Elfogták az Iszlám Állam egyiptomi vezetőit

Elfogták az Iszlám Állam (IÁ) első egyiptomi sejtjének 12 tagját, köztük az új terrorcsoport fejét és két helyettesét - adta hírül az al-Vatan című napilap, amely szerdán egy videofelvételt is megjelentetett honlapján a három vezető tanúvallomásáról.

Az IÁ állítólagos egyiptomi vezetői a felvételen beismerik, hogy az iszlám vallásjogi előírásoknak megfelelően hűségesküt tettek a Szíriának és Iraknak is több tartományát uraló dzsihadista szervezet önjelölt kalifájának, Abu Bakr al-Bagdádinak.

Hamdi Szaad Fathi - az egyiptomi sajtó szerint a sejt parancsnoka - a nemzetbiztonsági szolgálat kihallgatásán elmondta, hogy 2012-ben Líbiába utazott, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik táborában harci kiképzésben részesült. Fathi saját elmondása szerint a lőfegyverek és a saját készítésű robbanószerkezetek specialistája lett.

Az iszlamista harcos vallomása szerint egy ideig Maliban vett részt különböző fegyveres akciókban, majd egy sebesülés miatt visszatért Egyiptomba, ahol két terrorcsoportot is alakított, mielőtt az IÁ egyik káderével, bizonyos Szajjed Júszeffel kapcsolatba lépett volna.

Szajjeden keresztül számos Fathi által toborzott egyiptomi iszlamista szélsőséges utazott Szíriába, hogy csatlakozzon a damaszkuszi kormány és a többi ellenzéki csoport ellen egyszerre harcoló IÁ soraihoz - derül ki a vallomásból.

A második gyanúsított állítólag a Gázai övezettel és Izraellel határos Sínai-félsziget északi régiójában kapott harci kiképzést, majd a térségben aktív at-Tauhíd val-Dzsihád (Egyisenhit és Szent Háború) milícia tagjaként Izrael elleni gránáttámadásokra készült.

A sejt harmadik vezetője a nyomozóknak beismerte, hogy több, az egyiptomi keresztény kisebbség és a biztonsági erők tagjai ellen elkövetett terrortámadásban is részt vett.

Ugyancsak az al-Vatan egy hete arról adott hírt, hogy az IÁ jelentkezett két augusztusi merénylet elkövetőjeként, amelyben összesen hat egyiptomi rendőr vesztette életét. Bár már korábban is híre kelt annak, hogy az eredetileg Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) néven hírhedtté vált szervezet az észak-afrikai országban is jelen van, ez volt az első eset, hogy ezt a terrorcsoport is jelenti és magára vállal terrortettet..

Szerző

A német kormány döntött a bevándorlási szabályok szigorításáról

A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.

A kormány szándéka szerint az új szabályok már az idén életbe lépnek - emelte ki Thomas de Maiziére belügyminiszter és Andrea Nahles munkaügyi miniszter a javaslatcsomagot bemutató sajtótájékoztatón.

Hangsúlyozták, hogy a munkaerő szabad áramlása az európai egységfolyamat legfontosabb vívmányai közé tartozik és Németország érdekét szolgálja, ezért azt nem szabad korlátozni vagy megkérdőjelezni, de a jogsértésekkel szemben fel kell lépni.

Rámutattak, hogy az EU-ból érkező bevándorlók túlnyomó többsége tisztességesen dolgozik, és foglalkoztatottságuk meghaladja a valamennyi bevándorlót jellemző foglalkoztatottsági szintet. Ugyanakkor a munkavállalási korlátozások lebontása, a munkaerő szabad áramlásának kiteljesedése visszaéléseket is eredményezett és gondokat okoz egyes városi önkormányzatoknak.

 A bevándorlókat érintő javaslatok között az a legfontosabb, hogy a munkakeresés céljából Németországa költöző uniós állampolgárok legfeljebb fél évig maradhatnának az országban, ha nem rendelkezek munkaviszonnyal. Akinek hat hónap alatt nem sikerül állást találnia, és ezért német közpénzből finanszírozott támogatásra szorulna, annak el kell hagynia az országot.

A hatóságok továbbá kitilthatnák Németországból mindazokat az uniós bevándorlókat, akik törvénytelen eszközökkel - csalással, adatok, dokumentumok hamisításával - szereznek jogot a németországi tartózkodásra, vagy ilyen módon szereznek hozzáférést a szociális ellátórendszer juttatásaihoz, például munkanélküli támogatáshoz vagy családi pótlékhoz.

 Jelenleg nincs időbeli korlátja a németországi tartózkodásnak, kitiltani pedig csak külön eljárás révén lehet uniós állampolgárokat, és kizárólag a közrend, a közbiztonság vagy a közegészségügy veszélyeztetése miatt. A szigorítást az indokolja, hogy egyre több önkormányzatnak okoz gondot külföldi uniós állampolgárok ellátása, akiknek a képzettség vagy a nyelvtudás hiányossága miatt nincs esélyük az elhelyezkedésre, és szociális támogatást kérnek.

Szerző

Orosz katonák kelet-ukrajnai településeket foglaltak el

Orosz katonai alakulatok ismét behatoltak Ukrajna területére, Donyeck megye déli részén, és Novoazovszk mellett megszálltak hét települést - mondta Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.

Két napja szintén Novoazovszk városánál hatoltak be az orosz fegyveres erők 98-as légi szállítású hadosztályának katonai járművei. Arről Moszkva kedden azt állította, hogy "eltévedtek". Az ukrán fegyveres erők tíz orosz deszantos katonát vettek őrizetbe, akik viszont azt vallották: parancsnokaik hazudtak nekik, azt mondták, hogy hadgyakorlatra mennek.

Liszenko szerint a megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket.

Elmondta, hogy közben a területtől északabbra fekvő Donyeck megyei Amvroszijivka városába is behatoltak orosz katonák öt páncélozott járművel és egy Kamaz teherautóval.

Szerző