Apad a Dráva

Hosszú tetőzés után immár apad a Dráva, ezért Drávasztáránál első fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget, Drávaszabolcsnál viszont, az apadás ellenére továbbra is harmadfokú a készültség - tájékoztatta szombaton a dunántúli védekezést koordináló Régiós Irányító Törzs (RIT)szóvivője az MTI-t.

 Mukics Dániel elmondta, hogy a gátak az elmúlt időszak terhelése nyomán átáztak, így az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság által felállított RIT továbbra is intenzív figyelőszolgálatot működtet a Dráva mentén, a Fekete-víz és a Pécsi-víz patakokon.

Arról is szólt, hogy a Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Sellye és Siklós önkormányzata és egy hipermarket, a többi között ásványvizet, alapélelmiszereket és a kommunikációs hálózatot megerősítő eszközöket ajánlott fel a védekezésben részt vevők, illetve a katasztrófavédelem részére.

Szerző
Témák
árvíz Dráva

Az LMP újra átadta a Várkert Bazárt

Publikálás dátuma
2014.09.20. 17:29
Fotó: MTI, Dömötör Csaba
A "Tarlós-korszak tökéletes szimbólumaként" újra felavatta szombaton Budapesten a már kétszer átadott Várkert Bazárt Csárdi Antal az LMP főpolgármester-jelöltje és Istvánffy András a 4K! elnöke.

Csárdi Antal azt hangsúlyozta: amennyiben megválasztják a főváros élére, az LMP programjának megfelelően a presztízsberuházások helyett a fontos fejlesztéseket, a többi között a 3-as metró felújítását és az óvodai férőhelyek bővítését helyezi előtérbe.

Közlése szerint a Várkert Bazár tökéletes szimbóluma annak az áltevékenységnek, amit a főváros vezetése végzett az elmúlt években.

Ugyanis az igazán fontos dolgokra sem pénz sem energia nem jutott; ami az elmúlt négy évben megvalósult Budapesten, abból semmi sem a főváros érdeme, hanem állami finanszírozás nyomán valósult meg - fűzte hozzá.

Azt szeretnék, hogy a következő évek az emberek életét befolyásoló, valódi beruházásokról szóljanak - mondta Csárdi Antal. Istvánffy András úgy vélekedett, hogy a jelenlegi politikai elit "cinikusan hülyének nézi az embereket" akkor, amikor kétszer adnak át egy máig el nem készült beruházást.

Ezzel szemben a 4K!-LMP szövetség olyan alternatívát kínál  a főváros élére, amely nem nézi hülyének az embereket, olyat amely a hétköznapi emberek valós hétköznapi problémáival foglalkozik - mondta a politikus.

Gallowich Margit, az LMP I. kerületi polgármesterjelöltje arról szólt, hogy ugyan örülnek a Várkert Bazár megújulásának, ám keserűséget jelent számukra, hogy a beruházás "kampány ízű", illetve közvetve a kormány várba költözését szolgálja. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, hogy a  kormánynak nincs helye a várban.

"A XXI. században nincs szükségünk se királyokra, se várurakra, se kormányzó urakra" - fogalmazott a polgármesterjelölt.

A sajtótájékoztatóval egybekötött "avató ünnepség" végén az LMP aktivistái lehetőséget adtak a járókelőknek is arra, hogy a nemzetiszínű szalag átvágásával mindenki kedve szerint felavathassa újra és újra a Várkert Bazárt.

Szerző
Frissítve: 2014.09.20. 18:54

Mintegy 438 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Jelenleg mintegy 438 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből csaknem 51 kilométeren, a Dráván a legmagasabb, harmadfokú - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT)

 Az OMIT előrejelzése szerint újabb említésre méltó árhullám a következő időszakban nem várható.

A Dunán kialakult árhullám a hazai szakaszon Nagybajcsnál sem haladta meg az elsőfokú készültség szintjét. A Rábán pénteken 18 órakor tetőzött az árhullám 426 centiméteren.

A Lajta másodfokú készültség feletti vízállások mellett Mosonmagyaróvárnál is tovább apad.

A Zala Zalaapátinál már szintén apad, a vízállás másodfokú készültséget indokol. Várhatóan a nap folyamán ott is elsőfokú készültség alá süllyed a vízállás.

A Principális-csatorna apadása továbbra is lassú, szombat reggel 251 centiméteres vízállást mértek.

A Dráván és a Murán még tartott egy korábbi árhullám levonulása, erre érkezett az újabb árhullám. A Dráva Drávaszabolcsnál szombat hajnalban 587 centiméteren tetőzött. A Mura vízállása Letenyénél várhatóan a következő órákban csökken az elsőfokú készültség szintje alá.

Az OMIT közleményében a belvízi helyzetre is kitér: jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén 42 szakaszon rendeltek el készültséget, 23 szakaszon van érvényben elsőfokú, 12-n másodfokú, 7 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültség.

A belvízzel elöntött terület nagysága kissé csökkent, a szombat reggeli adatok alapján 45 650 hektár van víz alatt. A legnagyobb elöntések az Alföld középső vidékén, Szentes - Mezőtúr térségében alakultak ki.

Szerző
Témák
árvíz