Előfizetés

Támogatást kapnak az orosz embargó sújtotta termelők

Publikálás dátuma
2014.09.05. 13:48
Fotó: Népszava
Az orosz embargó által sújtott magyar zöldség-gyümölcs termelők is  igényelhetnek már uniós támogatást,  a gazdáknak azonban igyekezniük kell az igények benyújtásával, mert az EU a forrásokat a beérkező igények sorrendjében ítéli oda - közölte a földművelésügyi miniszter.

Fazekas Sándor felidézte, hogy az Európai Unió (EU) az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. Hozzátette, hogy a minisztérium soron kívül megalkotta az intézkedés végrehajtásához szükséges nemzeti szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy az érintettek legnagyobb köre a legkisebb adminisztráció mellett támogatáshoz juthasson.

Az Oroszország által augusztus 7-én bevezetett importtilalom különösen sújtotta a zöldség-gyümölcs ágazatot. Ennek következtében nagy mennyiségű eladatlan zöldség-gyümölcs maradt feleslegesen az unió piacán.

Az így kialakult piaci válság kezelésére az Európai Unió szeptember 1-jén rendkívüli intézkedéseket vezetett be annak érdekében, hogy a felesleges termékmennyiséget a piacról kivonja, ezzel a termelők kára csökkenjen. Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kiwire vonatkozik - tette hozzá a miniszter.

A döntés értelmében az EU támogatja a piacról kivont árumennyiség ingyenes szétosztását, de ezen túlmenően a korlátozott mértékben támogatható célok közé tartozik, ha állatokkal etetik fel az árut, vagy biogáz üzemekben használják fel, de az is, ha be sem takarítják a termést. Az unió az intézkedésben részt vevő termelői szervezeteknek és egyéni termelőknek támogatást fizet, amely részben kompenzálja a piacuk elvesztéséből eredő károkat.

Hozzátette: a piacról kivont és ingyenesen szétosztott termékek kedvezményezettjei lehetnek a karitatív szervezetek, az iskolák, óvodák, kórházak, és büntetés végrehajtási intézmények, valamint csökkentett támogatás mellett az önkormányzatok és más társadalmi szervezetek.

Az uniós intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel.

A megállapodásba a miniszteri rendeletnek megfelelően bele kell foglalni a termék átadásának és átvételének feltételeit, valamint arra való kötelezettségvállalást, hogy az átvevő szervezet a zöldséget és gyümölcsöt az arra jogosultaknak ingyenesen szétosztja, vagy más, a rendeletben meghatározott módon hasznosítja.

A szaktárca mindent megtesz, hogy az intézkedésben résztvevőket hatékonyan tájékoztassa, és így a lehető legkevesebb zöldség és gyümölcs vesszen kárba - közölte a miniszter.

Újabb pénzintézetet utasítottak el

Publikálás dátuma
2014.09.05. 13:43
Fotó: Thinkstock
Elutasította a Bóly és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam ellen indított devizahitelekkel kapcsolatos keresetét a Fővárosi Törvényszék pénteken kihirdetett, elsőfokú, nem jogerős ítéletében.

A bíróság a határozathozatal szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a felperes szabad felhasználású kölcsönszerződései egyik időintervallumban sem feleltek meg az átláthatóság elvének, így tisztességtelenek és érvénytelenek.

A törvényszék kötelezte a takarékszövetkezetet, hogy 15 napon belül fizessen meg mintegy bruttó 381 ezer forint perköltséget az alperes magyar államnak.

Halasztás a másik perben

Szeptember 22-re halasztotta a határozat kihirdetését a Hévíz és Vidéke Takarékszövetkezet magyar állam elleni devizahiteles perében a Fővárosi Törvényszék pénteken.

Többezer éves kurgánsírt tártak fel Bojton

A hajdú-bihari Bojt határában a Kárpát-medence első, geofizikai módszerrel (magnetométeres felmérés) azonosított kurgán alatti központi sírt tártak fel szeptember 1. és 3. között, a leletről Dani János, a Déri Múzeum régészeti tárának vezetője számolt be pénteken.

A vizsgálatot az M4-es autópálya Berettyóújfalu-Nagykereki közötti szakaszának előkészítő munkálatai keretében végezték. A szakember elmondta: a kurgánsírt a járófelszíntől alig 90 centiméterre találták meg, s a szerencsének köszönhetően teljesen sértetlenül vészelte át a mintegy 5000 évet.

A talált leletnek a Szasa nevet adták, mivel a neme még nem tisztázódott. A debreceni régész szerint fiatal férfi lehetett, míg mások egy éltesebb korú nőt vélnek felfedezni benne.     

Az őskori lelet feltárásakor sikerült a temetkezési rítust beazonosítani - derült ki a tájékoztatóból. A szakember elmondta: a csontvázat hátára fektették, fejét alátámasztották. A kiváló állapotú leletről kiderült, hogy az elhunyt fogai épek, valamint az is, hogy feltűnően magasnövésű volt. A szervesmaradványokból pedig arra következtetnek a kutatók, hogy bőrből készült cipője lehetett, de vörös festékkel átitatott szőnyegmaradványokat is találtak, továbbá kagylót.     

A Déri Múzeum, a Bristoli Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Karának Régészeti Intézete, valamint a Krakkói Régészeti Intézet együttműködésével zajló kutatás eredményeként olyan fontos információkat tudhatunk meg, amelyek segítségével bepillantást nyerhetünk a kelet-európai sztyeppékről bevándorolt őskori nép szokásairól, életmódjáról, táplálkozásáról - közölte Dani János.       

A Hajdú-Bihar megyében hamarosan elkezdődő autópálya-építések miatt hasonló vizsgálatok várhatók - felelte az MTI érdeklődésére Dani János.