A szingli lányok országa

Publikálás dátuma
2014.09.02. 12:00
Fotó: Womenofchina.com
A kontinentális Kínában túl kevés, Hongkongban túl sok a nő. Az anyaországban ezer nőre jut 1.176 férfi és 2020-ig 24 millió férfi maradhat feleség nélkül. Hongkongban fordított a helyzet. 864 férfi válogathat ezer nő közül.

A Xinhua hírügynökség szerint ennek két oka van. A volt brit gyarmatra sok nő vándorol be a Fülöp-szigetekről, Indonéziából és Kína más részeiből. Itt találnak munkát sokan háztartási alkalmazottként. A legfrissebb értékelések szerint számuk 300 ezerre tehető. Ezen a számon belül nőtt azoknak a száma is, akik elmúltak már 25 évesek és nem mentek férjhez. Őket, még a hivatalos szervek is, a “ koros” jelzővel illetik. A szinglik aránya a magasabb fizetéssel és műveltséggel rendelkezők körében a legnagyobb. Míg a nyolcvanas években a férjhez menés átlagos korhatára 23,9 év volt, ma már 29,1 és az első gyermek az anya 31.3 éves korában születik.

A férj nélkül maradt nők számát Hongkongban az is emeli - és ez a második ok - hogy egyre több hongkongi férfi választ magának feleséget Kína más tájairól. Őket, ugyanis engedelmesebbeknek tartják, mint az igényesebb és válogatósabb hongkongi nőket. A helyzetből adódóan a hongkongi nők is kénytelenek a kontinens felé tekintgetni, de nem elégednek meg akárkivel. A célpontjuk a másodgenerációs gazdag ember.

A kontinentális Kínában élő férfiak számára is vonzóvá kezd válni a hongkongi nő, mert, mint kiderült, a volt brit gyarmaton élő nők túl függetlenek ahhoz,hogy alkalmazkodjanak az erényes és igyekvő feleség hagyományos kínai modelljéhez. Kínában is ismerik tehát azt a bölcsességet, mely szerint a „változatosság gyönyörködtet.”

 

Szerző

Erős paprika daganatok ellen

Publikálás dátuma
2014.09.02. 09:00
Fotó: Tuttogreen
Egy közelmúltban készült olasz tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicinnek, egy alkaloidának, amelyet a paprikafélék tartalmaznak, és felelős az erős piros paprikára jellemző „forró érzésért”, a szív-érkoszorú már ismert védelmezésén túl van egy rendkívül erős, tumor elleni hatása is.

Ezt a hatást az immunmódosító, a gyulladás és daganatos sejtek burjánzását gátló, a védő proteinek létrejöttét segítő tevékenységével fejti ki.

A tanulmányban érintett daganatok sokfélék lehetnek: leukémia, vastagbélrák, tüdőrák, gyomor- és májrák, s végül a csontrák.

Fontos a  mértékletesség az erős paprika fogyasztásában is, de az biztos, hogy azoknak, akik szeretik a csípős ételeket, (vigyázat a nem természetes anyagokkal!) nagyobb esélyük van megvédeni szervezetüket ezektől a betegségektől.

Mi, magyarok, jó esélyekkel indulunk, hiszen néhány „nemzeti” eledelünk, a halászlé, a gulyás, a lecsó, sőt, a hagyományos pörkölt is az erős paprika után kiált.

 

 

 

 

Szerző

Ugyanazt esszük mindnyájan?

Publikálás dátuma
2014.08.31. 09:15
Fotó: Facebook
Bár sok pozitív oldala van, a globalizáció kevésbé előnyös arcát mutatja a konyhában, mivel a többségében támogatott étkezési modellek veszélyeztetnek különböző, a kihalás szélén lévő termékeket. A kutatók és a környezetvédők riadót fújtak az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának egy tanulmányában. 

Egy olyan egységes piacon, amelyen a magas energiatartalmú, proteinben és zsírban bővelkedő élelmiszerek az irányadók, a termények homogenizálódnak, sok vidék elveszíti a jellegzetességét.

Búza, rizs és szója: az a kevés fajta, amelyben az emberiség leginkább bízott, ezt követik a magas energiatartalmú növények termesztése, mint az olajpálma és a napraforgó, amelyek származékait tömegesen az iparban használják fel. Azonban egyre ritkábban lehet találkozni a cirokkal, a kölessel és a rozsmezőkkel a mi égöveinken. Ezeket egészen a legutóbbi évekig, az afrikai népek tekintették életfontosságúaknak. A szokásoknak ez a változása súlyos következményeket idéz elő a földek számára: a rotáció hiánya valamint az intenzív és ipari kihasználás elszegényíti azokat. Egy másik probléma, amely nem kevésbé jelentős a növények szempontjából: az alapvető termények megfertőződése esetén más alternatívákkal kellene számolni.

Az International Center for Tropical Agriculture által vezetett kutatásokból kitűnt, hogy az étrend folyamatban lévő homogenizálódása legalább ötven év óta hordoz negatív következményeket a táplálkozásra és az élelmiszer termékeinek globális biztonságára nézve. A jelenlegi nyugati étrend uniformizálása sok afrikai és ázsiai országban kedvez a jóléti állam betegségei növekedésének – a magas vérnyomástól a cukorbetegségen át a metabólikus szindrómáig – amelyek kapcsolatban vannak a magas feldolgozottságú ételek túlzott fogyasztásával.

Eduardo Missioni orvos és a milánói Bocconi egyetem kutatója szerint „a piacok egységesítése egyre gyorsabb, és különböző globális erők az egyes államokra gyakorolt politikai befolyásukkal károsan hatnak az egészségre. Központi koordinációra lenne szükség azért, hogy ne engedjék meg a multinacionálisoknak, hogy csak a profit maximalizálására gondoljanak.”

Vittorio Sironi a milánói Bicocca egyetem kutatóközpontjának igazgatója azt vallja, hogy „az étrendi alkalmazkodás nehézségei, a gasztronómiai sajátosságok elveszítése, és az egzotikus ételek fogyasztása azzal a kockázattal járnak, hogy zavart okoznak egy sor kulináris kérdésben, és bizonytalanságot okoznak az étrend megválasztásában.” A modern ismeretek az élelmiszerek tápértékéről, és a kapcsolódó kockázati tényezőkről, amelyek meghatározzák az étrendet, jelentik a megelőzés alapját. „Korlátozva a zsír, a cukor és a só fogyasztását, és maximálisan az alkoholét is, határozottan ellensúlyozni lehet a rák, és a szív- és érrendszeri betegségek kifejlődését, valamit késleltetni lehet a megöregedés hatásait” mondja a professzor.

 

Szerző