Előfizetés

"Erről álmodtam egész életemben!"

B. M. L.
Publikálás dátuma
2014.09.10. 07:54
Marin Cilic diadalmaskodott a US Openen, ezzel a sikerrel megszerezte első Grand Slam-trófeáját FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MIK
Az év egyik legnagyobb teniszmeglepetését okozta a horvát Marin Cilic azzal, hogy megnyerte az idei esztendő utolsó Grand Slam-tornáján a férfi egyes küzdelmeit. A fináléban egészen egyoldalú meccsen verte - 6:3, 6:3, 6:3 - a másik meglepetésembert, a japán Kei Nisikorit. Pedig tavaly ilyenkor még eltiltását töltötte doppingvétség miatt, ám az elmúlt két hétben szinte hibátlanul teniszezett. Beteljesült nagy álma, hiszen edzője, Goran Ivanisevic után ő lehetett hazája második GS-bajnoka.

- Képes már feldolgozni azt a tényt, hogy megnyerte a 2014-es US Opent?

Névjegy

Marin Cilic
Nemzetisége: horvát
Születési hely/idő: Medjugorje (Bosznia)/1988. szeptember 28.
Lakóhely: Monte Carlo
Magasság/testsúly: 198 cm/81,8 kg
Első profi éve: 2005
Ütőfogás: jobbkezes, kétkezes fonák
Eddigi pénzdíja: 10.581.780 dollár
Eddigi eredményei (egyes): 12 tornagyőzelem, közte 1 Grand Slam-trófea
Jelenlegi világranglistás helye: 12.

- Abszolút nem, még mindig teljesen irreális számomra, hogy Grand Slam-bajnoknak vallhatom magam - válaszolta a viadal hivatalos honlapjának adott interjújában Marin Cilic. - Pedig erről álmodtam egész életemben. Nem győzök köszönetet mondani azoknak, akik segítettek eljutnom idáig.

- Mikor érezte először, hogy ezen a versenyen akár maradandót is alkothat?

- A francia Simon elleni találkozón, ahol a döntő szettben sikerült elkapnom a fonalat. Ez volt a fordulópont, innentől kezdve elhittem: képes vagyok bárkit legyőzni. Egy biztos, sosem adom fel, küzdök az utolsó pillanatig. Csúcs ez a siker, egy picit szeretném kiélvezni.

- Pedig tavaly ilyenkor nem sokan fogadtak volna arra, hogy valaha ilyen szintre emelkedik. Mit érzett, amikor eltiltották? Megváltoztatta a teniszmentes időszak?

- Az egy nagyon nehéz időszak volt az életemben, ugyanakkor jótékony hatása is volt rám nézve. Mentálisan megerősödtem, érettebb lettem. Azért mert nem versenyezhettem, nem eresztettem le, sőt, keményen dolgoztam, hogyha letelik a büntetésem, akkor úgy térjek vissza, hogy esélyem legyen megint bekerülni a legjobb tíz közé a világranglistán. De arra is jó volt ez az időszak, hogy a játékomat egy kicsit átalakítsuk, amivel még eredményesebbé válhatok.

- Milyen fogadtatásra számít hazájában? Edzője, Goran Ivanisevicet 2001-ben kétszázezren ünnepelték a wimbledoni bajnoki címe után…

- Nagy nap ez a horvát tenisz történetében, ám én elképzelni sem merem, hogy annyian várjanak majd, mint annak idején Gorant.

- Úgy tűnik, a volt GS-bajnokok igencsak jó hatással vannak a mai teniszelit játékára. Djokovics szárnyal Becker mellett, Federer sokadik virágzását éli Edberg irányításával, döntőbeli ellenfelének Chang a trénere, míg az ön edzéseit Ivanisevic vezeti.

- Tavaly szeptember elsejétől dolgozunk együtt, és az első pillanattól kezdve nagyon keményen és intenzíven végezzük a munkánkat. Abszolút neki köszönhetem, hogy idáig eljutottam, ő adta meg számomra azokat az extrákat, amellyel ennyit fejlődött a játékom. Ő nevelte belém ezt a minden áron való győzni akarást, illetve a csapatomnak egy olyan nyugalmat kölcsönzött, ami eddig szinte ismeretlen volt a számunkra.

Ha nyerünk, minden rendben?

V. T. R.
Publikálás dátuma
2014.09.10. 07:53
Pintér Attila utolsó esélyt kapott FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Állítólag egyetlen esélye maradt Pintér Attilának: ha labdarúgó válogatottja vereséget szenved október 11-én, Bukarestben, megköszönik a munkáját. Noha nem mintha bármit is számítana, ki dirigálja a jelenkori nemzeti együttest.

Hirtelenjében mindenki ráébredt arra, hogy valami nem stimmel a magyar labdarúgásban. Csányi Sándor konzultálni óhajt a szakértőkkel az első Eb-selejtező tapasztalatairól, ezek után dönt Pintér Attila sorsáról az általa vezetett MLSZ.

Juhász Roland csapattag szerint világos tervekre volna szükség a hogyan tovább témakörben, a honi "szakemberek", akik ugyancsak soha semmit el nem értek, nekiestek a szövetségi kapitánynak, kritizálják hadrendválasztását, meg nem mutatkozó elképzeléseit, a Bors újság pedig máris azt pedzegeti, hogy Pintér mellett a szövetség első emberének is azon nyomban távoznia kellene.

A felháborodás meglepetésről árulkodik, miközben engem épp a felháborodás lep meg igazán. Mi másra számítottak?  Mi táplálta a bizalmukat? A magyar klubcsapatok "remeklése" a nemzetközi porondon? És egyébként meg mitől lenne most más a helyzet, mint az északírek elleni blamázs előtt? Ha 2-1-re Dzsudzsákék nyernek, attól a magyar labdarúgás bármennyivel előrébb tart?

Most mindenki Pintér felelősségét firtatja, s a kritikák többsége nyilván jogos is. Csakhogy épp a lényeg veszik el a részletekben: a magyar futball olyan mélyen van, hogy egyetlen tréner onnan kiráncigálni nem tudja.

Persze, lehet azon vitatkozni, hogy Pintér kinevezése jó döntés volt-e (dehogy volt!), s hogy az MLSZ-nek az elhibázott lépés ódiumait viselnie kellene-e (egyértelműen!), mégis lényegtelen mindez, mert lényegtelen, ki a szövetségi kapitány.

El kellene felejteni kvalifikációs ciklusokban gondolkodni. Hosszú távú tervek kidolgozására, megvalósítására kellene összpontosítani. Igaz, mindez roppant nehéz, amikor a kormány mihamarabbi eredményeket vár el a sportágba zúdított milliárdok fejében.

Ha Orbán Viktor úgy ítéli, hogy stadionok nélkül nem lesz itt valódi futball, akkor sorban (sz)épülnek majd az arénák, függetlenül attól, hogy a szurkoló a stadiont egyszer megnézni, de oda inkább azért járna, hogy normális akciókat lásson.

Akciót általában játékosok és nem létesítmények vezetnek, úgyhogy talán valódi futballisták kellenének ide. Valódi futballisták neveléséhez pedig megfelelő szakemberekre volna szükség. Mára az MLSZ legalább eljutott odáig, hogy ráébredt erre, s mind nagyobb hangsúlyt fektet a képzésükbe.

Újat feltalálni nem kell, csak elsajátítani azt a tudást, amit másutt már megszereztek. Ahogy anno a céhek inasai akkor kaphattak szakmát, ha külföldön évekig pallérozódtak, a sportág trénereit is neki kellene ereszteni a világnak, mert szaktudásban évtizedekkel vannak lemaradva kollégáiktól, másutt nyitottakká válnának az újra, a hazai gőg ugyanis gátja a fejlődésnek.

A sportágban rendre döbbenetes történeteket hallani arról, mennyire nem vevők az edzők az újra. Állítólag még a szövetségi kapitány is azzal utasította vissza a másutt mindennaposan használt elemző-szoftver alkalmazását, hogy ő e nélkül nyert bajnokságot…

Kíváncsi lennék a kapitány és stábja azon anyagára, amelyet az északírekről készítettek, mit írtak össze, mi mindenre hívták fel a figyelmet, s hogyan várhatta azt Pintér, hogy öt védővel áll majd fel a rivális, amikor ebben az évben valamennyi meccsét négy bekkel játszotta le.

Akárhogy is, el kellene fogadni: semmi esélyünk Eb-n vagy vb-n részt venni, mert a futballunk összességében alkalmatlan erre. S akkor nem érnének bennünket kellemetlen meglepetések. Reális helyzetértékelés híján kapkodva költi el a sportág a tömérdek pénzt, amire a sportág szereplőinek befektetésként kellene tekinteni, nem pedig a megnövekedett jövedelem lehetőségének…

Úgy hírlik, amennyiben Bukarestben is elbukik majd október 11-én a válogatott, Pintérnek megköszönik a munkát. De az esetleges személycserétől még nem változik semmi.

Eb-selejtező, 1. forduló

SZEPTEMBER 7., VASÁRNAP
D csoport
Grúzia-Írország 1-2
Németország-Skócia 2-1
Gibraltár-Lengyelország 0-7
F csoport
Magyarország-Észak-Írország 1-2
Feröer-Finnország 1-3
Görögország-Románia 0-1
I csoport
Dánia-Örményország 2-1
Portugália-Albánia 0-1
(Szerbia szabadnapos.)

SZEPTEMBER 8., HÉTFŐ
C csoport
Luxemburg-Fehéroroszország 1-1
Spanyolország-Macedónia 5-1
Ukrajna-Szlovákia 0-1
E csoport
Svájc-Anglia 0-2
Észtország-Szlovénia 1-0
San Marino-Litvánia 0-2
G csoport
Oroszország-Liechtenstein 4-0
Ausztria-Svédország 1-1
Montenegró-Moldova 2-0

SZEPTEMBER 9., KEDD
A csoport
Kazahsztán-Lettország 0-0
Csehország-Hollandia
Izland-Törökország
B csoport
Andorra-Wales
Bosznia-Hercegovina-Ciprus
(Belgium és Izrael októberben kezd.)
H csoport
Azerbajdzsán-Bulgária 1-2
Horvátország-Málta
Norvégia-Olaszország

A jegybankelnök magyarázkodik

Matolcsy György továbbra is azt állítja, hogy kedvező áron, kihasználva a nyomott ingatlanpiaci árakat jutott hozzá az Eiffel Palace irodaházhoz a Magyar Nemzeti Bank MNB). Az elnök szerint az ingatlan értékbecslése nettó 46,2 millió eurót tartalmazott, melyért végül "csak" nettó 45,3 millió eurót (azaz 14,314 milliárd forintot) fizettek ki. Ez derül ki abból az írásos válaszból, amelyet Matolcsy György Kunhalmi Ágnes szocialista parlamenti képviselő kérdésére adott.

Az elnök nem tagadta, hogy az MNB úgymond "elsősorban üzleti befektetésként", ingatlanbefektetésből származó előnyök kiaknázásával vásárolta meg az Eiffel Palace Irodaházat. Az indoklás is sajátos, az ingatlanbefektetés "annak érdekében történt, hogy fenntartható módon biztosítsa pozitív mérlegét, tehermentesítve ezzel az államháztartást." Mindezt a "nyomott ingatlanpiaci árakat kihasználva kedvező áron" tudták megvalósítani - közölte Matolcsy György. Bár az ingatlanbecsértékek el szoktak térni egymástól, de a budapesti Bajcsy-Zsilinszky úti, felújított irodaház értékét szakértők 11-12 milliárd forintra becsülték, így a tényleges adásvételnél elért nettó 14,3 milliárd forintos vételár korántsem olyan "nyomott."

Emellett Kunhalmi Ágnes szerint az eladó mögött offshore cégek állnak, így az MNB-nek fogalma sincs, hogy kinek fizették ki az összeget. Az MNB elnöke a megvétel melletti érvként azt is leírta, hogy szerinte a meglévő bérleti szerződések hatályának fenntartásával, "bérleti szerződéssel nem hasznosított területeken" az MNB és az általa alapított szervezetek hosszú távú, minőségi, korszerű, környezetbarát, irodai célú elhelyezése a jegybank által bérelt irodaterületek saját tulajdonú irodai ingatlannal történő kiváltása is megoldható. az ingatlan felújítása után a korábbi tulajdonosoknak az irodák mintegy kétharmadát már sikerült jelentős hazai és külföldi gazdasági társaságoknak, közszolgálati szervezeteknek bérbe adni. Szerinte mindez biztosítja, hogy az MNB az irodaházat annak későbbi potenciális saját célú felhasználásig is gazdaságosan üzemeltesse. Az elnök azzal is érvelt az irodaház megvétele azért is indokolt volt, mert bérbeadás révén évente 6-7 százalékos hozamot lehet elérni, jobbat, mint az állampapír-befektetéseken. Matolcsy György szerint a nyereség révén az államháztartás terheit mérsékelték.

A jegybankelnök érveit a szakemberek egyértelműen cáfolták. Nem lehet ugyanis olyan indok, amelynek révén az MNB alapfeladataitól eltérő tevékenységet, például ingatlanhasznosítást végezzen. Nyereségét pedig köteles a költségvetésbe befizetni, és nem ingatlanokat vásárolni, 200 milliárd forintos vagyonnal rendelkező oktatási alapítványokat létrehozni.