Gyilkos kabócák a szőlőkben

Publikálás dátuma
2014.08.30. 07:20
A szüretkor már látni, milyen évet zárhatnak a szőlészek-borászok FOTÓ: NÉPSZAVA
Jelentős károkat okozott a nyári "esős évszak" a hazai szőlőkben. Főleg a hegyvidéki ültetvények szenvedték meg a nedves, párás időszakokat. Nagyjából a tavalyi szőlőmennyiségre számítanak a borászok, de a minőség hagy kívánnivalót maga után. Főleg az olcsó importborok miatt a haza nedű ára sem emelkedhet.

Bajban a szőlősgazdák, az idei bor valószínűleg nem lesz csúcs évjárat. A folyamatosan melegedő klíma miatt az elmúlt 25 évben lerövidült a szőlő érési folyamata Magyarországon. Ez csökkentheti a a gyümölcsben felhalmozódó cukor mennyiségét. A klímaváltozás miatt új kártevők és kórokozók is megjelentek, mint például az amerikai kabóca, amely az aranyfodros sárgaság vírusát hordozza. Ahogy a nevében is van, a szőlő levele besárgul, fodros lesz és a növény elpusztul. A szintén a tengerentúlról származó Harlekin katicabogár sok bosszúságot okoz a szőlészeknek, borászoknak. Ellensége ugyan a levéltetűnek, de sajnos imádja a szőlőt és a mustot. A tőkét ugyan nem öli meg, de a szőlő. a must ízét rontja.

Az nem vigasz, hogy egyre kisebb területen terjedhetnek a szőlőbetegségek és kártevők, mert az elmúlt 10 év alatt 93 ezerről 80 ezer hektárra csökkent a hazai szőlőültetvények területe. Ebből 63-65 ezer hektárnyi az 1000 négyzetmétert meghaladó birtokok nagysága és mindössze 50 ezer hektár a származási igazolásra kötelezett, vagyis piacra termelő pincészetek területe.

Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és Szakmai Szervezet (HNT) elnöke a Népszavának elmondta, az év első felében még jó termésben reménykedhettek, de a nyáron gyakori, rövid, de bőséges esők, majd a viszonylag magas hőmérséklet alaposan lehűtötte a a reményeket. A kedvező klímájú hegyoldalakon is megjelentek a gombabetegségek, mert a kialakuló párafelhők valósággal dunsztolta az időjárás a dűlőket.

A szervezet elnöke elmondta, az alföldi, Hajós-Bajai, illetve a kunsági borvidéken, főleg az új telepítések termőre fordulása miatt némi terméstöbblettel számolhatnak a gazdák, de jó néhány történelmi borvidéken kevesebb szőlőt szüretelhetnek idén a tavalyihoz képest. Kivétel az Etyek-Budai, a dél-balatoni és az egri borvidék, ahol a tavalyival nagyjából megegyező, vagy annál valamivel nagyobb mennyiség érik a tőkéken. A szakemberek előrejelzése szerint idén a múlt évihez hasonlóan 2,6-2,7 millió hektoliter bor pihenhet majd a hordókban. A 2004-es több mint 5 millió hektoliteres csúcs után évekig átlagosan 3,5 millió hektoliter bort érleltek a hazai pincészetek.

A melegedő klíma miatta gombabetegségek is intenzívebben támadják az ültetvényeket. A betegségek és kártevők terjedését segítik az elhagyott szőlők is, amelyek afféle fertőző gócként veszélyeztetik a szomszédos, sőt, a távolabbi szőlőbirtokokat.
A nedves időjárás a gombafertőzések miatt a badacsonyi borvidéken 10, a somlói 12, szekszárdi 14, a pécsi 17, a tokaji 18, a móri 20, a soproni ültetvényeken pedig 28 százalékos a várható terméscsökkenés.

Marcinkó Ferenc tokaji szőlész-borász lapunknak elmondta, a botritisz, vagy szürke rothadás, riasztó neve ellenére a tokaji gazdák barátja, az aszú nélkülözhetetlen kelléke a tőkéken. A baj csak az, hogy a várva várt vendég túl korán érkezett: szeptember vége helyett már ellepte az ültetvényeket, s hiába védekeznek a termelők. A nedves időjárás ennek a gombafajtának is kedvezett. Júniusban 180 milliméter esett a Tokaj-hegyalján, hűvösek voltak a hajnalok, gyakori volt a pára, illetve harmatképződés.

A tokaji gazdának 10 százalékos terméskiesést okozott eddig a korai botritisz fertőzés. Az amerikai kabócától az észak-keleti történelmi borvidéken is tartanak, de egyelőre Tokaj-hegyalján még nem tűntek föl jelentős számban ezek a vírusgazdák.
Ha egy szűk hónapig meg tudjuk védeni az ültetvényeket, és a vénasszonyok nyara is segítene, jöhetne botritisz és vele az aszúsodás - reménykedett Marcinkó Ferenc.

                                        Gyenge szüretre számíthatunk
Hiába szüretelnek kevesebb szőlőt összességében a hazai szőlőkben, a gyümölcs felvásárlási ára nem emelkedik ennek arányában. Az ok, egyebek mellett a jelentős borbehozatal, elsősorban Olaszországból.
Tavaly 625 ezer hektoliter volt a magyar export és 527 ezer hektolitert importált az ország. A mennyiség nem sokat mond, mert a kivitel értéke 75, a behozatal 4,5 millió euró volt. A magyar termelők lényegesen magasabb áron exportálnak, mint importálnak.
A szőlészetek-borászatok helyzetét nehezíti, hogy a szinte feltartóztathatatlan gombafertőzések miatt a szokásosnál is többet kellett költeni a növényvédelemre, miközben a szőlőért átlagosan kilónként legföljebb 80-90 forintot kaphatnak. Ez nagyjából megegyezik a tavalyiakkal.
A HNT intézkedése nyomán szeptember 15-től a földrajzi jelzés nélküli olcsóbb borokra ellenőrző jegyet vezetnek be: folyó borra literenként 30 forintért. Ezzel szeretné a szakmai szervezet a minőségi bor felé terelgetni a borászokat.

                                     Kormányzati kárenyhítési ígérvény
Szokatlanul gyorsan döntött a kormány a területalapú támogatások elvonásának bejelentését követően bizonyos ellentételezéséről. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatáscsökkentésből származó forrásokból a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra 2017-2020 között évi 8 milliárd; az agár-környezetgazdálkodási kifizetésekre 2015-2020 között évi 8,72 milliárd; az ökológiai gazdálkodásra 2015-2016-ban évi 7 milliárd; a versenyképesség javítására az állattenyésztési ágazatokban 2015-2020 között évi 3 milliárd; a vízfelhasználás hatékonyságát javító öntözéses gazdálkodás fejlesztésére pedig 2015-2016-ban 2 milliárd, 2017-2020 között évi 1 milliárd forintot plusz forrást terveznek szétosztani.

Szerző

Az amerikai belbiztonsági tárca nem tud konkrét terrorfenyegetésről

Az Egyesült Államoknak nincs tudomása a területe ellen irányuló konkrét fenyegetésről az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista erő részéről - közölte pénteken az amerikai belbiztonsági minisztérium.

A tárca azt követően szólalt meg az ügyben, hogy Londonban David Cameron brit miniszterelnök bejelentette: Nagy-Britanniában a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorkészültségi szintet. Cameron szerint hazájának nemzetbiztonságára közvetlen fenyegetést jelent az Irakban és Szíriában előretörő szélsőséges milícia brutalitása.

Az amerikai belbiztonsági miniszter szerint az IÁ fegyveresei és támogatói ugyanakkor bebizonyították, hogy külföldön képesek célba venni amerikai állampolgárokat és hogy további hasonló akciókat terveznek. Elmondta, hogy a tárca a nyár folyamán hozzájárult azon külföldi repterek biztonságának megerősítéséhez, ahonnan járatokat indítanak az Egyesült Államokba. Johnson a nap folyamán telefonon beszélt Theresa May brit belügyminiszterrel. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem követi a brit példát és nem növeli a készültség szintjét, ugyanakkor továbbra is szorosan együttműködik európai szövetségeseivel.

A The New York Times pénteki közlése szerint az amerikai hírszerző és bűnüldöző szervek "csaknem egy tucat" olyan amerikait azonosítottak, akik Szíriába utaztak, hogy fegyvert fogjanak az IÁ oldalán. A lap szerint a kormányzat úgy tudja, hogy "több mint 100" amerikai vett részt a harcokban különböző csoportok támogatójaként a szíriai polgárháború kitörése óta. Az IÁ azonban, amely Irakban és Szíriában nagy területeket vont az ellenőrzése alá, már nem csak harcosokat, hanem olajipari szakembereket és mérnököket is megpróbált toborozni magának Amerikában.

A Fox News amerikai hírtelevízió úgy tudja, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium az elmúlt egy év alatt legkevesebb öt amerikai állampolgár ellen emelt vádat az IÁ támogatása miatt, Florida, Kalifornia, Virginia és Észak-Carolina államban. A The Washington Post pénteki száma szerint egyébként az IÁ terroristái a vízbefojtást imitáló vallatásnak (waterboarding) vetették alá négy nyugati túszukat, köztük James Foley újságírót, akit a múlt héten lefejeztek fogva tartói és a gyilkosságról készült videofelvételt közzétették.

A vízbefojtásos vallatási módszer során a kihallgatott személyt egy deszkához rögzítik és szövettel letakart arcára vizet csorgatnak. A vizes szöveten keresztül nagyon nehéz levegőt venni. A jogvédők által kínzásnak minősített módszert a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően, George W. Bush elnöksége idején az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) alkalmazta. A vallatás alkalmazásáról készült szenátusi vizsgálat eredményét - amely sajtóértesülések szerint eredménytelennek minősítette ezt a vallatási eljárást - egyébként még mindig nem hozták nyilvánosságra.

Fogvatartói a The Washington Post szerint különösen kegyetlenül bántak Foley-val, mert a számítógépét átkutatva megtudták, hogy a bátyja az amerikai légierőnél szolgál. Többek között azzal kínozták, hogy többször is úgy tettek, mintha ki akarnák végezni. A Fox News pénteken közölte híroldalán, hogy a Szíria és Irak területén kikiáltott "kalifátus" "állampolgárságáért" folyamodott Nidal Hasan palesztin származású volt katonai pszichiáter, akit tavaly halálra ítéltek, mert 2009-ben 13 bajtársát meggyilkolta Fort Hoodban, az Egyesült Államok legnagyobb katonai támaszpontján, további 30-at pedig megsebesített. A magát "Allah katonájának" nevező Hasan személyesen az IÁ vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak írt levelet, amelyen nem szerepelt dátum.

Szerző

Jeges vizes kihívás - Már több mint 100 millió dollár gyűlt össze

Publikálás dátuma
2014.08.29. 22:18
Ice Buckett Challenge rekordkísérlet Ausztráliában
Meghaladta a 100 millió dollárt az amiotrófiás laterális szklerózis (ALS) nevű betegség gyógyítására és a betegek ápolására eddig felajánlott adományok összege a jeges vizes kihívás (Ice Bucket Challenge) nevű internetes jótékonysági kampányban, amelyben világszerte ismert és ismeretlen emberek öntik magukat nyakon egy vödör jéghideg vízzel és tesznek felajánlást.

Az amerikai ALS Egyesület (ALSA) pénteken közleményben jelentette be, hogy egy hónap alatt, július 29. és augusztus 29. között, 100,9 millió dollár (24,15 milliárd forint) adomány gyűlt össze a Facebook közösségi portálon indult jótékonysági akció eredményeként. A múlt év hasonló időszakában a szervezet mindössze 2,8 millió dollár adományt kapott a Lou Gehring-kórnak is nevezett gyógyíthatatlan degeneratív idegrendszeri betegség elleni harcra, illetve a betegek segítésére.

A hála szó nem elegendő annak kifejezésére, amit most érzünk - hangoztatta a közleményben Barbara Newhouse, az egyesület elnök-vezérigazgatója. A vezető szerint a pénzből az élvonalbeli ALS-kutatásokat és a betegeket segítik. Azt ígérte, hogy az összegyűlt hatalmas pénz felhasználásáról a jövőben is transzparens módon tájékoztatják a nyilvánosságot.

Az akcióban eddig olyan hírességek öntötték le magukat egy vödör jeges vízzel (és adakoztak), mint Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush volt amerikai elnök, Bill Gates informatikai mogul, Mark Zuckerberg Facebook-vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, Tom Cruise és Matt Damon filmsztárok, Stieven Spielberg filmrendező, Katy Perry, Shakira, Taylor Swift és Justin Bieber popsztárok, Usain Bolt, David Beckham és Neymar sportolók, Kate Moss szupermodell.

A betegségben érintett, az izomsorvadás következtében teljesen lebénult világhírű brit tudós, Stephen Hawking elméleti fizikus helyett gyermekei vállalták a kihívást.

Szerző