Díjazzák az egészséges munkahelyeket

Akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van. A Legfittebb Munkahely Felmérés második alkalommal indul hazánkban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat. 

Akár háromszoros megtérülést is hozhat a munkavállalók egészségébe fektetett összeg egy-egy vállalatnak. Ráadásul a dolgozók rendszeres mozgása növeli a kreativitást, szerepet játszik a hatékony munkavégzésben és közösségépítő hatása van. A Legfittebb Munkahely Felmérés második alkalommal indul hazánkban azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi egészségfejlesztés fontosságára, és hogy díjazza a dolgozók egészségéért aktív szerepet vállaló hazai vállalatokat.

Számtalan kutatás is bizonyította már, hogy a munkavállalók jó egészségi állapota serkentőleg hat a cég gazdasági növekedésére. Egy fitt munkavállaló jobban koncentrál, motiváltabb a munkában, ritkábban betegszik meg és rövidebb időt tölt betegszabadságon. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ma Magyarországon egy munkavállaló átlagosan nyolc napot hiányzik a munkahelyéről betegség miatt, ami éves szinten 32 millió munkanap kiesést okoz. Erre a problémára szeretné felhívni a figyelmet a tavaly alapított Legfittebb munkahely felmérés.

A Legfittebb munkahely felmérés és Díj azzal a céllal jött létre, hogy feltérképezze a magyarországi munkaerőpiac egészségi állapotát, mozgáskultúráját, valamint feltárja a fejlesztendő területeket és cselekvésre ösztönözze a munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt. A 2013-ban indult kezdeményezéshez idén az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Egészségkommunikációs Központja is csatlakozott, amely szakmai támogatóként és tanácsadóként segíti a program sikerességét.

A résztvevő vállalatok azon túl, hogy pontos képet kapnak dolgozóik fittségi állapotáról, megismerhetik jelenlegi helyzetüket és piaci pozíciójukat ezen a területen, valamint tanácsadásban is részesülhetnek. A felmérés mellett a szervezők kis-, közép-, és nagyvállalat kategóriában díjazzák is a versenyképességről összetetten és felelősen gondolkodó, a rendszeres testmozgást támogató vállalatok és dolgozóik teljesítményét.

2013-ban a felmérésre 34 vállalat és szervezet jelentkezett, a kérdőívet több mint 2500 munkavállaló töltötte ki. A szervezők idén 2014. szeptember 30-ig várják a vállalatok jelentkezését a legfittebbmunkahely.hu és az egeszseg.hu  weboldalakon.

Szerző

Így éld túl az allergiaszezont!

Publikálás dátuma
2014.08.28. 17:52
Fotó: Samsung.
Augusztus elején még javában tombol az allergiaszezon és sokan vannak, akiknek ez a nyár végével sem múlik el. Te is unod már az állandó tüsszögést, orrfolyást? Nem muszáj azonnal gyógyszerekért nyúlnod, néhány apró lépéssel a minimálisra csökkentheted a szervezetedet érő pollenterhelést, és megszabadulhatsz a szintén allergiát okozó poratkáktól és penészgombától is. A mérnökök folyamatosan figyelemmel kísérik azokat az allergéneket, amelyek kellemetlen mindennapokat okoznak az allergiásoknak, így fejlesztették ki azokat légkondicionálókat, amelyek megtisztítják levegőt, így otthonodat könnyedén pollenmentes övezetté alakíthatod. 

Ritkán nyisd ki az ablakot!
A friss levegőre akkor is szükséged van, ha éppen kint 15 növény pollenje terjeng. A szellőztetést viszont jobb, ha nem reggel 5 és 10 óra közé időzíted, hiszen a virágpor koncentráció ekkor a legmagasabb. Szeles, száraz időben főleg ne nyiss ablakot! A lakás levegőjének cseréjét a legkönnyebben egy légkondicionálóval oldhatod meg, hiszen ezek a készülékek megtisztítják a levegőt, így nemcsak arról gondoskodnak, hogy otthonod a legnagyobb hőségben is kellemesen hűvös legyen, hanem arról is, hogy a pollenek elől legyen hova menekülnöd. A Samsung legújabb AF9000 légkondicionálója ennél is tovább megy, hiszen a Zero Filter és VirusDoctor technológiának köszönhetően megtisztítja a levegőt a láthatatlan kórokozóktól és vírusoktól.

Rendszeresen tisztítsd a légkondicionálót!
Ha légkondicionálót használsz, mindig ügyelj a tisztítási előírások betartására, a szűrőket rendszeresen tartsd tisztán. A Zero Filtert akár te is könnyen kimoshatod, nem kell légkondi szerelőkre várnod, ha szeretnél biztos lenni abban, hogy a legtisztább levegő jut a lakásodba. Ne aggódj, nem kell az egész készüléket szétcsavaroznod, a borítást feszegetned, hiszen a Samsung légkondicionáló Easy Filtere a készülék tetején, kívül helyezkedik el, ezáltal könnyen kiszedheted, tisztíthatod, végül pedig visszaszerelheted.

Takaríts gyakrabban!
Az allergiás rohamok megelőzésében nagyon fontos a rendszeres porszívózás és ágyneműcsere: az allergiaszezonban porszívózz naponta-kétnaponta, az ágyneműket, takarókat pedig minden héten legalább 60 fokon mosd ki. Ha súlyosabb allergiában szenvedsz, használj a takarításhoz kesztyűt és maszkot. Ne felejtsd el, úton útfélen virágpor ragad az arcodra, ruhádra, így ha hazaérsz, dobd a ruhádat azonnal a szennyes kosárba, és ha teheted, zuhanyozz le, moss hajat. Ha háziállatot tartasz otthon róluk se feledkezz meg: érdemes a kutyusodat is megfürdetnedha az esti sétáltatásból hazaérsz.

Ne csak a virágporra gondolj!
Allergiát azonban nem csupán a gyomok, pollenek, hanem a penészgombák is okozhatnak, amelyet a gombák által termelt spórák váltanak ki. A nedves, párás levegő segíti a növekedésüket, ezért nem célszerű sok növényt tartani a párásabb szobákban, hiszen a virágföld kedvez a penészgombák terjedésének. A zuhanytálcát, kádat, csempéket sem árt épp ezért speciális penészgomba-ölő oldattal rendszeresen tisztítani. Az AF9000 párátlanítja a levegőt, amely meggátolhatja a penész kialakulását, amely később számos légzési probléma fő kiváltó oka lehet.

Szerző

Nem tréfadolog: közérdekű védekezést rendeltek el a parlagfű ellen

Publikálás dátuma
2014.08.28. 16:30
Parlagfű-irtás/Vajda József/Népszava
A felderítés hatékonysága és a szigorúbb jogszabályi környezet segíti a parlagfűmentes területek növelését, illetve a fertőzött területek csökkentését – ezt a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője állította a tököli repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. Tarnai Richárd kormánymegbízott közölte azt is, hogy közel 500 hektáron már elrendelték a közérdekű védekezést.

Elmondta azt is, hogy a bemérések most zajlanak, így konkrét adatok még nem állnak rendelkezésre. Felidézte: Pest megyében 2012-ben 689 hektáron volt fertőzött terület, míg tavaly ez 108 hektár volt. A helikopteres felderítés jelentőségét érzékeltetve elmondta, hogy nem lehet előle elbújni, s az adatok szerint sikerült az önkéntes jogkövető magatartás irányába elmozdítani a tulajdonosokat.

Azok a gazok
"Azok a gazok felütötték fejüket Alcsútdoboz-Göbölyjárás környékén.Háborítatlanul garázdálkodnak, szinte senki sincs, aki képes volna útjukat állni. Mintegy 1300 hektár egykori állami földön burjánoznak, bosszússágot okozva mindenkinek a környéken, aki kicsit is érzékeny az olyan "gazemberségekre", amit okozni tudnak. Könnyezik öreg és fiatal, de nem tehetnek ellenük semmit, mert nincs, aki felvegye a harcot az ilyen nagyhatalommal." - írta publikációjában a Népszava újságírója, Somfai Péter arra reagálva, hogy sajtóhírek szerint az állami földpályázaton taroló Mészáros Lőrinc, illetve Orbán Viktor veje testvérének – szintén az államtól bérelt – földjét is parlagfű borítja. 

Tarnai Richárd szavai szerint a felderítés hatékonysága és a szigorúbb jogszabályok hozzájárulnak a fertőzött területek csökkentéséhez. Hozzátette: a jogszabályok betartása mind a kiskerttulajdonosok, mind a nagygazdaságok számára kötelező, a bírság összege azonban igazodik a terület nagyságához. Szalkai Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezető-helyettesének tájékoztatása szerint a parlagfüves területek földi bejárása mellett országosan zajlik a légi felderítés is, aminek köszönhetően néhány nap alatt teljes megyékről lehet információt kapni. Kiemelte: nem a bírságolás a cél (a bírság 15 ezer forinttól ötmillió forintig terjedhet), hanem az állampolgárok önkéntes jogkövető magatartásra késztetése.

Az idei szezont jellemezve elmondta, hogy ebben az évben a parlagfűnek nagyon kedvezett az időjárás, ezért erősebb a fertőzés a tavalyinál, a pollenkoncentráció pedig jelenleg közepes-magas szinten van. A főosztályvezető-helyettes beszámolt arról is, hogy a parlagfű-előirányzaton lévő keret 46,5 millió forintot tesz ki, légi felderítésre 17,5 millió forintot fordítanak. Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese közölte: a légi felderítés két hete indult országosan, az adatokat folyamatosan dolgozzák fel és rendelik el a közérdekű védekezéseket. Kiemelte: a tapasztalatok szerint a légi felderítés hatására jelentősen nő a frissen elvégzett kaszálások száma. Az elnökhelyettes elmondta azt is, hogy a szerdai adat 1830 hektárnyi parlagfüves terület bemérését mutatja országosan, s ebből 490 hektáron már elrendelték a közérdekű védekezést, ami 642 eljárást jelent.

Szerző