Előfizetés

96 milliót tapsolt el az állam a stadionavatóra

Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:53
Garancsi István és Orbán Viktor a páholyban. FOTÓ: Népszava
Az RTL Klub híradója kiderítette: a magyar állam csaknem 100 millió forintot tapsolt el annak apropóján, hogy mintegy 14,5 milliárd forintért - szintén az adófizetők pénzéből - új labdarúgó arénát épített a Ferencvárosnak. A zöld-fehér egyesület új létesítményének átadása alkalmából rendezett megnyitóünnepségre, mint ismeretes, az Orbán-kormány Gripen vadászgépeket is bevetett.

A kereskedelmi csatorna - amely a korábbinál lényegesen kritikusabb hangvételt ütött meg a kormánnyal szemben a reklámadó bevezetése óta - hétfő esti híradója arról számot be, hogy a szerkesztősége levélben kérdezte a Miniszterelnöki Hivatalt az állami támogatás mértékét illetően, amelyre azt a választ kapta: "Az ünnepségsorozatra a Magyar Állam nettó 96 millió forintot biztosított az MNV Zrt.-n keresztül".

Az információt a Kormányzati Információs Központ adta ki. Az RTL Híradó megkereste Kubatov Gábort, a Fidesz pártigazgatóját, egyúttal a klub elnökét, akit a parlamentben próbált szóra bírni, de ugyanúgy nem járt sikerrel, mint amikor az FTC-től szeretett volna választ kapni kérdéseire: mire költötték az összeget? (Lapunk folyamatosan tapasztalja, hogy a Kubatov-érában a klub sajtóosztálya mennyire semmibe veszi a nyilvánosságot.)

Az RTL-beszámoló rámutatott, korábban soha nem volt még példa olyasfélére, hogy vadászgépekkel avassanak fel egy beruházást, s elhangzott az is: a Honvédelmi Minisztérium korábban közölte, hogy a három Gripen üzembe állítása plusz költséget nem jelentett, mivel az éves repülés keretében hajtották végre a feladatot.

Stratégiailag fontos építőcéget vett Garancsi

A Ferencváros stadionjával kapcsolatban közölt tegnap érdekest hírt a Napi.hu. A létesítményt kivitelező, s a közelmúltban több állami megrendelést elnyert Market Építő Zrt. többségi tulajdona (51 százalék) új tulajdonoshoz került. A vevő az a frissen bejegyzett Garhartt Invest 2014 Zrt. nevű cég, amely a Videoton futballcsapatát is birtokló Garancsi István milliárdos üzletember neve alatt működik. - írja a Napi.hu.

A Céginfo.hu adatai szerint a Fradi-stadiont is építő Market tavaly 38,6 milliárdos nettó árbevétel mellett 740 milliós üzemi eredményt ért el. A Market több mint 12 évig volt a Wing-csoport tagja. Ezen időszak alatt árbevétele tízszeresére emelkedett és az ország meghatározó magasépítő-ipari vállalkozásává nőtte ki magát - mutat rá a Napi.hu-ra hivatkozva az Index. Az adásvétel kapcsán kiadott közlemény szerint a vételár üzleti titoknak minősül.

Garancsi Orbán Viktor miniszterelnök bizalmas barátja, többek közt pénzügyi és ingatlanbefektetései révén, s persze a Fidesz-vezérhez fűződő jó kapcsolata folytán az ország 100 leggazdagabb emberének egyike. A Market Építő Zrt. a Wallis Zrt. alapítójaként ismert Veres Tibor milliárdos vállalkozóhoz köthető.

Igen valószínűnek tűnik, hogy az üzlet létrejötte a kormánypárti belháború egyik fontos stratégiai lépéseként értelmezhető: Orbán Viktor - mivel szabadulna a Fidesz gazdasági hátterét több mint két évtizede meghatározó Simicska Lajos befolyásától - "új klán" kiépítéséről döntött. A 444.hu például azt írta, "az új csoportban valószínűleg senkinek nem lehet majd olyan kitüntetett szerepe és önállósága, mint amilyen Simicska Lajosnak volt.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester például egyre nagyobb vagyon pénztárnoka, de feladatai inkább technikaiak, és nem fér a döntések közelébe." Mészáros mellett a portál a Felcsúton is aktív Duna Aszfalt Kft.-t, illetve Garancsi László Videoton futball klub tulajdonost említette, továbbá Hernádi Zsoltot.

Garancsi személye amúgy kapcsolódási pont Orbán és Hernádi között; az egykori takarékszövetkezetes Garancsi 2002-ben - Hernádival közösen jegyzett - cége vette meg az OTP-től a CD Hungary - a diplomata ingatlanokat kezelő cég - maradékát. De hozzá kapcsolódik a 2013 végén felbukkant egykori Mol Energiakereskedő, melynek ma MET Magyarország Energiakereskedő Zrt. a hivatalos neve, és amely olcsóbban hoz Magyarországra földgázt, mint amennyiért az oroszok a magyar állammal kötött hosszú távú szerződés alapján szállítanak.

A MET tulajdonosai között a Mol mellett egy offshore céghálózatban feltűnik Garancsi és a Wallis-alapító Nagy György is. Idén februárban kiderült, hogy a MET vásárolhatja meg a francia Gdf-től a Dunamenti Erőművet, amely második legnagyobb az országban. Jó üzlet volt számára a Duna Takarék is, amely egyetlenként kimaradt a takarékszövetségek tavalyi államosításából, a Garancsi érdekeltségébe tartozó Duna Takarékszövetkezet ugyanis átalakult Duna Takarék Bank Zrt.-vé.

Garancsi az előző ciklusban a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízotti tisztséget is betöltötte - nyilván a kormányfő nagy örömére. Orbán egyik gyermekének ugyanis - mint a Népszabadság kiderítette, Garancsi adja ki gellérthegyi lakását. A szomszédos ingatlan Lévai Anikóé, a kormányfő feleségéé, itt lakott - vagy lakik ma is - a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel, Garancsi lakásába pedig Orbán Gáspár költözött be.

Megsemmisítenék az államfő törvényét

Érvénytelenítené az ukrán parlament Petro Porosenko azon keddi előterjesztését, amellyel három évre különleges státust, a központi vezetéstől független önkormányzatot biztosítana Donyeck és Luhanszk megye azon régiója számára, amelyet az oroszbarát fegyveresek tartanak ellenőrzésük alatt. 

A rendelet az orosz nyelv kiterjedt használatát, valamint helyi milícia létrehozását is lehetővé tenné. Az ukrán elnök előterjesztésére ugyan kedden áldását a kijevi törvényhozás, tegnap azonban több Julija Timosenko pártjához tartozó képviselő jelezte, megsemmisítenék a jogszabályt arra hivatkozva, hogy szabálytalanságok történtek a szavazás során.

A szélsőjobboldali Pravij Szektor ultrái tüntettek kedd este a kijevi parlament ellőtt, akik ellen a készenléti rendőrség végül könnygázt vetett be. A tüntetők a politikai élet "megtisztítását" követelik, olyan törvényt, amely ennek kritériumai meghatározza. A rendőrség és a tüntetők közötti összecsapásban megsérült a Pravij Szektor egyik tagja.

A parlament többszöri nekifutás után első olvasatban olyan törvényt fogadott el, amely kizárná a politikai életből azokat, akiknek kapcsolatuk volt Viktor Janukovics elnök rezsimjével. A Pravij Szektor e törvény véglegesítését követeli.

Reménytelen helyzetben?

R.T.
Publikálás dátuma
2014.09.18. 07:34
A francia elnöknek meg kell győznie honfitársait arról: jó úton jár FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/SEAN GALLUP
Kellemetlen kérdésekre számíthat Francois Hollande francia köztársasági elnök, aki ma értékeli az ország helyzetét. Az államfő számára némi gyógyírt jelenthet, hogy kedden este a parlament bizalmat szavazott Manuel Valls kormányának. Hollande-ban azonban már saját tábora is egyre kevésbé bízik, megítélése történelmien alacsony szintre süllyedt.

Megnyerte ugyan a bizalmi szavazást Manuel Valls francia miniszterelnök kormánya kedden este a parlamentben, de a kabinet kilátásai nem túl rózsásak. Ami mindenképpen aggodalomra adhat okot, hogy első kabinetjének bemutatása során még 306 igenlő szavazatot kapott, ezúttal azonban csak 269-et, ami 37-tel kevesebb, mint áprilisban. Hová tűntek Valls támogatói?

Természetesen sem a Nemzeti Front (FN), sem a jobboldali konzervatív UMP egyetlen képviselője sem voksolt a kormányra. A miniszterelnök számára azonban kellemetlenebb lehet, hogy a Zöldek 18 képviselője közül 17-en tartózkodtak. Pedig előzőleg Valls engedményeket próbált tenni a környezetvédőknek, ők azonban hajthatatlanok maradtak. A párt egyetlen rebellis képviselője, Isabelle Attard a nem gombot nyomta meg, de ugyanígy tett öt hónappal ezelőtt is.

Ennél is kellemetlenebb a francia kormány számára, hogy a szocialista párt sem egységes, már ami a kabinet támogatását illeti. Áprilisban még 11 képviselőjük tartózkodott a bizalmi szavazásnál, kedden viszont már 31. Elsősorban a párt balszárnyához köthető honatyák nem értenek egyet az irányvonallal. Veszélyben látják a baloldali értékeket.

Ragaszkodnának az adócsökkentésekhez, valamint úgy vélik, nem kellene annyira előtérbe helyezni a maastrichti kritériumokat, azaz nem kéne az államháztartás GDP-arányos hiányának három százalék alá csökkentésére törekedni, ez ugyanis megszorításokat feltételez.

E tekintetben egyébként nagy elmaradása van a kormánynak, hiszen a korábban ígért 2015 helyett 2017-re tudják teljesíteni ezt az uniós előírást. Michel Sapin pénzügyminiszter múlt héten jelentette be, hogy az idei évben 4,4, jövőre pedig 4,3 százalékos hiánnyal számol, miután tavaly 4,2 százalék volt a deficit.

A gyenge gazdasági teljesítmény miatt történelmien alacsony, 13 százalékos szintre csökkent Francois Hollande megítélése. Az Ötödik Köztársaság történelmében ilyenre még sosem volt példa. Manuel Valls ugyan jobban áll nála harminc százalékos népszerűségi mutatójával, de fél év alatt ez is mintegy harminc százalékos visszaesésnek felel meg. A kormányzattal kíméletesebb Le Monde is példátlan válságról tett említést.

Az óriási bizalmi válság kapcsán ugyanis felmerül a kérdés, hogyan lesz képes véghez vinni a reformokat a társadalomban a francia kormányzat. Hiányzik ehhez a kellő társadalmi bázis. Hollande másik hátránya, hogy nem rendelkezik kellő karizmával, nem annyira karakteres politikus, mint elődje, Nicolas Sarkozy volt.

A köztársasági elnök nehéz feladatra vállalkozik a több televízió által élőben közvetített beszédében. A maga oldalára próbálja állítani a közvéleményt, ez azonban korábban már többször sem sikerült neki. Kommentátorok úgy látják, sok kényes kérdésre számíthat, s nemcsak a gazdaság nem éppen irigylésre méltó helyzetéről.

Előre borítékolható, hogy magánélete iránt is többen érdeklődnek majd, kivált előző élettársa, Valérie Trierweiler minap megjelent könyve kapcsán. Művében "fogatlan oroszlánként" írta le Hollande-ot az újságírónő.  Hollande gyengeségéből még nagyobb erőt kovácsolhat Nicolas Sarkozy, aki hétvégén jelentheti be a politikai életbe való visszatérését. Bár az UMP szavazói őt tennék meg a párt elnökjelöltjének 2017-ben, a közvélemény többsége nem akarja újra látni őt az elnöki székben.