Előfizetés

Serena címvédésre tör

Publikálás dátuma
2014.09.03. 07:57
Djokovics ellenállhatatlan FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Essen ki bárki a hölgyek mezőnyében, szerezzen bármekkora meglepetést egy újonnan feltűnt fiatal teniszező, az idei US Openen csak egy biztos: Serena Williams halad a címvédés felé. Legutóbb 66 perc alatt két sima szettben múlta felül az észt Kai Kanepit. Vélhetően az elődöntőig sem lesz nehéz útja, hiszen az olasz Flavia Pennetta következik a számára, és több mint meglepő lenne, ha a két 32 éves hölgy csatáját nem az amerikai nyerné.

A feltörekvő ifjak számára meglehetősen siralmas volt a legutóbbi forduló. Az idei három GS-tornán minimum négybe jutó, Wimbledonban döntőző kanadai Eugenie Bouchard ezúttal a legjobb nyolcba sem jutott be - az orosz Jekatyerina Makarova verte -, kiesett a 21 éves szerb Alekszandra Krunics is, miután hatalmas csatában alulmaradt a sérüléséből visszatérő, és az elmúlt két esztendőben döntőt játszó Viktorija Azarenka ellen.

Mindenesetre Krunicsról hallunk még, mert úgy verte ki például az idei wimbledoni bajnok Kvitovát, hogy mindössze második GS-tornáján játszott. Az uraknál is túl vagyunk egy nagy rangadón, és a brit Andy Murray három, igencsak változatos játszmában verte a francia Tsongát. Ám ez csak laza bemelegítés volt a 2012-es US Open-bajnok britnek, ugyanis már a negyeddöntőben ott tornyosul előtte a világelső Novak Djokovics.

A szerb nagyon belelendült, egy sima és két szorosabb szettben győzte le a német Philipp Kohlschreibert, így sorozatban a 22. alkalommal jutott negyeddöntőbe Grand Slam-versenyen. Azért az uraknál is akadt meglepetés. A japán Kei Nisikori öt szettben búcsúztatta a kanadai szervakirályt, Milos Raonicot, és készülhet az idei Australian Open-győztes Stanislas Wawrinka elleni negyeddöntőre.

Eredmények

Férfi egyes, nyolcaddöntő: Djokovics (szerb, 1.)-Kohlschreiber (német, 22.) 6:1, 7:5, 6:4, Wawrinka (svájci, 3.)-Robredo (spanyol, 16.) 7:5, 4:6, 7:6, 6:2, Nisikori (japán, 10.)-Raonic (kanadai, 5.) 4:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:4, Murray (brit, 8.)-Tsonga (francia, 9.) 7:5, 7:5, 6:4. A Bautista-Agut (spanyol, 17.)-Federer (svájci, 2.), Berdych (cseh, 6.)-Thiem (osztrák), Cilic (horvát, 14.)-Simon (francia, 26.), Dimitrov (bolgár, 7.)-Monfils (francia, 20.) lapzártánk után ért véget.
Női egyes, nyolcaddöntő: S. Williams (amerikai, 1.)-Kanepi (észt) 6:3, 6:3, Makarova (orosz, 17.)-Bouchard (kanadai, 7.) 7:6, 6:4, Pennetta (olasz, 11.)-Dellacqua (ausztrál, 29.) 7:5, 6:2, Azarenka (fehérorosz, 16.)-Krunics (szerb) 4:6, 6:4, 6:4.

Aki megbirkózik a sztársággal

Kövér Dávid
Publikálás dátuma
2014.09.03. 07:54
Lőrincz Tamásra jövő héten nagy feladat vár, szeretne dobogón végezni a taskenti világbajnokságon FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Magyarok. Sikeresek. Válogatottak. Mégsem tudunk róluk sokat. Hogyan s kivel élnek? Mivel töltik szabad óráikat? Mit olvasnak? Mit esznek? Elégedettek? Boldogok? Miről álmodoznak? Lapunk portrésorozatban keresi e kérdésekre a válaszokat, ezúttal Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes birkózóval küzdöttünk meg. Ő kilóg a sorból: tényleg sztárokat megillető bánásmódban részesül, s nemcsak hazánkban, az egész világon is.

Több sportágból megélni, ha az ember nem ér el Európa-bajnoki vagy világbajnoki címet, nem lehet. A birkózás sem kivétel.Lőrincz Tamás a szerencsésebbek közé tartozik. Már 19 évesen Eb-t nyert, s a moszkvai arany nyomban megváltoztatta az életét. "180 fokos fordulatot vett velem minden!" - mondja Lőrincz, s hozzáteszi:

Névjegy

Név: Lőrincz Tamás
Születési év/hely: 1986.12.20./Cegléd
Magasság: 183 cm
Súlycsoport: 66-71 kg
Egyesület: Ceglédi VSE
Birkózás kezdete: 1994
Főbb eredményei
2014: Európa-bajnokság 71 kg Vantaa 1.
2014: Magyar Nagydíj 71 kg Szombathely 1.
2013: Európa-bajnokság 66 kg Tbiliszi 1.
2012: Olimpia 66 kg London 2.
2011: Európa-bajnokság 66 kg Dortmund 2.
2010: Európa-bajnokság 66 kg Baku 3.
2008: Olimpia 66 kg Peking 8.
2006: Európa-bajnokság 66 kg Moszkva 1.

"Még junior voltam abban az évben, fizetésem se volt. A szüleimtől kapott zsebpénzből és egyesületem, a Ceglédi VSE támogatásából éltem. A moszkvai siker után aztán elkezdhetem az önálló életet: óriási anyagi támogatást kaptam. Ilyen fiatalon kontinenstornát vagy világbajnoki címet nem sokat szereznek. Nekik lényegesen nehezebb a helyzetük."

Az olimpia után vált igazán ismertté

Hat évvel később, amikor Londonban

olimpiai ezüstérmet nyert, már nem csupán Magyarországon lett ismertté. Azóta az egész világon valóságos sztárként kezelik. Két évvel ezelőtt, amikor jött haza az ötkarikás játékokról, a magyar birkózókat 300 ember várta a repülőtéren, óriási ünneplés vette kezdetét. Lőrinczet levelekkel bombázták, apró és kevésbé apró ajándékokat kértek, az utcára, boltba nem tudott, úgy elmenni, hogy ne gratuláltak volna neki.

Egy eset örökké emlékezetes marad a számára. "Hazaérkezésem után a menyasszonyommal lementünk négy napra Siófokra pihenni. Sétáltunk a Petőfi Sétányon, és hallottam, hogy ordibálnak a hátam mögött. Azt hittem verekedés van, hátrafordultam és azt láttam, hogy öt-hat illuminált fiatal fut felém. Először azt hittem, meg akarnak verni. Ehelyett felkaptak, és elkezdtek a sétány közepén dobálni, éltettek, gratuláltak. Leírhatatlan érzés volt."

Az ötkarikás falu

Egy élsportoló életéhez hozzátartozik az állandó utazás, edzőtáborok, versenyek. Volt a Romániában, fent a hegyekben, ahol 30 kilométeres körzetben egy fia ember nincs. Amerikában luxus körülmények között készült, járt megannyi országban, de két hely volt igazán meghatározó a számára: a pekingi és a londoni olimpiai falu.

"Sajnos a híres záróbulikról mindkétszer lemaradtam, de a sportolók szálláshelyén egyébként is olyan légkör uralkodik, hogy oda minden sportolót eljuttatnék. A londoni falu még jobb volt, mint a pekingi. Kínában az volt a probléma, hogy olyan monumentális volt, mint egy kisebb város. Buszok jártak a szálláshelyeinken, olyan távolságok voltak. A londoni sokkal barátságosabbra sikerült, közelebb érezhettük magunkat a különböző nemzetek sportolóihoz."

Az olimpiai falu, mint mondja, roppant találó elnevezés, mivel tényleg olyan, mint egy kisebb város. Többemeletes épületek között van sétáló út, járda, járnak a buszok meg az autók. Minden nemzetnek saját épülete és konyhája van. A szálláshely aulájában lévő eredménytáblára a helyezések alapján rakják ki a versenyzők arcképeit.

"Minden nap azt néztük, ki kerül ki a dicsőségfalra!" - említi Lőrincz, s azzal folytatja, hogy az olimpikonoknak McDonald's-uk is van, ami szerinte nem annyira jó, mert az összes sportoló tökéletes állapotba érkezik, és a versenyekig nem eheti tele magát.
"Én hét napot voltam kint, abból hat napot fogyasztottam."

Testvérek azonos sportágban

Beszélgetésünknek ezen a pontján csatlakozik hozzánk Tamás kis öccse, Viktor, aki vagy két fejjel magasabb és mintegy 20 kilóval nehezebb nála. Ráadásul szintén birkózó. Fölvetem, ők ketten azon kevés testvérpár egyikét alkotják, akik ugyanazt a sportágat űzik igen eredményesen.

Ott vannak a Williams-lányok, a Klicsko- és Neville-fivérek, itthon meg az Ungvári-testvérek. Viktor a tavalyi hazai vb-n bronzérmet szerzett, emellett egy Eb-harmadik hellyel is büszkélkedhet. Tamás megjegyzi, hogy öccse akkor eredményes, amikor ő gyengén szerepel. Aztán elárulja, amikor testvérének szurkol, jobban izgul, mint saját versenyei előtt.

"Végem van, ha szőnyegre lép - említi, s bevallja, nem is szokta megnézni, mit művel a szőnyegen. - A legnagyobb vágyam, hogy egy világversenyen egyszerre legyünk érmesek. Ez még nem sikerült."

A horgászatok

Még szerencse, hogy nem egy súlycsoportban viaskodnak. Odalenne a családi idill. Mert amikor a kikapcsolódásra terelődik a szó, s Tamás elmondja, imád horgászni, a legnagyobb hala pedig egy 23 kilós ponty volt, Viktor nekiesik, hogy ne túlozzon, mire a bratyó felém fordul: "Nyugi, csak irigy! Gyerekkorunk óta versenyezünk, ki fogja a nagyobbat! S habár mostanában nincs sok időnk pecázni, megegyeztünk, évente kétszer legalább szakítunk rá időt!"

Hogyan lett birkózó

Érdekes, hogy egészen kisgyerekként szerették meg a horgászást, noha nagyon eleven srácok voltak. Akkoriban nem voltak még játékkonzolok, a sportos szülők - édesapjuk focizott, édesanyjuk úszott, s anyai ágról többen birkóztak a családban - a sporttal kötötték le a gyerekek fölös energiáit.

"Ahogy levittek az edzőterembe, nem mondhatnám, hogy egyből szerelmes lettem a sportágba - eleveníti fel a kezdeteket Tamás. - Voltak nálam is hullámvölgyek, hogyne lettek volna, de szerencsére mindig valaki visszaterelt a helyes útra. Viktor pedig jött utánam, és végül mindkettőnkből birkózó lett."

Ma már kevesebben ismerik fel az utcán. De szeptemberben jön a taskenti vb, az a világverseny, amelyen még sosem akasztottak érmet a nyakába. Majd két év múlva Rióban olimpia.. Az utolsó Lőrincz Tamás számára. Szeretne aranyéremmel a nyakában gondolkodni a családalapításon - bár erről a szintén birkózó menyasszonyának is nyilván lesz egy-két szava.

Vége a költekezőbajnokságnak

Publikálás dátuma
2014.09.03. 07:53
Falcao lett Anglia legjobban fizetett játékosa FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/MICHAEL REGAN
Hihetetlen mi mindent törtért az idei átigazolási időszakban, s pláne hogy mennyi pénzt költöttek el játékosra Európának azon a felén, ahol még a labdarúgóklubok is gazdagok. Csak az angol Premier League-ben 835 millió euróért vásároltak be, amiből három Puskás-stadiont lehetne felhúzni.

Az angol Premier League-ben tegnap éjfélig tartott az átigazolási időszak - másutt egy nappal korábban zárult -, ám a transzferek jelentős része lapzártánkig megköttetett, s egyébként is magasan nyerte a szigetország a kiadási versenyt.

A 10 legtöbbet költő klub

Klub Kiadás (millió euró)
1. Manchester United 215
2. Barcelona 174
3. Liverpool 168
4. Real Madrid 136
5. Atlético Madrid 123
6. Chelsea 118
7. Arsenal 108
8. Manchester City 73
9. Róma 64
10. Dortmund 60

835 millió euró, mintegy 331 milliárd forint értékben vett játékost az élvonal 20 csapata (a magyar kormány 100-120 milliárdból tervezi megújítani a Puskás-stadiont, ebből a summából tehát úgy három létesítmény kijönne).

A Manchester United egymaga több mint 200 millió eurót költött el, még úgy is, hogy Radamel Falcaót (első körben) kölcsönben szerezte meg. Mindenesetre a liga legjobban kereső futballistájává

tette, a Telegraph című napilap szerint heti 346 ezer fontot (137,7 millió forint) keres majd, ami percenként 34 fontot (13 532 forint) jelent... A kolumbiai érkezése létszám fölöttivé tette Danny Welbecket, akire az utolsó pillanatban a Chelsea csapott le.

A kontinensen a második legtöbbet a Barcelona költötte, ami részint a nyár legdrágább klubcseréjére, Luiz Suárez 81 milliós vételárára vezethető vissza, valamint arra, hogy a katalánok azt is szem előtt tartották: kilátásban van, kizárják az egyesületet a következő két átigazolási időszakból. Az uruguayi eladása megnyitotta a pénzcsapokat Liverpoolban is, a vörösök 168 millió invesztáltak erősítésekre.

Az hogy a Real Madridnál megint mélyen benyúltak a klubkasszába, egyáltalán nem meglepő, az már annál inkább, hogy ez ügyben éppen a királyi gárda berkeiből, konkrétan a legkiválóbb játékostól fogalmazódott meg kritika.

 "Ha rajtam múlik, nem születnek meg azok a döntések, amik megszülettek. De ha az elnökünk szerint ez a jó a csapatnak, tiszteletben kell tartanunk a döntését. Meglátjuk…" - nyilatkozta az aranylabdás Cristiano Ronaldo arra utalva, hogy a klub elengedte Angel di Maríát és Xabi Alonsót, helyükre pedig James Rodríguezt - akinek nevéhez a nyár második legdrágább klubváltása kötődik -, valamint Toni Kroost.

A ligák közül a spanyol lett a költekező-bajnokság 2. helyezettje 425 millió euróval. Jövő tavasszal, a Bajnokok Ligája hajrájában meglátjuk, megérték-e a kiadások?!

A tíz legdrágább átigazolás a 2014/15-ös szezonban

Név Honnan Hova Ár (millió euró)
1. Luis Suárez Liverpool Barcelona 81
2. James Rodríguez Monaco Real Madrid 80
3. Ángel di María Real Madrid Manchester United 75
4. David Luiz Chelsea PSG 50
5. Eliaquim Mangala Porto Manchester City 40
6. Diego Costa Atlético Madrid Chelsea 38
7. Alexis Sánchez Barcelona Arsenal 37,8
8. Luke Shaw Southampton Manchester United 37,5
9. Ander Herrera Athletic Bilbao Manchester United 36
10. Romelu Lukaku Chelsea Everton 35,36