Már nincs elzárt település

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:17
Tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek és önkéntesek ezrei dolgoznak a veszélyes vizek partján FOTÓ: MTI/VARGA GYÖRGY
 Csaknem 600 kilométeren volt árvízi készültség szerdán, a védekező erőket a Drávára kellett összpontosítani. Az ár mellett a belvíz továbbra is gondot okoz, szerda reggel még több tízezer hektár szántó volt víz alatt. Tegnap már egy települést sem zárt el a víz, ám az árvíz sújtotta területekről több családot is ki kellett telepíteni, vannak akik a víz levonulása után sem térhetnek vissza otthonaikba.

A Dráván, a Rábán, a Lajtán, a Murán - ahol tegnap tetőzött az árhullám - és a Principális-csatronán, 234 kilométeres szakaszon a legmagasabb, harmadfokú készültséget rendelt el tegnap délután az Országos Műszaki Irányító Törzs, az egész országban több mint 569 kilométeren volt árvízi készültség. Szerda délelőtt a Rába több szakaszán emelték az ár- és a belvízvédelmi készültség szintjét az érkező árhullám miatt, ám a védekezés súlypontja a Drávára helyeződött át.

Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta: a Dráva mentén jelentős erőket mozgósítottak, több mint kétezer hivatásos tűzoltó mellett önkéntes tűzoltók, rendőrök, vízügyi szakemberek, rendészeti szakközépiskolások és önkéntesek is részt vettek a védekezésben, amely során a dél-dunántúli térségben három területre fordítanak különös figyelmet.

A Dráván egy 25 kilométeres szakaszra, ahol az idén megemelték a gátat, tekintettel a Mecsekből érkező kisebb vízfolyásokra, egyebek mellett a Fekete-víz állapotára, mivel ezeket a Dráva visszaduzzaszthatja, valamint a csúszásveszélyes partfalakra, magasfalakra. Tegnap délután a Dráva Drávaszabolcsnál 532 centiméteren állt. A folyó vízszintje szerda délelőtt óránként 1-3 centimétert emelkedett, a tetőzés 572 centiméternél várható.

Belvíz miatt tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 40 szakaszon rendeltek el készültséget. Kedden már csak az Alföld déli részén emelkedett a belvízzel elöntött terület nagysága. Bár tegnap még 16 útszakasz volt teljesen lezárva az ár- és belvíz miatt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint elzárt település már nincs az országban.

Az árvízkárosultaknak azonban sürgős adományokra van szükségük, főleg tisztító- és fertőtlenítőszerekre. Molnár Péter, a Szombathelyi Egyházmegye munkatársa arra kérte az egyházmegyében élőket, hogy ha lehetőségük van rá, a helyi plébániákra vagy az azok mellett működő karitász csoportokhoz juttassák el adományaikat, amelyeket a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász eljuttat az árvízkárosultakhoz.

Szólt arról is, hogy Csákánydoroszlóban a Dózsa-ligetből több családot végleg kiköltöztettek, ők a víz levonulása után sem mehetnek vissza otthonukba. Kedden az Ökomenikus Segélyszervezet is megkezdte a segítségnyújtást, a program első szakaszában ötven, a Zala megyei Rédicsen kitelepített család kap mintegy félmillió forint értékű segélycsomagot.

Szerbiában egy ember meghalt, hárman eltűntek,ötszáz embert pedig kitelepítettek az árvizek miatt. A helyzet még mindig katasztrofális, az ország keleti részén árvizek és földcsuszamlások pusztítottak. A mentőalakulatok is nehezen jutnak be a térségbe, mert utakat, hidakat sodort el a sárlavina. A Vaskapu-2 vízerőmű 30 százalékkal kevesebb áramot termel, mert egyes részeit elárasztotta a víz.

A belgrádi kormány három Duna menti városban, Kladovo, Negotin és Majdanpek térségében rendkívüli állapotot hirdetett. Kedden és szerdán nem volt jelentős esőzés a Duna-Tisza vízrendszerén, az előrejelzések szerint csütörtökön sem kell nagyobb mennyiségű csapadékra számítani ezen a területen. Pénteken csak a Felső-Dunán várható némi csapadék.

Szombaton a Sajó-Hernád vízrendszerén lehet jelentősebb, 10-15 milliméter csapadék, ezen kívül egy kevés eső várható a Morva, a Vág-Garam-Ipoly, a Közép-Tiszavölgy és a Körösök vízgyűjtőin is. Vasárnap az ország keleti részén is több helyen várható egy kis esőzés: körülbelül öt-tíz milliméter a Tiszántúlon és a Zagyva-Tarna vízrendszerén, hétfőre azonban tovább csökken a csapadék mennyisége.

Szerző

Ligakupa - Győzött a Ferencváros

A Ferencváros 2-0-s győzelmet aratott a vendég Zalaegerszeg együttese felett a labdarúgó Ligakupa F csoportjának szerdai mérkőzésén.

Eredmények, 2. forduló:

F csoport:

Ferencváros-ZTE FC 2-0 (1-0)
kedden játszották:
Kaposvári Rákóczi - MVM-Paks 1-4 (0-2)
Az állás: 1. MVM-Paks 4 pont (5-2), 2. Ferencváros 4 (3-1), 3. ZTE 3, 4. Kaposvári Rákóczi 0

E csoport:

korábban:
Ajka-Újpest FC 2-2 (1-1)
kedden játszották:
Videoton FC-Vasas 5-1 (2-1)
Az állás: 1. Videoton FC 6 pont, 2. Újpest FC 4, 3. Ajka 1, 4. Vasas 0

Szerző

Ukrán parlamenti képviselők lobbiznak az orosz dumában

Az orosz energiahordozók szállításáért lobbizik az a 24 ukrán parlamenti képviselő, akit az orosz törvényhozás alsóházában, a dumában fogadtak szerdán - jelentette az Interfax hírügynökség.

Leonyid Szluckij, a duma Független Államok Közösségével foglalkozó bizottságának elnöke azt mondta, hogy az ukrán politikusok "életüket kockáztatva állnak ki az orosz világ érdekei mellett és Ukrajna demokratikus jövőjéért".
Az orosz politikus közölte, hogy a parlamenti diplomácia eszközeivel remélik helyreállítani az orosz-ukrán együttműködést. Elmondta ugyanakkor, hogy Moszkvában "nem kergetnek illúziókat a Verhovna Rada, (az ukrán törvényhozás) leendő összetételével kapcsolatban", és tisztában vannak azzal, hogy jobboldali-radikális törvényhozás létrejötte várható az október végi ukrán parlamenti választások eredményeként.

Szluckij szerint az ukrajnai választások nem tekinthetőek sem szabadnak, sem demokratikusnak, "amikor Donyeck és Luhanszk (megyék) nem tartják magukat Ukrajna részének", amikor több mint egymillió ukrán választó elhagyta az országot, a sajtó sem szabad, és Ukrajnában üldözik a korábban kormányzó Régiók Pártja, valamint a kommunista párt tagjait.
A kijevi Verhovna Radában működő Békéért és stabilitásért nevű képviselőcsoporthoz főként az előbbi két párt tagjai tartoznak. Az ukrán parlamenti politikusok vendégként részt vettek a duma plenáris ülésén, ahol a képviselők felállva és tapssal fogadták őket, majd találkoztak az orosz törvényhozás alsóházának elnökével is.

Szergej Nariskin egyebek között azt hangsúlyozta, hogy Moszkvában Oroszországhoz barátian viszonyuló, nacionalisták és oroszellenesek nélküli ukrán parlamentet szeretnének látni. Azt mondta, hogy az Oroszországhoz március 21-re egyoldalúan elcsatolt Krím félszigetet "az orosz - ukrán egyetértés és a barátság területévé" kell tenni.

Volodimir Olijnik, a júliusban létrehozott ukrán parlamenti frakció tagja azt nyilatkozta a találkozó után: nekik az a feladatuk, hogy támogassák a két ország államfőinek párbeszédét. Mint mondta, arra számítanak, hogy a választások után 15-30 olyan honatya marad az ukrán parlamentben, aki az orosz ajkú lakosság érdekeit képviseli. Arra panaszkodott, hogy a kijevi törvényhozás jelentősen radikalizálódott és megfélemlítés alatt működik.

Vladiszlav Lukjanov, az ukrán képviselőcsoport küldöttségének másik tagja elmondta, hogy az orosz energiahordozók Ukrajnába szállításának felújítását akarták előmozdítani, és a Donyec-medencében kialakult feszültség enyhítéséről tárgyaltak Moszkvában. Elmondta, hogy a tél beállta előtt a Donyec-medencében "nagyon kockázatos" a helyzet, mert a délkelet-ukrajnai térség energia-, távfűtési-, és vízszolgáltatási hálózata romokban hever, a bányák nem működnek.

Orosz számítások szerint Ukrajna mintegy 5,3 milliárd dollárral tartozik az orosz földgázért, amelyet ezért a Gazprom június óta nem szállít a szomszédos országnak, és csak előre fizetés esetén adna el belőle Ukrajnának. Szakértők szerint Ukrajna téli energiaellátásával súlyos gondok lesznek az orosz gáz nélkül.

Szerző