Előfizetés

A magyaroknak eddig nem megy a cselgáncs vb-n

Nagyon úgy tűnik, ha Csernoviczki Éva első emberként nem szerez érmet egy világversenyen, akkor bizony az rányomja a bélyegét a többiekre.

Nos, a kétszeres Európa-bajnok, olimpiai és vb-bronzérmes magyar hölgy ezúttal "csak" hetedik lett, majd Zámbori Bence és Maros Barbara gyorsan kiesett, így a tegnapi nap mindeni bízott abban, hogy Ungvári Miklós (73 kg) és Karakas Hedvig (57 kg) megszerzi majd az első érmünket a Cseljabinszkban zajló, olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon.

Nos, sajnos egyikük sem tudta valóra váltani az esélyeit. Előbb Karakas esett ki, miután egy győzelmet követően a nyolc közé jutásért kikapott a mongol Dorjsurentől. Ungvári viszont pazarul kezdett: előbb odavágta ipponra portugál ellenfelét, majd egy wazarival verte a kanadai Morin-Martelt.

Ezzel ő is eljutott a nyolcaddöntőig, ahol az orosz Musa Moguskov várt rá. hatlmas csatát vívtak egymással, amit a hosszabbításban a bíró döntött el, egy intés formájában. Sajnos Ungvári kapta, így ő is helyezetlenül zárt. Ma ismét két magyarért szoríthatunk: 81 kilogrammban az Európa-bajnoki bronzérmes Krizsán Szabolcs a 2009-es Eb-ezüstérmes olasz Antonio Ciano ellen lép tatamira, míg Csoknyai László az olimpiai ötödik helyezett amerikai Stevens ellen kezd.

Brutális erőszak Irakban és Szíriában

Brutális erőszakkal vádolja az ENSZ a Szíria és Irak mintegy harmadát magáénak mondó Iszlám Államot (IS). A világszervezetnek a brazíliai Paulo Pinheiro által vezetett, húsz emberi jogi szakértőből álló bizottsága szerint a szélsőségesek emberiesség elleni bűntettek sorát hajtották végre. Gyakorta rendeznek nyilvános kivégzéseket, s gyermekeket is köteleznek arra, nézzék végig a borzalmakat - derül ki a világszervezet jelentésből. 

A dokumentumot 480 szemtanú elmondása alapján állították össze január 20. és július 15. között. Az IS fegyveresei a pénteki imanapon összeterelik az embereket, s lemészárolják a feltételezett ellenfeleket, valamint a "hitetleneket". A pénteki rituálékhoz a végtagok levágása és a korbácsolás is hozzátartozik.

A szélsőségesek a bűncselekmények elkövetésekor a Koránra hivatkoznak. A szakértők munkáját irányító Paulo Pinheiro rámutatott, mivel külföldről folyamatosan érkeznek dzsihadisták a szíriai és iraki válságövezetbe, ezért félő, hogy a konfliktus más régiókra is továbbterjed.

Az ENSZ Bassár el-Aszad kormányerőit is a polgári lakossággal szembeni brutális fellépéssel vádolja. A dokumentum szerint Damaszkusz áprilisban nyolc alkalommal vetett be vegyifegyvereket, ráadásul lakott területeken. Egy 10 napos periódusban több északi falura dobtak bombákat helikopterekről, szemtanúk elmondták, a becsapódás után erős klórszagot éreztek.

Az áldozatok hányástól, szem- és bőrirritációtól, valamint különböző légúti problémáktól szenvedtek.

Nincs veszélyben az osztrák nagykoalíció

Reinhold Mitterlehnert választották meg egyhangúan az Osztrák Néppárt küldötte az ÖVP élére azt követően, hogy egy nappal korábban Michael Spindelegger váratlanul minden funkciójáról, a pártelnökség mellett az alkancellári és a pénzügyminiszteri tisztségről is lemondott. 

Az új pártvezető nem döntött arról, kit kíván a pénzügyi tárcavezetői tisztségbe ültetni. Hétfőig kell a pártnak határoznia az új miniszter személyéről. Mitterlehner jelezte, nem kíván pénzügyminiszter lenni, de a gazdasági tárcavezetői tisztséget megtarthatja. Az új kormányt jövő kedden iktatja be Heinz Fischer elnök, a parlamentnek két hónapja van a miniszteri lista jóváhagyására.

Mitterlehner leszögezte, az ÖVP-n belül senki sem akart változást az elnöki tisztségben, s ő sem törekedett arra, hogy a párt élére kerüljön. Utalt arra, kedden este 10 órakor Tom Cruise-val kellett volna találkoznia, aki Bécsben a Mission Impossible új részét forgatja, ám a találkozó nem jöhetett létre, "de remélem, nem Mission Impossible (lehetetlen küldetés) vár rám, hanem megoldható problémákkal kell szembenézni" - fejtette ki.

Kifejtette, nem terveznek nagyobb változásokat a kormányzati munkában.  Az ÖVP új elnökének megnyilatkozása nem támasztja alá a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokrata SPÖ azon félelmét, mely szerint a konzervatívoknál történt változások veszélybe sodorhatják a nagykoalíció működését.