BL: igazi ínyenceknek

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:57
Ibrahimovic polcáról nagyon hiányzik a BL-trófea FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DENNIS GROMBKOWSKI
A labdarúgó Bajnokok Ligája második játéknapján a végső győzelemre is eséllyel pályázó együttesek sora mutatkozik be. A Barcelona ugyan még formálódik Lius Enrique dirigálásával, a Chelsea ellenben már kész csapatnak tűnik, akárcsak a Bayern, amelynek játékosai, bármily meglepő is, sokat remélnek Xabi Alonso érkezésétől. És akkor ott van még a Manchester City, illetőleg a Zlatan Ibrahimovic fémjelezte PSG.

Fentebb a Bayernt és a Manchester Cityt egyaránt azok között említettük, amely együttesekről nem elképzelhetetlen, hogy ott lesznek június 6-án a berlini döntőben.

Bajnokok Ligája

Csoportkör, 1. forduló
Kedd
A csoport
Olympiakosz-Atlético
Juventus-Malmö
B csoport
Real Madrid-Basel
Liverpool-Ludogorec
C csoport
Monaco-Bayer Leverkusen
Benfica-Zenit
D csoport
Dortmund-Arsenal
Galatasaray-Anderlecht
A meccsek lapzártánk után értek véget.

Szerda
E csoport
AS Roma-CSZKA Moszkva
Bayern München-Manchester City (Tv: Digisport1)
F csoport
Barcelona-APOEL (Tv: Digisport2)
Ajax-PSG
G csoport
Chelsea-Schalke
Maribor-Sporting
H csoport
Porto-BATE
Athletic-Sahtyar Donyeck

Pedig még a továbbjutásért is meg kell küzdeniük Az E jelű négyes ugyanis kiegyenlített, a két nagyon kívül ott van még a legutóbbi idényben a Serie A második helyén végzett AS Roma, illetőleg a CSZKA Moszkva, amely ha az egyenes kieséses szakasz eléréséhez még nem is elég jó, arra feltétlenül, hogy az orosz télben a riválisok arcára fagyassza a mosolyt (ez tavaly nem sikerült neki).

A Bayern, mint a világbajnok német válogatott alappillére, s mint a BL legutóbbi fél évtizedének legeredményesebb alakulata, mindenesetre nyilván megszerzi az első két hely valamelyikét, még akkor is, ha a Dortmund elleni Szuperkupa (0-3) nem ezt bizonyítja.

Ám Pep Guardiolával a bajorok egy éve is októberre lendültek igazán játékba, aztán mégis rekordgyorsasággal nyerték meg a Bundesligát.

Eleddig döcögős a gépezet (nekünk legyen mondva: 4-1 a Preussen Münster ellen a kupában, majd 2-1 a Wolfsburggal, 1-1 a Schalkéval s 2-0 a Stuttgarttal szemben a bajnokságban), mindenesetre az eddigieknél több kell ma a ManCity ellen. A felek egy évvel ezelőtt szintén egyazon gruppban szerepeltek, akkor Angliában volt az első meccs, s a vendégek ellenállást nem tűrő játékkal hozták el a három pontot.

A visszavágón Robbenék gyorsan 2-0-s előnybe kerültek, azt hitték, többre nincs is szükség, mire föl az angolok fordítottak (2-3). Ha még egy gólt szereznek, első helyen lépnek tovább, s az egyenes kieséses szakaszban a Barcelonánál könnyebb ellenfél vár rájuk.

„Ez a parti egészen más lesz” – szögezik most le mindkét oldalon. A Bayernnél mindezt arra alapozzák, hogy felfrissült a keret, a csatárposzton Mario Mandzukicot Robert Lewandowski váltotta, a középpályán pedig Toni Kroost Xabi Alonso. A német játékmester megunta Guardiolát meg az ő elképzeléseit, ezért a Real Madridhoz igazolt.

Habár Kroosnak jókora szerepe volt a Bayern címvédésben, valamint a brazíliai vb-sikerben, a csapat kapitánya, Philipp Lahm azt mondta a távozása kapcsán: „Nem gyászolom őt! Habár mint embert sokra tartom, úgy hiszem, keretünkben van annyi potenciál, hogy ne hagyjon űrt maga után” – nyilatkozta Lahm.

Kroos pótlására Guardiola Münchenbe csábította honfitársát, Xabi Alonsót, akiről Mario Götze, a vb-döntő egyetlen góljának szerzője azt mondta: „Rendkívül tapasztalt és intelligens futballista és óriási egyéniség. Rengeteget tudunk tőle tanulni”. Hozzátette, a Bayernnek még sokat kell fejlődnie, s a csoportban a ManCity lesz a legfőbb riválisuk.

Ettől függetlenül Rudi Garcia csapatát sem lehet fél vállról venni, legfőképp azért, mert védelmét feltörni, s ekként legyőzni nagyon nehéz„Olyan dolgokra képes, amilyet csak rajzfilmszereplőktől vagy Playstation-játékosoktól látok. Mindig képes meglepni” – ezt már az F csoport favoritjának tartott Barcelona mestere, Luis Enrique mondta. így jellemezve Lionel Messit.

Az argentin mintha tényleg visszanyerte volna játékkedvét, s Neymar is mintha egyre jobb lenne gránátvörös-kékben is; aztán csatlakozik a tandemhez októberben Luiz Suárez, szóval a katalánok ellenfelei kellemes percekre nemigen számíthatnak, mindjárt ma az APOEL tapasztalhatja meg rohamaikat.

Ebben a négyesben szerepel a PSG is, amely ugyan meglepő eredményeket (is) produkált a Ligue I kezdetén, ám a hazai már nem az igazi, a franciák foga igazi ínyencfalatra, a BL-re fáj. Kivált igaz ez Zlatan Ibrahimovicra, aki a közelmúltban rendszeresen pedzegeti, hogy gyűjteményéből nagyon hiányzik ez a serleg, s itt volna az ideje megszereznie.

A G-ből a Chelsea a topfavorit, a Maribor, a Sporting és a Schalke komoly ellenállást aligha tanúsít majd, miután José Mourinho olyan keretet hozott össze Londonban, amilyenre éppen vágyott. A H jelű négyesre kevesebb figyelem vetül majd, hiszen a BATE nem az az igazi közönség kedvenc (és nem csupán Debrecenben…), a donyecki Sahtyort nyilván megviseli mindaz, ami Ukrajnában történik, a Bilbao és a Porto pedig már azzal meglepetést keltene, ha a nyolc közé jutna.

Szerző
Frissítve: 2014.09.16. 22:51

Jordán Tamás a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:52
Jordán Tamás
A Kossuth-díjas színész, rendező és direktor, Jordán Tamás a Bóta Café vendége ma, szeptember 17-én, szerda este 9 órától a Fix Tévén.

Megszállott ember, rendszeresen szeret valami újba belefogni, így volt alapítója a Merlin Színháznak, így állt fel önként a Nemzeti éléről, és így szervezett állandó társulattal rendelkező teátrumot Szombathelyen. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.

Szerző

Jordán Tamás a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2014.09.17. 07:52
Jordán Tamás
A Kossuth-díjas színész, rendező és direktor, Jordán Tamás a Bóta Café vendége ma, szeptember 17-én, szerda este 9 órától a Fix Tévén.

Megszállott ember, rendszeresen szeret valami újba belefogni, így volt alapítója a Merlin Színháznak, így állt fel önként a Nemzeti éléről, és így szervezett állandó társulattal rendelkező teátrumot Szombathelyen. Bóta Gábor élő, online is nézhető, műsorában hívhatják őt a 4451349-es számon, és a tv.fixhd skype címen ugyancsak hozzászólhatnak az adáshoz.

Szerző