Előfizetés

Orbán ellen tüntetnek az antifasiszták

Kormánya kétharmados többségével akadályozza meg, hogy a világ szélsőjobbjának képviselői Magyarországra jöjjenek, "és ezzel szeretett hazánk a világ szemétdombjává váljék" - ezzel a kéréssel fordult kilenc hazai és két nemzetközi antifasiszta szervezet Orbán Viktorhoz annak a "fajvédő" konferenciának az ügyében, melyet október 3-5. között tartanak a fővárosban. 

A levelet a Magyar Ellenállók és Antifasiszták elnöke, Hanti Vilmos küldte a kormányfőnek, a tiltakozó szervezetek között az Antifasiszta Hálózat, a Demokratikus Polgári Ellenzék, az Ellenállók Nemzetközi Szövetsége (FIR), a Hét Olajfa Egyesület, a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesület, a Nemzetközi Roma Internetes Hálózat, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezete is megtalálható.

A nacionalizmus kérdéseit boncolgató nemzetközi konferencián többek között a zsidó képviselőket listázni akaró jobbikos Gyöngyösi Márton, valamint a Putyin, illetve az eurázsiai unió ideológusaként is ismert orosz Alekszander Dugin vesz részt, de felszólalna Jared Taylor, a rendezvényt szervező National Policy Institute (NPI) korábbi igazgatója, a "faji realizmus" kifejezés megalkotója. A helyszín egy nívós budapesti szálloda lenne, ám egyelőre még titok, melyik, az ugyanis az NPI honlapján sem szerepel. Az azonban igen, hogy a Jobbikot "Európában az egyik legígéretesebb hagyományőrző politikai pártnak" tartják. Már most lehet regisztrálni a konferenciára, "prémium" résztvevőként - városnézéssel, luxuséttermekkel - 150 dollárért, vagyis durván 36 ezer forintért.

A konferenciát bojkottálni kívánó szervezetek vasárnap, a II. világháború kitörése évfordulója előestéjén a Szabadság téren gyülekeznek 16 órától, hogy tiltakozzanak "a szélsőjobbra érkező orbáni politika" ellen. "Orbán egészen messziről, a demokratikus értékrendről indult egykoron, de mára politikájával a szélsőjobbhoz jutott el. Talán még mindig nem mondható rá, hogy kifejezetten szélsőjobbos, de tevékenysége már túlnyomó részt azokat a stílusjegyeket tükrözi. Figyelmeztetésünk arra irányul, hogy még mindig megállhat" - írták a szervezetek.

Negyvenegy ezer online pénztárgépet helyeztek üzembe a határidőig

Publikálás dátuma
2014.08.30. 00:17
Fotó: Bielik István, Népszava.
Augusztusban, az online kiskereskedelmi átállás utolsó hónapjában 6000 új típusú kasszát szállított le a megrendelőinek a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft., és ezzel a piac egyik meghatározó szereplőjévé vált.

Novák Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója szerint ezúttal tartható határidőt kaptak a kiskereskedők és a forgalmazók, amit alapos előkészítés előzött meg. „A Nemzetgazdasági Minisztérium egyeztetett a forgalmazókkal, az adóhatóság pedig széles körűen, illetve érthetően kommunikálta az ügyet, és ez sokat segített a piacnak” – mondta Novák Zoltán. Épp ezért a Micra-Metripondnak csak kisebb nehézségeket okozott, hogy a megrendelők közül sokan még mindig az utolsó pillanatokra hagyták az online kasszák beszerzését.

„Augusztusban a hétvégeken is dolgoztunk, de nagyobb gond nélkül kezelni tudtuk a megrendeléseket. Aki augusztus 23-áig kifizette a kasszáját, annak garantálni tudtuk, hogy szeptember 1-jén már az előírt online pénztárgéppel fogadhatja az ügyfeleit. A kiszolgálás természetesen folyamatos, fel vagyunk készülve azokra is, akik esetleg szeptember elején kívánnak gépet vásárolni” – mondta Novák Zoltán.

A korábbi havi átlagnál jóval több, 6000 pénztárgép határidőre történő beüzemelésében részt vettek a júliusban átadott budapesti Micra Oktatási Központ munkatársai is. A központban az első képzéssorozatot már megtartották a szervizpartnereknek, amikor a cég lengyel anyavállalatának fejlesztési mérnökei bemutatták a legújabb online pénztárgép-szoftvert a magyar viszonteladóknak. Novák Zoltán azt mondta, hogy a Micra-Metripond ezzel már az online kasszák más szektorokban történő esetleges bevezetésére is készül.

Szerződést bontottak a sármelléki repülőtér vevőjével

A sármelléki repülőtér eszközeinek vevője nem fizette ki határidőre a vételár előlegét, ezért a felszámoló felbontotta a szerződést, új pályázaton értékesíti a vagyonelemeket - közölte a Zalai Hírlap online kiadása pénteken.

A lap beszámolója szerint a felszámoló Vectigalis Zrt. arról adott tájékoztatást, hogy a reptéri eszközök értékesítésére kiírt pályázat nyertesével megkötött szerződést felbontották. A vevő, Linusz Imre az előírt határidőig nem fizette meg a 800 millió forintos vételár előlegét, ezért várhatóan szeptember végére új pályázatot írnak ki.

Az MTI megkeresésére pénteken Linusz Imre csupán annyit közölt, hogy a jövő héten kíván nyilatkozni. A sármelléki repülőtér felszámolás alatt lévő korábbi üzemeltetőinek vagyonelemeire augusztus elején írta alá a szerződést a Vectigalis és a magánszemélyként a pályázatot elnyerő Linusz Imre. A másik, a pályázaton alulmaradt jelentkező a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó SGH Aviation Kft. volt.

A nyertes az MTI-nek a még július 14-én adott interjúban azt mondta: fejlesztési szándékkal vásárolja meg az általa képviselt, de egyelőre névtelenséget kérő brit befektetői csoport a sármelléki eszközöket. Annyit árult el, hogy a vásárlók a légiközlekedési üzletben járatos brit állampolgárok, akik több befektetői csoportot is képviselnek és jelentősnek tervezett sármelléki beruházásukhoz holdingot hoznak létre. Linusz Imre azt ígérte: a fejlesztés részleteit sajtótájékoztatón fogják majd a nyilvánossággal megismertetni, ezért további információt akkor nem közölt.

A repülőtér területe továbbra is Zalavár és Sármellék önkormányzatának birtokában van. A leszállóhelyet két éve a Hévíz önkormányzata által létrehozott Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemelteti. A repülőtér ingatlan- és eszközvagyonát két egykori üzemeltető, a Cape Clear Aviation Kft. (CCA) és az FB Airport Kft. (FB) felszámolása miatt kellett értékesítésre meghirdetni. A CCA birtokában az utasterminál, a rendőrségi épület és az üzemanyagtöltő, valamint a repülőtéri eszközök álltak, az FB kezében pedig a cargoépület volt.