Előfizetés

Kifizetődő kemény munka

K. D.
Publikálás dátuma
2014.09.02. 08:00
Kevesebb mint egy hét alatt öt világcsúcsot úszott Hosszú Katinka FOTÓ: MTI/KOVÁCS ANIKÓ
Hosszú Katinka megállíthatatlan. Nem egészen két hét alatt annyi aranyat halmozott fel (18), amennyit talán még a misztikus országban, Eldorádóban sem láttak. Az első helyek begyűjtése mellett új hobbit is talált a sportolónő, mégpedig a világcsúcs döntögetést. Öt nap alatt öt új rekordot állított fel. Ha folytatja, ezt a sikerszériát a riói olimpián csak az idővel kell versenybe szállnia, de formáját elnézve ez sem lesz akadály. 

Már a berlini úszó Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményére is az egész ország megemelte kalapját, hiszen Katinka egymaga hat érmet, közte három aranyat zsebelt be a kontinenstornán. Ami viszont a német főváros után következett az egyszerűen elképesztő. Berlinből egyenesen Katar felé vette az irányt, ahol a dohai rövidpályás világkupaverseny vette kezdetét.

A magyar úszónőn nem mutatkoznak a fáradtság jelei, sőt azóta eltelt kilenc nap alatt öt világcsúcsot úszott két vk-versenyen. Katar fővárosában összesen hét aranyarat – ebből kettőt világcsúccsal – egy ezüstöt – és két bronzérmet söpört be. (A harmadik világcsúcsát még, még az előfutamban érte el, a döntőben 9 századdal maradt el saját rekordjától.)

Majd miután kiúszta magát Dohában, Dubajban csobbant vízbe, ahol folytatta menetelését. Két nap, két világcsúcs, nyolc arany. Kiválóságát tovább emeli, hogy nem egy számban tud kimagasló teljesítmény elérni, hanem szinte minden úszónemben. Diadalmaskodni tudott gyors, hát, vegyesúszásban és pillangóban is, már csak a mell hiányzik repertoárjából. A siker titka igen egyszerű, kőkemény munka, ezt vallja a sportolónő is.

„Nagyon örülök, hogy sikerült tovább javítanom a világcsúcsomat! El sem hiszem, hogy több mint egy másodpercet javultam tavaly óta. Ráadásul már 200 gyorson és 200 háton is nagyon közel kerültem a rekordokhoz, ami nagyon durva, hiszen amikor 2012-ben elkezdtem járni a Világkupákra, örültem, ha egyáltalán dobogóra tudtam állni ezekben a számokban.

Ehhez képest most már a világcsúcsok közelében járok – azaz úgy néz ki, hogy a kőkemény munka tényleg kifizetődik, és jönnek az eredmények!”- nyilatkozta a szövetség honlapján Hosszú Katinka.

Eredmények az elmúlt két hétben

Berlini Európa-bajnokság
Augusztus 18.: 400 méter vegyes, első hely: Európa-bajnoki rekord 4:31.03 perc
Augusztus 21.: 200 méter vegyes, első hely: 2:08.11 perc
Augusztus 21.: 100 méter hát, első hely: 59.63 másodperc
Augusztus 21.: 4X200 méter gyorsváltó, harmadik hely: 7:54.23 perc
Augusztus 23.: 200 méter gyors, második hely: 1:56.69 perc
Augusztus 24.: 200 méter pillangó, harmadik hely: 2:07.28 perc
Dohai rövidpályás világkupaverseny
Augusztus 27.: 200 méter vegyes, első hely: világcsúcs 2:02.61 perc
Augusztus 27.: 200 méter gyors, első hely: 1:51.41 perc
Augusztus 27.: 50 méter hát, első hely: 26.18 másodperc
Augusztus 27.: 200 méter hát, első hely: 2:01.60 perc
Augusztus 27.: 800 méter gyors, harmadik hely: 8:29.48 perc
Augusztus 28.: 100 méter vegyes, előfutam: világcsúcs 57.25 másodperc
Augusztus 28.: 100 méter vegyes, első hely: 57.34 másodperc
Augusztus 28.: 100 méter hát, első hely: 56.02 másodperc
Augusztus 28.: 400 méter vegyes, első hely: világcsúcs 4:20.83 perc
Augusztus 28.: 200 méter pillangó, második hely: 2:04.48 perc
Augusztus 28.: 50 méter pillangó, harmadik hely: 26.38 másodperc
Dubaji rövidpályás világkupaverseny
Augusztus 31.: 200 méter vegyes, első hely: világcsúcs 2:02.13 perc
Augusztus 31.: 200 méter gyors, első hely: 1:52.25 perc
Augusztus 31.: 50 méter hát, első hely: 26.10 másodperc
Augusztus 31.: 200 méter hát, első hely: 2:01.17 perc
Szeptember 1.: 100 méter vegyes, előfutam: világcsúcs 56.86 másodperc
Szeptember 1.: 100 méter vegyes, első hely: 57.75 másodperc
Szeptember 1.: 400 méter vegyes, első hely: 4:22.06 perc
Szeptember 1.: 100 méter hát, első hely: 55.77 másodperc
Szeptember 1.: 200 méter pillangó, első hely: 2:04.68 perc
Szeptember 1.: 50 méter pillangó, harmadik hely: 26.14 másodperc

Közelkép - Szálasiné, Rommel és a többiek

Szokatlan portrékat, kevéssé ismert életutakat mutat be Ungváry Krisztián Tettesek vagy áldozatok című kötete. Így kerül össze Szálasiné - egyébként érdektelen - portréja Rommel első nagy győzelmével az első világháború olasz frontján, majd az afrikai győzelme, veresége és öngyilkossága, amiben szerepet játszhatott az a gyanú, hogy ha nem is vett részt a Hitler elleni merényletben az előkészületekről tudomása lehetett.

Egyébként Szálasiról is szó esik, az egyik tanulmány az első világháború tisztjeként kísérli meg az életút elejét nyomon követni, de a gyér adatokból nem derül ki, mennyire éltek már benne az abszurd nacionalista elméletek.

Ám az igazán fontos írások a könyvben nem személyekről szólnak, hanem például arról, hogy a magyar állam a 60-as, 70-es években miként próbált egyre több valutát szerezni a nyugat-németektől a holokauszt kárpótlása ürügyén.

(Amikor még nem is volt hivatalos diplomáciai kapcsolat a két állam között.) A legsúlyosabb dolgozat talán az, amelyben teremről-teremre haladva bemutatja a Terror Háza tényszerű tévedéseit, elhallgatásait, felületességeit, és alapvetően téves koncepcióját, amely nem hajlandó tudomásul venni a diktatúrák különbözőségeit.

Végül ugyanilyen alapossággal okadatolja a Szabadság térre felállított arkangyalos, sasos emlékmű alapvető hazugságát, hiszen a német megszállás idejére már számtalan rasszista törvényt fogadtak el és bőven zajlott a nemkívánatosnak minősített személyek vagyonának elrablása.

Mondhatni - teljes joggal -, hogy hiánypótló munkák ezek, amelyekkel a szerző a XX. századi történelmünk hézagait igyekszik kitölteni. Sok ilyesfajta munkára lenne még szükség, akár Ungvárytól, akár másoktól, hogy közvetlen történelmi múltunkat a valósághoz híven megismerhessük.

Felújításra vár az operaház

Tegnap hivatalosan megnyílt az idén 130 éves Magyar Állami Operaház új évada. Az új évadban az Operaház jelentősen megújítja repertoárját: 25 premierrel, köztük 22 opera- és 3 balett-bemutatóval várják a hazai és külföldi publikumot.

Az évadnyitó társulati ülésen az Operaház három új örökös tagját köszöntötték az Andrássy úti palota színpadán, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas operaénekest, Palcsó Sándor Liszt Ferenc-díjas operaénekest és Szakály György Kossuth-díjas táncművészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, aki egyúttal mesterművész címet is átvehetett.

Ókovács Szilveszter az Operaház pénzügyi helyzetéről elmondta: a cél az, hogy 2018 elejére elérjék azt a szintet, amely megfelel a 2002-ben 6,4 milliárd forintra emelt állami támogatás aktuális reálértékének.

Jelenleg az intézmény állami támogatása 7,6 milliárd forint, a 2002-es összeg reálértéke pedig ma 11,3 milliárd forint lenne. A főigazgató kitért az Operaház küszöbön álló felújítására is. Mint mondta, reméli, hogy október végéig megszülethet a kormányzati döntés, és mihamarabb megkezdődhetnek a tervek szerint 2018 tavaszáig tartó munkálatok.

Az Operaház színpadtechnikájának és nézőforgalmi tereinek is meg kell újulnia, emellett létrehoznának egy új műhelyházat és próbacentrumot is. Horváth Endre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke a kulturális kormányzat nevében megígérte, hogy a tárca megad minden segítséget a felújításhoz.

Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt intézményként kezeli az Operaházat, és jelezte azt is, hogy az intézmény az elmúlt hónapban mintegy 1,5 milliárd forint rendkívüli állami támogatásban részesült a két ház zavartalan működésének biztosítására.

Ókovács Szilveszter kiemelte: ez az első évad, amelyet az Operaház már a felújított Erkel Színházzal kezdhet meg. Solymosi Tamás balettigazgató bejelentette, hogy Nagy Iván balettművésznek, a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadójának halála miatt a főtanácsadói poszt betöltésére Maina Gielgud balettmestert kérték fel, aki el is fogadta a feladatot.

Gielgud tizennégy évet töltött az Ausztrál Balett élén, jelenleg szabadúszó tanár, színpadra állító balettmester és koreográfus. Mint egy korábbi sajtótájékoztatón felidézte, családi szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen édesanyja, Gordon Zita színésznő magyar volt.