Horthy bevonult Erdélybe

Publikálás dátuma
2014.09.06. 11:00

Az első hivatalos jelentés: A magyar csapatok átlépték a trianoni határt. A kormányzó bevonult a visszatért Szatmárnémetibe. Román hivatalos jelentés az első övezet kiürítéséről 

Hivatalos jelentés: A honvéd Vezérkar Főnöke 1940. szeptember 5-én kilenc órakor közli:

Csapataink ma reggel hét órakor a trianoni határt Nagy-Létától keletre kezdődőleg a magyar-orosz határig mindenütt átlépték és a szeptember 5-ére megállapított területsávot birtokba veszik.

A Kormányzó Úr Őfőméltósága, a hadsereg Legfelsőbb Hadura, csapatai élén Szatmár-Németibe tizenegy órakor bevonul. („M.T.I.")

A kormányzó bevonult a visszatért Szatmárnémetibe

(Szatmárnémeti, szeptember 5. — „M. T. I") Horthy Miklós kormányzó, aki az éjszaka folyamán különvonaton elindult Gödöllőről, a kora délelőtti órákban a trianoni magyar határra érkezett, ahonnan gépkocsin folytatta útját. Szatmárnémeti határában a kormányzó lóra szállt és Bartha Károly honvédelmi miniszter, Werth Henrik gyalogsági tábornok, vezérkari főnök, valamint katonai kíséretének tagjaival a csapatok élén ünnepélyesen bevonult a visszatért Szatmárnémetibe.

A csütörtök délelőtti ünnepélyes bevonuláson jelen volt gróf Teleki Pál miniszterelnök, Hóman Bálint közoktatásügyi miniszter, Reményi-Schneller Lajos pénzügyminiszter és gróf Teleki Mihály földművelésügyi miniszter is. A miniszterelnök és a miniszterek a Lél motorosvonattal érkeztek a reggeli órákban Csengerre, ahonnan gépkocsin folytatták útjukat Szatmárnémetibe.

Bartha Károly honvédelmi miniszter és Werth Henrik, a honvédvezérkar főnöke a kormányzói különvonaton érkeztek és a kormányzó kíséretében vonultak be a városba.

Román hivatalos jelentés az első övezet kiürítéséről

(Bukarest, szeptember 5. — Orient Eadio.) A vezérkar jelenti: A meg-állapított programnak megfelelően ma végrehajtottuk az első erdélyi övezet kiürítését. Csapataink a Filindru—Ardet— Apablidar—Breb —Viseul de Jos-vonalon vannak. A művelet rendben és minden zavaró mozzanat nélkül ment végbe. Az anyag eltávolítása a megállapított program szerint folyik. („M.T.I.") 

Bukaresti jelentés a bevonulás megkezdéséről

(Bukarest, szeptember 5. — „N. S. T.") A magyar csapatok bevonulása az északerdélyi területekre csütörtökön reggel megkezdődött. A román csapatok visszavonulása nyugodtan és előírásszerűen folyik. összetűzésekről, vagy más incidensekről nem érkezett jelentés. Nagyváradon már helyi magyar rendőrség látja el a szolgálatot.

Népszava 1940. szeptember 6.

Szerző