahitel-szerződéseket, most pedig tisztességtelennek minősíti, miközben az állam nem vállalja magára az országkockázat növekedését a kamatemelkedésben és arra sem ad magyarázatot, miért nem fedezte le a svájci frankban fennálló adósságot például a devizatartalékban, azonos devizában. A bankrendszer "megterhelése" lehetetlenné teszi az üzleti hitelezés fellendülését - vélekedett a GKI elnöke.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban elmondta, hogy az idei növekedésben jelentős szerepet játszott az ipar és az építőipar dinamikája, jövőre azonban már lassulás várható: az ipar 4 és az építőipar 6 százalékos bővülésével számol a GKI az idei 5,5 és 12 százalék után. A beruházások az idei 10 százalékos emelkedés után jövőre már stagnálnak a prognózis szerint - hangsúlyozta Vértes András.

Szólt arról is, hogy 2014-ben a reálkeresetek több mint 3 százalékkal (a közfoglalkoztatottak nélkül több mint 4 százalékkal) nőnek. A reáljövedelmek 3,5 százalékkal, a fogyasztás nyolc éve nem látott ütemben, mintegy 2 százalékkal bővül, míg a nettó megtakarítási ráta a GDP 5-6 százaléka körül alakul. A fogyasztás azonban még 2014-ben is 2 százalékkal marad el a tíz évvel korábbitól, és csak 0,5 százalékkal haladja meg a 2010. évit - hívta fel a figyelmet Vértes András.

Hozzáfűzte, hogy 2015-ben a közszférában a pedagógusok kivételével alig lesz béremelés, az újra elinduló áremelkedés pedig a versenyszektorban is fékezi a reálkeresetek emelkedését. Így 2015-ben összességében a reálkereset és -jövedelem szinte stagnál, a fogyasztás lassuló ütemben, 1-1,5 százalék között bővül a GKI előrejelzése szerint.

Vértes András megjegyezte, hogy még nem ismert a kormány 2015. évi költségvetésre és esetleges adóváltoztatásokra vonatkozó törvényjavaslata. Így a jövő évi költségvetési folyamatok elemzéséhez csak a kormány által áprilisban benyújtott konvergencia-program áll rendelkezésre. A GKI úgy véli, hogy az államháztartási hiány idén 2,9, jövőre pedig 2,5 százalék lesz, utóbbi azonban - bizonyos, további európai uniós feltételek miatt - nem lesz elég az EU-előírások teljesítéséhez - hívta fel a figyelmet Vértes András.
A GKI megítélése szerint a piaci hozamok várható emelkedése ellenére ameddig csak lehet, változatlan marad az alapkamat, a forint azonban gyengül. A 2014. évi 312 forintos átlag után 2015-ben 320 forintos átlagos euró-árfolyam várható - ismertette az elnök.

Devizahitelek - Újabb pénzintézet vesztett pert

Elutasította a Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett határozatában a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezetnek a magyar állam elleni keresetét, amelyben a devizahitelek általános szerződési feltételei tisztességtelenségének törvényi vélelmét kívánta megdönteni.

A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, hogy az általános szerződési feltételekben az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó szabályoknak minden időpontban meg kellett felelniük a törvény által meghatározott hét feltételnek. Amennyiben csak egy feltétel is hiányzott, akkor tisztességtelen volt a szerződés.

A hét feltételből a bíróság elsődlegesen az átláthatóságot és az egyértelmű megfogalmazást vizsgálta, és ahol ezeknek nem feleltek meg a szabályok, ott nem folytatta a vizsgálatot, mivel már egy feltételnek való nem megfelelés is megalapozta a tisztességtelenséget.

A bíróság 9 időszakra vizsgálta a takarékszövetkezet általános szerződési feltételét, valamint az üzletszabályzatát. Valamennyi intervallumra kettőzöttek voltak a szabályok, mivel különváltak a lakás célú és a szabad felhasználású devizahitelek előírásai.
A Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet a korábbi tárgyaláson kérte a Fővárosi Törvényszéktől, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz, a vonatkozó törvény alkotmányellenességének megállapítása miatt. Akkor a bíróság elutasította a keresetet, amelynek indokát is most ismertette a bíró.

Maga a bíróság nem észlelte a törvény alkotmányellenességét, a felperes takarékszövetkezet pedig csak megjelölte a törvény - szerinte - alkotmányellenes pontjait, de nem indokolta meg az álláspontját. Ezért utasította el a bíróság az indítványt. A bíróság felhívta a figyelmet arra, hogy maga a hitelintézet is fordulhat az Alkotmánybírósághoz, illetve a másodfokú eljárásban újra lehet indítványozni: a bíróság tegye meg ugyan ezt.

Az elsőfokú, nem jogerős ítélet ellen 8 napon belül lehet fellebbezni. A bíróság az alperes magyar államnak, a felperes takarékszövetkezet által fizetendő ügyvédi díjat - mint perköltséget - 500 ezer forintban állapította meg. Ez jóval alacsonyabb az alperesi ügyvédi iroda és az állam által kötött szerződésbe foglaltnál.