Előfizetés

"Droglobbi" - befolyással vádolja az ombudsmani hivatalt a Fidesz

"Befészkelte magát a droglobbi az ombudsmani hivatalba" . Ezt a Fidesz kommunikációs igazgatója, Józsefváros polgármestere mondta  a VIII. kerületi tűcsereprogramról szóló ombudsmani jelentést kommentálva. 

Kocsis Máté szerint egy politikailag rendelt, lejárató dokumentum készült. A Magyar Nemzet mai cikkében azt írta:  a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet programvezetője és az ombudsmani hivatal egyik főosztályvezetője előre egyeztetett arról, hogy mikor lásson napvilágot a VIII. kerületi tűcsereprogramról készült, a józsefvárosi kerületvezetést elmarasztaló ombudsmani jelentés.

Kocsis Máté budapesti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy Székely László ombudsmannak le kell-e mondania az ügy miatt, a fideszes politikus azt válaszolta: ha a hivatal belső vizsgálata során kiderül, hogy az alapjogi biztos vétett, akkor álláspontja szerint igen. Székely László, az alapvető jogok biztosa a héten közzétett jelentésében azt állapította meg, hogy a józsefvárosi tűcsereprogram megszüntetése az egészséghez és az egészséges környezethez való jog sérelmének közvetlen veszélyét idézte elő. A biztos a TASZ beadványa alapján foglalkozott a VIII. kerületi Kék Pont tűcsereprogram bezárásának körülményeivel.

"Lassan TASZ-rovatot indíthatna a Magyar Nemzet. Újra elmondjuk, hátha megértik: nem mi irányítjuk a rendőrséget, az ombudsmani hivatalt, a hatóságokat, de az országot sem." - reagált a támadásokra Facebook oldalán a TASZ. 

Elbocsátások a Népszabadságnál is

Nem csak a Magyar Nemzet, de a Népszabadság is elbocsátásokra kényszerül - értesült lapunk. Információink szerint Angyal Gábor lapszerkesztő, Inotai Edit külpolitikai rovatvezető és Várkonyi Iván gazdasági rovatvezető már biztosan távozik, közös megegyezéssel.

Összesen tizenkét munkatársától kényszerül megválni a Népszabadság - értesült a Népszava. Információink szerint Angyal Gábor lapszerkesztő, Inotai Edit külpolitikai rovatvezető és Várkonyi Iván gazdasági rovatvezető távozása már biztos, igaz, közös megegyezéssel hagyják el a lapot. A Nol.hu-tól korábban már távozott Bialkó László Gergő, aki Székesfehérváron polgármesterjelöltként indul az önkormányzati választáson az LMP színeiben. Értesüléseink kapcsán kerestük Murányi Marcell főszerkesztőt, de nem tudtuk elérni az ügyben.

A leépítések ahhoz képest váratlanok, hogy a Népszabadság már kénytelen volt fizetéseket is csökkenteni - és még most is "egyenként hívják be a munkatársakat, és módosítják szerződéseiket" -, de nem tudni, összesen mennyit kellene még spórolnia a lapnak. 

Szintén átalakítás előtt állhat a Nol.hu, hiszen úgy tudni, a portál márciusi "reformja" kevéssé volt sikeres - a korábbi 120 ezres látogatottság csaknem felére csökkent. Továbbra is kérdés az MSZP alapítványi pénzének sorsa, miként azt sem tudni, hajlandók-e a szocialisták eladni a lapban lévő részvényeiket.

A napokban éppen a Népszabadság számolt be arról, hogy a Magyar Nemzet csaknem harminc újságírójától válik meg: köztük van Ugró Miklós, Torkos Matild, Lőcsei Gabriella, Kulcsár Anna és Ludwig Emil is. A lap gondjait már jelezte, hogy szeptember elején árat kellett emelniük a "nyomtatott lapok piacán tartósan érzékelhető egyre kedvezőtlenebb körülmények miatt", illetve a nyáron bevezetett reklámadó is jelentősen érinti nemcsak a Magyar Nemzetet, hanem a Hír TV-t, illetve a jobboldali médiabirodalom további zászlóshajóit. Információk szerint a Hír TV-nél is több elbocsátás történt az utóbbi napokban.

Széles Gábor, a Magyar Hírlap tulajdonos-főszerkesztője szolidaritását fejezte ki a Magyar Nemzettől távozó újságírók iránt, és nagyvonalú gesztusként - lapjának adott interjújában - "baráti segítséget" ajánlott, állás- és munkalehetőséget ígért számukra a Hírlapnál és az Echo Tv-nél. Szerinte azonban érthetetlen a nagy létszámú elbocsátás: kiemelte, hogy a Hírlap sosem volt nyereséges, volt, hogy kifejezetten veszteséges volt, ám tulajdonosként rendre kipótolta a hiányosságokat, így szerint pusztán gazdasági okokkal biztosan nem magyarázható a leépítés. 

Szijjártót javasolja külügyminiszternek Orbán Viktor

Szijjártó Pétert javasolja külgazdasági és külügyminiszternek kinevezni Orbán Viktor miniszterelnök az államfőnek. Ezt  Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője közölte a távirati irodával. 

Navracsics Tibor, a tárca eddigi vezetője, akit az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó uniós biztosnak jelöltek, pénteken értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktort arról, hogy lemond miniszteri megbízatásáról az október elsejei európai parlamenti meghallgatásra történő eredményes felkészülése érdekében. 

A kormányfő a nap folyamán levélben tájékoztatta a köztársasági elnököt Navracsics Tibor lemondásáról, javasolva Áder Jánosnak, hogy a megbízatás megszűnésének napját szeptember 22-ében állapítsa meg. Orbán Viktor tájékoztatta a köztársasági elnököt arról is, hogy Szijjártó Péter lemondott államtitkári megbízatásáról. A megbízatás megszűnésének napját az ő esetében is jövő hétfőben indítványozza megállapítani - derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Havasi Bertalan bocsátott az MTI rendelkezésére.

A miniszterelnök levelet írt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének is, tudatva, hogy javaslatot kíván tenni a köztársasági elnöknek Szijjártó Péter kinevezésére külgazdasági és külügyminiszterré, és kéri a házelnök intézkedését az ügyben, hogy az illetékes bizottságok meghallgassák jelöltjét.