Magyarokkal rajtol az Európa Liga

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:56
Gulácsi Péter játéka kérdéses FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
A Bajnokok Ligája után ma 24 mérkőzéssel elrajtol a labdarúgó Európa Liga is. A második számú európai kupasorozatban két magyarért szoríthatunk.

Gulácsi Péter csapata, a Salzburg a skót Celtic együttesét fogadja. Az előző szezonban egyaránt remekelt a magyar kapus és klubja, a mostani idényben viszont mindkettő szerényebb teljesítményt nyújt. A hétvégi Wolfsberger elleni (0-1) bajnokin Gulácsi pályára sem lépett, s kérdés, hogy ma számít-e a szolgálataira Adolf Hutter vezetőedző.

Vele egyébként legutóbbi három fellépését elveszítette a gárda, ilyesfélére az azóta a Bayer Leverkusenhez igazolt Roger Schmidttel nem volt példa.

A Dzsudzsák Balázst soraiban tudó Dinamo Moszkva a Panathinaikosz otthonába látogat. A hétvégén az orosz gárda szintén vereséggel hangolódott az EL-re, a listavezető és száz százalékos Zenit győzte le Szentpéterváron (2-3). A magyar középpályás a 77. percben állt be.

A címvédő Sevilla a holland Feyenoordot fogadva kezdi meg menetelését.

Európa Liga

Csoportkör, 1. forduló:

A csoport

Mönchengladbach-Villarreal

Apollon Limasszol-Zürich

B csoport

Bruges-Torino

Köbenhavn-HJK Helsinki

C csoport

Partizan-Tottenham

Besiktas-Aszterasz Tripolisz

D csoport

Salzburg-Celtic (19, Tv: Digisport 2)

Dinamo Zagreb-Astra

E csoport

PSV-Estoril

Panathinaikosz-Dinamo Moszkva (19, Tv: Digisport 1)

F csoport

Karabag-Saint-Etienne

Dnyipro-Internazionale

G csoport

Standard Liege-Rijeka

Sevilla-Feyenoord (21.05, Tv: Digisport 1)

H csoport

Lille-Krasznodar

Everton-VfL Wolfsburg (21.05, Tv: Story 4)

I csoport

Young Boys-Slovan Bratislava

Napoli-Sparta Praha (21.05, Tv: Digisport 2)

J csoport

Steaua Bucuresti-Aalborg

Rio Ave-Dinamo Kijev

K csoport

PAOK-Dinamo Minszk

Fiorentina-Guingamp

L csoport

Metaliszt Harkiv-Trabzonspor

Legia Warszawa-Lokeren

(Az A-F csoportokban 19 órakor kezdődnek a mérkőzések – kivétel a 18-kor rajtoló Karabag-Saint-Etienne -, a G-L jelű négyesekben 21.05-kor.)

Szerző

96 milliót tapsolt el az állam a stadionavatóra

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:53
Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban. FOTÓ: Népszava
Az RTL Klub híradója kiderítette: a magyar állam csaknem 100 millió forintot tapsolt el annak apropóján, hogy mintegy 14,5 milliárd forintért - szintén az adófizetők pénzéből - új labdarúgó arénát épített a Ferencvárosnak. A zöld-fehér egyesület új létesítményének átadása alkalmából rendezett megnyitóünnepségre, mint ismeretes, az Orbán-kormány Gripen vadászgépeket is bevetett.

A kereskedelmi csatorna - amely a korábbinál lényegesen kritikusabb hangvételt ütött meg a kormánnyal szemben a reklámadó bevezetése óta - hétfő esti híradója arról számot be, hogy a szerkesztősége levélben kérdezte a Miniszterelnöki Hivatalt az állami támogatás mértékét illetően, amelyre azt a választ kapta: "Az ünnepségsorozatra a Magyar Állam nettó 96 millió forintot biztosított az MNV Zrt.-n keresztül".

Az információt a Kormányzati Információs Központ adta ki. Az RTL Híradó megkereste Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, egyúttal a klub elnökét, akit a parlamentben próbált szóra bírni, de ugyanúgy nem járt sikerrel, mint amikor az FTC-től szeretett volna választ kapni kérdéseire: mire költötték az összeget? (Lapunk folyamatosan tapasztalja, hogy a Kubatov-érában a klub sajtóosztálya mennyire semmibe veszi a nyilvánosságot.)

Az RTL-beszámoló rámutatott, korábban soha nem volt még példa olyasfélére, hogy vadászgépekkel avassanak fel egy beruházást, s elhangzott az is: a Honvédelmi Minisztérium korábban közölte, hogy a három Gripen üzembe állítása plusz költséget nem jelentett, mivel az éves repülés keretében hajtották végre a feladatot.

Stratégiailag fontos építőcéget vett Garancsi

A Ferencváros stadionjával kapcsolatban közölt tegnap érdekest hírt a Napi.hu. A létesítményt kivitelező, s a közelmúltban több állami megrendelést elnyert Market Építő Zrt. többségi tulajdona (51 százalék) új tulajdonoshoz került. A vevő az a frissen bejegyzett Garhartt Invest 2014 Zrt. nevű cég, amely a Videoton futballcsapatát is birtokló Garancsi István milliárdos üzletember neve alatt működik. - írja a Napi.hu.

A Céginfo.hu adatai szerint a Fradi-stadiont is építő Market tavaly 38,6 milliárdos nettó árbevétel mellett 740 milliós üzemi eredményt ért el. A Market több mint 12 évig volt a Wing-csoport tagja. Ezen időszak alatt árbevétele tízszeresére emelkedett és az ország meghatározó magasépítő-ipari vállalkozásává nőtte ki magát - mutat rá a Napi.hu-ra hivatkozva az Index. Az adásvétel kapcsán kiadott közlemény szerint a vételár üzleti titoknak minősül.

Garancsi Orbán Viktor miniszterelnök bizalmas barátja, többek közt pénzügyi és ingatlanbefektetései révén, s persze a Fidesz-vezérhez fűződő jó kapcsolata folytán az ország 100 leggazdagabb emberének egyike. A Market Építő Zrt. a Wallis Zrt. alapítójaként ismert Veres Tibor milliárdos vállalkozóhoz köthető.

Igen valószínűnek tűnik, hogy az üzlet létrejötte a kormánypárti belháború egyik fontos stratégiai lépéseként értelmezhető: Orbán Viktor - mivel szabadulna a Fidesz gazdasági hátterét több mint két évtizede meghatározó Simicska Lajos befolyásától - "új klán" kiépítéséről döntött. A 444.hu például azt írta, "az új csoportban valószínűleg senkinek nem lehet majd olyan kitüntetett szerepe és önállósága, mint amilyen Simicska Lajosnak volt.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester például egyre nagyobb vagyon pénztárnoka, de feladatai inkább technikaiak, és nem fér a döntések közelébe." Mészáros mellett a portál a Felcsúton is aktív Duna Aszfalt Kft.-t, illetve Garancsi László Videoton futball klub tulajdonost említette, továbbá Hernádi Zsoltot.

Garancsi személye amúgy kapcsolódási pont Orbán és Hernádi között; az egykori takarékszövetkezetes Garancsi 2002-ben - Hernádival közösen jegyzett - cége vette meg az OTP-től a CD Hungary - a diplomata ingatlanokat kezelő cég - maradékát. De hozzá kapcsolódik a 2013 végén felbukkant egykori Mol Energiakereskedő, melynek ma MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. a hivatalos neve, és amely olcsóbban hoz Magyarországra földgázt, mint amennyiért az oroszok a magyar állammal kötött hosszú távú szerződés alapján szállítanak.

A MET tulajdonosai között a Mol mellett egy offshore céghálózatban feltűnik Garancsi és a Wallis-alapító Nagy György is. Idén februárban kiderült, hogy a MET vásárolhatja meg a francia Gdf-től a Dunamenti Erőművet, amely második legnagyobb az országban. Jó üzlet volt számára a Duna Takarék is, amely egyetlenként kimaradt a takarékszövetségek tavalyi államosításából, a Garancsi érdekeltségébe tartozó Duna Takarékszövetkezet ugyanis átalakult Duna Takarék Bank Zrt.-vé.

Garancsi az előző ciklusban a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztséget is betöltötte - nyilván a kormányfő nagy örömére. Orbán egyik gyermekének ugyanis - mint a Népszabadság kiderítette, Garancsi adja ki gellérthegyi lakását. A szomszédos ingatlan Lévai Anikóé, a kormányfő feleségéé, itt lakott - vagy lakik ma is - a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, Garancsi lakásába pedig Orbán Gáspár költözött be.

Szerző

Himmler nem volt elmebeteg

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:47
Vanessa Lapa hét éven át forgatott Himmler életéről A SZERZŐ FELVÉTELE
Vanessa Lapa Belgiumban született izraeli filmes Heinrich Himmlernek, a náci Németország második legrangosabb vezetőjének az évtizedeken át rejtegetett, még kiadatlan naplója alapján készített filmet. A megfelelő ember (The Decent One) címmel készült dokumentumfilmet a Miskolci Cinefest Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták, ennek kapcsán beszélgettünk az alkotóval.

- Hogy jutott hozzá Himmler naplóihoz, fényképeihez?

- Negyven éven keresztül Tel-Avivban, egy Chaim Rosenthal nevű férfi tulajdonában voltak. A fia meggyőzte, hogy adja oda valakinek, aki megbecsüli ezeket a történelmi emlékeket, és megfelelő módon feldolgozza őket. A fiú egy egyetemi professzort keresett meg, aki édesapám figyelmébe ajánlotta a naplót. Miután apám megvette a Himmler-naplót, természetes volt számára, hogy a rendelkezésemre bocsátja. Egy ideig hezitáltam, aztán végül elhatároztam: dokumentumfilmet készítek belőle!

- Ez az első dokumentumfilmje. Korábban mivel foglalkozott?

- Belgiumban születtem és nőttem fel, 1995 óta élek Izraelben. Televíziós újságíró voltam, éveken át dolgoztam a híradó riportereként. Korábban a televízió számára már készítettem egy dokumentumfilmet, az Ehud Olmert korábbi izraeli miniszterelnökről szólt. Az utolsó hét évben pedig A megfelelő ember című filmet készítettem Himmler életéről.

- Hét év elképesztően sok munka, soha nem érezte úgy, hogy feladja?

- Voltak pillanatok, amikor elbizonytalanodtam, mert valóban rizikós és kemény munka volt. Időbe telt lefordítani a német szövegeket, amelyek a mai némettől is eltérnek, de történészeket és pszichológusokat is bevontunk a munkába. A film elkészítésének a legnehezebb részét a filmes nyelv kiválasztása okozta, aztán a Himmler-aktákból kiválasztani mindazt, amelyet kilencven percben meg szeretnénk mutatni a nézőnek. És természetesen a filmzene megtalálása sem volt könnyű.

- Miért érezte fontosnak a pszichológusi útmutatást?

- Nem kifejezetten útmutatásról van szó, inkább arról, hogy biztos akartam lenni benne, hogy semmit sem értünk félre. Igen, bizonyos sorok burkolt faji megkülönböztetések, bár a legtöbb elég nyilvánvaló antiszemitizmus, és vannak szexuális kontextusok is. A legszörnyűbb az egész naplóban az, hogy megkérdeztük a pszichológust, hogy mit gondol a szövegről. Azt felelte, ha nem tudná, hogy Himmler sorait olvassa, fel sem merülne benne, hogy ezek egy tömeggyilkos írásai. Ez igencsak elkeserítő.

- Mi mást tudhatunk meg Himmlerről a naplói alapján?

- Azáltal, hogy nem publikálásra szánta a naplót és a leveleket, mindent megtudtunk róla. Családszerető ember volt, emellett viszont egyáltalán nem érezte tetteinek súlyát, ismeretlen volt számára a moralitás, a bűnössége, a szembenézés a saját cselekedeteivel. Himmler teljesen normális volt, de amikor válaszút elé került, a jó út helyett az ördögi utat választotta. Jó családi háttérrel rendelkezett, szerető szülei voltak, az édesapja tanár volt. Heinrich Himmler nem volt mentálisan beteg, nem volt elmebeteg, jó könyveket olvasott, értékes zenéket hallgatott, bárba járt, barátai voltak. Szóval éppen ez a legnagyobb veszély, hogy látszólag normális emberek is gyilkossá válhatnak.

- Mi lett a naplónak, a fényképeknek és a filmfelvételeknek a sorsa?

- Jelenleg egy tel-avivi bank széfjében őrzik őket, azért kerültek oda, mert ezek eredeti és igencsak értékes történelmi emlékek, érzelmi okokból pedig azért döntöttem így, mert nem akarnék egy légtérben aludni egy hírhedt náci tömeggyilkoshoz köthető tárgyakkal.

Frissítve: 2014.09.17. 22:46