Előfizetés

Itt folytatja Bajnai

Publikálás dátuma
2014.09.02. 13:12
FOTÓ: Szalmás Péter
Ügyvezető igazgatóként folytatja pályafutását Bajnai Gordon az infrastrukturális befektetésekre szakosodott alapkezelőnél, a Meridiam-csoportnál - írja a hvg.hu.

A portálnak a volt miniszterelnök megerősítette, hogy operatív irányításért felelős ügyvezető igazgató lett a francia hátterű befektetésre szakosodott multinacionális cégnél.
A cikk szerint Bajnai Gordon kapcsolata nem most kezdődött a céggel, az elmúlt két évben ugyanis a vállalat felügyelőbizottságában dolgozott.
A hvg.hu azt írja: Bajnai Gordon új megbízatása nem érinti a Haza és Haladásban, illetve az Együtt pártban betöltött pozícióit, az ottani feladatait továbbra is el akarja látni.

Az Együtt-PM társelnöke, Szigetvári Viktor június elején egy interjúban jelentette be, hogy a háttérbe vonul Bajnai Gordon, de az Együtt nem nélküle fog működni a jövőben sem. Azt mondta: Bajnai Gordon személyes döntése, hogy nem kíván mindennapi szinten részt venni a párt irányításában. Hogy mit vállal később, "az az ő dolga" - fogalmazott Szigetvári Viktor.

Springsteen törvényen kívüli mesehőse

Publikálás dátuma
2014.09.02. 09:54
Fotó: Facebook.
Huckleberry Finn, az amerikai irodalom imádni való, törvényen kívüli komisz kölyke, tovább él a 21. században. Utódának történetét nem más meséli el, mint Bruce Springsteen.

A Főnök (The Boss) a 2009-es Working On Dream című albumának nyitódalát, az Outlaw Pete-t bontotta ki könyvvé. Hőse egy olyan vadnyugati útonálló, aki már annak is született. A történet novemberben jelenik meg az Egyesült Államokban Frank Caruso illusztrációival a Simon & Schuster kiadónál.

Springsteen ihlete egészen gyermekkorára nyúlik vissza: kedvenc meséje a Brave Cowboy Bill volt, amelyet édesanyja olvasott neki. Ezt az emléket kötötte össze élettapasztalatával és fantáziájával. „Outlaw Pete elsősorban egy olyan ember története, aki megpróbálja túlélni és leküzdeni saját bűneit” – mondja hőséről az énekes-dalszerző.

Valójában a törvényen kívüli Pete figurája szervesen illeszkedik a springsteen-i életműbe, hiszen a Boss gyakran énekelt marginális figurákról, nyomorultakról, szökevényekről, lázadókról, akik nem akarnak mást, csak egy kis helyet a nap alatt.

Bruce Springsteen korosodván egyre újabb területeket hódít meg. Nemrégiben már megpróbálkozott egy rövidfilm rendezésével is. Ki tudja, milyen meglepetéseket tartogat még a fáradhatatlannak tűnő művész…

Mélyfúró forint

Jönnek az új bankók, színes, szagos, szélesvásznú kivitelben. A jegybank ígérete szerint a papírpénzek még az eddigieknél is biztonságosabbak, vízjelesebbek, korszerűbbek, nehezebben hamisíthatók lesznek. Ami pedig mostanság ritkaság, nem lesznek "leváltva" a címletek arcai sem, vagyis marad Szent István, az országalapító, az egyébként szintén kreatív adópolitikus igazságos Mátyás király, Széchenyi István, a legnagyobb magyar és a haza bölcse, Deák Ferenc. Talán a legfontosabb: a királyok, legnagyobb magyar meg a haza bölcse képe alatt az unortodoxia atyjának aláírása díszeleg majd.

Pletyka szinten volt aki tudni vélte, már gondolkodnak az 50 ezer forintoson is, de hivatalosan erről most még nem esett szó. Azt is megtudhattuk, hogy 15 évenként más országokban is szokás lecserélni a papírpénzeket, s a mi nemzeti bankunk négy röpke év alatt végére is jár az összes címletnek. Az egész nem kerül majd többe, mint 14-15 milliárd forintunkba, de hát ennyiért a jegybank elnöke már le sem hajol.

Örülhetünk hát, hiszen a Matolcsy-csapat az ingatlan és műtárgykereskedelem, valamint az alapítvány-gründolási biznisz után már olyasmivel is foglalkozik, ami egyébként valóban a feladata volna. Ez ugyan kissé meglepő, hiszen a jegybanki tevékenység elvonja az energiákat, még némi aprópénzt is a sefteléstől, de nem lehet örökké a kákán is csomót keresni.

Azért ennek a beharangozott nemzeti papírpénz cserének van némi rejtett üzenete is. A Fidesz gránitszilárdságú "alaptörvényében" ugyanis benne foglaltatik, hogy Magyarország törvényes fizetőeszköze a forint. A nemzeti bank pedig 15 évenkénti cseréről és legalább négyéves átfutási időről értekezett, vagyis legalább két évtizedig az Orbán kormány nem számol az euró bevezetésével. A jegybanki ember még azt is elmondta, ha mégis beköszöntene Magyarországon az euró korszaka, hát akkor sincsen nagy baj, mert a papírpénzeket nem is mi nyomjuk majd, hanem azt máshol állítják elő, mi csak fémpénzeket gyártjuk. Akkor mit csinálunk majd a korszerű, időközben drágán készített forintjainkkal? Arról nem szólt a jegybanki korifeus. Amúgy is, a kormányfő már többször belengette, hogy az eurónak és övezetének annyi, azt hagyjuk meg a rothadó Nyugat ópiumának, Keletről pirkad a hajnal, fölösleges tehát a magyar euró lehetőségén elmélkednünk.

Annál is inkább, mert a forint éppen "mélyfúrásokat végez" a bedőlés előtt álló euró alatt, de ez csak átmeneti állapot. A nemzetközi pénzpiacok ortodox gazdaságpolitikája miatt van az egész. Más lesz a helyzet, ha majd a világ bankárai, a Magyar Nemzeti Bank bankárképzőjébe iratkozva, végre megvilágásodnak a matolcsyzmus, vagyis az igazi konzervatív pénzügyi alapvetések fényében, s akkor a forint ismét szép lesz, méltó régi nagy híréhez.
Vagy mégsem?