Előfizetés

Nyomul az amerikai Tea Párt

A radikális teadélután mozgalomhoz tartozó jelöltet indítanak hacba a republikánusok Arizona állam kormányzói posztjáért idén novemberben.

Az előválasztást legalábbis az eddigi arizonai főkincstárnok, Doug Ducey üzletember nyerte, hat jelölt közül 37 százalékkal végzett az élen.

Washington számára korántsem mindegy, ki lesz a mexikói határnál fekvő állam első embere. A távozó kormányzó, a republikánus Jan Brewer rendszeresen harcban állt a Fehér Házzal az illegális bevándorlás kérdésében, s Arizona egyike azoknak az államoknak, amelyek hangosan tiltakoznak Barack Obama elnök tervezett bevándorlási reformja ellen.

 Az egykori fagyigyáros Duceyt olyan ismert teapárti hangadók támogatták, mint Sarah Palin 2008-as republikánus alelnökjelölt, aki egykor Alaszkában volt kormányzó, illetve Ted Cruz, a washingtoni szenátus elszánt fenegyereke. A terhességmegszakítás joga ellen is elszántan harcoló Duceyt egyik pártbeli ellenfele, egy internetes cég volt főnöknője, Christine Jones „nőgyűlölő bunkónak” nevezte. Jones harmadik helyen végzett a keddi előválasztáson.

Demokrata oldalról a környezetvédelmi ügyekben is aktív Fred Duvalt indítják a posztért, őt a korábbi demokrata kormányzó, Janet Napolitano nevezte ki az arizonai állami egyetemeket igazgató régensek tanácsa élére. Bill Clinton idejében a washingtoni külügyminisztérium protokollfőnöke volt, 1996-ban pedig a második Clinton-Gore kampány egyik stratégája.

Afganisztánban újra számolnak

Soha véget nem érő történet az afganisztáni újraszámlálás.

Júniusban tartották az elnökválasztás második fordulóját, de még mindig nem sikerült eldönteni, ki lesz Hamid Karzai, a 2011 óta hivatalban lévő államfő utóda. Sem Abdulla Abdulla volt külügyminiszter, sem Asraf Gáni volt pénzügyminiszter nem szerzett abszolút többséget, s mivel megkérdőjelezték a voksolás tisztaságát, az országos választási bizottság teljes újraszámlálást rendelt el, s mivel nyolcmillió szavazatot adtak le, a folyamat eleve hosszadalmasnak ígérkezett.

Az újraszámlálást tegnap leállították, de ma mégis folytatódik, igaz, a két jelölt megbízottainak jelenléte nélkül. Abdulla Abdulla ismét csalást kiáltott, s kivonta saját ellenőreit, mire az ENSZ képviselői a másik felet is megkérték, hogy vonja vissza megfigyelőit.

Karzai elnök szeptember 2-ig adott határidőt, addig kellene kihirdetni az elnökválasztás eredményét. John Kerry amerikai külügyminiszter közbenjárására a vitakozó felek már megállapodtak, hogy a győztes lesz az államfő, a vesztes viszont a a megalakuló nemzeti egységkormány élére állhat.

 

Bor és rallye - 3. rész

Publikálás dátuma
2014.08.28. 08:00
Mészáros Kálmán
Már csak egy nap és újra felbőgnek a motorok. Több mint 80 gépkocsival indul a XIX. Magyar Borok Útja Rallye.

- Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehetek a túrán, hisz a bor nem csak a szakmám, de hobbim és szívügyem is egyben - vallja Mészáros Kálmán, a MÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának vezetője. - Nagyon jónak tartom a kezdeményezést, hisz kevés olyan esemény van a magyar bormarketingben, ahol ennyi ismert ember, sportoló, művész, politikus, üzletember egyszerre adja a nevét a magyar bor ügyéhez.

A média segítségével felkelthetjük az érdeklődést és ráirányíthatjuk a figyelmet a magyar borokra, a borvidékekre a magyar vidék szépségeire. Még az időpont is tökéletes, hisz ilyenkor még bőven időszerű a hírverés a belföldi, falusi-, vagy borturizmus, vagy a hamarosan induló szüret számára.

A bornál sokoldalúbb élelmiszertermékünk nem sok van, és itt nem csak a gasztronómiai, élvezeti értékeire, vagy az egészségre gyakorolt pozitív hatásaira kell gondolnunk, hanem szociális, közösségi vonatkozásaira is, mint az önkifejezés eszköze, presztízs értéke, közösségépítő ereje.

Magam részéről igyekszem egész évben képviselni és propagálni ezeket az értékeket és erre kérném versenyzőtársaimat is, hiszen a magyar borok minőségben teljesen egyenrangúak más külföldi borokkal, bármely összehasonlításban megállják helyüket.

Elég csak néhány példát megemlíteni, Somló mineralitása, az Alföldi borok könnyedsége, a Tokaji egyedi íz világa, a Badacsonyi, Egri, Szekszárdi, Villányi borok eltérő karaktere és a sort sokáig lehetne még folytatni. Sok sikert kívánok minden versenyzőtársamnak, izgalmas versenyt, együtt őrködjünk a KRESZ szabályok fokozott betartásán, hogy ne csak a borok élvezeti értékeire, de a felelős fogyasztására is felhívjuk a figyelmet.